Critter Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Από πότε ο τονισμός δηλώνει κακία; Χειρούργος τονίζεται. Όλα τα εις -ουργος τονίζονται στη λήγουσα, πλην των..."δόλιων τύπων" κακούργος, πανούργος, ραδιούργος. Επομένως χειρουργός.
slipknot Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Και ποιος είπε πως οι χειρουργοί δεν είναι χειρούργοι;
Critter Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Και ποιος είπε πως οι χειρουργοί δεν είναι χειρούργοι; Σαφέστατα και μπορεί να ισχύει Συμπληρωματικά : <<Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας>>, Γ. Μπαμπινιώτη Το σωστό είναι το οξύτονο χειρουργός (λ. αρχαία), αφού όλα τα σύνθετα σε –ουργός τονίζονται στη λήγουσα: δημιουργός, οπλουργός, ξυλουργός, μηχανουργός, πυροτεχνουργός, υπουργός, σιδηρουργός, μουσουργός, δραματουργός, θαυματουργός, λειτουργός, υφαντουργός, αυτουργός, στιχουργός κ.ά. Σε –ούργος (παροξύτονα) σχηματίστηκαν μόνο τα (κακόσημα) κακούργος και πανούργος και, κατ’αυτά, το νεότ. ραδιούργος. Άρα χειρουργός, και όχι χειρούργος. Ας σημειωθεί ότι η λ. χειρουργός, προτού φτάσει να σημαίνει <<τον γιατρό που επεμβαίνει χειρουργικώς>> (από τον 1ο αι. μ.Χ.), σήμαινε <<τον εργαζόμενο με τα χέρια, χειρωνακτικά>>, τον τεχνίτη και τον καλλιτέχνη.
ribo7 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Πριν κανά 10μηνο είχε μπει το νύχι στο κρέας, η μία γωνία του μεγάλου δακτύλου. Επισκέφθηκα γιατρό σε νοσοκομείο, και μου είπε να κλείσω ραντεβού να το βγάλω τελείως το νύχι! Και μου φάνηκε ακραία λύση. Πήγα σε Podiatrist (μεταφράστε το όπως θέλετε, εξάλλου οι περισσότεροι είναι από εξωτερικό και επίσημα εδώ δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητα τους, τουλάχιστον ως ασφάλιση από τα ταμεία), μου το έκοψε στην άκρη ώστε όταν βγει να βγει κανονικά. Αλλά αυτό εξακολουθούσε να μη βγαίνει πάνω από το κρέας (σόρρυ για την ανάλυση). Μετά από 3-4 φορές εκεί, η ίδια δουλειά, κόψε - περίμενε 1,5 μήνα να μεγαλώσει μήπως δε με ενοχλεί, πέρασαν 10 μήνες. Και σε δερματολόγο ρώτησα και μου είπε ότι μπορεί να μου βάλει σιδερένιο στήριγμα να βγει το νύχι πάνω από το κρέας. Αλλά μου είπε για 200εύρο και το απέφυγα.. Και μεταξύ λύσης χειρουργού και podiatrist, είπα να ξαναπάω στον δεύτερο απλά σε κάποιον άλλον γιατί η αρχική κοπελίτσα που είχα επιλέξει δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα (αυτή μου πρότεινε ως έσχατη λύση την καυτηρίαση μέρους της ρίζας στην άκρη ώστε να βγαίνει πιο μέσα το νύχι και όχι τόσο άκρη). Ο χειρουργός μόνο ολική αφαίρεση θα κάνει? Θέλω να το αποφύγω καλοκαιριάτικα, πιστεύω θα είναι ταλαιπωρία..
PCharon Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Όλα τα εις -ουργος τονίζονται στη λήγουσα, πλην των..."δόλιων τύπων" κακούργος, πανούργος, ραδιούργος. Επομένως χειρουργός. Δέχομαι απολύτως τη παρατήρτηση, μιας και είμαι grammar nazi και τα γουστάρω αυτά. Πραγματικά δε θυμόμουν κάτι τέτοιο, δε ξέρω αν είναι όντως γραμματικός κανόνας ή εμπειρικός. Βέβαια όπως επισημαίνει κι ο slipknot, δεν είναι λάθος προσέγγιση το χειρούργος με βάση αυτόν τον κανόνα, χα. Να ρωτήσω τώρα, ο μούργος είναι κακός; Χα. @ribo7 Κοίτα, σχετικά με αυτό το θέμα η αντιμετώπιση είναι αυτό που ειπώθηκε παραπάνω από τον salliara, δηλαδή κατόπιν τοπικής αναισθησίας με ένα νυστέρι κόβει ένα τμήμα του νυχιού στην άκρη και δεν επαναλαμβάνεται η φάση. Αν είναι συνολικό πρόβλημα του νυχιού, τότε ναι πρέπει να κάνει περισσότερα. Πάντως γι αυτό το θέμα μου είχε πει γιατρός κάποτε πως τα νύχια δε πρέπει να τα κόβουμε σύριζα. [edit] 200€ δεν είναι πολλά σήμερα για κάτι τέτοιο, 2-3 επισκέψεις είναι.
Physics_Rulez Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Είναι χειρουργός, δηλώνει επαγγελματική ιδιότητα. Χειρουργός Ξυλουργός Οπλουργός Σιδηρουργός Κάτι που κάνεις με τα χέρια. Grammar Nazi myself too.
slipknot Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2011 Πριν κανά 10μηνο είχε μπει το νύχι στο κρέας, η μία γωνία του μεγάλου δακτύλου. Επισκέφθηκα γιατρό σε νοσοκομείο, και μου είπε να κλείσω ραντεβού να το βγάλω τελείως το νύχι! Και μου φάνηκε ακραία λύση. Πήγα σε Podiatrist (μεταφράστε το όπως θέλετε, εξάλλου οι περισσότεροι είναι από εξωτερικό και επίσημα εδώ δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητα τους, τουλάχιστον ως ασφάλιση από τα ταμεία), μου το έκοψε στην άκρη ώστε όταν βγει να βγει κανονικά. Αλλά αυτό εξακολουθούσε να μη βγαίνει πάνω από το κρέας (σόρρυ για την ανάλυση). Μετά από 3-4 φορές εκεί, η ίδια δουλειά, κόψε - περίμενε 1,5 μήνα να μεγαλώσει μήπως δε με ενοχλεί, πέρασαν 10 μήνες. Και σε δερματολόγο ρώτησα και μου είπε ότι μπορεί να μου βάλει σιδερένιο στήριγμα να βγει το νύχι πάνω από το κρέας. Αλλά μου είπε για 200εύρο και το απέφυγα.. Και μεταξύ λύσης χειρουργού και podiatrist, είπα να ξαναπάω στον δεύτερο απλά σε κάποιον άλλον γιατί η αρχική κοπελίτσα που είχα επιλέξει δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα (αυτή μου πρότεινε ως έσχατη λύση την καυτηρίαση μέρους της ρίζας στην άκρη ώστε να βγαίνει πιο μέσα το νύχι και όχι τόσο άκρη). Ο χειρουργός μόνο ολική αφαίρεση θα κάνει? Θέλω να το αποφύγω καλοκαιριάτικα, πιστεύω θα είναι ταλαιπωρία.. Ο χειρουργός θα κάνει μερική ή ολική ονυχεκτομή, ανάλογα την περίπτωση και την κρίση του. Προσωπικά πριν καιρό είχα το ίδιο πρόβλημα, και αποφασίστηκε να γίνει ολική αφαίρεση. Ακολούθησα τις οδηγίες του ιατρού και το νύχι βγήκε κομπλέ. Ένας γνωστός μου, που είχε κατά καιρούς το ίδιο πρόβλημα, αναγκάστηκε να βγάλει το νύχι 3-4 φορές (και κάποιες απ' αυτές χωρίς αναισθησία). Για μένα είναι θέμα του ιατρού αρχικά, να κάνει σωστή δουλειά. Έπειτα πρέπει να φροντίσεις κι εσύ το πόδι και το νύχι σου κατ' επέκταση. Άμα φοράς στενά παπούτσια, είναι λογικό το νύχι να ξαναμπεί στο κρέας.
Physics_Rulez Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Εγώ πάλι δε καταλαβαίνω τη λέξη "ποδολόγος". Ο ποδίατρος, αυτονόητο, ειδικότητα της Ιατρικής επιστήμης για το πόδι. Ποδολόγος (πόδι + λόγος) wtf, λέει το πόδι αντί για το καφέ δηλαδή; Κάνεις κουβέντα για το πόδι; Δεν υπάρχει ειδικότητα ιατρικής ποδίατρος. Παιδιά ο ποδολόγος δεν είναι γιατρός, είναι παραϊατρικό επάγγελμα. Ο όρος ποδίατρος χρησιμοποιείται, αλλά είναι παραπλανητικός λόγω μετάφρασης από το εξωτερικό. Ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε και στην Ελλάδα θεωρούνται γιατροί. Στη Γερμανία είναι σπουδές επιπέδου ΤΕΙ τριών ή τεσσάρων χρόνων. Ασχολείται με περιποίηση ποδιών, καμιά παρανυχίδα, κανένα κάλο και τέτοια. Ούτως ή άλλως μετά θα σε στείλει σε χειρουργό, οπότε τζάμπα τα λεφτά. http://www.podiatris...ty.gr/index.php http://www.podologie...D=Podologia.asp
praktikarioς Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2011 Πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχα παρόμοιο πρόβλημα. Πήγα σε ορθοπεδικό του ταμείου μου και μου πρότεινε επέμβαση στο Διαβαλκανικό όπου θα πλήρωνα γύρω στα 200 ευρώ. Αργότερα πήγα στο Παπαγεωργίου όπου με είδε ορθοπεδικός και μου είπε πως δεν ήταν ανάγκη να κάνουμε επέμβαση απλά έπρεπε να προσέχω πως κόβω τα νύχια. Μου πρότεινε να πάρω ψαλιδάκι που χρησιμοποιούν στη ραπτική και έχει κυρτή μύτη για να μπορώ να το κόβω καλύτερα και λίγο πιο βαθιά -προς το κρέας στο πλάι, όχι βαθιά προς τη ρίζα του νυχιού- σε περίπτωση που με ενοχλούσε. Από τότε έχω ησυχάσει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.