Merdock Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Μου έφεραν δώρο ένα puzzle και θα ήθελα να το φτιάξω και μετά να το βάλω σε κάδρο. Ωστόσο επειδή δε το έχω ξανακάνει δε ξέρω ποια ακριβώς είναι η διαδικασία. Από λίγο που το έψαξα πρέπει να υπάρχει μια ειδική κόλλα που όταν το τελειώσεις τη ρίχνεις από πάνω και όταν στεγνώσει είναι διαφανής οπότε δε φαίνεται. Οπότε να αρχίσω να το φτιάχνω πάνω σε χαρτόνι ή κόντρα πλακέ και μετά να του ρίξω τη κόλλα και να το κορνιζάρω; Είναι 94,5x32,8 εκατοστά. Για πείτε γνώμες.
nicoc89 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Μου έφεραν δώρο ένα puzzle και θα ήθελα να το φτιάξω και μετά να το βάλω σε κάδρο. Ωστόσο επειδή δε το έχω ξανακάνει δε ξέρω ποια ακριβώς είναι η διαδικασία. Από λίγο που το έψαξα πρέπει να υπάρχει μια ειδική κόλλα που όταν το τελειώσεις τη ρίχνεις από πάνω και όταν στεγνώσει είναι διαφανής οπότε δε φαίνεται. Οπότε να αρχίσω να το φτιάχνω πάνω σε χαρτόνι ή κόντρα πλακέ και μετά να του ρίξω τη κόλλα και να το κορνιζάρω; Είναι 94,5x32,8 εκατοστά. Για πείτε γνώμες. γιατί δεν το κολλάς απεφθίαν στον τοίχο ?
arxaggelos Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Μπορείς απλά να το φτιάξεις πάνω σε χαρτόνι όπως είπες, αλλά να κολλάς κάθε κομμάτι στη θέση του πάνω στο χαρτόνι με κόλλα. Ούτε ειδικά υλικά ούτε τπτ. Μόλις τελειώσεις θα έχεις μια ντούρα τάβλα έτοιμη για κορνιζάρισμα.
salliara Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Μπορείς απλά να το φτιάξεις πάνω σε χαρτόνι όπως είπες, αλλά να κολλάς κάθε κομμάτι στη θέση του πάνω στο χαρτόνι με κόλλα. Ούτε ειδικά υλικά ούτε τπτ. Μόλις τελειώσεις θα έχεις μια ντούρα τάβλα έτοιμη για κορνιζάρισμα. κι αυτο καλο ειναι αλλα για να μην κανεις κανα λαθος αμα ειναι ζορικο (πχ ουρανοι και συννεφα) καντο στο χαρτονι, γυρνα το αναποδα με ενα αλλο χαρτονι (οπως γυρναμε την ομελετα) και περνα την κολλα ετσι στο τελος (απλη κολλα δλδ)
apd453 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Σε χαρτόνι είναι ρίσκο ακόμη και σε 1500-1800γρ γιατί νοτίζει και σκεβρώνει από την υγρασία της κόλλας. Στανταράκι αυτό που λέω.
arxaggelos Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Ας το κάνει σε κοντρα πλακέ εκεί θα κολλήσουμε..
apd453 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Ας το κάνει σε κοντρα πλακέ εκεί θα κολλήσουμε.. Έχει τεράστια σημασία γιατί πάει ο κόπος χαμένος.
pournaras Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Μπορείς απλά να το φτιάξεις πάνω σε χαρτόνι όπως είπες, αλλά να κολλάς κάθε κομμάτι στη θέση του πάνω στο χαρτόνι με κόλλα. Ούτε ειδικά υλικά ούτε τπτ. Μόλις τελειώσεις θα έχεις μια ντούρα τάβλα έτοιμη για κορνιζάρισμα. Ειναι πολυ δυσκολο να πετυχεις ακριβως τη θεση του καθενος, πριν "δεσουν" μεταξυ τους απο πολλες πλευρες. Και ενα να σου ξεφυγει 2-3 χιλιοστα, οταν θα μπουν τα διπλανα θα υπαρχει προβλημα. Ειναι πολλα τα 1500-2000 κομματια ωστε να τα πετυχεις με τη μια.
apd453 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Ειναι πολυ δυσκολο να πετυχεις ακριβως τη θεση του καθενος, πριν "δεσουν" μεταξυ τους απο πολλες πλευρες. Και ενα να σου ξεφυγει 2-3 χιλιοστα, οταν θα μπουν τα διπλανα θα υπαρχει προβλημα. Ειναι πολλα τα 1500-2000 κομματια ωστε να τα πετυχεις με τη μια. Έτσι. Πρώτα το τελειώνεις και μετά. Συνήθως το έχεις κάτω από το χαλί έτσι ώστε να το σκεπάζεις από πάνω να μη χαλάει. Αλλιώς πρέπει να δεσμεύσεις μεγάλο χώρο για το παζλ και μόνο.
salliara Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Συνήθως το έχεις κάτω από το χαλί έτσι ώστε να το σκεπάζεις από πάνω να μη χαλάει. Αλλιώς πρέπει να δεσμεύσεις μεγάλο χώρο για το παζλ και μόνο. α εσυ εισαι μπροστα! εγω το εβαζα πανω σε χαρτονι και συρταρωτα κατω απο το κρεβατι. lame ;ρ
devil-ji Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2011 Εγω καπως ετσι το εκανα κλικ. Χρειαζεσαι χαρτονι, κολλα για παζλ που πουλαν στα βιβλιοπωλεια και αντικολλητικες ταινιες-πουλαν στα σουπερ, οπως τα αλουμινοχαρτα ειναι. Το παζλ το κολλας πρωτα στην πισω οψη πανω στις αντικολλητικες και μετα στην μπροστα πανω στο καδρο.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 φίλε μου δε θέλω να μειώσω τις απαντήσεις των άλλων όμως...κάποιοι δεν έχουν ιδέα αλλά δυστυχώς πρέπει να πουν αυτό που νομίζουν... (τα παρακάτω θα σε πείσουν) κάνω παζλ χρόνια (το μεγαλύτερο 9000 κομμάτια, περίπου 3χ2 μέτρα!, το έφτιαχνα περίπου 11 μήνες)και η καλύτερη λύση που έχω πετύχει, μετά από πολύ ψάξιμο και μπαρούφες που άκουσα, είναι η εξής εφόσον σκοπεύεις να το κρατήσεις χρόνια: λογικά το παζλ σου είναι 1500 ή το πολύ 2000 κομμάτια, ελπίζω να είναι από καλή εταιρεία π.χ. raveνsburger (αν θέλεις μου λες) - πας σε ξυλουργό και παίρνεις MDF 4 mm πάχος ή αν θέλεις το πολύ 6mm, για τις διαστάσεις αυτές το 4mm είναι αρκετό. - αν περιμένεις να το φτιάξεις πρώτα, το μετράς και παίρνεις στο MDF τις διαστάσεις που μέτρησες, συν 5 mm και σε μήκος και σε πλάτος. ο λόγος είναι ότι άμα χάσεις λίγο στην ευθυγράμμιση, που δύσκολα να μη χάσεις ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία, το παζλ δε θα βγει εκτός με αποτέλεσμα να κρέμονται-χάνονται-σπάνε τα ακραία κομμάτια. Εφόσον μάλιστα σκοπεύεις βάλεις κορνίζα, δε θα φαίνεται τίποτα και μπορείς να το κάνεις και στα 10mm. - αν δεν περιμένεις να το φτιάξεις και αγοράσεις κατευθείαν το MDF, υπολόγιζε περίπου συν 15-18mm στο μήκος και συν 10-13mm στο πλάτος περισσότερο από τις διαστάσεις που δίνει το ίδιο το παζλ. - επειδή είναι μικρό μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την τάβλα από ένα μικρό τραπεζάκι ωστόσο θα σου πρότεινα να πάρεις το MDF επί δύο φορές για να το φέρεις τούμπα. θα σου μείνει το ένα αλλά δε κοστίζει και τίποτα το ιδιαίτερο. - αφού το φτιάξεις το φέρνεις τούμπα και παίρνεις ATLACOL (την λευκή την παχύρευστη, 200gr είναι αρκετά την οποία αραιώνεις ελαφρά με νερό, περίπου 30-40ml εκτός αν δεις θέλει κι άλλο...για να απλωθεί εύκολα) και την απλώνεις στο MDF με πινέλο σε όλη την επιφάνεια, έχεις χρόνο μέχρι να στεγνώσει αλλά να είσαι σβέλτος, σε 6-7 λεπτά πρέπει να την έχεις απλώσει. Θα σου χρειαστεί λιγότερο από τη μισή για τις διαστάσεις που θες. Μη το πνίξεις με πολλή κόλλα, όταν θα στεγνώνει είναι διάφανη, δεν φαίνεται να κολλάει και σε προτρέπει να βάλεις κι άλλο, απλά μην το κάνεις! Δώσε σημασία στις άκρες αλλά και πάλι με μέτρο γιατί θα ξεχυλίσει μετά από κάποιες ώρες! - ακουμπάς με προσοχή το MDF με την κόλλα πάνω στο ανάποδο παζλ. χρησιμοποίησε γωνίες σε δύο μόνο διπλανές πλευρές σαν αυτές που βάζουμε για να κρατάνε όρθια τα βιβλία για να σε βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση. εφόσον το ακουμπήσεις δε το ξανασηκώνεις γιατί θα σηκωθούν κομμάτια και θα γίνει χαμός. - το φέρνεις τούμπα με πολλή προσοχή και σηκώνεις το βοηθητικό MDF. άμα το έχεις βάλει στραβά προσπαθείς με σταθερό και σιγανό σπρώξιμο, με ανοιχτή παλάμη πάνω στο παζλ να το φέρεις στα ίσα, χωρίς πάλι να σηκωθεί. Θα γλιστρήσει όμορφα και θα στρώσει αλλά και πάλι η καλύτερη λύση είναι η καλή αρχική ευθυγράμμιση. Αν δεν προχωράει μη το πιέζεις, γιατί άρχισε να κολλάει. - πλακώνεις ξανά το βοηθητικό MDF από πάνω και βάζεις βιβλία σε όλο το παζλ και ειδικά στις γωνίες κοιτώντας να δημιουργείς ομοιόμορφη πίεση. - το ξεχνάς για 4 μέρες τουλάχιστον. - παίρνεις απλό χαρτόνι στις διαστάσεις του παζλ και το κολλάς με τον ίδιο τρόπο και την ίδια κόλλα από την πίσω μεριά. Ο λόγος είναι για να εξισορροπήσεις τις δυνάμεις κάμψης που θα εμφανιστούν λόγω της υγρασίας της κόλλας (μη γελιέσαι η κόλλα αυτή είναι η ιδανική) το αφήνεις άλλες 3 μέρες και είσαι κομπλέ για την υπόλοιπη ζωή σου. - τώρα αν δε βάλεις γυαλί και θες καλύτερη προστασία μπορείς να βάλεις στην επιφάνεια του παζλ αυτή τη κόλλα με το σφουγγαράκι που δίνουν οι εταιρείες παζλ, κάνει 5-6 ευρώ. Δεν κολλάει το παζλ αυτή, απλά περνάει μια επιφάνεια και κατά κάποιο τρόπο "κλείνει" τις οπές ανάμεσα στα κομμάτια. Εγώ το κάνω. ωστόσο το πιο σημαντικό είναι η καλή κόλληση σε καλή επιφάνεια όπως προανέφερα. Ό,τι άλλο χρειαστείς στείλε πμ. Καλή δουλειά!
Merdock Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 λογικά το παζλ σου είναι 1500 ή το πολύ 2000 κομμάτια, ελπίζω να είναι από καλή εταιρεία π.χ. raveνsburger (αν θέλεις μου λες) ος περισσότερο από τις διαστάσεις που δίνει το ίδιο το παζλ. Αυτό είναι το puzzle. http://www.libreriauniversitaria.it/dead-moon-puzzle-kneel-down/buch/4001689293789
mphxths Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2011 Αυτό είναι το puzzle. http://www.libreriau...h/4001689293789 Την τελευταια φορα που εκανα παζλ , δεν θυμαμαι να χρησιμοποιησα καποιου ειδους κολα. Αν θυμαμαι καλα , το πηγα σε κορνιζά και του βαλε κορνιζα γυρω γυρω και τζαμι μπροστα και αυτο ηταν ολο. Η κορνιζες εχουν "σχισμη" που πιανει και χαρτονι+παζλ συν το τζαμι απο μπροστα..δεν παει πουθενα το παζλ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.