Προς το περιεχόμενο

Άρνηση (χονδρικής) πώλησης

stefa_1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας

Εχω ενα μαγαζι με τουριστικα ειδη (ομπρελες θαλασσης, φουσκωτα κτλ) και εκανα παραγγελια χονδρικης απο εναν κυριο που προμηθευει τουριστικα ειδη στην περιοχη μου.Ζητησα να μου φερει την παραγγελια στο χωρο μου οπως και εγινε (Πρωτη φορα παραγγελνω).Εννοειται πως τα πληρωσα ολα μετρητοις (αν και στο τιμολογιο εγραψε ''επι πιστωση'' για ποιο λογο δεν ξερω).Στη δευτερη παραγγελια, αρνηθηκε να την εκτελεσει επειδη ειπε οτι υπαρχει ηδη ενα mini market στη γειτονια που εχει ηδη τουριστικα ειδη (τα μισα απο οτι εχω εγω-το τροφοδοτει πιθανοτατα) με αποτελεσμα να με βαλει σε μεγαλη ταλαιπωρια και σε αμετρητα τηλεφωνηματα σε αλλες εταιριες (μακρια απο την περιοχη μου) για να βρω το εμπορευμα της αρεσκειας μου.

Ειναι νομιμο κατι τετοιο, να αρνηθει την παραγγελια μου ? Αν οχι, μπορω να απευθυνθω καπου για να καταγγειλω το περιστατικο ? (Συνηγορος του καταναλωτη,ΙΝΚΑ κτλ ??)

Ευχαριστω...

Δημοσ.

Χωρίς να είμαι δικηγόρος κτλ το βρίσκω νόμιμο γιατί δεν είσαι καταναλωτής.. ούτε αυτός πωλητής λιανικής.. είσαι επιχείρηση και αυτός πάροχος χονδρικής..

Ο κάθε ένας έχει τα συμφέροντα του.. αν κρίνει πως μοιράζοντας το εμπόρευμα του χάνει γιατί να σου δώσει? είστε επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις έχουν σκοπό το κέρδος..

Δεν είναι η κατάσταση ότι είσαι καταναλωτής και αυτός δίνει σε όλους λιανικά και εσένα δεν σου δίνει έτσι επειδή δεν του γουστάρεις... αυτό είναι κατανάλωση αγαθών..

Στην περίπτωση σου όμως μιλάμε για συνεργασία επιχειρήσεων.. και στην συνεργασία υπάρχουν οροι.. αν δεν θέλει κάποιος να τους τηρήσει λύνεται η συνεργασία και έχουν δικαίωμα και τα 2 μέλη να λύσουν την συνεργασία οποτε θέλουν ειδικά αν δεν υπάρχει συμβόλαιο...

Να στο πω και αλλιώς... όταν ανοίγεις μια αλυσίδα γυράδικο δεν μπορείς να την ανοίξεις όπου θέλεις.. γιατί κάποιες περιοχές έχουν ήδη το δικό τους γυράδικο (της αλυσίδας σου) οποτε θα μοιράζεστε πελάτες και δεν σαφήνουν...

Δηλαδή ο πάροχος (η αλυσίδα) των προϊόντων (του ονόματος των πρώτων υλών τις τεχνοτροπίας κτλ) δεν θέλει να σου προσφέρει τις υπηρεσίες του επειδή κρίνει πως θα γίνει ζημια αν ανοίξεις εκεί γυράδικο...

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με εσένα..

Αντί λοιπόν να κανεις μηνύσεις και εγώ δεν ξέρω τι που μάλλον στο βρόντο θα πάνε και θα ψυχράνεις τις μεταξύ σας σχέσεις προτιμότερο είναι να προβείς σε διάλογο και να το συζητήσετε.. ίσως τον πείσεις πως θα έχει μεγαλύτερο συμφέρον αν προσφέρει σε εσένα..

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το επιχειρηματικό σου δαιμόνιο...

• Super Moderators
Δημοσ.

Γεια σας

Εχω ενα μαγαζι με τουριστικα ειδη (ομπρελες θαλασσης, φουσκωτα κτλ) και εκανα παραγγελια χονδρικης απο εναν κυριο που προμηθευει τουριστικα ειδη στην περιοχη μου.Ζητησα να μου φερει την παραγγελια στο χωρο μου οπως και εγινε (Πρωτη φορα παραγγελνω).Εννοειται πως τα πληρωσα ολα μετρητοις (αν και στο τιμολογιο εγραψε ''επι πιστωση'' για ποιο λογο δεν ξερω).Στη δευτερη παραγγελια, αρνηθηκε να την εκτελεσει επειδη ειπε οτι υπαρχει ηδη ενα mini market στη γειτονια που εχει ηδη τουριστικα ειδη (τα μισα απο οτι εχω εγω-το τροφοδοτει πιθανοτατα) με αποτελεσμα να με βαλει σε μεγαλη ταλαιπωρια και σε αμετρητα τηλεφωνηματα σε αλλες εταιριες (μακρια απο την περιοχη μου) για να βρω το εμπορευμα της αρεσκειας μου.

Ειναι νομιμο κατι τετοιο, να αρνηθει την παραγγελια μου ? Αν οχι, μπορω να απευθυνθω καπου για να καταγγειλω το περιστατικο ? (Συνηγορος του καταναλωτη,ΙΝΚΑ κτλ ??)

Ευχαριστω...

Η άρνηση πώλησης είναι παράνομη κατ'αρχήν εάν αυτός που αρνείται την πώληση (εν προκειμένω ο κύριος που προμηθεύει τουριστικά είδη την περιοχή σου) κατέχει σημαντικό ποσοστό της συγκεκριμένης αγοράς (η λεγόμενη δεσπόζουσα θέση) στην περιοχή σου - εάν π.χ. είναι ο μοναδικός προμηθευτής τουριστικών ειδών στην περιοχή σου. Αυτό ενισχύεται ιδίως αν η περιοχή σου είναι απομακρυσμένη (για παράδειγμα ακριτικό νησί).

Επίσης η άρνηση πώλησης είναι παράνομη εάν αποτελεί περιεχόμενο κάποιας μορφής συμπράξεων ομοειδών επιχειρήσεων.

Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Χωρίς να είμαι δικηγόρος κτλ το βρίσκω νόμιμο γιατί δεν είσαι καταναλωτής.. [...]

Ευτυχώς που το διευκρινίζεις αυτό, γιατί έχω διαβάσει κι άλλες "νομικές" συμβουλές σου.

Δημοσ.

Με κάνει εντύπωση ότι αρνείται τη πώληση γιατί δεν συνηθίζεται να λέγεται στα μούτρα.

Στην επιχείρηση που εργάζομαι γίνεται ξεκάθαρο εξ αρχής ότι στη τάδε πόλη ΠΧ υπάρχει συνεργάτης αλλά αν επιμένει του λέω ότι μπορώ να του πουλήσω με μια μικρή έκπτωση από τη λιανική. Στην ουσία είναι ασύμφορο για αυτόν να συνεργαστεί μαζί μου.

Τους περιορισμούς αυτούς τους θέτουν οι πελάτες και όχι ο χονδρέμπορος.

Δημοσ.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας, ο χονδρεμπορος ειναι ο μοναδικος στην περιοχη αρα συμφωνα με paredwse ειναι παρανομος (μονοπωλιο).

Μηπως ομως ειναι νομιμο να αρνηθει να φερει τα πραγματα στο χωρο μου, και ειναι μονο παρανομος αν αρνηθει να παω στο χωρο του να τα αγορασω ?

Δημοσ.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας, ο χονδρεμπορος ειναι ο μοναδικος στην περιοχη αρα συμφωνα με paredwse ειναι παρανομος (μονοπωλιο).

Μηπως ομως ειναι νομιμο να αρνηθει να φερει τα πραγματα στο χωρο μου, και ειναι μονο παρανομος αν αρνηθει να παω στο χωρο του να τα αγορασω ?

Υποχρεούται να σου πουλήσει και μόνο.

Δεν υποχρεούται να στα φέρει, δεν υποχρεούται να σου τα πουλήσει στη τιμή που τα δίνει στο μίνι μάρκετ.

Με άλλα λόγια δε μπορείς να κάνεις και πολλά. Τσάμπα θα ταλαιπωρηθείς και θα χαλάσεις την όποια πιθανότητα συνεργασίας στο μέλλον.

• Super Moderators
Δημοσ.

[...]

Δεν υποχρεούται να φέρει τα πράγματα στο χώρο σου. Η παράδοση των αγαθών μπορεί να είναι ex works (στην έδρα του πωλητή) ή να είναι CIF (στις συναλλαγές προφέρεται τσιφ), δηλαδή στην έδρα σου ή στην αποθήκη σου.

Είναι θέμα συμφωνίας.

Δημοσ.

Φυσικα δικαιωμα του καθενος ειναι αμα θελει να μου φερει τα πραγματα στην πορτα μου.Αν ομως εγω παω στο καταστημα του ειναι υποχρεωμενος να μου τα πουλησει σε χονδρικη ? Η μπορει να μου παλι τα ιδια,εισαι ο ταδε που εχεις μαγαζι κοντα στο mini market και δεν μπορω να στα πουλησω ??

Δημοσ.

για ποιο λογο μπορει να ηταν νομμιμο?η δουλεια του χονδρεμπρορα ειναι να πουλαει χονδρικης στους εμπορους!

και αυτος σου ειπε πηγαινε παρε λιανικης απο το μαγαζακι διπλα σου?!

γ)(* τον βρες καποιον κεντρικο πες του το στορυ και θα δεις οτι θα τα παιρνεις και πιο φτηνα!μετα ριξε τις τιμες και ασε να κλεισουν και οι 2

Δημοσ.

Η άρνηση πώλησης είναι παράνομη κατ'αρχήν εάν αυτός που αρνείται την πώληση (εν προκειμένω ο κύριος που προμηθεύει τουριστικά είδη την περιοχή σου) κατέχει σημαντικό ποσοστό της συγκεκριμένης αγοράς (η λεγόμενη δεσπόζουσα θέση) στην περιοχή σου - εάν π.χ. είναι ο μοναδικός προμηθευτής τουριστικών ειδών στην περιοχή σου. Αυτό ενισχύεται ιδίως αν η περιοχή σου είναι απομακρυσμένη (για παράδειγμα ακριτικό νησί).

Επίσης η άρνηση πώλησης είναι παράνομη εάν αποτελεί περιεχόμενο κάποιας μορφής συμπράξεων ομοειδών επιχειρήσεων.

Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ευτυχώς που το διευκρινίζεις αυτό, γιατί έχω διαβάσει κι άλλες "νομικές" συμβουλές σου.

Νομικός δεν είμαι αλλα είμαι ακαδημαϊκός πολίτης και όταν μιλάω για νομικά ζητήματα πάει να πει ότι τα γνωρίζω καλά σε βάθος. και όπου υπάρχει μια λεπτομέρεια την οποια δεν γνωρίζω η μια πιθανή παρεκδοχη το δηλώνω εκ των προτερων.

Δεν ξέρω που ακριβώς αναφέρεσαι αλλα αν δεν έχω κάνει σχετική δήλωση πάνω στο ζήτημα που αναφέρεσαι πάει να πει πως έτσι είναι! αν δεν σου άρεσε το περιεχόμενο της απάντησης λυπάμαι.. δεν είναι στο χέρι μου να το αλλάξω.. ζητα να αλλάξει ο νομος.

Με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχω ασχοληθεί και γιαυτο το δήλωσα.. και μάλιστα μου κάνει εντύπωση οτι σε μια ελεύθερη αγορά ισχύει κάτι τέτοιο ίσως αν βρω το χρόνο ενδιάμεσα στις διακοπές να το ψάξω για να σου πω με σιγουριά.

και ακόμη και να ισχύει σίγουρα θα υπάρχουν οροι και προϋποθέσεις... αλλιώς θα είναι ελληνικό θαύμα :P

Δημοσ.

.. και μάλιστα μου κάνει εντύπωση σε μια ελεύθερη αγορά να ισχύει κάτι τέτοιο ίσως αν βρω το χρόνο ενδιάμεσα στις διακοπές να το ψάξω για να σου πω με σιγουριά.

και ακόμη και να ισχύει σίγουρα θα υπάρχουν οροι και προϋποθέσεις... αλλιώς θα είναι ελληνικό θαύμα :P

Συμβαίνει σε όλο το κόσμο αυτό και σχεδόν σε όλους τους κλάδους εμπορίου με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η αγορά δεν είναι και τόσο ελεύθερη όσο νομίζεις.

Δημοσ.

Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο τουλάχιστον ακριβώς έτσι όπως το περιγράφετε...

δηλαδή αν αποφασίσω να πάρω φωτογραφικές από την canon απευθείας και να τις πουλάω διπλα στο wallmart που έχουν κάνει συμφωνία θα μου τις πουλήσει? δεν νομίζω...

Ίσως για ήδη πρώτης ανάγκης να ισχύει κάτι τέτοιο.. η όταν αποκλειστικός πάροχος σε μια ευρύτερη περιοχή για ένα αγαθό ευρείας κατανάλωσης είναι ένας και μονο και δεν διαθέτει το προϊόν σε έστω έναν συνεργάτη της κάθε υποπεριοχής... και γενικά με ανάλογους ορους και προϋποθέσεις..

Μπορεί να κάνω και λάθος βεβαια όπως προείπα.. αλλα σίγουρα και λάθος να είμαι είναι λίγο ξεκάρφωτο....

• Super Moderators
Δημοσ.

Νομικός δεν είμαι αλλα είμαι ακαδημαϊκός πολίτης και όταν μιλάω για νομικά ζητήματα πάει να πει ότι τα γνωρίζω καλά σε βάθος. και όπου υπάρχει μια λεπτομέρεια την οποια δεν γνωρίζω η μια πιθανή παρεκδοχη το δηλώνω εκ των προτερων.

Δεν ξέρω που ακριβώς αναφέρεσαι αλλα αν δεν έχω κάνει σχετική δήλωση πάνω στο ζήτημα που αναφέρεσαι πάει να πει πως έτσι είναι! αν δεν σου άρεσε το περιεχόμενο της απάντησης λυπάμαι.. δεν είναι στο χέρι μου να το αλλάξω.. ζητα να αλλάξει ο νομος.

Με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχω ασχοληθεί και γιαυτο το δήλωσα.. και μάλιστα μου κάνει εντύπωση οτι σε μια ελεύθερη αγορά ισχύει κάτι τέτοιο ίσως αν βρω το χρόνο ενδιάμεσα στις διακοπές να το ψάξω για να σου πω με σιγουριά.

Μερικές φορές καλύτερα να μασάμε παρά να μιλάμε. Στην προκειμένη περίπτωση, αφού δεν είσαι νομικός και είναι προφανές από το ύφος και το περιεχόμενο των απαντήσεών σου ότι δεν γνωρίζεις το παραμικρό για το πώς λειτουργεί ο νόμος και η αγορά, καλύτερα να μην δίνεις "συμβουλές".

Γιατί μπορεί κάποιος αφελής να ακολουθήσει τα όσα "συμβουλεύεις" με ύφος περισπούδαστο και να φάει τα μούτρα του.

Δεν είναι ότι δεν έχεις ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Δίνεις συμβουλές και σε άλλα θέματα στα οποία προφανέστατα δεν έχεις ιδέα και δεν έχεις επαφή με τον νόμο.

Δεν βαριέσαι, εσύ γράφεις για ελληνικά θαύματα - ενώ υπάρχουν αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ούτε αυτή θα την έχεις ακούσει)...

Δημοσ.

Μερικές φορές καλύτερα να μασάμε παρά να μιλάμε. Στην προκειμένη περίπτωση, αφού δεν είσαι νομικός και είναι προφανές από το ύφος και το περιεχόμενο των απαντήσεών σου ότι δεν γνωρίζεις το παραμικρό για το πώς λειτουργεί ο νόμος και η αγορά, καλύτερα να μην δίνεις "συμβουλές".

Γιατί μπορεί κάποιος αφελής να ακολουθήσει τα όσα "συμβουλεύεις" με ύφος περισπούδαστο και να φάει τα μούτρα του.

Δεν είναι ότι δεν έχεις ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Δίνεις συμβουλές και σε άλλα θέματα στα οποία προφανέστατα δεν έχεις ιδέα και δεν έχεις επαφή με τον νόμο.

Δεν βαριέσαι, εσύ γράφεις για ελληνικά θαύματα - ενώ υπάρχουν αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ούτε αυτή θα την έχεις ακούσει)...

1) Το γεγονός ότι μερικές φορες καλύτερα να μασάμε παρα να γράφουμε το επιδοκιμάζω και θα ήταν μια πολύ καλή συμβολή πριν καθίσεις να γράψεις το πρώτο σου σχόλιο και αυτό..κρίμα που κανεις δεν ήταν εκεί κοντά εκείνη την ώρα να στο δώσει...

2) Όπως είπα είμαι ακαδημαϊκός πολίτης άρα έχω όλες τις προσλαμβάνουσες και λόγο ασχολιών και ενδιαφέροντος γνωρίζω άπταιστα το πως λειτουργεί ο νομος και το δίκαιο (και μάλιστα οι πιθανότητες είναι να γνωρίζω την λειτουργία τους πολύ καλύτερα από εσένα)

3) Σίγουρα δεν γίνεται να ξέρω κάθε νομοσχέδιο και περίπτωση σε όλες τις κατηγοριες του νομου.. Το ίδιο ισχύει για τον οποιοδήποτε νομικό. Αν του κανεις μια ερώτηση εκτος της ειδικότητας του (και καμια φορα και εντός αν είναι συγκεκριμένο το θέμα και πολύπλοκο)

Θα κάνει αυτό ακριβώς που κάνω και εγώ θα πιάσει το σχετικό βιβλίο και θα ελένξει τις σχετικές δεδικασμένες περιπτώσεις (βασικά όλα αυτά θα τα κάνει ο βοηθός του και θα τον ενημερώσει)

4) Εγώ δεν έδωσα νομική συμβουλή είναι ξεκάθαρο αυτό.

και μάλιστα η φιλική συμβουλή που έδωσα είναι ξεκάθαρη και αυτή επίσης γιατί στηριζόταν στην λογική που περιέγραψα λίγο πιο πάνω από το σημείο που δίνω την φιλική συμβουλή..

Άρα ένας νοήμον άνθρωπος με σώας τας φρένας θα λάμβανε την συμβουλή μου αυτή υπόψιν μονο αν συμφωνούσε με το παραπάνω σκεπτικό (που είχα ξετυλίξει) η του φαινόταν λογικό εν πάση περιπτώσει και εφόσον του αρκούσε μια φιλική συμβουλή από κάποιον που δηλώνει ότι δεν έχει ψάξει την νομική πλευρά του θέματος και δεν είναι νομικός.

Από εκεί και πέρα είναι γνωστη η προδιάθεση σου αλλα δεν θα σε ακολουθήσω.

• Super Moderators
Δημοσ.

1) Το γεγονός ότι μερικές φορες καλύτερα να μασάμε παρα να γράφουμε το επιδοκιμάζω και θα ήταν μια πολύ καλή συμβολή [...]

Φρόντισε να την ακολουθήσεις λοιπόν.

Έστω και τώρα.

2) Όπως είπα είμαι ακαδημαϊκός πολίτης άρα έχω όλες τις προσλαμβάνουσες και λόγο ασχολιών και ενδιαφέροντος γνωρίζω άπταιστα το πως λειτουργεί ο νομος και το δίκαιο (και μάλιστα οι πιθανότητες είναι να γνωρίζω την λειτουργία τους πολύ καλύτερα από εσένα)

Κρίνοντας από τα μέχρι τώρα γραπτά σου και τις περισπούδαστες συμβουλές σου, αρκούμαι να καγχάσω. Γιατί, σε αντίθεση με εσέ, τον "ακαδημαϊκό πολίτη", είμαι επαγγελματίας νομικός εδώ και αρκετά χρόνια. Οπότε μάλλον γράφω μετά λόγου γνώσεως.

Κάτι που εσύ δεν κάνεις, όπως παραδέχεσαι κι ο ίδιος.

3) Σίγουρα δεν γίνεται να ξέρω κάθε νομοσχέδιο και περίπτωση σε όλες τις κατηγοριες του νομου.. Το ίδιο ισχύει για τον οποιοδήποτε νομικό. Αν του κανεις μια ερώτηση εκτος της ειδικότητας του (και καμια φορα και εντός αν είναι συγκεκριμένο το θέμα και πολύπλοκο)

Άσε, δεν το'χεις. Μέσα σε μία και μόνο πρόταση, μπέρδεψες ήδη τους νόμους, τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις. Κι άσε τους νομικούς να γνωρίζουν καλύτερα τι ξέρουν και τι όχι. Περιορίσου σε όσα εσύ δεν γνωρίζεις.

Τουλάχιστον μάθε (έστω και τώρα) αν υφίσταται σχετική νομοθεσία σε σχέση με όσα αναπτύσσεις ως... "ακαδημαϊκός πολίτης".

Από εκεί και πέρα είναι γνωστη η προδιάθεση σου αλλα δεν θα σε ακολουθήσω.

Είναι όντως γνωστή η αναγούλα που μου προκαλούν ημιμαθείς.

Φρόντισε τουλάχιστον να μη δίνεις "φιλικές συμβουλές" και σε ιατρικά θέματα...

Δεν συνεχίζω το flame που προφανώς επιδιώκεις αλλά να γνωρίζεις ότι scripta manent σε τούτο εδώ το forum. Ελεγχόμαστε και κρινόμαστε για όσα γράφουμε.

Όλοι.

;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...