Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Τελευταία ψάχνομαι με το θέμα της αποθήκευσης των δεδομένων μου σε κεντρικό σημείο του δικτύου αλλά και πρόσβαση από παντού. Προς το παρόν χρειάζομαι ένα media server με DLNA/UPnP streaming, ftp server για πρόσβαση από παντού, backups για τους υπολογιστές του σπιτιού, torrent box 24/7 και αργότερα σκέφτομαι και μία κάρτα τηλεόρασης επίσης με streaming αλλά και εγγραφή που θα χειρίζομαι από παντού και ίσως έναν ελαφρύ web server για δοκιμαστικούς σκοπούς κυρίως.

Τις τωρινές μου ανάγκες νομίζω ότι μία έτοιμη λύση NAS τύπου ReadyNas Duo με καλύπτει, αλλά σκέφτομαι και τη λύση ενός headless server (ίσως μία υλοποίηση τύπου AMD Fusion ή Atom + FreeNAS) που θα παραμετροποιήσω όσο θέλω και θα μπορώ να επεκτείνω αργότερα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μου.

Οι ερωτήσεις μου είναι:

1. Θα αντέχει ένα τέτοιο μηχάνημα (ή αντίστοιχο οικονομικά) το φόρτο εργασίας που χρειάζομαι;

2. Αξίζει η 2πλάσια, περίπου, τιμή σε σχέση με μία έτοιμη λύση NAS;

3. Αξίζει η παραπάνω κατανάλωση του server σε σχέση με το NAS συγκριτικά με αυτά που μου προσφέρει παραπάνω;

Ευχαριστώ :-)

Δημοσ.

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με NAS για να ξέρω τι παίζει, νομίζω πως με έναν headless server θα κάνεις καλύτερα την δουλειά σου. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι μπορείς να παραμετροποιήσεις πλήρως το λειτουργικό σύστημα του server σου ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες σου. Επίσης, μελλοντικά ίσως χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή και για κάποιον άλλο σκοπό (πχ/ υπολογιστής στο χωριό ή media player στο σαλόνι).

Όσον αφορά τα AMD Fusion ή Intel Atom, θα σου πρότεινα το πρώτο.

Εάν θέλεις κάτι έτοιμο πάντως, μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στους HP Proliant Microservers.

Όσο για τις ερωτήσεις σου:

1. Εκτός του streaming που δεν γνωρίζω πόσoυς πόρους απαιτεί, νομίζω πως θα αντέχει άνετα αυτά που θέλεις να κάνεις

2. Κατά την γνώμη μου αξίζει, εξαιτίας της παραμετροποίησης που μπορείς να κάνεις

3. Δεν νομίζω να δεις τρελλές διαφορές στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Δημοσ.

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με NAS για να ξέρω τι παίζει, νομίζω πως με έναν headless server θα κάνεις καλύτερα την δουλειά σου. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι μπορείς να παραμετροποιήσεις πλήρως το λειτουργικό σύστημα του server σου ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες σου. Επίσης, μελλοντικά ίσως χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή και για κάποιον άλλο σκοπό (πχ/ υπολογιστής στο χωριό ή media player στο σαλόνι).

Όσον αφορά τα AMD Fusion ή Intel Atom, θα σου πρότεινα το πρώτο.

Εάν θέλεις κάτι έτοιμο πάντως, μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στους HP Proliant Microservers.

Όσο για τις ερωτήσεις σου:

1. Εκτός του streaming που δεν γνωρίζω πόσoυς πόρους απαιτεί, νομίζω πως θα αντέχει άνετα αυτά που θέλεις να κάνεις

2. Κατά την γνώμη μου αξίζει, εξαιτίας της παραμετροποίησης που μπορείς να κάνεις

3. Δεν νομίζω να δεις τρελλές διαφορές στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Και εγώ αυτό σκέφτομαι, το έτοιμο NAS δίνεις κάποια λεφτά και μέχρι εκεί, ενώ ένας headless server μπορεί να παραμετροποιηθεί, να επισκευαστεί και να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες μου. Άσε που στη θέση που θα μπει υπάρχουν ήδη οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι οπότε άνετα γίνεται και ένα σύστημα για internet.

Οι έτοιμοι HP Proliant Microservers είναι λίγο φτωχοί σε σχέση με αυτό που μπορώ να στήσω εγώ, και από τη στιγμή που έχω κάποια σχετική εμπειρία στο στήσιμο ενός υπολογιστή και ενός λειτουργικού δε νομίζω ότι αξίζει.

Το θέμα είναι αν θα αντέχει το streaming ένα σύστημα με AMD Fusion και 4GB RAM. Αν και τα έτοιμα NAS απ' ότι έχω δει με επεξεργαστή 800MHz CPU και 256Mb RAM έχουν DLNA/UPnP streaming, οπότε δε νομίζω να είναι τόσο απαιτητικό. Αλλά ας περιμένω και την γνώμη κάποιου πιο έμπειρου στο θέμα servers...

Επισκέπτης
Δημοσ.

Στον server θα πρέπει να αγοράσεις και windows , και επειδή δεν θα σε καλύπτουν τα 7 θα πάς για server 2008 foundation.

Αν του βάλεις και 8 gb ram και 4 δίσκους θα φτάσεις 1200 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά με το nas. Καμία σχέση το βιδώνο server. Δεν υπάρχει αυτό. Βιδώνεις ένα pc. Server grade έρχεται έτοιμο με ότι συνεπάγετε για το κόστος.

Server υπέρ:

Α) Scalability όσο θέλω βάζω.

Β) Θα είναι Windows οπότε κάποιος θα ξέρει καλύτερα

Γ) Τo Server message block sharing είναι εκατοντάδες φορές καλύτερο απο τα Unix-o-ειδή ,(passwords κτλ)

Server Κατά:

Α) μπορεί και να μην ξέρω τι θέλω και να μην μάθω ποτέ.

Β) Το block level storage το ξεχνάς , δηλαδή τα πολύ ωραία iscsi targets Που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη για backups.

Γ) Θα πρέπει να το παίρνεις και αυτό ....... backup.

Nas Υπέρ:

Α) Ανοίγεις βάζεις 2-4 δίσκους κάνεις Raid/Format , τελείωσες.

Β) Είναι Unix οπότε με 1 gb Ram και Atom CPU κάνει παπάδες.

Γ) Υπάρχουν Nas με iscsi targets , ( Backup και αλλού !!!!)

Nas Κατά:

Α) Τα σοβαρά Nas κάνουν 2 φορές τα λεφτά του server και μπορούν να φτάσουν τα 150000 χιλιάδες ευρώ (San).

Β) Είναι UNIX. Ότι και να γίνει σχεδόν .... την έκατσες χωρίς backup.

Γ) Το server message block sharing sucks !!! θα λές αμαν κάθε φορά που θέλεις να κάνεις login.

Τώρα θέλεις nas ή san ?

Προσωπικά επειδή έχω microserver , 2 workstation whitebox (τα βίδωσα εγώ) και nas qnap το μοναδικό που δεν με απογοήτευσε ποτέ είναι το qnap. Με τα υπόλοιπα όλο και κάνα μπινελίκι ρίχνω.

Δημοσ.

Γιατί να βάλει Windοws; Το αναφέρεις λες και είναι δεδομένο πως όταν μιλάμε για Server το λειτουργικό σύστημα πρέπει να είναι Windοws.

Επίσης από πού βγαίνουν τα 1200€; Δεν νομίζω πως TS ψάχνεται για «επαγγελματικό» server, αλλά για έναν απλό υπολογιστή που θα εκτελεί χρέη server.

Δημοσ.

Αν τελικά σκεφτείς για κάποιο NAS, κοίτα της Synology.

Έχω το 210J ενάμιση χρόνο περίπου και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Δημοσ.

giotis1982: Ευχαριστώ για την αναλυτικότατη η περιγραφή των 2 διαφορετικών περιπτώσεων, αλλά πιστεύω πως για τις δικές μου απαιτήσεις δεν χρειάζονται τέτοιες υπερβολές σε hardware. Επίσης, λόγω της σχολής μου έχω πρόσβαση σε Windows Server 2008, αν και πιστεύω ότι σε περίπτωση που θα στήσω κάτι δικό μου μάλλον θα διαλέξω linux.

lexmark: Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση για Windows Home Server, θα το σκεφτώ σοβαρά.

sakis.com: Φαίνεται αρκετά πλήρες σαν σύστημα και software, και έχω ακούσει τα καλύτερα για τη Synology, ευχαριστώ.

Το δίλημμα είναι μεγάλο, και μάλλον η απόφασή μου θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά μου μετά το καλοκαίρι, και από τον ελεύθερο χρόνο που θα έχω για πειραματισμούς.

Δημοσ.

Καλησπέρα και από μένα, έχω και εγώ κάποιο προβληματισμό και έψαξα λίγο για το Windows Home Server, πολύ καλό φαίνεται και ιδανικό αλλα έχω κάποιες απορίες..

Έχει την δυνατότητα εγκατάστασης προγραμμάτων (π.χ. utorrent, vmware Workstation,netbeans,eclipse) ή μόνο τα Add-ons?

Και το σημαντικότερο απο όλα.. γιατί δεν το δίνουν free από το msdn ?

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανέρχομαι λοιπόν με το φτυάρι μου και ξεθάβω το thread...

Έχω έτοιμα τα περισσότερα κομμάτια για τον headless server που θέλω να στήσω. Θα χρησιμοποιήσω linux τελικά, και το πρόβλημά μου είναι που θα εγκαταστήσω το λειτουργικό για να μη σπαταλήσω θύρες, ενέργεια και χώρο άσκοπα. Μου έχει περάσει από το μυαλό να χρησιμοποιήσω μια Compact Flash κάρτα με αντάπτορα για mini pcie αλλά με προβληματίζει η απόδοση και η διάρκεια ζωής (περιορισμένοι κύκλοι εγγραφών). Υπάρχει κάποιος που να έχει δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο για να μοιραστεί τις απόψεις του;

Ευχαριστώ

Επεξ/σία από pkoutsias
Δημοσ.

Θέλω να κάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα και έχω ακριβώς τα ίδια ερωτήματα.

Και εγώ προσανατολίζομαι πρως fusion μεριά.

Τελικά τι hardware και software χρησιμοποίησες ?

Μπορείς να περιγράψεις την υλοποίησή σου λίγο πιο αναλυτικά, συνολικό κόστος κλπ ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...