Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για αγορά laptop από e-shop

Pinball1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όχι... τα laptop πλέον έχουν recovery partition από το οποίο κάνεις format ή επιδιόρθωση αν χρειάζεσαι κάτι.

Δημοσ.

προφανως

Εχω ακούσει περιπτώσεις που δεν στο δίνουν γι' αυτό ρωτάω σε περίπτωση που ξέρει κάποιος 100% σίγουρα.

Όχι... τα laptop πλέον έχουν recovery partition από το οποίο κάνεις format ή επιδιόρθωση αν χρειάζεσαι κάτι.

Χμ, αυτό φοβόμουν...

Εφόσον πληρώνεις για το λειτουργικό δεν υποτίθεται που οφείλουν να στο δίνουν κανονικά στο CD του; Ενδεχομένως να θες να κάνεις ολικό φορμάτ σε περιπτώση οπου για παράδειγμα κάποιος ιός έχει αντιγραφεί και στο recovery partition.

Δημοσ.

Σχεδόν όλα, αν όχι όλα, τα φορητά έχουν εγκατεστημένο πρόγραμμα για δημιουργία recovery DVDs. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα αν δε σου δίνουν δισκάκια. Μπορείς να τα δημιουργήσεις μόνος σου.

Εχω ακούσει περιπτώσεις που δεν στο δίνουν γι' αυτό ρωτάω σε περίπτωση που ξέρει κάποιος 100% σίγουρα.

Χμ, αυτό φοβόμουν...

Εφόσον πληρώνεις για το λειτουργικό δεν υποτίθεται που οφείλουν να στο δίνουν κανονικά στο CD του; Ενδεχομένως να θες να κάνεις ολικό φορμάτ σε περιπτώση οπου για παράδειγμα κάποιος ιός έχει αντιγραφεί και στο recovery partition.

Δημοσ.

Ένα recovery DVD μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σε ένα άλλο μηχάνημα;

Δημοσ.

Συνήθως όχι γιατί α) περιλαμβάνει και όλους τους drivers και τα επιπρόσθετα που βάζει ο κάθε κατασκευαστής και β) κάνει διαμόρφωση του δίσκου ειδικά για το κάθε μοντέλο (γι' αυτό δεν είμαι πολύ σίγουρος).

Ένα recovery DVD μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σε ένα άλλο μηχάνημα;

Δημοσ.

Μπορείς να κάνεις εγακτάσταση και σε άλλο pc laptop απλά θα έχεις να πετάξει πολύ σαβουρα μετα την εγκατάσταση! utilities του recovery

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

σε ολα τα win7 απο οσο ξερω σου δινουν και το dvd μαζι εκτος και αν ειανι ultimate

Στους σταθερους υπολογιστες ναι.

Στα λαπτοπ οχι.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Χμ, αυτό φοβόμουν...

Αυτό ρώτησα και εγώ αλλά δεν υπήρχε απάντηση από το support της Acer.

Πάντως η διαδικασία δημιουργίας recovery dvd είναι πανεύκολη.

Δημοσ.
Πάντως η διαδικασία δημιουργίας recovery dvd είναι πανεύκολη.

Ένα recovery dvd όμως περιέχει όχι μόνο το λειτουργικό αλλά και τους εγκατεστημένους drivers κτλ. Αν δηλαδή έχει μπει ένας ιός στο σύστημα ενδεχομένως να μπει και στο recovery dvd όταν το δημιουργήσεις. Άρα είναι πιο πρακτικό να έχεις καλού κακού και το dvd που περιέχει μόνο τα W7.

Επίσης σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που πληρώνεις για τα windows σημαίνει πως δικαιούσαι το dvd δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαιολογητικό δεν στο δίνουν.

Δημοσ.

Ένα recovery dvd όμως περιέχει όχι μόνο το λειτουργικό αλλά και τους εγκατεστημένους drivers κτλ. Αν δηλαδή έχει μπει ένας ιός στο σύστημα ενδεχομένως να μπει και στο recovery dvd όταν το δημιουργήσεις. Άρα είναι πιο πρακτικό να έχεις καλού κακού και το dvd που περιέχει μόνο τα W7.

Επίσης σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που πληρώνεις για τα windows σημαίνει πως δικαιούσαι το dvd δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαιολογητικό δεν στο δίνουν.

Θα τους κοστιζει + 0,02 λεπτα το δισκακι.. :shock:

Δημοσ.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς όταν αγοράζει καινούριο μηχάνημα το οποίο δεν συνοδεύεται από recovery δισκάκια λοιπόν είναι να τα δημιουργήσει μόνος του, πριν εγκαταστήσει εφαρμογές, πριν αρχίσει να δουλεύει το μηχάνημά του γενικότερα.

Είναι δύσκολό πάντως να περάσει κάποιο trojan/malware στο recovery partition γιατί στις περισότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να το "δει" καν το λειτουργικό. Αν μιλάμε για καθαρόαιμο virus τότε φαντάζομαι το πράγμα αλλάζει. Προσωπικά έχω επαναφέρει μολυσμένο με trojan laptop μέσω του αυτοματοποιημένου recovery (ούτε καν δισκάκια δεν είχα, κατευθείαν από το recovery partition έγινε η δουλειά) χωρίς κανένα πρόβλημα, εννοείται πως το trojan ΔΕΝ πέρασε στη νέα εγκατάσταση του λειτουργικού!

Τώρα, όσον αφορά το δισκάκι του λειτουργικού: Μην ξεχνάμε πως δεν αγοράζεις το δισκάκι αλλά την άδεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει 2 πράγματα:

1) Ακόμα και αν όλα πάνε στραβά και χάσεις το recovery partition χωρίς να έχεις τα DVD, μπορείς να εγκαταστήσεις τα win από οποιοδήποτε άλλο δισκάκι αρκεί η έκδοση να είναι ίδια με αυτή την οποία αγόρασες (δεν μπορείς πχ με ένα κλειδί για ελληνικά Win 7 Home Premium να χρησιμοποιήσεις για εγκατάσταση ένα δισκάκι των αγγλικών Win 7 Prof - νομίζω εξαιρούνται τα DVD των Ultimate γιατί περιέχουν όλες τις άλλες εκδόσεις). Απλά εισάγεις το δικό σου κλειδί κατά την εγκατάσταση ή το αλλάζεις αργότερα μέσα από τα Win το κλειδί αφού τα εγκαταστήσεις.

2) Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις σε άλλο pc τα Win που αγόρασες πακέτο με ένα νέο μηχάνημα εάν αυτά παρέχονται με OEM/DSP άδεια (συνήθως τέτοιες άδειες σου δίνουν με νέα μηχανήματα εκτός και αν ο ίδιος ζητήσεις Retail Windows που όμως κοστίζουν σχεδόν τα διπλά λεφτά). Ακόμα και να είχες το DVD εγκατάστασης μιας ΟΕΜ/DSP έκδοσης των Win, αν τα εγκαθιστούσες σε άλλο μηχάνημα τότε αυτά δεν θα μπορούσαν (επίσημα τουλάχιστον) να ενεργοποιηθούν.

Τέλος, οι περισσότεροι κατασκευαστές έτοιμων συστημάτων μπορούν να σου στείλουν τα δισκάκια εάν τα ζητήσεις αλλά με κάποια επιβάρυνση (νομίζω πληρώνεις τα μεταφορικά).

Ελπίζω να βοήθησα, αν σας μπέρδεψα πείτε μου να τα πω πιο σωστά! ^_^

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...