Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

πάντως ρε παιδιά ή εγώ δε βλέπω πολύ καλά ή τα αποσπάσματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

απο μια λογική απόσταση δεν καταλαβαίνω διαφορά. αν κολλήσω το μάτι μου στην οθόνη κάτι γίνεται.

βασικά δεν τα είδα και πολλές φορές :wub:

προφανώς διαφορές θα φανούνε σε σκηνές με γρήγορη κίνηση

Δημοσ.

Αν μιλούσαμε για τεράστιες διαφορές μεταξύ τον δυο καλλιτέρων codec που υπάρχουν θα είχαμε πρόβλημα(και κανέναν λόγο για αυτό το τόπικ).

Αν θες να τα ψάξεις σωστά τρέξε τα με το MediPlayerClassic HC ή κάποιο άλλο που υποστηρίζει να πηγαίνεις καρέ-καρέ ώστε να έχεις χρόνω να κάνεις την σύγκριση.

Σε κάποια σημεία κάνουν μπαμ οι διαφορές π.χ.

example001.png

Δημοσ.

Σε κάποια σημεία κάνουν μπαμ οι διαφορές π.χ.

example001.png

TheELF, δοκίμασε να παγώσεις στα 8sec, φάτσα του Robert Downey Jr. Πιο καλή σκηνή για σύγκριση, νομίζω.

Δημοσ.

example002.png

Δεν έχει τόοοοοσο μεγάλη διαφορά εδώ νομίζω.

Εδώ στο σπόιλερ φαίνεται αρκετά καλά το πόσο από την πληροφορία χάνεται.

example003.png

Δημοσ.

Έχει διαφορά απλά στο πρώτο παράδειγμα το ένα πρόσωπο είναι σχεδόν άμορφη μάζα οπότε το θεωρώ ποιο εμφανές παράδειγμα.

Δημοσ.

επειδή θα λείπω μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα, κάτι μου λέει οτι το x264 είναι το Β και το VP8 το A. μου έκανε εντύπωση (και χαιρομαι γιατι θα ήμουν ο μόνος) που και άλλα άτομα είπαν οτι θα παρακολουθούσαν καλύτερα το Α. και ίσως και να φταίνει οι ρυθμίσεις για αυτό, και όχι ο αλγόριθμος. ρυθμίσεις που μάλλον ακολουθεί πολύς κόσμος σε x264 κωδικοποιήσεις γιατι δεν είναι η πρώτη φορά που δεν μου αρέσει το δείγμα. Η μπορεί απλώς τα μάτια μου να έχουν συνηθίσει να βλέπουν χάλια ποιότητες εικόνας (τηλεόραση, DVD(mpeg-2), xvid, κτλπ) και να τα θεωρούν καλύτερα, δεν το αποκλείω ούτε αυτό :)

Δημοσ.

Β δαγκωτο. Το Α παίρνει καλλιτεχνικες ελευθεριες στην ταινια και αλλάζει τα χρώματα, ενω "τρώει" και τα σκουρα σημεια (πχ στα μαλλιά) κανοντας τα μαυρα. Επισης εχει περισσοτερο smudging. Ναι δεν λεω, καλυτερα smudging απο artifacts, αλλα μερικες φορες χρειαζεται η λεπτομερεια.

Το βασικό μειονεκτημα του test ειναι οτι τα filesizes δεν ειναι ιδια, και ετσι εκ των πραγματων ενα format αδικείται. Παντα τα lossy compression tests γινονται με το ιδιο target size (και τα τελικα αρχεια επιλεγονται μεταξυ πολλων δειγματων ωστε να ειναι οσο πιο ιδια στο μεγεθος γινεται), και οχι με βαση το quantizer, αφου διαφέρει απο προγραμμα σε προγραμμα. Ουτε η μεθοδος του ιδιου bitrate δεν ειναι αξιοπιστη, αφου ακομα και στην περιπτωση του contanst bitrate παιζει ρολο το πως θα μοιράσεις το bitrate μεταξυ Ι,P,B frames για καθε GOP.

Δημοσ.

μου έκανε εντύπωση (και χαιρομαι γιατι θα ήμουν ο μόνος) που και άλλα άτομα είπαν οτι θα παρακολουθούσαν καλύτερα το Α.

Όσοι (αν υπήρχαν) νόμιζαν πως απαντούσαν στην ερώτηση «ποιο θα παρακολουθούσατε καλύτερα» δυστυχώς έκαναν σφάλμα. :( Η δημοσκόπηση ρωτούσε άλλο πράγμα και το τόνισα παραπάνω από μία φορές.

και ίσως και να φταίνει οι ρυθμίσεις για αυτό, και όχι ο αλγόριθμος. ρυθμίσεις που μάλλον ακολουθεί πολύς κόσμος σε x264 κωδικοποιήσεις γιατι δεν είναι η πρώτη φορά που δεν μου αρέσει το δείγμα. Η μπορεί απλώς τα μάτια μου να έχουν συνηθίσει να βλέπουν χάλια ποιότητες εικόνας (τηλεόραση, DVD(mpeg-2), xvid, κτλπ) και να τα θεωρούν καλύτερα, δεν το αποκλείω ούτε αυτό :)

Αυτό το test θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή μίας σειράς από tests εδώ στο Video subforum, με κάθε επόμενο να έχει βελτιωμένη μεθοδολογία και source υλικό. Δε θεωρώ πως είμαι αυθεντία στο αντικείμενο και εννοείται πως μετά την παράθεση της μεθοδολογίας που ακολούθησα, το feedback είναι όχι απλά ευπρόσδεκτο αλλά επιτακτική ανάγκη! ;)

Το βασικό μειονεκτημα του test ειναι οτι τα filesizes δεν ειναι ιδια, και ετσι εκ των πραγματων ενα format αδικείται.

Διάβασε τα «ψιλά γράμματα» στο opening post. Θα καταλάβεις γιατί τα filesizes των A.mkv, B.mkv είναι διαφορετικά και γιατί αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο (hint: reencoding σε lossless mode).

Παντα τα lossy compression tests γινονται με το ιδιο target size (και τα τελικα αρχεια επιλεγονται μεταξυ πολλων δειγματων ωστε να ειναι οσο πιο ιδια στο μεγεθος γινεται)

Θα πρέπει να σε κάλυψα με το 2ο μέρος της απάντησής μου στον Luciddream. Αλλά περίμενε να αποκαλύψω, όπως υποσχέθηκα, αναλυτικά τη μεθοδολογία που ακολούθησα και μετά θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλιά σου (και των υπολοίπων εννοείται).

Δημοσ.

Διάβασε τα «ψιλά γράμματα» στο opening post. Θα καταλάβεις γιατί τα filesizes των A.mkv, B.mkv είναι διαφορετικά και γιατί αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο (hint: reencoding σε lossless mode).

Ωχ, σωστά.

Δημοσ.

Η ώρα, τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω αυτές τις γραμμές, είναι 00:53 και έχουμε Τετάρτη 13/7. Αφαίρεσα την ψηφοφορία (δυστυχώς, κλείδωμα της ψηφοφορίας μόνο χωρίς να κλειδώσει το topic όπως είχαμε επί vBulletin δε βλέπω να υπάρχει εδώ ως δυνατότητα) και κράτησα screenshots με τα αποτελέσματα, τα οποία και σας παραθέτω ευθύς αμέσως.

Ερώτηση ψηφοφορίας: Ποιο από τα δύο δείγματα Α, Β θεωρείται πως πλησιάζει περισσότερο στο MASTER δείγμα;

Απάντησαν "Α": 4 από τους 36 - ποσοστό 11.11%

Απάντησαν "Β": 32 από τους 36 - ποσοστό 88.89%

post-43041-0-41509400-1310508113_thumb.png post-43041-0-46972700-1310508120_thumb.png post-43041-0-52918200-1310508125_thumb.png

[div=border:1px solid red;padding: 10px;]Όπως μερικοί σωστά υπέθεσαν, το δείγμα Α ήταν αποτέλεσμα κωδικοποίησης με τον VP8 ενώ το Β αποτέλεσμα κωδικοποίησης με τον x264.[/div]

Για τη μεθοδολογία τώρα:

1. Κατέβασα από το site της DivX Inc. το 1080p (για την ακρίβεια 1920x800) trailer της ταινίας Iron Man 2

2. Από το trailer απομονώθηκε απόσπασμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων: Iron_Man_2_trailer_30sec.mkv (18.5 MB)

3. Με τη βοήθεια του προγράμματος MeGUI, έγινε resize σε ανάλυση 720x304 με το φίλτρο Lanczos του Avisynth και ακολούθως το απόσπασμα κωδικοποιήθηκε σε lossless format. Εδώ θα μπορούσε να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου κωδικοποίηση (έξοδος ως RAW/εντελώς ασυμπίεστο video), αλλά θα οδηγούμασταν σε πάρα πολύ μεγάλο μέγεθος αρχείου. Οπότε, προτιμήθηκε ως εναλλακτική λύση η έξοδος σε MKV format και κωδικοποίηση του video με τον x264 encoder σε lossless mode, δηλαδή CQ mode με τιμή CRF 0.0. Επίσης, άλλοι παράμετροι ήταν Main Profile, Level 3.1 και ενεργοποίηση ενός ελέγχου που κάνει enforce DXVA compatibility. Το αποτέλεσμα της κωδικοποίησης αυτής είναι το MASTER δείγμα, το αρχείο MASTER.mkv που γνωρίζετε ήδη

4. Υπολογισμός του bitrate που πρέπει να έχει το video track μίας ταινίας τυπικής διάρκειας 90 λεπτών, ώστε σε συνδυασμό με ένα audio track των 64 Kbps, να οδηγεί σε τελικό MKV αρχείο μεγέθους 350 MB (γιατί 350 MB; Η απάντηση στο topic που αναφέρω στην αρχή του παρόντος topic). Το bitrate αυτό βρέθηκε να είναι 476 Kbps

5. Κωδικοποίηση του MASTER.mkv με τον VP8 encoder που περιέχει το πρόγραμμα SUPER. Εδώ ταλαιπωρήθηκα αρκετά, δεν ξέρω αν είναι bug του SUPER ή στον rate control αλγόριθμο του VP8, αλλά επιλέγοντας στο SUPER 480 Kbps έβγαζα κατά πολύ oversized αποτέλεσμα. Οπότε, χρειάστηκε να πειραματιστώ αρκετά για να βρώ πόσα Kbps πρέπει να επιλέξεις για να σου βγει το τελικό αποτέλεσμα κοντά στα 470 Kbps. Τελικά, επιλέγοντας στο SUPER 336Kbps, μου βγήκε το αρχείο αυτό στα 500κάτι Kbps: A_intermediate.webm (1,87 MB). Ρυθμίσεις πολλές δεν προσφέρει το πρόγραμμα, πάντως τα checkboxes "Hi Quality" και "Top Quality ήταν τσεκαρισμένα"

6. Κωδικοποίηση του MASTER.mkv με τον x264 encoder που περιέχει το πρόγραμμα MeGUI. Χρησιμοποιήθηκε το veryslow preset του x264 και 1pass (μονό πέρασμα) σε CQ mode με τιμή CRF 24.9 (η οποία, μετά από πειραματισμούς, βρέθηκε ότι έδινε τελικό filesize με average bitrate 470 Kbps), Main profile, level 3.1. Βγήκε το αρχείο αυτό: B_intermediate.mkv (1.76 MB). Έχουμε δηλαδή εδώ ένα μικρό "handicap" του x264 έναντι του VP8, αλλά σε επόμενα tests ευελπιστώ να το εξαφανίσουμε και αυτό για να είναι πιο δίκαιο το test

7. Τα intermediate A και B κωδικοποιήθηκαν εκ νέου (για να μασκαρευτεί το «ποιο είναι ποιο») με το MeGUI χρησιμοποιώντας το lossless mode του x264 encoder. To A_intermediate.webm έδωσε το A.mkv που γνωρίζετε ήδη και το B_intermediate.mkv έδωσε το B.mkv που επίσης γνωρίζετε

Το SUPER ήταν στην έκδοση v2011.build.49, ενώ χρησιμοποιήθηκε και το 32μπιτο 2028 svn build του MeGUI που περιείχε το rev1995 build του x264 encoder. Για το κόψιμο του αρχικού trailer, χρησιμοποιήθηκε η έκδοση 4.8.0 του mkvmerge GUI (ΟΚ, μικρή σημασία έχει αυτό, αλλά το αναφέρω για λόγους πληρότητας).

Και πάλι ευχαριστώ θερμά όσους συμμετείχαν. Το topic παραμένει ανοικτό για περαιτέρω συζήτηση, σχόλια, ερωτήσεις κ.ά.

Δημοσ.

Όσοι (αν υπήρχαν) νόμιζαν πως απαντούσαν στην ερώτηση «ποιο θα παρακολουθούσατε καλύτερα» δυστυχώς έκαναν σφάλμα. :( Η δημοσκόπηση ρωτούσε άλλο πράγμα και το τόνισα παραπάνω από μία φορές.

εγώ ψήφισα το Β για την ερώτηση αλλα έκανα το συγκεκριμένο σχόλιο για το Α... νομίζω και τα άλλα παιδιά το ίδιο έκαναν. και όπως είπα και πρίν ίσως φταίει οτι έχω συνηθίσει αυτήν την θολούρα στα video, λόγω των τηλεοράσεων, dvd, dvdrip(σε divx) που βλέπω συνήθως... όμως θα το έβλεπα πιο άνετα.

έχασα την μπάλα με τις ρυθμίσεις. τι handicap είχε ο x264 δεν κατάλαβα :/ επίσης δεν κατάλαβα και κάτι άλλο... το master video είναι ήδη κωδικοποιημένο σε MPEG-4 (avc1).. πόσο μπορεί να επηρεάζει το τέστ... ?

Δημοσ.

έχασα την μπάλα με τις ρυθμίσεις. τι handicap είχε ο x264 δεν κατάλαβα :/

Το handicap προκλήθηκε από το γεγονός ότι το VP8 encode είχε λίγες δεκάδες Kbps μεγαλύτερο bitrate από το x264 encode, επειδή δε μπόρεσα να το ρυθμίσω με ακρίβεια. Επιφυλάσσομαι σε επόμενο test για δοκιμή κωδικοποίησης απευθείας από γραμμή εντολών, με ffmpeg, τόσο για τον x264 όσο και για τον VP8 encoder.

επίσης δεν κατάλαβα και κάτι άλλο... το master video είναι ήδη κωδικοποιημένο σε MPEG-4 (avc1).. πόσο μπορεί να επηρεάζει το τέστ... ?

Καθόλου, γιατί κωδικοποιήθηκε κάνοντας χρήση του μη απωλεστικού/lossless mode του x264.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...