Προς το περιεχόμενο

Υπάρχει ελεύθερη αγορά?

apd453

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια αληθινή ιστορία ενός φίλου.

Μια επιχείρηση η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη της πόλης στο είδος της.

Εισαγωγέας (όχι αντιπρόσωπος) μιας ηγετικής φίρμας του είδους του.

Η φίρμα η συγκεκριμένη έχει ατζέντη (παίρνει προμήθεια σε κάθε εισαγωγή).

Το κατάστημα έχει πολύ καλές τιμές (από τις καλύτερες στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα).

Δέχεται μεγάλες πιέσεις να σταματήσει να πουλάει φθηνά τα προϊόντα του. Συγκεκριμένα οι άλλοι εισαγωγείς πιέζουν τον ατζέντη να τον βάλει χέρι για τις χαμηλές τιμές γιατί τους χαλάει τη δουλειά.

Ο ατζέντης έβγαλε λοιπόν τιμές οι οποίες είναι οι προτεινόμενες λιανικής-χονδρικής και εμμέσως πλην σαφώς απαίτησε να τις ακολουθήσουν όλοι. Μέσα σε μια νύχτα λοιπόν αυξήθηκαν οι τιμές και στο εν λόγο κατάστημα (αυξήσεις οι οποίες δε είναι δικαιολογημένες από την αύξηση πρώτων υλών).

Όταν τον ρώτησα πως αντέδρασε μου είπε πως δε μπορεί να κάνει κάτι για αυτό γιατί θα χάσει απλά τη δουλειά του. Σε παλαιότερη περίπτωση είχε απευθυνθεί σε δικηγόρο ο οποίος του είπε απλά ότι δε γίνεται τίποτα. Δηλαδή γίνεται αλλά το κόστος θα είναι τεράστιο για τον ίδιο μια που το εργοστάσιο πιθανότατα να σταματήσει να τον προμηθεύει ή στη καλύτερη θα του πουλάει σε τιμές υψηλές έτσι ώστε να τον αναγκάσει να ανεβάσει τις τιμές του.

Ο εν λόγο άνθρωπος είναι από τους λίγους τίμιους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και πολύ φίλος. Μου έδειξε ακόμη και την αλληλογραφία με ατζέντη και εργοστάσιο. Λόγω του ότι είναι πολλά χρόνια στην αγορά μου είπε πως σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ακολουθείτε η εν λόγο τακτική.

Γνώμες και τρόποι αντιμετώπισης της όλης κατάστασης.

Δημοσ.

1)Να βρεθεί άλλος τρόπος να γίνουν εισαγωγές που δεν εμπλέκεται ατζέντης

2)Μύνηση σε εισαγγελέα κανονικά, να γίνει έρευνα

3)Να γίνει ο ίδιος ατζέντης(επάγγελμα δεν είναι; ), να διαφημιστεί πολύ μετά και να χεστεί στο τάληρο

Δημοσ.

1)Να βρεθεί άλλος τρόπος να γίνουν εισαγωγές που δεν εμπλέκεται ατζέντης

2)Μύνηση σε εισαγγελέα κανονικά, να γίνει έρευνα

3)Να γίνει ο ίδιος ατζέντης(επάγγελμα δεν είναι; ), να διαφημιστεί πολύ μετά και να χεστεί στο τάληρο

1)Επειδή και εγώ ασχολούμαι με το εμπόριο. ΞΈΧΑΣΕ ΤΟ. Τον ατζέντη τον βάζει το εργοστάσιο για καθαρίζει κάτι τέτοια.

2)Σιγά μη καταστραφεί οικονομικά για να πουλάει φθηνά. Δε τρελάθηκε ακόμη.

3)Αντιπρόσωπος (με την έννοια του ατζέντη) δε γίνεται ο καθένας. Είναι κλειστό επάγγελμα. Τουλάχιστον ήταν παλαιά. Πέρα από αυτό και ανοιχτό να είναι. Είναι μόνο ανοιχτό μόνο στα χαρτιά. Στην ουσία είναι κλειστό.

Δημοσ.

Όταν λες "ατζέντης" τι ακριβώς εννοείς;Υπάλληλος του εργοστασίου που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών προμήθειας της εταιρείας του φίλου σου παίρνοντας παράλληλα κάποιο "bonus";Μεσάζοντας,δηλαδή τα προϊόντα περνάνε και από δεύτερο χέρι;

Δεν σε καταλαβαίνω...αν επιτρέπεται για τι προϊόντα μιλάμε;

Δημοσ.

To na ton βάζει η εταιρία η ίδια και να κάνει τέτοιες απατεωνιές μου φαίνεται λίγο δύσκολο γιατί δεν θα ήταν συμφέρον για την ίδια την εταιρία να πουλάει λιγότερο.

Δημοσ.

Δε αναφέρω τα προϊόντα γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα και θα ήταν σαν να κατονομάζω το κατάστημα.

Όταν λέω ατζέντη εννοώ αυτόν που είναι απλά ο μεσάζων (ο άνθρωπος του εργοστασίου στην Ελλάδα να το πω απλά). Παίρνει προμήθεια από τις πωλήσεις του εργοστασίου στην Ελλάδα. Δεν είναι έμπορος. Ένα γραφείο απλά.

To na ton βάζει η εταιρία η ίδια και να κάνει τέτοιες απατεωνιές μου φαίνεται λίγο δύσκολο γιατί δεν θα ήταν συμφέρον για την ίδια την εταιρία να πουλάει λιγότερο.

Η εταιρίες τους βάζουν. Απλά οι εταιρίες δε θέλουν μάχη τιμών μεταξύ των πελατών τους.

Το ξέρω από τη δικιά μου επιχείρηση άλλωστε.

Δημοσ.

Μια ερώτηση ακόμη για να πιάσω το νόημα 100%,ο φίλος σου προμηθεύεται αποκλειστικά απ'αυτούς;

Δημοσ.

Μια ερώτηση ακόμη για να πιάσω το νόημα 100%,ο φίλος σου προμηθεύεται αποκλειστικά απ'αυτούς;

Προμηθεύεται και από άλλα εργοστάσια κι άλλες μάρκες αλλά η συγκεκριμένη είναι η πιο γνωστή στο αγοραστικό κοινό.

Δημοσ.

Καταρχάς είπες "εισαγωγέας" στην αρχή και φαντάστηκα ότι το εννοείς με την έννοια του "εισάγω απ'το Εξωτερικό" γι'αυτό πήγε αλλού το μυαλό μου...

Δε αναφέρω τα προϊόντα γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα και θα ήταν σαν να κατονομάζω το κατάστημα.

Όταν λέω ατζέντη εννοώ αυτόν που είναι απλά ο μεσάζων (ο άνθρωπος του εργοστασίου στην Ελλάδα να το πω απλά). Παίρνει προμήθεια από τις πωλήσεις του εργοστασίου στην Ελλάδα. Δεν είναι έμπορος. Ένα γραφείο απλά.

Η εταιρίες τους βάζουν. Απλά οι εταιρίες δε θέλουν μάχη τιμών μεταξύ των πελατών τους.

Το ξέρω από τη δικιά μου επιχείρηση άλλωστε.

Εφόσον το ίδιο το εργοστάσιο αρνείται να του πουλήσει άμεσα προϊόν,επί της ουσίας ο φίλος σου δεν μπορεί να κάνει κάτι,τουλάχιστον άμεσα...ούτε θα βγάλει άκρη με αγωγές και εισαγγελείς,αντιθέτως θα φάει τζάμπα λεφτά και χρόνο και τζάμπα θα χαλάσει τις "καρδιές" και τις δουλειές του...

Εδώ το δεδομένο (και με τις ευλογίες της Ε.Ε. και των κανονισμών της φυσικά) είναι ότι ένα εργοστάσιο μπορεί να κάνει (σ'αυτό το θέμα) στην κυριολεξία Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ!

Μπορεί να έχει παραπάνω από έναν αντιπροσώπους σε μια χώρα π.χ. όπως μπορεί να σου πει "δεν σου πουλάω εγώ,πήγαινε στον τάδε αντιπρόσωπό μου" ή "εντάξει,σου πουλάω κι απευθείας no problem"...

Τα πάντα φυσικά έχουν να κάνουν και με το είδος του προϊόντος,πόσο μαζική είναι η παραγωγή και η ζήτησή του,αν είναι είδος πρώτης ανάγκης κ.λπ. γι'αυτό σε ρώτησα πριν...

Να σου πω εγώ π.χ. που εμπορεύομαι και κατεργάζομαι (ενίοτε :rolleyes: ) μηχανολογικά εξαρτήματα υψηλής πιέσεως/θερμοκρασίας,ότι έχω μεγάλη γκάμα εργοστασίων,πολλά από τα οποία έχουν αποκλειστικούς αντιπροσώπους εδώ Ελλάδα...εγώ προσωπικά λοιπόν τους γράφω στα τέτοια μου,ψωνίζω απευθείας απ'τα εργοστάσια,ΕΦΟΣΟΝ τα ίδια μου δίνουν το ΟΚ!

Δεν βγάζεις άκρη,της π$$τάνας γίνεται...

Δημοσ.

ομολογω οτι δεν καταλαβαινω

ποσα ατομα υπαρχουν

και με ποιες εταιρειες συνεργαζονται

και με ποσους συνεργαζεται ο δικος σου

αλλα καλο θα ηταν να απειλησει το εργοστασιο

με διακοπη συνεργασιας

Δημοσ.

Δεν βγάζεις άκρη,της π$$τάνας γίνεται...

Και όχι μόνο. Όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με το εμπόριο το ξέρουν.

Η μεγάλη σφαγή γίνεται στους αποκλειστικούς αντιπροσώπους και διακινητές εμπορευμάτων και στις θυγατρικές της μαμάς εταιρίας τύπου insomnia hellas s.a. κλπ οι οποίες ορίζουν τις τιμές λιανικής πώλησης και στην ουσία απαγορεύουν να δουλέψεις με κέρδος λιγότερο από αυτό που σου ορίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση σου κόβουν την έκπτωση λόγο του ότι δε μπορούν να σου αρνηθούν τη πώληση. Στις εκπτώσεις παίζεται η πουστιά.

Έχω υπογράψει μέχρι συμφωνητικό που μου απαγορεύει ξερά να πουλάω σε τιμή κάτω από τον τιμοκατάλογο Χ.

αλλα καλο θα ηταν να απειλησει το εργοστασιο

με διακοπη συνεργασιας

Είναι σαν να έχεις καπνοπωλείο και δε θα πουλάς Malboro.

Δημοσ.

οι οποίες ορίζουν τις τιμές λιανικής πώλησης και στην ουσία απαγορεύουν να δουλέψεις με κέρδος λιγότερο από αυτό που σου ορίζουν.

Έχω υπογράψει μέχρι συμφωνητικό που μου απαγορεύει ξερά να πουλάω σε τιμή κάτω από τον τιμοκατάλογο Χ.

Τί τους συμφέρει αυτό;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...