Προς το περιεχόμενο

Σφάλματα σε δίσκο (weak/bad sectors)

antonl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε ένα sony vaio <1 έτους έχουν εμφανιστεί σύμφωνα με το HD Sentinel (και το SMART) weak sectors, οι οποίοι με το πέρασμα του καιρού αυξάνονται (τώρα είναι καμιά 30αριά). Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι συγκεκριμένοι μπορούν να μεταφερθούν στη spare area του δίσκου. Η απορία μου είναι πώς στο καλό μπορεί να γίνει αυτό. Είπα μπας και κατά τη διάρκεια του full format ή του surface scandisk μεταφέρονται αυτόματα εκεί αλλά τζίφος. Όταν τελειώνει το scandisk αναφέρει 80kB bad sectors.

Επίσης το low level format ή το filling with zeros θα μπορούσε να προσφέρει κάτι δεδομένου ότι ήδη γνωρίζουμε πως ο δίσκος δεν είναι και πολύ στα καλά του;

Δημοσ.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι συγκεκριμένοι μπορούν να μεταφερθούν στη spare area του δίσκου. Η απορία μου είναι πώς στο καλό μπορεί να γίνει αυτό.

Αν από weak γίνουν bad θα μεταφερθούν από μόνοι τους το μήνυμα εννοεί ότι υπάρχουν ακόμα spare sectors δηλαδή ο επιπλέον χώρος για να γίνει αυτό.

Αν θες να δοκιμάσεις να ξανά φτιάξεις τα weak sector από το hd sentinel πάνε στο μενού disk -> surface test -> Reinitialize disk surface (DESTRUCTIVE - all data will be removed) θα χαθούν τα πάντα από πάνω και αν γίνεται να φτιαχτούν θα φτιαχτούν.

Δημοσ.

Δε θυμόμουν πως έχει τέτοια επιλογή το HD Sentinel, thanks :)

Αν κι υποθέτω πως στην περίπτωσή μου δε μπορεί να γίνει μιας και μιλάμε για τον μοναδικό δίσκο ενός laptop που ο ιδιοκτήτης του δε θέλει προς το παρόν να ανοιχτεί (ώστε να μπει ο HDD σε external case και να συνδεθεί μ άλλο pc για να παίξει η προσπάθεια για "regeneration" του προγράμματος).

Δημοσ.

Δοκίμασε με το HDD Regenerator Αντών. Νομίζω ότι και έχει επιλογή για τους weak sectors, και ότι δεν είναι data-destructive. To πιθανότερο είναι να θυμάμαι ό,τι να 'ναι, αλλά τρεξ' το και δες τί λέει.

Δημοσ.

Επίσης μια επιλογή είναι το fill zeros με bootable cd και το πράγραμμα ελεγχου της εταιριας του δίσκου!!!

Απλά μετά εννοειται οτι πρεπει να περασεις windows απο την αρχή!

Δημοσ.

Ο δίσκος είναι toshiba και δε μπόρεσα να βρω κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Επίσης δεν ξέρω σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει ένα zero filling, αν γνωρίζεις κάτι ευχαρίστως ν ακούσω :)

Δημοσ.

Ο δίσκος είναι toshiba και δε μπόρεσα να βρω κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Επίσης δεν ξέρω σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει ένα zero filling, αν γνωρίζεις κάτι ευχαρίστως ν ακούσω :)

Ουσιαστικά το surface reinitialisation του HD sentinel είναι zero filling!!

Δημοσ.

Ουσιαστικά το surface reinitialisation του HD sentinel είναι zero filling!!

Από το ουσιαστικά μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει τεράστιο κενό.

http://www.hdsentinel.com/help/en/61_surfacetest.html

Reinitialize disk surface - Overwrites the disk surface with special initialization pattern to restore the sectors to default (empty) status and reads back sector contents, to verify if they are accessible and consistent. Forces the analysis of any weak sectors and verifies any hidden problems and fixes them by reallocation of bad sectors (this is drive regeneration).

Εδώ γράφεται το κάθε sector με συγκεκριμένο τρόπο και διαβάζεται στην συνέχεια για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι το κάθε sector.

Δημοσ.
Reinitialize disk surface - Overwrites the disk surface with special initialization pattern to restore the sectors to default (empty) status and reads back sector contents, to verify if they are accessible and consistent. Forces the analysis of any weak sectors and verifies any hidden problems and fixes them by reallocation of bad sectors (this is drive regeneration).

Αυτό από τα λίγα που ξέρω μονο με zero filling γίνεται!!

Τωρα αν η H.D.S. Hungary το ονομαζει special initialization pattern για να είναι πιο πιασάρικο αυτό είναι δικό τους θέμα!!

Λιγο που το έψαξα το θέμα η tοshiba δεν εχει diagnostic tools για τους σκληρους της... οπότε τα μονα που μπορώ να σκεφτώ τώρα σαν πιθανές λύσεις είναι κανένα hirens boot cd ή καμιά live διανομή linux και καποιο πρόγραμμα που να κάνει αυτή την δουλειά!

Δημοσ.

Δοκίμασε με το HDD Regenerator Αντών. Νομίζω ότι και έχει επιλογή για τους weak sectors, και ότι δεν είναι data-destructive. To πιθανότερο είναι να θυμάμαι ό,τι να 'ναι, αλλά τρεξ' το και δες τί λέει.

Τελικά μια χαρά το θυμόσουν (παρά το περασμένο της ηλικίας :Ρ). Αν και φάνηκε να κάνει ακριβώς αυτό που θέλω (σύμφωνα με όσα διάβασα), μας τα χάλασε το laptop. Ξεκίνησα με το boot-disk του regenerator και άρχισε το scan. Στο πρώτο bad sector όμως, σταμάτησε κι είπε να γυρίσω τον δίσκο από ACHI σε IDE απ το BIOS, επιλογή που δυστυχώς δεν υπάρχει. Τέλος πάντων, με start & stop κατάφερα τελικά να κάνω scan όλη την επιφάνεια του δίσκου (κάνει resume μετά από κάθε σταματήματος λόγω ACHI) και βρέθηκαν ~40 bad sectors, που όμως εξαιτίας του ACHI δε μπορεί να κάνει προσπάθεια για regeneration. Το HD Sentinel αναφέρει κάπου 30 weak sectors και τα Win κάπου 80kB απ αυτούς.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει με το zero-filling / low level format είναι το τι αποτέλεσμα περιμένω να δω στο τέλος. Δηλ. στο best case scenario, τι θα γίνει. Θα επιδιορθωθούν όσοι sectors μπορεί να φτιαχτούν; Θα απομονωθούν όσοι έχουν πρόβλημα και δε θα με ξαναπασχολήσουν;

Απ τα τελευταία που ειπώθηκαν βλέπω πως υπάρχει πιθανότητα για regeneration μέσω low level format.

Δημοσ.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει με το zero-filling / low level format είναι το τι αποτέλεσμα περιμένω να δω στο τέλος. Δηλ. στο best case scenario, τι θα γίνει. Θα επιδιορθωθούν όσοι sectors μπορεί να φτιαχτούν; Θα απομονωθούν όσοι έχουν πρόβλημα και δε θα με ξαναπασχολήσουν;

Both.. χωρις όμως αυτό να σημαίνει ότι θα διωρθωθούν 100% ή ότι αν ο σκληρός έχει ήδη αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα δεν θα ξαναέχεις προβλήματα !!!

Οπότε αν ο σκληρός πρέπει οποσδήποτε να συνεχίσει να χρησιμοποιειται τα συχνά back up είναι απολύτως αναγκαία!

Δημοσ.

Ναι, το backup των πολύτιμων δεδομένων είναι αυτονόητο :)

Θα δοκιμάσω το σ/κ ένα low level format και βλέπουμε.

Δημοσ.

Δοκίμασα το kill-disk (1 pass zero-filling), στο καπάκι LLF του Hiren's boot CD, έκανα partition, format, scandisk και δε βλέπει bad sectors. Πέρασα το image των Win Που χα κρατήσει, και το HD sentinel λέει Health 100%.

Δεν ξέρω αν διορθώθηκαν ή γίναν "reset" με κάποιον τρόπο, οπότε αν ξαναεμφανιστούν στο μέλλον δεν θα ξέρω αν πρόκειται για τα ίδια bad/weak sectors ή αν σημαίνει πως αυτά αυξήθηκαν κι ότι ο δίσκος τελικά ψοφάει.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...