takitsan Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Για τους κατόχους laptop, mac και φθηνών pc (με NVIDIA) που δεν έχουν καλές κάρτες γραφικών, τι πρέπει να προσέξουν στο linux , το άρθρο είναι και για αυτούς που κατέχουν πολύ καλές κάρτες γραφικών. Για την διανομή Ubuntu (xubuntu,kubuntu,linux mint, lubuntu) μόνο! Αν έχετε την διανομή ubuntu θα δείτε οτι σας προτείνει να εγκαταστήσετε έναν οδηγό (propriety drivers) , προσοχή ! Ο "οδηγός" αυτός δεν είναι κατάλληλος για αρκετες κάρτες γραφικών! ιδίως για αυτές που έχουν τα laptops κλπ. Αν έχετε Nvidia κάρτα γραφικών πρέπει να κατεβάσετε τον Binary Οδηγό από το site της Nvidia ! διαφορετικά η αναπαραγωγή βίντεο 1080p θα είναι πολύ κακή και θα παρουσιάζει tearing !!!!! Ακολουθήστε τον οδηγό παρακάτω για να είσαστε σίγουρος πως θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών σας !! 1) Κατεβάστε τον οδηγό από εδώ Link Οι οδηγοί της nvidia ενημερώνονται ΣΥΝΕΧΩΣ ! οπότε καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά πότε πότε. 2) Ξεφορτωθείτε τον nouveau nvidia driver !! ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ! a) στο τερματικό γράψτε sudo apt-get purge nvidia* sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau επίσης φροντίστε να αφαιρέσετε μόνος σας οτι έχει απομείνει μέσω της εφαρμογής synaptic ψάχνοντας με την λέξη κλειδή nouveau στην εκτέλεση εντολής ή στο τερματικό γράψτε gksu gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf και κάντε paste τα παρακάτω blacklist amd76x_edac #this might not be required for x86 32 bit users. blacklist vga16fb blacklist nouveau blacklist rivafb blacklist nvidiafb blacklist rivatv c) Στη συνέχεια γράψτε στο τερματικο sudo update-initramfs -u d) Κανουμε reset τον υπολογιστή e) Πατάμε ctrl alt f1 για να πάμε στην οθονη του τερματικού γράφουμε sudo /etc/init.d/gdm stop για να σταματήσουμε το gnome και το γραφικό περιβάλλον εντελώς . αν δεν πιάσει γράφουμε ps -A|grep gdm (αν έχετε kde γράφουμε kdm) κοιτάμε τους αριθμούς αριστερά και τους γράφουμε μετα την εντολή sudo kill xxx xxx οπου x οι αριθμοί των διεργασιών f) πηγαίνουμε στον κατάλογο που κατεβάσαμε τον οδηγό nvidia το κάνουμε εκτελέσιμο με chmod +x nvidia.run (γράφουμε το ονομα του αρχειου ακριβως εγω εγραψα nvidia.run για παραδειγμα) και το τρέχουμε με ./*.run λέμε ναι σε οτι μας πει κάνουμε reset και αυτό ήταν ! Τώρα πλέον το linux αξιοποιεί την κάρτα γραφικών μας στο έπακρο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Kαλως ηρθες στο forum! 1.Ποτε δεν κατεβαζουμε - εγκαθιστουμε χυμα software απο το internet παρα μονο α.πακετο απο τα repo της διανομης μας και αν δεν υπαρχει β.φτιαχνουμε πακετο απο το source και μετα το εγκαθιστουμε. 2.δεν εχουν ολες οι διανομες gdm 3.επειδη υπαρχουν διανομες (Arch) οι οποιες α.εχουν τις τελευταιες εκδοσεις του driver στα repo τους β.η εγκατασταση του κλειστου πακετου κανει αυτοματα blacklist τον nouveau γραψε μια λιστα με τις διανομες στις οποιες αναφερεσαι , εκτος αν τα ξαναγραψεις πιο disto agnostic. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
takitsan Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 "1.Ποτε δεν κατεβαζουμε - εγκαθιστουμε χυμα software απο το internet παρα μονο......" Οτι ναναι γράφει ο κόσμος σήμερα. Ασχολίαστο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Aς το γραψω αλλιως... Δεν ξεφευγουμε απο τον PMS της διανομης μας. Ενταξει τωρα? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
takitsan Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Aς το γραψω αλλιως... Δεν ξεφευγουμε απο τον PMS της διανομης μας. Ενταξει τωρα? Δηλαδή έχεις που έχεις linux που έχει περιορισμένες εφαρμογές να μην κάνεις και κανα compile κάτι που θα βρεις στο internet? Ας πούμε οτι έχεις και εσύ φτιάξει ένα pcaki με κουτί micro atx για να το κάνεις multimedia center, δεν θα του βάλεις το xbmc ή ακόμα καλύτερα το boxee ?? αν δεν τα έχει στα repos το ubuntu ( που δεν τα έχει) τι κάνεις? Άσε που η nvidia ενημερώνει κάθε τρεις και λίγο τους οδηγούς και αν έχεις ubuntu τότε δεν υπάρχει άλλη λύση αν θες να δεις 1080p βίντεο χωρις tearing , αν έχεις φοβερή κάρτα γραφικών σίγουρα μπορεί να είσαι 100% ενταξει με τον propriety που σου προτείνει το ubuntu. όμως σε κάρτες γραφικών όχι τόσο τελευταίας τεχνολογίας είναι απαραίτητο , το έχω πάθει και για αυτό το γράφω να σωθεί κανας χρήστης. Αν έχεις fedora φυσικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 3 Ιουλίου 2011 Δηλαδή έχεις που έχεις linux που έχει περιορισμένες εφαρμογές να μην κάνεις και κανα compile κάτι που θα βρεις στο internet? φυσικα και κανεις compile. αλλα μετα το compile φτιαχνεις πακετο για την διανομη σου και μετα το εγκαθιστας μεσω του PMS σου. Ας πούμε οτι έχεις και εσύ φτιάξει ένα pcaki με κουτί micro atx για να το κάνεις multimedia center, δεν θα του βάλεις το xbmc ή ακόμα καλύτερα το boxee ?? αν δεν τα έχει στα repos το ubuntu ( που δεν τα έχει) τι κάνεις? φυσικα και κανεις compile. αλλα μετα το compile φτιαχνεις πακετο για την διανομη σου και μετα το εγκαθιστας μες του PMS σου. Άσε που η nvidia ενημερώνει κάθε τρεις και λίγο τους οδηγούς και αν έχεις ubuntu τότε δεν υπάρχει άλλη λύση αν θες να δεις 1080p βίντεο χωρις tearing , αν έχεις φοβερή κάρτα γραφικών σίγουρα μπορεί να είσαι 100% ενταξει με τον propriety που σου προτείνει το ubuntu. όμως σε κάρτες γραφικών όχι τόσο τελευταίας τεχνολογίας είναι απαραίτητο , το έχω πάθει και για αυτό το γράφω να σωθεί κανας χρήστης. Αν έχεις fedora φυσικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αρα μιλας για ubuntu και fedora. Αρα αλλαξε τον τιτλο σου και πες οτι "αν χρησιμοποιειτε ubuntu ή fedora τοτε......" Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
takitsan Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Επειδή βλέπω οτι είσαι γνώστης ήθελα να σε ρωτήσω κάτι , το ubuntu έχει γίνει αργό σαν χελώνα ή είναι ιδέα μου?? Είπα χτες το βράδυ να του βάλω να κατεβάσει τίποτε torrents με το transmission και είχε σαν αποτέλεσμα όταν ξεκινάει να κατεβάζει γρήγορα να κολλάει η εφαρμογή ! στην αρχή βγάζει ένα γκρίζο χρώμα και μετά τιποτε ! Μιλάμε είναι για κλωτσιές το ubuntu έτσι? δηλαδή τι υπολογιστή θέλει ? εγώ έχω 3++ghz dual core intel με 4gbytes Ram! Εντελώς άχρηστο! Σκέφτομαι τώρα τι να βάλω το lubuntu που είναι καταπληκτικό και γρήγορο όσο κάνενα άλλο? ή το xubuntu? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 δεν χρησιμοποιω k/x/l/ubuntu και εχω φυγει απο τα debian-οειδη εδω και πολυ καιρο οποτε , τι να σε πω.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
takitsan Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 δεν χρησιμοποιω k/x/l/ubuntu και εχω φυγει απο τα debian-οειδη εδω και πολυ καιρο οποτε , τι να σε πω.. Arch?? πες και σε μας να γλειτώσουμε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Arch?? πες και σε μας να γλειτώσουμε. Ναι. Εχω φτιαξει ενα arch live cd οπως ακριβως το θελω με εναν απλο bash installer και το χρησιμοποιω παντου. Αλλα θα σου προτεινα να δοκιμασεις και το LMDE (linux mint debian edition) Σιγουρα θα ειναι πιο ελαφρυ απο το ubuntu. Βεβαια , ο μονος τροπος να το κανεις οσο γρηγορο θελεις , ειναι να παρεις ενα debian/arch και να το στησεις εσυ απο την αρχη. Μονο ετσι θα εχεις τον πληρη ελεγχο. Λιγος χρονος να υπαρχει και διαθεση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
miza Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 4 Ιουλίου 2011 και εχω φυγει απο τα debian-οειδη εδω και πολυ καιρο οποτε , τι να σε πω.. Προδοσία!!! Το Arch είναι μόνο ένα trend Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 6 Ιουλίου 2011 Προδοσία!!! Το Arch είναι μόνο ένα trend Το Αrch ειναι ζωαρα , ρε.! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g1annis Δημοσ. 7 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 7 Ιουλίου 2011 2) Ξεφορτωθείτε τον nouveau nvidia driver !! ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ !a) στο τερματικό γράψτε sudo apt-get purge nvidia* sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau επίσης φροντίστε να αφαιρέσετε μόνος σας οτι έχει απομείνει μέσω της εφαρμογής synaptic ψάχνοντας με την λέξη κλειδή nouveau ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Έχω την υποψία ότι αν κάποιος κάνει αυτό το βήμα, θα πέσει αυτομάτως ο xserver, θα μείνει χωρίς γραφικά και θα πάει κατευθείαν σε κονσόλα. Δεν το δοκίμασα μιας και δε με ενδιαφέρει (δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τα γραφικά μου), αλλά νομίζω ότι έτσι θα γίνει. Άρα καλό είναι αν κάποιος σκοπεύει να ακολουθήσει τον οδηγό, να εκτυπώσει αυτή τη σελίδα, ή να γράψει όλα τα βήματα σε ένα χαρτί και μετά να ξεκινήσει. Αν κάνω κάποιο λάθος διορθώστε με. Είχα πρόσφατη εμπειρία: προχθες το τελευταίο update xserver και mesa σε Debian testing έσπαγε το nvidia-glx οπότε κατά τη διάρκεια του update έπεφτε ο xserver. Αν δεν είχε κανείς πρόσφατα στη cache του apt τα προηγούμενα πακέτα για να κάνει downgrade αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, όπως κι εγώ, που αναγκάστηκα να μπω από w3m στο pool του σχετικού repository, να βρω και να κατεβάσω τις παλιές εκδόσεις mesa, xserver, xzephyr με wget κλπ για να κάνω downgrade και να μπορέσω επιτέλους να επανεγκαταστήσω το παλιό nvidia-glx. --> όποιος την πάτησε ας μου πει να του δώσω οδηγίες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
takitsan Δημοσ. 26 Ιουλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 26 Ιουλίου 2011 ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Έχω την υποψία ότι αν κάποιος κάνει αυτό το βήμα, θα πέσει αυτομάτως ο xserver, θα μείνει χωρίς γραφικά και θα πάει κατευθείαν σε κονσόλα. Δεν το δοκίμασα μιας και δε με ενδιαφέρει (δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τα γραφικά μου), αλλά νομίζω ότι έτσι θα γίνει. Άρα καλό είναι αν κάποιος σκοπεύει να ακολουθήσει τον οδηγό, να εκτυπώσει αυτή τη σελίδα, ή να γράψει όλα τα βήματα σε ένα χαρτί και μετά να ξεκινήσει. Αν κάνω κάποιο λάθος διορθώστε με. Είχα πρόσφατη εμπειρία: προχθες το τελευταίο update xserver και mesa σε Debian testing έσπαγε το nvidia-glx οπότε κατά τη διάρκεια του update έπεφτε ο xserver. Αν δεν είχε κανείς πρόσφατα στη cache του apt τα προηγούμενα πακέτα για να κάνει downgrade αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, όπως κι εγώ, που αναγκάστηκα να μπω από w3m στο pool του σχετικού repository, να βρω και να κατεβάσω τις παλιές εκδόσεις mesa, xserver, xzephyr με wget κλπ για να κάνω downgrade και να μπορέσω επιτέλους να επανεγκαταστήσω το παλιό nvidia-glx. --> όποιος την πάτησε ας μου πει να του δώσω οδηγίες. αν είναι γκαντέμης ή αν έχει καμμιά προπολεμική intel κάρτα γραφικών δεν ξέρω 100%. Πάντως ο οδηγός αυτός είναι μονόδρομος. Σήμερα νομίζω η nvidia εβγαλε ενημερωμένο οδηγό binary για linux με πολλές βελτιώσεις είναι MUST. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
astrofos Δημοσ. 29 Ιουλίου 2011 Share Δημοσ. 29 Ιουλίου 2011 Aς το γραψω αλλιως... Δεν ξεφευγουμε απο τον PMS της διανομης μας. Ενταξει τωρα? Ε όχι! Τέτοιες συμβουλές είναι επικίνδυνες. Εκτός αν θελουμε να ήμαστε σκλάβοι της εκάστοτε διανομής. Ειδικά όταν μιλάμε για προγράμματα όπως drivers, θα εμπιστευτεις τον κατασκευαστή η τον κάθε άσχετο που φτιάχνει πακέτα σε καποια διανομη. Άπαξ και μάθεις να εγκαθιστας τα βασικα σου προγράμματα μόνος σου, αλλάζεις διανομες για πλακα και δεν έχεις ανάγκη και κανένα. Ασε που μαθαίνεις και 10 πράγματα παρανω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.