Προς το περιεχόμενο

Αδυναμία ασφαλής κατάργησης usb stick

tarantules

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολλές είναι οι φορές που δεν μπορώ να καταφέρω να κάνω ασφαλή κατάργηση σε ένα usb σκληρό ή ένα στικάκι.

Η πρώτη σκέψη είναι η προφανής.Κάποια διεργασία στο background χρησιμοποιεί τη συσκευή γι αυτό και δεν μπορεί να γίνει κατάργηση.

Πάω λοιπόν στα services του task manager και παίρνω ένα screenshot και αποθηκευω τη φωτό...

με ενεργό το task manager χωρίς να έχω ανοίξει οτιδήποτε άλλο , τραβάω το stick για να δω εαν θα αφαιρεθεί απότομα κάποια διεργασία.Τίποτα...

Τσεκάρω το screenshot που είχα πάρει πριν σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται αφού αφαίρεσα το stck , πάλι καμία διαφορά...

Τις πταίει; :whistle:

Δημοσ.

Καταρχάς, από όσο ξέρω, αυτό που κάνεις είναι επικίνδυνο για το στικάκι/δίσκο. Αν δεν έχει πραμγατοποιηθεί η ασφαλής κατάργηση, μπορεί να μην διαβάζεται ύστερα ή και να χαλάσει ολοκληρωτικά μέρος του δίσκου.

Τώρα ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, δεν ξέρω..

Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να τρέχει μια εφαρμογή στο background από το stick, και απλώς να τρέχει μια εφαρμογή που να έχει πρόσβαση στο stick.

Ή να μην φαίνεται στο task manager. Πόσο σίγουρο είναι ότι όποια εφαρμογή τρέχει πρέπει να εμφανίζεται και στο task manager? Βάζω στοίχημα ότι και το task manager είναι μια εφαρμογή και όπως όλες, μπορείς να την crackάρεις και να κάνεις "ό,τι" θες.

Και ένα άλλο σενάριο που μπορώ να σκεφτώ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να ισχύει είναι: να έχει τρέξει ένα πρόγραμμα από το stick, να έχει "φορτωθεί" στην RAM και να παίρνει κάποιες πληροφορίες από το stick. Οπότε το stick δεν το χρειάζεται για να συνεχίσει να τρέχει η εφαρμογή αλλά του χρησιμεύει για να παίρνει πληροφορίες. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, και είναι παρόμοιο με το πρώτο που είπα... αλλά απλώς πετάω ιδέες.

Δημοσ.

Καταρχάς, από όσο ξέρω, αυτό που κάνεις είναι επικίνδυνο για το στικάκι/δίσκο. Αν δεν έχει πραμγατοποιηθεί η ασφαλής κατάργηση, μπορεί να μην διαβάζεται ύστερα ή και να χαλάσει ολοκληρωτικά μέρος του δίσκου.

Τώρα ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, δεν ξέρω..

αυτό συμβαίνει μόνο όταν είναι ενεργοποιημένο το caching απο τα windows. μπορείς να το ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις απο το device manager στις ιδιότητες (properties) της συσκευής σου... αλλιώς δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να αφαιρείς τους δίσκους usb έτσι χύμα :P

Δημοσ.

Δε συμβαίνει πάντα αυτό. Κατ' αρχήν έτσι όπως το έγραψες θα μπορούσε κάποιος να βγάλει το δίσκο ακόμα κι όταν αντιγράφονται αρχεία - δε νομίζω ότι θα ήθελες να το κάνεις αυτό.

Προφανώς θέλεις να πεις ότι βγάζεις το δίσκο (με caching off) όταν "θεωρητικά" δεν κάνεις καμία μεταφορά εγγραφής - σωστά?

Εμπειρικά, έχω παρατηρήσει ότι αν έχεις ενεργοποιημένο το recycle bin ή κάνεις χρήση κάποιου αρχείου μέσω υπηρεσίας του Η/Υ, δεν σε αφήνει να κάνεις eject. Επίσης, πολλά antivirus προκαλούν το ίδιο φαινόμενο.

αυτό συμβαίνει μόνο όταν είναι ενεργοποιημένο το caching απο τα windows. μπορείς να το ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις απο το device manager στις ιδιότητες (properties) της συσκευής σου... αλλιώς δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να αφαιρείς τους δίσκους usb έτσι χύμα :P

Δημοσ.

Μα το έχω ήδη στην επιλογή "Βελτιστοποίηση για γρήγορη κατάργηση"...

Το κουλό είναι οτι ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ μου δημιουργεί αυτό το πρόβλημα και του κάνω κατάργηση κανονικά.

Είχα δοκιμάσει παλιά να βάλω και ένα πρόγραμμα που κάνει κατάργηση συσκευών με το ζόρι αλλά δεν το κατάφερνε...

Επίσης εκτός από το στικάκι ή κανένα εξωτερικό δίσκο 2,5άρι που του βάζω , καμιά φορά μου το κάνει και στους hot-swap δίσκους (σε AHCI mode τους έχω).

Antivirus δεν έχω εδω και αρκετά χρόνια στο pc μου...(για τον φίλο που το ανέφερε παραπάνω).

Ούτε recycle bin χρησιμοποιώ.Ότι σβήνω το σβήνω με πατημένο το shift :rolleyes:

Δημοσ.

Δε συμβαίνει πάντα αυτό. Κατ' αρχήν έτσι όπως το έγραψες θα μπορούσε κάποιος να βγάλει το δίσκο ακόμα κι όταν αντιγράφονται αρχεία - δε νομίζω ότι θα ήθελες να το κάνεις αυτό.

Προφανώς θέλεις να πεις ότι βγάζεις το δίσκο (με caching off) όταν "θεωρητικά" δεν κάνεις καμία μεταφορά εγγραφής - σωστά?

προφανώς, το ξέρω οτι γενικά τα γράφω λίγο ακαταλαβίστικα.. !! :P αν και τώρα μου έβαλες ιδέες για πειράματα... :devil: :devil:

Δημοσ.

Θα σου πρότεινα να κατεβάσεις το Process Monitor (SysInternals) για να παρακολουθήσεις ποιά διεργασία έχει ανοικτά locks πάνω στον εξωτερικό δίσκο όταν προσπαθείς να τον αφαιρέσεις με ασφάλεια.

cool.png

μην το κάνεις... θα το μετανοιώσεις...

προφανώς, το ξέρω οτι γενικά τα γράφω λίγο ακαταλαβίστικα.. !! :P αν και τώρα μου έβαλες ιδέες για πειράματα... :devil: :devil:

Δημοσ.

μην το κάνεις... θα το μετανοιώσεις...

χεχε, τι να μετανιώσω ..?? ζώ για τέτοια πράγματα....... θα το είχα κάνει ήδη αλλα ο συγκεκριμένος εξωτερικός είναι γεμάτος με αρχεία που τα "χρειάζομαι" ... θα βρώ κάποιον τις επόμενες μέρες να παίξω... εγώ πιστεύω οτι δεν θα γίνει τίποτα, το πολύ πολύ να μην γραφτεί το αρχείο που μεταφερόταν εκείνη την ώρα.... εσύ τι λές να γίνει ?

Δημοσ.

Δύο πράγματα έχω δει να συμβαίνουν όταν κάποιος χρήστης αφαίρεσε USB flash drive (NTFS) την ώρα που έγραφε πάνω αρχεία. Το 1ο (και πιο ανώδυνο) ήταν βέβαια να πάθει ζημιά το file system και τελικά αναγκάστηκε να κάνει format γιατί όταν έκανε επιδιόρθωση έχασε σχεδόν τα μισά αρχεία. Το 2ο που έχω δει είναι να καταστρέφεται (μάλλον κάηκε) το flash drive. Δεν μου έχει τύχει περίπτωση με εξωτερικό συμβατικό δίσκο. Διαλέγεις και παίρνεις! devil.png

χεχε, τι να μετανιώσω ..?? ζώ για τέτοια πράγματα....... θα το είχα κάνει ήδη αλλα ο συγκεκριμένος εξωτερικός είναι γεμάτος με αρχεία που τα "χρειάζομαι" ... θα βρώ κάποιον τις επόμενες μέρες να παίξω... εγώ πιστεύω οτι δεν θα γίνει τίποτα, το πολύ πολύ να μην γραφτεί το αρχείο που μεταφερόταν εκείνη την ώρα.... εσύ τι λές να γίνει ?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...