Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νομίζω στο πα και εγώ σε προηγούμενο ποστ αλλά και στο κείμενο που σου έστειλα ότι με το να αντιγράψουμε απλά το πολίτευμα αυτό θα οδηγηθούμε σε παταγώδη αποτυχία. Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι δείξανε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αμεσοδημοκρατία με δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες συνεχώς θα ανανεώνονται και θα καλύπτουνε τα όποια κενά ασφαλείας τα οποία τυχόν θα προκύπτουνε κατα την εφαρμογή του πολιτεύματος αυτού. Στην δημοκρατία αυτή οι Αθηναίοι δεν καταληξανε απο την μια στιγμη στην άλλη αλλά μετά απο αιώνες μεταρρυθμίσεων και αγώνων.Φαντάσου τι εμπόδια έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να χρειαστούν κάποιοι αιώνες για να εφαρμοστεί μία δημοκρατία σε 30.000 άτομα και κάνε την αναγωγή στα 10.000.000. Εξαιρετικά πιο δύσκολο, βέβαια δεν έχουμε το ίδιο σημείο αφετερίας (έχουμε ένα πλεονέκτημα εδώ) αλλά ποιος είπε ότι ο δρόμος για το "καλύτερο πολιτικό σύστημα" θα είναι εύκολος? Δεν μπορώ να καταλαβω γιατι θεωρείς ότι επειδη οι Αθηναίοι ήταν μονο 30000 δεν μπορείς να έχεις το ίδιο πολίτευμα σε 10.000.000? Εκτος και αν πιστεύεις οτι δν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και οτι ουτε η συγχρονη τεχνολογια θα μπορουσε να συνδραμει στην επιτευξη του επιθυμητού πολιτικού αποτελέσματος.

Δε διαφωνω οτι ισως να χρειαζεται να βαλουμε ως αφετηρια εκεινη τη δημοκρατια. Το αποτελεσμα ομως παλι θα ειναι πολυ διαφορετικο, δε θα μοιαζει σχεδον σε τιποτε με την αρχικη ιδεα.

Διοτι (κι εδω εγκειται η διαφορα των 30 χιλ. με τα 10 μυρια), πλεον δεν ειμαστε αυτονομοι και αυταρκεις (η καθε μικρη κοινωνια της μικρης πολης) ως προς τα αγαθα μας και τις υπηρεσιες μας. Πρακτικα εχουμε λοιπον καποια πολυ σοβαρα προβληματα τα οποια θα προκυψουν απο την πρωτη μερα και θα αφορουν τη συνεργασια της καθε κοινωνιας με την αλλη. Χωρις την υπαρξη μιας κεντρικης εξουσιας, αλλα και κεντρικων βασικων νομων, το μπαχαλο θα ειναι δεδομενο απο την πρωτη στιγμη.

• Απαντ. 1,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• saya

saya 419 αναρτήσεις

• YiN

YiN 109 αναρτήσεις

• akpe

akpe 100 αναρτήσεις

• -nick-

-nick- 62 αναρτήσεις

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Δε διαφωνω οτι ισως να χρειαζεται να βαλουμε ως αφετηρια εκεινη τη δημοκρατια. Το αποτελεσμα ομως παλι θα ειναι πολυ διαφορετικο, δε θα μοιαζει σχεδον σε τιποτε με την αρχικη ιδεα.

Διοτι (κι εδω εγκειται η διαφορα των 30 χιλ. με τα 10 μυρια), πλεον δεν ειμαστε αυτονομοι και αυταρκεις (η καθε μικρη κοινωνια της μικρης πολης) ως προς τα αγαθα μας και τις υπηρεσιες μας. Πρακτικα εχουμε λοιπον καποια πολυ σοβαρα προβληματα τα οποια θα προκυψουν απο την πρωτη μερα και θα αφορουν τη συνεργασια της καθε κοινωνιας με την αλλη. Χωρις την υπαρξη μιας κεντρικης εξουσιας, αλλα και κεντρικων βασικων νομων, το μπαχαλο θα ειναι δεδομενο απο την πρωτη στιγμη.

Μίλησε κανείς για έλλειψη νόμων και κεντρικής εξουσίας? Δεν μιλάμε για αναρχία αλλά για δημοκρατία. Και εξάλλου η άλλαγη θα γίνει σταδιακά για να μην βρεθούμε μετέωροι μπροστά σε "άλυτα" προβλήματα. 'Ενα πρώτο καλό βήμα είναι να έχουμε μία εξουσία ανακλητή σε πραγματικό χρόνο. Αυτός θα ήταν ένας πολύ ωραίος στόχος που θα μπορούσαμε να βάλουμε σε μία μελλοντική επανάσταση.

Δημοσ.

Από το νομοσχέδιο:

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.

Άρα το άσυλο δεν καταργείται (1) , το "άβατο" ισχύει μεν, με εξαιρέσεις δε (2). Το φεκ δεν αναφέρει πουθενά όμως κατά πόσο διευκολύνεται η αναίρεσή του, με ποιές διαδικασίες γίνεται αυτό, και ποιός έχει την ευθύνη... Ευτυχώς προβλέπω να μην γίνει τίποτα παρά μόνο σε περίπτωση που μπούν οι μπαχαλάκηδες στο πολυτεχνείο (cliche) (αυτόφωρο;).

Δημοσ.

Δεν έχω διαβάσει τιποτα απ'οσα έχετε γράψει. Εγω απλα θα γράψω μια τοποθέτηση.

Το άσυλο ήταν ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα των φοιτητών τα χρόνια που το φοιτητικό κίνημα υπήχε (διότι τώρα δεν υπάρχει) και φυσικά ήταν προοδευτικό. Τοτε πραγματικά η έννιαια ελεύθερη διακίνηση ιδεών είχε βαρύνουσα σημασία καθώς το κίνημα συμμετείχε μαζικα στις εκαστοτε διεκδικήσεις για τα θέματα της παιδείας (π.χ δωρεάν παιδεία) αλλα και στις ευρύτερες διεκδικήσεις του λαού. Το ασυλο απέτρεπε για παραδειγμα τον κάθε προβοκάτορα να μπεί στο πανεπιστήμιο την ώρα μιας συνέλευσης, προκαλώντας ένα επεισόδιο κοινού ποινικού δικαίου με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας και την παύση της προοδευτικής και ελεύθερης διακίνησης ιδεών ,που πραγματοποιούνταν στη συνελευση.

Σήμερα το φοιτητικό κίνημα δεν υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) και το άσυλο απαξιώθηκε πλήρως (γιατί άραγε?) με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον κάθε τυχάρπαστο να μπαίνει μέσα και να σπάει τη δημόσια περιουσία. Όποτε ένα το κρατούμενο είναι οτι το άσυλο δεν λειτουργούσε όπως θα επρεπε. Προσωπική άποψη είναι οτι δεν θέλανε να λειτουργει σωστα. Αν το θέλανε θα λειτουργούσε. Δεν νομίζω οτι υπήρχε Έλληνας πολίτης που δεν ήθελε να συλληφθούν αυτοί που σπάνε το πολυτεχνείο. Κι'ομως παρόλο που αν κυκλώνανε το πολυτεχνειο, μετά απο 1-2-3-4-5 μέρες θα βγαίνανε οι μπάχαλοι(ελλειψει π.χ τροφης) και θα τους συλλαμβάνανε, δεν το κάνανε ποτέ. Παρα μόνο κατηγορούσανε το άσυλο που δεν μπορούν να μπούν μέσα. Τι να λέμε τώρα.

Και το ερώτημα είναι : Κατάργηση του ασύλου. Γιατί τώρα;

Τα δεδομενα λένε οτι η κοινωνική έκρηξη γιγαντώνεται μέσα απο όλη αυτη την ανεργία και τη μείωση της ευημερίας του λαού. Τα δεδομένα λένε οτι στα πανεπιστήμια γίνονται ήδη καταλήψεις με συμμετέχοντες ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για ένα νομοσχέδιο που έχουν ψηφίσει 252 βουλευτές. Ποιος το φανταζότανε αυτό πριν μερικά χρόνια; Οι νεολαίες απέναντι στο χέρι που τους ταίζει και τους διορίζει;

Προσωπική πρόβλεψη (σκατά στο στόμα μου) είναι οτι με την κορύφωση την κοινωνικής έκρηξης και συνεπώς με την ανάπτυξη φοιτητικού κινήματος, η κατάργηση του ασύλου θα οδηγήσει σε καταστάσεις μαχών μέσα στα πανεπιστήμια, μιλώντας πάντα για φοιτητές και όχι για μπαχαλάκηδες. Οι μάχες θα προκύπτουν είτε απο προβοκάτσιες είτε απο πράξεις που κοινού ποινικού κώδικα που θα χρησιμοποιούνται σαν πάτημα για να μπαίνουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια σπάζοντας τον τσαμπουκά τον φοιτητών που αντιδρούν. Ελπίζω λοιπον να μην θρηνήσουμε νεκρούς και θέλω να δω ποια θα είναι η αντίδραση αυτών που το ψηφίσανε τώρα εκτός απο το να μας λένε οτι η ζαρτινιέρα σηκώθηκε και βάρεσε κουτουλιά στο φοιτητή.

Προσωπικά επιστρέφοντας σε αυτά που έλεγα στην αρχή, θα επιθυμούσα να υπάρχει ενα πλαίσιο λειτουργίας του ασύλου, που να αποτρέπει τα φαινόμενα των κουκουλοφόρων και της δράσης τους εντός. Η ψήφιση αυτού του νόμου είναι πονάει χέρι, κόψει χέρι και είμαι σίγουρος οτι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ήδη η καραμούζα της βουλής πανηγυριζε που θα μπεί λέει στα πανεπιστήμια η αστυνομία και θα κλείσει το indymedia (υπάρχει βίντεο στο youtube). Αρχισε ήδη η φασιστολογοκρισία. btw ασφαλητες πάντα υπήρχαν μέσα.

Αυτα απο μένα.

Δημοσ.

Στο βελγιο εχουν 7 κυβερνησεις(δεν ειμαι σιγουρος). Decentralization.

Δημοσ.

Τα δεδομενα λένε οτι η κοινωνική έκρηξη γιγαντώνεται μέσα απο όλη αυτη την ανεργία και τη μείωση της ευημερίας του λαού. Τα δεδομένα λένε οτι στα πανεπιστήμια γίνονται ήδη καταλήψεις με συμμετέχοντες ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για ένα νομοσχέδιο που έχουν ψηφίσει 252 βουλευτές. Ποιος το φανταζότανε αυτό πριν μερικά χρόνια; Οι νεολαίες απέναντι στο χέρι που τους ταίζει και τους διορίζει;

Αδερφέ, οι νεολαίες παίρνουν γραμμή από τα κόμματα. Τις έφαγα στην μάπα (Όπως και αρκετοί άλλοι) επί πολλά χρόνια. Μην περιμένεις τπτ απο αυτούς. Μαριονέτες είναι.

Επίσης πλέον οι φοιτητές είναι συμβιβασμένοι απο τα 18 τους χρόνια. (πλεον!!! εδώ και καμια εικοσαετία)

Μην περιμένεις τπτ από αυτούς. Και γενικά μην περιμένεις τπτ απο την συντηρητική Ελληνική κοινωνία. (Όλα καλά είναι, ποια κρίση? , νταχ μωρέ ... κτλ)

Μόλις περνούν την πόρτα του ΟΑΕΔ αρχίζουν τα καλά ...

[edit]

Επίσης το ότι συμμετέχουν αυτές οι δυο παρατάξεις μόνο καλό δεν είναι.

Πρόκειται για την κύρια εστία διαφθοράς - κατάρας των Πανεπιστημίων. (΄Εχουμε έναν καθηγητή που δίνει θέματα , Θα μπεις στο μεταπτυχιακό γιατί ο τάδε είναι δικός μας etc.)

Δημοσ.

Φιλε Red_Phantom εγώ πιστεύω ακράδαντα τη θεωρεία της εξέλιξης. Όπως απο το προοδευτικό κίνημα (το οποίο βέβαια αργότερα πουλήθηκε) καταλήξαμε στο κίνημα της μυκόνου, έτσι πιστευω οτι και οι εποχές θα οδηγήσουν εκ νέου στον εξορθολογισμό της προοδευτικότητας και της απαξίωσης των κυρίαρχων παρατάξεων. Γύρω γύρω ολο αναστεναγμούς ακούω. Δεν μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται αυτά τα παιδιά. Όπως αντιλαμβανόντουσαν το οτι ο μπαμπάς έχει βύσμα τον πολιτικό, έτσι θα αντιληφθούν και το οτι ο μπαμπας δεν έχει μία. Αναγκαστικά θα αντιδράσουν. Το ίδιο και όταν πάρουν πτυχίο και έχει συρρικνωθεί και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Δημοσ.

Φιλε Red_Phantom εγώ πιστεύω ακράδαντα τη θεωρεία της εξέλιξης. Όπως απο το προοδευτικό κίνημα (το οποίο βέβαια αργότερα πουλήθηκε) καταλήξαμε στο κίνημα της μυκόνου, έτσι πιστευω οτι και οι εποχές θα οδηγήσουν εκ νέου στον εξορθολογισμό της προοδευτικότητας και της απαξίωσης των κυρίαρχων παρατάξεων. Γύρω γύρω ολο αναστεναγμούς ακούω. Δεν μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται αυτά τα παιδιά. Όπως αντιλαμβανόντουσαν το οτι ο μπαμπάς έχει βύσμα τον πολιτικό, έτσι θα αντιληφθούν και το οτι ο μπαμπας δεν έχει μία . Αναγκαστικά θα αντιδράσουν. Το ίδιο και όταν πάρουν πτυχίο και έχει συρρικνωθεί και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Το πρόβλημα ξεκινάει απο το σχολείο - οικογένεια (το λένε όλοι εξάλλου (Έτσι τους έχουν πει ... )

-Στο σχολείο παίρνεις "δεξιότες" και όχι κριτική σκέψη. "Σχολείο της αγοράς" κτλ.

-Από την οικογένεια κουρδίζεσαι και μπαίνεις στο σύστημα. Imho μέχρι και σε πιο κανάλι βλέπουν ειδήσεις οι δικοί σου παίζει ρόλο όταν είσαι πιτσιρικάς.

Όταν 1-2 γενιές (20 - 40χρόνια ? 1970+ ) έχουν κουρδιστεί (μαριονέτες- στρατιωτάκια κτλ.) με ψέματα μην περιμένεις και πολλά.

Το πρόβλημα δεν είναι χρηματικό. Δηλαδή θα γίνει "φασαρία" για το χρήμα και όχι για δικαιοσύνη, ελευθερία ??? Στο Σύνταγμα τί ζητούσαν? Να σου πω? Αυτό που κάνεις στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Πας βρίζεις, επεισόδια κτλ για να ξκ@uλwseis.

(Ψωμί, παιδεία , ελευθερία ) => σωστός πολίτης,επιβίωση ατομική και κοινωνική.

(Χρήμα, moar money, more moar money ) => 3 μέρες παραπάνω στην μύκονο, αναβάθμιση pc .

Το χρήμα δεν τρώγεται με αλάτι και ελιές. Το ψωμί τρώγεται. Άμα πέσει πείνα δεν θα σου δώσω το στάρι που έβαλα στο χωράφι όσα $$$ και να μου δώσεις (Δεν το λέω προσωπικά) (Eκτός και αν έχεις gold ).

Άρα η άποψη μου είναι κράτα μικρό καλάθι αν και μακάρι να πάνε τα πράγματα όπως τα λές.

[edit]

Βλέπω εγγράφηκες στο forum το 2001, άρα είσαι μάλλον 28-38 για να έχεις τέτοιες ανησυχίες. Δυστυχώς ανήκουμε σε μια "χαμένη" γενιά.

Δημοσ.

Βασικά δεν ξέρω γιατι κόλλησες με το χρήμα. Προφανώς όταν έλεγα οτι ο "πατέρας δεν έχει μία" εννοουσα όλα τα παράγωγα και πιθανα σενάρια οργής. Π.χ "Ο πατέρας μου δεν έχει δουλεια", "ο θείος μου έκλεισε το μαγαζί", "της μάνας της μειώσανε το μισθό", "ακριβυνε ο καφές μου", "ο φιλος μου ο θανάσης δεν έχει λεφτά να βγούμε γιατι τους πήρα τα οικοπεδα η τράπεζα" και πάει λέγοντας. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν ρίζα το χρήμα (όπως και οι ελιες) αλλα η διαχείριση του χρήματος είναι θέμα πολιτικής. Επομένως θεωρώ οτι το πράγμα θα γυρίσει σε rage against the machine. Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Στο χαμηλό ηλικιακο όριο που έθεσες είμαι.

Δημοσ.

Στο βελγιο εχουν 7 κυβερνησεις(δεν ειμαι σιγουρος). Decentralization.

Δε νομιζω...

Μηπως μπερδευεσαι με καποια διακυβερνηση συνασπισμου που ειχε γινει ποριν χρονια με αποτελεσμα να υπαρχουν 6 (+1 το πλειοψηφων) στην κυβερνηση;

Εκει εχουν ακομη βασιλια με συνταγματικη μοναρχια.

Δημοσ.

Ασε την ελληνικη

http://en.wikipedia.org/wiki/Belgium#Communities_and_Regions

The constitutional language areas determine the official languages in their municipalities, as well as the geographical limits of the empowered institutions for specific matters.[51] Although this would allow for seven parliaments and governments, when the Communities and Regions were created in 1980, Flemish politicians decided to merge both.

Communities exercise their authority only within linguistically determined geographical boundaries, originally oriented towards the individuals of a Community's language: culture (including audiovisual media), education and the use of the relevant language. Extensions to personal matters less directly connected with language comprise health policy (curative and preventive medicine) and assistance to individuals (protection of youth, social welfare, aid to families, immigrant assistance services, and so on.).[55]

Regions have authority in fields that can be broadly associated with their territory. These include economy, employment, agriculture, water policy, housing, public works, energy, transport, the environment, town and country planning, nature conservation, credit and foreign trade. They supervise the provinces, municipalities and intercommunal utility companies

Δημοσ.

Ε μωρε Νικο, αυτα δεν ειναι κυβερνησεις, μια μορφη αποκεντρωτικης διακυβερνησης ειναι (κατι που υποτιθεται θα γινοταν κι εδω με τον Καλλικρατη). Κυβερνηση μια ειναι, απο τη στιγμη που υπαρχει ενας πρωθυπουργος, ενας βασιλιας, απο κατω μπορει να ειναι και οι 52 πολιτειες των ΗΠΑ, εχει μεν τη σημασια της, αλλα καλως η κακως οταν ο δικος μας πρωθυπουργος παει στο βελγιο, δε συναντιεται με τους εκπροσωπους των 7 αλλα με τον πρωθυπουργο τους.

Για αυτο και σε προηγουμενο μηνυμα μου, εγραψα για τα καντονια της ελβετιας, παλι κατι τετοιο ειναι κι εκει.

Δημοσ.

Ναι απλα εκει η καθε τετοια απο τις 7 κοινοτητες εχει μια αρκετα μεγαλη αυτονομια (σε σχεση πχ με μια ελληνικη νομαρχια). Επισης οπως διαβασες υπαρχει θεωρητικα η δυνατοτητα για 7 βουλες και 7 κυβερνησεις!

Δημοσ.

Ναι απλα εκει η καθε τετοια απο τις 7 κοινοτητες εχει μια αρκετα μεγαλη αυτονομια (σε σχεση πχ με μια ελληνικη νομαρχια). Επισης οπως διαβασες υπαρχει θεωρητικα η δυνατοτητα για 7 βουλες και 7 κυβερνησεις!

Μα ναι σε πολλες χωρες ισχυει αυτο, και μακαρι να γινει τελικα και στη δικη μας. Τωρα για το θεωρητικο... πιο ευκολα μπορει να αυτονομηθουν οι 52 (αυξηθηκαν; ) των ΗΠΑ, που εκει εχουν και τεραστιες εκτασεις και μεγαλους πληθυσμους, και εχουν αυτονομια στους νομους σχεδον απο την ιδρυση τους. Για το βελγιο και το καθε βελγιο... αντε να παρουν απο 1,5 μυριο κατοικους, και 4 χιλιαδες τετρ. χλμ ο καθενας, να γινουν σαν το λουξεμβουργο.

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Τωρα πλεον ως μεγαλυτερη εχω αναθεωρησει. Βασικα δεν επρεπε να μην το ειχαν αφησει να μιλησει. Επρεπε να μην τον ειχαν καλεσει καν. Δεν με νοιαζει αν ειναι γεννετιστης , αν ειναι φασιστας φιλε μου. Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι ουγκανα αλλα εχει και μορφωμενα ατομα. Οι μορφωμενοι ειναι πολυ πιο επικινδυνοι.. γιατι τα ουγκαα δεν καταλαβαινουν. Οι μορφωμενοι ειναι ομως ενημεροι και το αποδεχονται. Οχι δεν τον χτυπησε μεν αλλα δεν επρεπε να τον τιμησουμε φοναχωντας τον αυτον τον ανθρωπο..

και αν δεν θελει να του διακοπτουν τις ομιλιες να κοιταει τι .. λεει..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...