Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 3,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

nicoc89 πρωτα θα παω στο επομενο meeting και μετα φευγουμε για αφρικη ε! :P

ναι! ετοιμάσου για σαφάρι ! :devil:

Δημοσ.

λοιπό ν,ερχομαι στο θεμα:

Πραγματικότητα είναι η κατάσταση των πράγματων, όπως αυτά συμβαίνουν και όχι όπως θα μπορούσαν να συμβαίνουν (δυνατότητα). Στην πιο διευρυμένη του έννοια ο όρος πραγματικότητα περιλαμβάνει όλα όσα υπάρχουν είτε αυτά είναι παρατηρήσιμα είτε όχι.

Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία χρησιμοποιεί 4 έννοιες ώστε να ξεχωρίζει τι αποτελεί μέρος της πραγματικότητας, δηλαδή τι αποτελεί πραγματικό φαινόμενο.

Φαινομενολογική πραγματικότητα

Αλήθεια

Γεγονός

Αξίωμα

-Φαινομενολογική πραγματικότητα

Αναφέρεται στην αντίληψη του κόσμου από ένα και μόνο άτομο. Η φόρμα αυτή της πραγματικότητας βασίζεται καθαρά στην προσωπική αντίληψη του ατόμου από πολύ απλά πράγματα, όπως σχήματα, χρώματα κτλ. μέχρι σύνθετες έννοιες. Οι φαινομενολογικές πραγματικότητες πολλών ανθρώπων μπορούν να μοιάζουν ή να συμπίπτουν ή να είναι εντελώς διαφορετικές. Παράδειγμα: Η εντύπωση ότι η Γη είναι επίπεδη.

-Αλήθεια

Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου τότε δημιουργείται μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την αίσθηση που δημιουργεί. Όταν αυτό συμβαίνει για ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων τότε αναπτύσσεται η έννοια της αλήθειας, δηλαδή η κοινή σύμβαση ότι ένα φαινόμενο το αντιλαμβάνονται όλοι όμοια. Παράδειγμα: Δύο διαφορετικά σύνολα μπορούν να έχουν διαφορετικές κοινές αλήθειες. Οι μεν να λένε ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος και οι δε ότι ο ουρανός είναι μπλε.

- Γεγονός

Γεγονός αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να κριθεί υποκειμενικά και έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Παράδειγμα: Ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος.

- Αξίωμα

Αξίωμα είναι μια αυτο-αποδεικνυούμενη πραγματικότητα. Αποτελεί την βάση πάνω στην οποία περαιτέρω υποθέσεις γίνονται. Παράδειγμα: 1 + 1 = 2. Αφού 1 + 1 = 2 τότε 1 + 1 + 1 = 2 + 1.

Πραγματικοτητα ειναι που δεν ηρθα. Δυνατοτητα ηταν το οτι θα μπορουσα να ερθω. Εν ολιγοις, εν δυνάμει ημουν εκει, εν ενεργεία ομως οχι.

Ετσι οπως τα λες:

Φαινομενολογικη πραγματικοτητα: Οπως τονισες ειναι εντελως υποκειμενικο οποτε αν θελεις πες μου την δικη σου γνωμη ή ο καθενας ας πει την δικη τοιυ.

Αληθεια: Η Αληθεια ειναι υποκειμενικη ή αν θελεις ενα συνολο υποκειμενικης αντικειμενικοτητας. Ο Χιουμ θα ελεγε οτι ολα ειναι θεμα διαβολικης συμπτωσης. Συμφωνεις?

Γεγονος: Δεν ηρθα... και? :ρ Μονο ο Doc σημειωσε την απουσια μου.

Αξιωμα: Δεν την ψωνισα τοσο ωστε να θεωρω αξιωματικο ο,τι λεω. Ομως οτιδηποτε λεω εχει την υπογραφη της ειλικρινειας μου.

Δημοσ.

Πραγματικοτητα ειναι που δεν ηρθα. Δυνατοτητα ηταν το οτι θα μπορουσα να ερθω. Εν ολιγοις, εν δυνάμει ημουν εκει, εν ενεργεία ομως οχι.

Ετσι οπως τα λες:

Φαινομενολογικη πραγματικοτητα: Οπως τονισες ειναι εντελως υποκειμενικο οποτε αν θελεις πες μου την δικη σου γνωμη ή ο καθενας ας πει την δικη τοιυ.

Αληθεια: Η Αληθεια ειναι υποκειμενικη ή αν θελεις ενα συνολο υποκειμενικης αντικειμενικοτητας. Ο Χιουμ θα ελεγε οτι ολα ειναι θεμα διαβολικης συμπτωσης. Συμφωνεις?

Γεγονος: Δεν ηρθα... και? :ρ Μονο ο Doc σημειωσε την απουσια μου.

Αξιωμα: Δεν την ψωνισα τοσο ωστε να θεωρω αξιωματικο ο,τι λεω. Ομως οτιδηποτε λεω εχει την υπογραφη της ειλικρινειας μου.

Φαινομενολογικη πραγματικοτητα: σωστα!

Αληθεια: συμφωνω!

Γεγονος: εχεις μια απουσια!

Αξιωμα: :P

Δημοσ.

Φαινομενολογικη πραγματικοτητα: σωστα!

Αληθεια: συμφωνω!

Γεγονος: εχεις μια απουσια!

Αξιωμα: :P

Σε ολο το γυμνασιο αν αθροισεις τις απουσιες μου ηταν μονοψηφιος αριθμος. Τωρα εχω και ποινικο μητρωο! :<

Εσυ, τελικα ηρθες? :ρ

Δημοσ.

Σε ολο το γυμνασιο αν αθροισεις τις απουσιες μου ηταν μονοψηφιος αριθμος. Τωρα εχω και ποινικο μητρωο! :<

Εσυ, τελικα ηρθες? :ρ

κατευθείαν ποινικό πανε αυτά!

όχι δεν μπόρεσα για πραγματικό λόγο! :P

Δημοσ.

κατευθείαν ποινικό πανε αυτά!

όχι δεν μπόρεσα για πραγματικό λόγο! :P

Την επιασα την νυξη αλλα την παρακαμπτω. ^^

Ποιος ηταν ο λογος λοιπον?

Δημοσ.

Την επιασα την νυξη αλλα την παρακαμπτω. ^^

Ποιος ηταν ο λογος λοιπον?

ήμουν εκτός Αττικής γαρ!

Δημοσ.

ρε τι το κανατε εδω μεσα, αρχιστε να κανονιζετε για τον αυγουστο!

θα μπει πολ καποια στιγμη και για αυγουστο ;)

Δημοσ.

ρε τι το κανατε εδω μεσα, αρχιστε να κανονιζετε για τον αυγουστο!

Αντε γιατί ζαλίστηκα με την κουβέντα τους! :P

Δημοσ.

μα ποσοι θα χωρεσουν κατω απο μια ομπρελα? :P εσυ παντως θα καθεσαι διπλα μου :mrgreen: :ph34r:

Σε λιπαμε ευα

wtf .. ερωτευτηκα το μυαλο της χαχαχαχα :wub:

Κιαλος Πανος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...