broadmaniac Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Παιδιά -όσον αφορά την περίπτωσή μας- είναι δεκτική να παει σε όλους σχεδόν τους γιατρούς. Αν ακούσει όμως για ψυχολόγους-ψυχιατρους εξαγριώνεται. Μέσα της πιστεύω συν τοις αλλοις φοβάται και το κοινωνικό στίγμα στον περίγυρο της. Προ διμήνου μάλιστα έκανε εγκεφαλογράφημα το οποίο δεν έδειξε καμία ενδειξη πρόσφατου εγκεφαλικού επεισοδίου.. Με μια σύντομη έρευνα στο ιντερνετ θα λεγα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο προφίλ της παρανοειδούς διαταραχής λόγω των συμπτωμάτων που παρουσιάζει.. Αλλά μόνο ένας ειδικευμένος ψυχίατρος μπορεί να το πιστοποιήσει αυτό.
xpapias Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Όλα αυτά που περιγράφεις είναι ψυχωσιόμορφες εκδηλώσεις. Μπορεί να οφείλονται σε ένα σωρό πράγματα, πχ διαταραχή προσωπικότητας, κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο/ψύχωση, σχιζοφρένεια (συνήθως εκδηλώνεται εώς τα ~35 αλλά υπάρχουν και όψιμοι τύποι), ακόμα και σε κάποια βαρειά μορφή κατάθλιψης. Συνήθως στην κατάθλιψη το περιεχόμενο των παραληρητικών ιδεών/ψευδαισθήσεων όμως διαφέρει πχ μπορεί να έχουν αυτομομφικά στοιχεία (πχ φωνές που την κατηγορούν). Όλα αυτά, επειδή ξεκινούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία μπορεί να οφείλονται σε κάποια οργανική βλάβη , πχ από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς / παραθυρεοειδών εώς κάποια οργανική βλάβη του εγκεφάλου (πχ κάποιο αγγ. εγκεφαλικό επεισόδιο, ν. Parkinson για το οποίο είναι όμως μικρή, διάφοροι τύποι άνοιας πχ Alzheimer, μετωποκροταφική, υποφλοιώδης μικραγγειακή κα). Εάν δεν προκειται για κάποια παραμελημένη ψύχωση ή κάποια σοβαρή οργανική βλάβη (πχ εγκεφαλικό, άνοια) συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε σημαντικό βαθμό ή τελείως αρκεί να τηρήσει την αγωγή. Πολύ σημαντικό επίσης είναι αν υπάρχει κάποιος παράγοντας από τους παραπάνω που την προδιαθέτει, να διορθωθεί συμπληρωματικά με την αγωγή. Γι' αυτό καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό ο οποίος πέρα από την ψυχιατρική συνέντευξη: - Θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό για να δει αν υπάρχει κάτι που προδιαθέτει συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φαρμάκων (πχ ο λύκος και τα φάρμακα γι'αυτόν όπως και άλλα είναι δυνατό να προκαλέσουν ψύχωση). Ιστορικό είναι επίσης απαραίτητο για να πάρει στη συνέχεια σωστή αγωγή, πχ κάποια φάρμακα αντενδείκνυνται σε σακχαρώδη διαβήτη, ή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις ή αρρυθμίες. - Θα κάνει μια καλή αντικειμενική εξέταση (και καλή νευρολογική εξέταση με εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών). - Θα στείλει έναν πλήρη εργαστηριακό έλεγχο δηλ γενική αίματος, πλήρη βιοχημικό έλεγχο (συμπ/νου ασβεστίου), Θυρεοειδικές ορμόνες και αντισώματα - Θα παραγγείλει κάποιο απεικονιστικό έλεγχο, το πιο πιθανό μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (λιγότερο καλή η αξονική). Δυστυχώς στην Ελλάδα, έχω την αίσθηση ότι η αντιμετώπιση είναι λίγο πρόχειρη και συμπτωματική με αποτέλεσμα πολλά από τα παραπάνω να παραβλέπονται. Το δύσκολο θα είναι να την πείσετε να πάει στον ψυχίατρο. Δύσκολο, γιατί τα άτομα αυτά δύσκολα έχουν αντίληψη του προβλήματος (εναισθησία) και σπάνια ζητούν ιατρική βοήθεια. Υπάρχουν κάποιοι γιατροί SOS που με κάποια οικονομική σου επιβάρυνση (70-80Ε), αναλαμβάνουν να έρθουν στο σπίτι, να την εξετάσουν και να της δώσουν κάποια *προσωρινή* αγωγή η οποία θα τη βοηθήσει. Βέβαια απαιτείται να γίνει όλος ο έλεγχος που σου ανέφερα. Εισαγγελική παραγγελία είναι πάντα μια λύση, αν και όχι η καλυτερη (πχ μπορεί να φουντώσει το παραλήρημα της ότι την παρακολουθούν, ενώ αν αντιληφθεί ότι έχει γίνει από εσάς θα τα βάλει προσωρινά -μέχρι να γίνει καλά- μαζί σας). Μια τελευταία λύση θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιο καλό νευρολόγο, ο οποίος θα έχει προηγουμένως ενημερωθεί για όλα αυτά που αναφέρεις και αφού κάνει όλο τον παραπάνω έλεγχο θα σας παραπέμψει σε κάποιο ψυχίατρο. Οι παλιοί νευρολόγοι έχουν και τις δύο ειδικότητες (νευρολόγοι-ψυχίατροι) δυστυχώς όμως μένουν πολύ επιφανειακά στα ψυχιατρικά θέματα.
Andreas2 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Εγώ έχω Άσπεργκερς(σοβαράτο έχω,αν και είμαι πολύ φυσιολογικός,δεν ξέρω πως το έπαθα,μάλλον εντελώς οριακή κατάσταση). Ένας δεύτερος εξάδερφος μετά από ατύχημα έπαθε σχιζοφρένεια. Ένας άλλος έχει νοητικλη στέρηση,μάλλον μέτριας μορφής.
kage Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 δοκιμαστε πριν πατε σε ψυχολογο-ψυχιατρο... να βρειτε το τηλ. καποιου εστω και επαγγελματια για να βρει τους "κοριους".Βεβαια δεν θα τον καλεσετε εσεις, αλλα θα της δωσετε μονο το τηλ. αφου πειτε οτι τον βρηκατε απο τον χρυσο οδηγο(δωστε και εναν τετοιο) και ασχολειται με αυτα(ντετεκτιβ φαση). αν θελει θα τον καλεσει και ισως πειστει οτι τελικα δεν την παρακολουθει κανεις οποτε ισως να ξεμπλοκαρει...
Τοξοβολος_UK Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Όλα αυτά που περιγράφεις είναι ψυχωσιόμορφες εκδηλώσεις. Μπορεί να οφείλονται σε ένα σωρό πράγματα, πχ διαταραχή προσωπικότητας, κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο/ψύχωση, σχιζοφρένεια (συνήθως εκδηλώνεται εώς τα ~35 αλλά υπάρχουν και όψιμοι τύποι), ακόμα και σε κάποια βαρειά μορφή κατάθλιψης. Συνήθως στην κατάθλιψη το περιεχόμενο των παραληρητικών ιδεών/ψευδαισθήσεων όμως διαφέρει πχ μπορεί να έχουν αυτομομφικά στοιχεία (πχ φωνές που την κατηγορούν). Απο άποψη ψυχικών διαταραχών δεν ειναι ασφαλή μια παρακινδυνευση του τι ακριβως έχει η πασχουσα.Αναφέρονται τουλάχιστον 8 διαταραχές κατα DSM κ ICD με σχετική συμπτωματολογια.Για να μην μπερδεύεται ο φίλος μας η αρχη νομίζω πρέπει να γίνει ζητώντας την συμβουλή κάποιου Ψυχολογου η Ψυχιατρου σε πρώτη φάση δεδομένης της άρνησης.Επίσης υπάρχουν κ θέματα συνοσηροτητας που εξετάζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.Σε μεγάλες ηλικίες έχουμε κ το θέμα compliance στο θεραπευτικό σχήμα το οποίο συνήθως αποτελείται απο αγωγή κ ψυχοθεραπευτικες προσεγγίσεις Ψυχολογων/Ψυχιατρων στην συντριπτική πλειοψηφία.Γενικά θα έλεγα ο φίλος μας να μην παει προκατηλλημενος για το άλφα η βήτα κ να επικοινωνήσει με ειδικό ψυχικής υγιειας που μπορει να τον καθοδηγήσει υπεύθυνα κ σωστά.
zazik Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Λοιπον...πρώτα απο όλα καλό θα ήτανε να μην λέγονται βλακίες εαν δεν υπάρχει γνώση. Δεν κατηγορώ κανέναν , αλλά δυστυχώς υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση πάνω σε αυτά τα θέματα. Έχοντας αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα με οικογενειακό μέλος , τείνω στο συμπέρασμα στο ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν το έχει τώρα το θέμα , αλλά χρόνια. Όσο για αυτό με το μουρμουρητό , το παραμιλητό και το ότι μιλάει σαν να είναι κάποιος μπροστά της ή σαν να είναι σε μια κατάσταση , ΔΕΝ είναι σχιζοφρένεια , ΔΕΝ είναι Ψυχωση. Για όποιον έχει δει το Black Swan , θα καταλάβει τι είναι ψύχωση , όταν βλέπεις πράγματα εκτός πραγματικότητας , εντελώς αποστασιοποίηση απο τον εαυτό σου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση , το παραμιλητό και όλο αυτό το σκηνικό είναι ένα Ναρκισιστικό επεισόδειο , με λίγα λόγια , επειδή νιώθει - απο μικρό κορίτσι , όχι τώρα , απλά τώρα της βγαίνει - ότι κανείς δεν την αγαπάει , σκέφτεται , είναι άμυνα του μυαλού δηλαδή για να αποφεύγει και τον πόνο και τον πανικό , ότι είναι κάποια άλλη , ότι είναι κάποια ποιο σημαντική , ότι είναι κάποια πιο δυνατή ,πιο όμορφη ότι είναι κάποια που μέσα απο αυτή την προσωπικότητα πιστεύει ότι θα είναι πιο αγαπητή , σεβαστή , και οι άλλοι θα την φροντίζουνε. Όταν αυτό το επεισόδειο τελειώσει , φυσικά προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Και πέφτει σε κατάθλιψη. Ρόλος είναι , απλά είναι σε φάση επεισοδείου στην περίπτωση αυτή. Θέλετε να σας πώ πόσοι άνθρωποι μπένουνε σε αυτό το παιχνίδι , πουλώντας μια ψεύτικη πραγματικότητα στους άλλους , παίζοντας ρόλους για να μαμήσουνε..και για να κερδίσουνε την συμπάθεια και την αγάπη + αποδοχή των άλλων? Η κοινωνία μας μαστίζεται απο ρόλους! Έτσι λοιπόν , αυτό δεν είναι για να ανυσηχείτε τόσο πολύ. Μετά. Οι υστερικές αντιδράσεις , υποδηλώνουνε ένα άτομο που θέλει ακριβώς αυτό που είπες. Ένα άτομο που θέλει να τραβήξει την προσοχή με κάθε τρόπο , ένα άτομο που δεν αγαπήθηκε για αυτό που είναι , αλλά για αυτό που ήθελαν να είναι οι άλλοι. Εξ ού και οι ναρκισιστικές αντιδράσεις παραπάνω. Έτσι έχουμε ένα άτομο με Borderline-Narcissistic personality disorder και σίγουρα θέλει βοήθεια. Είμαι σίγουρος ότι αρρωστένει συχνά , ότι παραπονιέται συχνά ότι την πονάει το ένα και το άλλο της , ότι γενικά θυματοποιεί τον εαυτό της πάααααρα μα πάρα πολύ για να κερδίσει την σημασία των γύρω της....Και φυσικά εκνευρίζεται , ως ένα μικρό κοριτσάκι , όταν δεν την παίρνει... Αυτό το τελευταίο που φοβάται ότι όλοι θέλουνε το κακό της...Υποδηλώνει βία..βία στην οικογενειά της , ίσως βία σωματική , λεκτική , ψυχολογική. Δεν Το λέω με σιγουριά...Απλά είναι ένας φόβος που θα εξηγήσω παρακάτω. Μιλάμε για ένα πολύ φοβισμένο κοριτσάκι , που φυσιολογικό είναι να φοβάται ότι οι γύρω του θα του κάνουνε κακό( ή θα το μαλώσουνε-εκει μίλησα για βία απο πάνω-). Βάλτε ένα κοριτσάκι 4 χρονών σε ένα κόσμο ενηλίκων και να πρέπει να τα βγάλει πέρα. Λογικό να βλέπει "δράκους" , λογικό να νιώθει ότι κανείς δεν την αγαπάει , λογικό να θέλει προστασία και αγάπη , και εάν κουβαλάει πράγματα απο την οικογένειά της , λογικό είναι να νιώθει πααααρα πολύ μόνο του , χωρίς στήριγμα , χωρίς αγάπη , χωρίς ανθρώπους δίπλα της.Και όχι μόνο αυτό , αλλά μια ζωή πέρασε προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους άλλους , να είναι αυτό που θέλουνε οι άλλοι , με καταστροφικά αποτελέσματα για αυτήν! Αυτό και μόνο δημιουργεί τεράστιο πανικο...μπείτε λιγάκι στην θέση της. Πονάει πολύ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Φοβάται και πολύ.Επίσης σίγουρο. Κατηγορεί τον εαυτό της πολύ , ότι δεν είναι άξια και ικανή να κερδίσει την αγάπη των άλλων. Ακόμα πιο σίγουρο. Δεν είναι η μόνη , αυτό είναι ακόμα μα ακόμα πιο σίγουρο. Ερευνες δείχνουνε ότι είναι η αρρώστεια της 10ετίας , και πολύς κόσμος πάσχει..Απλά δεν είναι ακόμα για Ψ. Δείτε όλες τις χαζογκόμενες στο FB , ως που φτάνουνε για να κερδίσουνε Likes.Δείτε όλες τις χαζογκόμενες στα bars , ως που φθάνουνε για να κερδίσουνε σημασία , ψέυτικη αποδοχή κλπ ( το νινι έξω , sex , συναισθηματική εξάρτηση...).Η γενιά μας θα βγάλει πολλους Borderline , πιστεέψτε με. Ψάξε λοιπόν στο Ιντερνετ για borderline personality disorder. Θες την γνώμη μου; Αφήστε την όπως είναι. το να μπει σε ψυχοθεραπεία μετά απο τόσα χρόνια είναι ίσως και επικίνδυνο , μπορεί να την "σκοτώσει" , και θα έχει πάρα μα πάρα πολύ κόντρα.Για φαρμακευτικά , ίσως να την βοηθούσανε... Ακόμα μια συμβουλη; Κάθε φορά που θα αρχίζουνε τα επεισόδεια , δώστε της ένα φιλί , ακόμα και αν σας βρίζει. Ένα χαδάκι στο πρόσωπο , μια αγκαλιά...μπορεί στην αρχή να σας βρίζει χειρότερα , αλλά στο τέλος , θα την βοηθήσει πολύ (trust me!!!) , και μπορεί καμιά φορά να κλαίει , αλλά θα πάψει , μετά απο κανα μήνα πχ , να κατηγορεί εσάς ( η λογική του "τους έχω αυτους , ΟΚ , είναι δικοί μου , δεν χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο.." , ΠΑΝΤΑ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ! Συμπεράσματα : 1.Πέρασε όλη της την ζωή να είναι κάτι που θα ικανοποιεί όλους τους γύρω της , χάνοντας την ταυτότητά της , και νιώθωντας ανίκανη που δεν κατάφερε να είναι αυτό που "πρέπει" για να την αγαπούνε και να την σέβονται οι άλλοι ( Narcissistic) 2. Νιώθει σαν ένα μικρό παιδάκι , που το πετάς σε ένα κόσμο ενηλίκων μόνο του. Χωρίς αγάπη , χωρίς στήριξη , χωρίς κανέναν δίπλα του. Ενα κοριτσάκι που φυσιολογικό είναι να φοβάται το "σκοτάδι" , αλλά καταπιέζοντας αυτό τον φόβο , βρίσκει πιο "ενήλικους φόβους" -θέλουνε να μου κάνουνε κακό , ο κόσμος είναι κακός-.Δεν αξίζω τίποτε , δεν είμαι άξια και ικανή να με αγαπήσει ο μπαμπάς και η μαμα ( οι άλλοι άνθρωποι στην ενήλικη ζωή). Δεν έχω ανθρώπους δίπλα μου , είμαι μόνη μου(έλλειψη οικογένειας με την σωστή σημασία). Πανικός.Θυμός.Παιδικό κλάμα.Κατηγορία στους "γονείς" και ανάγκη να δημιουργεί πλασματικές "οικογένειες". Borderline. Κάνε το τέστ που σου είπα. Φιλάκι και χάδι , κάθε φορά. Χωρίς λόγια , χωρίς πιέσεις για να πάει οπουδήποτε.Πες το στην γυναίκα σου. Να την παίρνει τηλ και να της λέι "Σ'αγαπώ". Τίποτε άλλο. Καμία κουβέντα. Πραγματικά όμως , όχι πλασματικά. Εγγυώμαι για την αλλαγή της, ή μάλλον...για την ηρεμία της, για την αλλαγή της είναι λίγο αργά , και πρέπει να το θέλει πολύ η ίδια για να αλλάξει μέσα της. Αυτά...ελπίζω να βοήθησα.θα επανέλθω και με άλλες Ιnfo εαν χρειαστεί.
Garnele Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Και γιατί να μην είναι απλά μία δύσκολη κλιμακτήριος δηλαδή;
zazik Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Και γιατί να μην είναι απλά μία δύσκολη κλιμακτήριος δηλαδή; Στην κλιμακτήριο και στην εφηβεία αλλάζουνε τόσο πολύ οι ορμόνες και επιτρέπουνε στις ήδη προ-υπάρχουσες ψυχικές διαταραχές - διαταραχές προσωπικότητας να βγούνε στην επιφάνεια. Να σημειώσω απλά το εξής....Άνθρωποι με borderline personality disorder τείνουνε να "καλύπτουνε" την διαταραχή με τα εξής: 1. Narcisistic : μπαίνουνε σε έναν πλασματικό κόσμο , όντας κάτι διαφορετικό απο αυτό που είναι. Πχ. το ρίχνουνε στο πολύ sex και στην συναισθηματική θυματοποίηση του ερωτικού συντρόφου , κρύβοντας έτσι τα συναισθήματά τους . Μπάινουνε σε ρόλους , πραγματικούς ρόλους , το ρίχνουνε πολύ στην καρριέρα , έχουνε 5 πτυχία και είναι "δικηγόροι" , γενικά προσπαθούνε να πετύχουνε σε πολλους τομείς , ζητώντας εξουσία και δύναμη , σε ένα ματαιόδοξο παιχνίδι αποφυγής συναισθημάτων. 2. Narcisistic-Borderline με πολύ ιδεοψυχαναγκασμο : Προσπαθούνε , μάταια , να είναι αυτό που πιστεύουνε ότι θα είναι σεβαστό και αποδεκτό απο τους άλλους. Πχ , "εαν πάρω 3 πτυχία, θα είμαι σεβαστός και αγαπητός" , "εαν βοηθήσω την κόρη με το παιδί θα είμαι και γαμώ" , "πρεπει να σκιστώ , και δεν πρέπει να αποτύχω , γιατί εαν αποτύχω θα με εκαταλείψουνε όλοι , και δεν θα με αγαπάνε". Εκεί, δυστυχώς , πληρώνει αποθημένα γονέων που "καταπιέζανε" το παιδί να πετύχει , ζώντας και κερδίζοντας σημαντικότητα απο αυτό.Ή είχε γονείς , που , κεκαλυμένα κάνανε το ίδιο. Θύματα δυμάτων δηλαδή. 3. Self-Destructive bordeline : Εδώ μιλάμε για εξαρτήσεις. Προσπαθώντας κάποιος να ξεφύγει απο τον πόνο , δημιουργεί κάτι αυτοκαταστροφικό , τιμωρώντας τον εαυτό του για την "αναξιότητά" του. Στην ουσία , θέλει να τον "σκοτώσει". Εξαρτήσεις απο το αλκοολ, ναρκωτικά , εξαρτήσεις απο φάρμακα , εξαρτήσεις απο τον τζόγο , συναισθηματικές εξαρτήσεις με θυματοποίηση( με βαράει αλλά εγώ ακόμα κάθομαι.) Εδώ είναι και το πιο δύσκολο , διότι η "αποφυγή" είναι απο μόνη της ένα μεγάλο-τεράστιο πρόβλημα = εξάρτηση. Επίσης , σε αυτή την περίπτωση , ειδικά στην Αμερική , οι άνθρωποι , για να αποφύγουνε τον πόνο , τείνουνε να αυτο-τραυματίζονται με χαρακιες στα χέρια τους κλπ.Δώσε σωματικό πόνο για να αποφύγω τον ψυχικό πόνο.
Lucifer Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2011 Λοιπόν, επειδή το forum και το όποιο forum δεν ενδείκνυται για διαγνώσεις, πόσο μάλλον ψυχολογικής και ψυχιατρικής φύσης, το λήγουμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.