Προς το περιεχόμενο

όχι αλλα greeklish

lazlo1992

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γλώσσα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να επικοινωνήσεις με κάποιον άλλον.

Γλώσσα του σώματος (π.χ.). Δεν είναι γλώσσα;

[...]

Μ αυτή την έννοια, ναι. Όπως και γλώσσα προγραμματισμού.

Αλλά ακόμα κι η γλώσσα του σώματος εξυπηρετεί μια ανάγκη, ενώ κενό που δε μπορεί να καλύψει ο προφορικός/γραπτός λόγος. Τα greeklish, όχι.

• Απαντ. 157
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ενταξει εχω ξεκαρδιστει νυχτιατικα.

υδροπεπονας υδροπεπονας υδροπεπονας υδροπεπονας :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσ.

Μ αυτή την έννοια, ναι. Όπως και γλώσσα προγραμματισμού.

Αλλά ακόμα κι η γλώσσα του σώματος εξυπηρετεί μια ανάγκη, ενώ κενό που δε μπορεί να καλύψει ο προφορικός/γραπτός λόγος. Τα greeklish, όχι.

Μία χαρά μπορεί να καλύψει ο προφορικός λόγος ό,τι θες να πεις με το σώμα σου. Η γλώσσα του σώματος είναι απλά μία μη λεκτική επικοινωνία, που κυρίως απαντάται σε ζώα που δεν έχουν αναπτύξει κάποιους κώδικες "λεκτικής" επικοινωνίας (σε όλα δηλαδή πλην τον άνθρωπο, δεν ξέρω τι γίνεται με τα ψάρια).

Δεν είναι θέμα κενού αλλά νέων καταστάσεων και μέσων επικοινωνίας. το <3 που κάνουν, όσοι το κάνουν, μπορεί όσοι δεν το έχουν συνηθίσει να τους φαίνεται χαζό (και επίσης σε όσους και όσες δεν έχουν τόση αποδοχή από το άλλο φύλλο και έτσι αντιτίθενται σε ό,τι κώδικα έχουν αναπτύξει όσοι έχουν αρκετή αποδοχή, συνήθως) αλλά είναι ένας νέος τρόπος έκφρασης. Ένα νέο σύμβολο για να πεις κάτι.

Γιατί αυτό να είναι "λάθος" και "σωστό" το παλιό;

Και ξαναλέω, εάν υπάρχει το κόψιμο για την ελληνική γλώσσα, τότε όσοι το έχουν ας μάθουν πολυτονικό και ας διεκδικήσουν την εξάπλωσή του.

Υ.Γ. Απόδειξη του πόσο απέχουν, σχεδόν, όλοι με την ελληνική είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρανε πως λέγεται το καρπούζι στα ελληνικά. Πάω και στοίχημα ότι παραπάνω από το 80% όσων συμμετέχουν σε αυτό το thread και λένε οτιδήποτε κατά των greeklish δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει η λέξη "αμαρτία" (που είναι μία από τις συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις, και λόγω θρησκείας και λόγω χρήσης). Μην κουράζω, σημαίνει να βγαίνεις από τον δρόμο σου (μαρτ είναι λεξική ρίζα που σημαίνει δρόμος σε "αρχαία ελληνικά").

Δημοσ.

Αμα το πεις δυνατα ακουγεται και λιγο σαν βρισια

ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΥΔΡΟΠΕΠΟΝΑ κι ετσι :lol:

Δημοσ.

Ο υδροπέπονας βγήκε απο το αγγλικο watermelon αραγε ή το αντίθετο;

Δεν ξέρω...

Παίζει να είναι καμία από τις ωραίες μεταφράσεις των ελληναράδων, όπως το "σύμπακτος δίσκος" (a.k.a CD).

Το ερώτημα όμως παραμένει. Για ποια ελληνική γλώσσα κάνουν λόγω οι "προλαλήσαντες"; Ποια ελληνική γλώσσα κακοποιείται; Και τι σημαίνει τελικά "κακοποιείται"; Is there such a thing;

Για ποιο πολιτισμό λέμε; Κάποτε υπήρχαν κάποιοι που ζούσαν στην περιοχή της γης που ΣΗΜΕΡΑ λέγεται Ελλάδα και, επειδή έτυχε όπως έτυχε και με άλλους, π.χ. Αιγύπτιους, Κινέζους, αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα.

Κάποτε όμως. Σήμερα; Πώς λέει ο Έλληνας ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ download και upload; Πώς λέει "google it"; Πώς λέει "like" στο Facebook;

Δημοσ.

Μία χαρά μπορεί να καλύψει ο προφορικός λόγος ό,τι θες να πεις με το σώμα σου. Η γλώσσα του σώματος είναι απλά μία μη λεκτική επικοινωνία, που κυρίως απαντάται σε ζώα που δεν έχουν αναπτύξει κάποιους κώδικες "λεκτικής" επικοινωνίας (σε όλα δηλαδή πλην τον άνθρωπο, δεν ξέρω τι γίνεται με τα ψάρια).

Δεν είναι θέμα κενού αλλά νέων καταστάσεων και μέσων επικοινωνίας. το <3 που κάνουν, όσοι το κάνουν, μπορεί όσοι δεν το έχουν συνηθίσει να τους φαίνεται χαζό (και επίσης σε όσους και όσες δεν έχουν τόση αποδοχή από το άλλο φύλλο και έτσι αντιτίθενται σε ό,τι κώδικα έχουν αναπτύξει όσοι έχουν αρκετή αποδοχή, συνήθως) αλλά είναι ένας νέος τρόπος έκφρασης. Ένα νέο σύμβολο για να πεις κάτι.

Γιατί αυτό να είναι "λάθος" και "σωστό" το παλιό;

Και ξαναλέω, εάν υπάρχει το κόψιμο για την ελληνική γλώσσα, τότε όσοι το έχουν ας μάθουν πολυτονικό και ας διεκδικήσουν την εξάπλωσή του.

Δε μίλησα πουθενά κάτω απ το σκεπτικό σωστό/λάθος.

Κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γλώσσα του σώματος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ τις γλώσσες στις οποίες αναφερόμαστε. Τουλάχιστον οι περιπτώσεις που μου 'ρχονται στο μυαλό είναι είτε κάτω από κάποια συναισθηματική φόρτιση (με ή χωρίς ταυτόχρονο προφορικό λόγο) είτε επειδή δε μπορείς καν να χρησιμοποιήσεις προφορικό λόγο.

Και δεν είμαι φίλος ούτε τον αρχαίων ούτε της καθαρεύουσας. Για τη (νέα) ελληνική γλώσσα μιλάω.

Δημοσ.

Δε μίλησα πουθενά κάτω απ το σκεπτικό σωστό/λάθος.

Κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γλώσσα του σώματος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ τις γλώσσες στις οποίες αναφερόμαστε. Τουλάχιστον οι περιπτώσεις που μου 'ρχονται στο μυαλό είναι είτε κάτω από κάποια συναισθηματική φόρτιση (με ή χωρίς ταυτόχρονο προφορικό λόγο) είτε επειδή δε μπορείς καν να χρησιμοποιήσεις προφορικό λόγο.

Και δεν είμαι φίλος ούτε τον αρχαίων ούτε της καθαρεύουσας. Για τη (νέα) ελληνική γλώσσα μιλάω.

Δεν αναφερόμουν τόσο προσωπικά. Μιλούσα και λίγο γενικά.

Όσο για την γλώσσα του σώματος, δεν είναι "γλώσσα του σώματος" μόνο οι κινήσεις που κάνει μία γκόμενα για να δείξει ότι είναι έτοιμη ή όχι για να της την πέσει κάποιος.

Γλώσσα του σώματος είναι όταν απλά χαμογελάς (που μπορείς να πεις είμαι χαρούμενος), Γλώσσα του σώματος είναι όταν φωνάζεις και αλλάζεις το σχήμα ματιών, χειλιών κτλ κτλ κτλ. Συναισθηματικά φορτισμένα θα μου πεις, ναι. Όμως, γλώσσα του σώματος είναι οποιαδήποτε κίνηση κάνεις και μπορεί να εκληφθεί ως επικοινωνία. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Δεν "βουλώνει" όμως κανένα κενό. Ό,τι εκφράζεις με την γλώσσα του σώματος μπορείς να το εκφράσεις και με λέξεις. Είναι πιο άμεση, ναι. Πιο φτωχή ίσως, ναι. Αλλά δεν "συμπληρώνει" κάποια έλλειψη σε "νοήματα".

Δημοσ.

Μία χαρά μπορεί να καλύψει ο προφορικός λόγος ό,τι θες να πεις με το σώμα σου.

"Μειδιάζω ειρωνικά." Αυτό είναι ένα υποκατάστατο μιας πολύ συντομότερης και εξίσου περιεκτικής χειρονομίας. Ο προφορικός λόγος πολλές φορές είναι απλό υποκατάστατο της γλώσσας του σώματος.

Πέραν αυτού, το βασικότερο ατού της ΓΤΣ είναι (όπως θεωρώ αυτονόητο) πως αποκαλύπτει πράγματα που ο εκφραστής δε γουστάρει να πει ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα. Όταν εγώ πιάνω την κουβέντα σε κάποιον και αυτός κουμπώνει το μπουφάν του ή σταυρώνει τα χέρια του, υπάρχει το ενδεχόμενο να τηρεί αμυντική στάση απέναντί μου. Κανείς ως τώρα δε μου έχει πει "τηρώ αμυντική στάση απέναντί σου" και θεωρώ πως ακόμα λιγότεροι το συνειδητοποιούν τη στιγμή που το κάνουν.

Δημοσ.

Δεν αναφερόμουν τόσο προσωπικά. Μιλούσα και λίγο γενικά.

Όσο για την γλώσσα του σώματος, δεν είναι "γλώσσα του σώματος" μόνο οι κινήσεις που κάνει μία γκόμενα για να δείξει ότι είναι έτοιμη ή όχι για να της την πέσει κάποιος.

Γλώσσα του σώματος είναι όταν απλά χαμογελάς (που μπορείς να πεις είμαι χαρούμενος), Γλώσσα του σώματος είναι όταν φωνάζεις και αλλάζεις το σχήμα ματιών, χειλιών κτλ κτλ κτλ. Συναισθηματικά φορτισμένα θα μου πεις, ναι. Όμως, γλώσσα του σώματος είναι οποιαδήποτε κίνηση κάνεις και μπορεί να εκληφθεί ως επικοινωνία. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Δεν "βουλώνει" όμως κανένα κενό. Ό,τι εκφράζεις με την γλώσσα του σώματος μπορείς να το εκφράσεις και με λέξεις. Είναι πιο άμεση, ναι. Πιο φτωχή ίσως, ναι. Αλλά δεν "συμπληρώνει" κάποια έλλειψη σε "νοήματα".

Ναι, το καταλαβαίνω, όπως όταν λογομαχείς με κάποιον κάνεις κάποιες απότομες/απειλητικές ίσως κινήσεις. Αυτό το ερμηνεύω σαν ένδειξη του «πόσο εξοργισμένος είμαι» και νομίζω δρα συμπληρωματικά στον προφορικό λόγο. Αλλιώς είναι να βλέπεις κάποιον να φωνάζει και να στέκεται σαν άγαλμα κι αλλιώς να χτυπιέται. Τέλος πάντων, όταν πρωτοανφέρθηκες μου θρε στο μυαλό ο εαυτός μου όταν προσπαθούσα να συνεννοηθώ με κάτι Γερμανούς που δεν ξέραν αγγλικά.

Δημοσ.

"Μειδιάζω ειρωνικά." Αυτό είναι ένα υποκατάστατο μιας πολύ συντομότερης και εξίσου περιεκτικής χειρονομίας. Ο προφορικός λόγος πολλές φορές είναι απλό υποκατάστατο της γλώσσας του σώματος.

Πέραν αυτού, το βασικότερο ατού της ΓΤΣ είναι (όπως θεωρώ αυτονόητο) πως αποκαλύπτει πράγματα που ο εκφραστής δε γουστάρει να πει ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα. Όταν εγώ πιάνω την κουβέντα σε κάποιον και αυτός κουμπώνει το μπουφάν του ή σταυρώνει τα χέρια του, υπάρχει το ενδεχόμενο να τηρεί αμυντική στάση απέναντί μου. Κανείς ως τώρα δε μου έχει πει "τηρώ αμυντική στάση απέναντί σου" και θεωρώ πως ακόμα λιγότεροι το συνειδητοποιούν τη στιγμή που το κάνουν.

Σαφώς και υπάρχει διαφορετική "ελευθερία" με την ΓΤΣ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο κενό που καλύπτει στα νοήματα.

Ίσα ίσα που είναι φτωχότερη. Π.χ. οι Εσκιμώοι έχουν πάνω από 5 λέξεις για να πουν για το χιόνι, ανάλογα με το είδος του. Αυτό πώς θα το εκφράσεις σε ΓΤΣ;

Ξαναλέω, σαφώς και είναι πιο άμεση και, πολλές φορές, πιο "ασυνείδητη". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καλύπτει νοηματικά κενά.

Από εκεί και πέρα, και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, τι κακό έχουν τα greeklish και είναι στη μόδα η εναντίωση σε αυτά;

Δημοσ.

Το κακο που εχουν τα greeklish για μενα ειναι οτι ειναι δυσαναγνωστα, άσχημα και ειναι χυμα ο τρόπος γραφής.

Δυσανάγνωστα --- σύγκριση με Κινέζικα;

Άσχημα --- Υποκειμενικό τελείως

Χύμα τρόπος γραφής -- σύγκριση με αράβικα;

(Αν και όλα τα παραπάνω είναι υποκειμενικά, ελπίζω να καταλαβαίνεις το point μου)

Δημοσ.

Ε τοτε ειναι μπουφοι (ή 11 ετων).

Συγγνώμη αλλα μπούφος είσαι με αυτό που λες...

Το περιεχόμενο ενός μηνύματος είναι αυτό που μετράει και όχι ο πομπός του η το μέσο μετάδοσης!!!!

Αν ένα μήνυμα είναι σωστό τότε ένας σώφρον άνθρωπος καλά θα κάνει να το ασπαστεί!

Μονο ένας μπούφος δεν θα ασπαστεί ένα ΣΩΣΤΟ μήνυμα επειδή δεν γουστάρει το μέσο μετάδοσης του (τρόπος>εκπομπή>tv) η τον πομπό..

αυτό το μαθαίνουν και τα παιδιά στο σχολείο ότι η επίθεση στο ήθος του αντιπαλου είναι λαϊκισμός...

Π.χ αν θέλει κάποιος να σου πει ότι το συστηματικό κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και πρέπει να το κανεις με μέτρο η και να το κόψεις

Αλλα στο πει αυτό το πράγμα πχ όντας σε μια πισινα με ωραίες κοπέλες και με το που καπνίσει οι κοπέλες να βγαίνουν από την πισινα με φανερές εκφρασεις σιχαμάρας και αυτός ο κάποιος είναι πχ ο μητροπολίτης άνθιμος

δεν πάει να πει ότι το μήνυμα δεν είναι σωστό και ότι εσύ δεν θα ήταν καλο να σταματήσεις/ελαττώσεις το κάπνισμα.

Εν ολίγοις αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φιλτράρουμε ένα μήνυμα σύμφωνα με τα αξιώματα και τα ιδανικά μας χωρίς να αφήνουμε να μας επηρεάζει το ποιος το λέει το μήνυμα και το με τι τρόπο το λέει...

Δημοσ.

Ίσα ίσα που είναι φτωχότερη. Π.χ. οι Εσκιμώοι έχουν πάνω από 5 λέξεις για να πουν για το χιόνι, ανάλογα με το είδος του. Αυτό πώς θα το εκφράσεις σε ΓΤΣ;

http://www.putlearni...rch/eskimo.html

Ξαναλέω, σαφώς και είναι πιο άμεση και, πολλές φορές, πιο "ασυνείδητη". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καλύπτει νοηματικά κενά.

Από εκεί και πέρα, και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, τι κακό έχουν τα greeklish και είναι στη μόδα η εναντίωση σε αυτά;

Προφανώς και καλύπτει νοηματικά κενά. Δυνητικά και ιδανικά, ο προφορικός λόγος θα μπορούσε να είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε, αλλά αν δεν είχα χέρια, δε θα μπορούσα ποτέ να παραγγείλω εκείνη τη γαμημένη βότκα με δύο παγάκια σε μια υπόγα σε κάποιο κωλοχώρι της Τσεχίας. Αν ήξερα Τσέχικα ή αν ο μπάρμαν ήξερε Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά ή Ιταλικά δε θα χρειαζόταν να χειρονομώ.

Αντιστοίχως, αν δεν ήξερα να χρησιμοποιώ τη μάπα μου για να συνθέτω την έκφραση ενός συναισθήματος, τώρα θα με είχαν δείρει, μαχαιρώσει και συλλάβει πάνω από μια φορά. Το γεγονός ότι μπόρεσα να εκφράσω κάτι για το οποίο καμία λέξη δε θα έπειθε, με τη στάση του σώματός μου και την έκφραση του προσώπου μου, με κάνει λίγο παραπάνω καλομαθημένο.

Επίσης σίγουρα θα 'χα χλατσώσει πολύ λιγότερο απ' ό,τι τώρα.

Υποτιμάς το κύρος και τη μοναδικότητα της γλώσσας του σώματος επειδή υποτιμάς τη δύναμη του ενστίκτου και των συναφών drives στους ανθρώπους.

Όσο για τα greeklish, τα θεωρώ ακίνδυνα και αδιάφορα, το πρόβλημά μου με αυτά είναι ότι είναι ακαλαίσθητα σε εμετικό βαθμό, ειδικά με τον τρόπο που η ορθογραφία τους διαλύει την ετυμολογία των λέξεων.

Εν ολίγοις αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φιλτράρουμε ένα μήνυμα σύμφωνα με τα αξιώματα και τα ιδανικά μας χωρίς να αφήνουμε να μας επηρεάζει το ποιος το λέει το μήνυμα και το με τι τρόπο το λέει...

Και κάπως έτσι, ξαναψηφίζονται οι ίδιοι σιχαμένοι πολιτκοί και τα παιδάκια μπαίνουν σε βανάκια παιδεραστών.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...