Προς το περιεχόμενο

όχι αλλα greeklish

lazlo1992

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικα στα sms, μου χουν πει οτι αν γραφεις με αγγλικους χαρακτηρες αυξανεται το οριο χαρακτηρων του μυνηματος.

εξαρταται το κινητο νομιζω

• Απαντ. 157
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Kαλα ,απλα υστεριες και εθνικισμοι που δεν τις περιμενα απο την ραδιο αρβυλα που υποτιθεται πρεσβευουν οτι ειναι νεοι ανθρωποι και τετοια.Τα greeklish ειναι κατι σαν εκφραση να το πω; των νεων που χρησιμοποιειται σε γραπτα μηνυματα,για να διευκολυνει και τετοια .Οπως χρησιμοποιουνται εκφρασεις οπως μαλ.., και αλλα τετοια .Κανεις δεν ειπε σταματηστε να λετε την λεξη μαλ.. η αλλες εκφρασεις γιατι ολοι θα μιλανε ετσι και θα χαλσει η ελληνικη γλωσσα.Αν ειναι να μιλαμε και σαν τον Ομηρο .Γελοιο το βρισκω και υπερβολη .

Δεν είπε κανείς να "μιλάμε σαν τον Όμηρο", μην αυθαιρετείς. Ούτε εθνικίζουν οι Ράδιο Αρβύλα. Βασικά αυτοί ότι τους υποδείξει η Wind προπαγανδίζουν. Το θέμα είναι οτι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που γράφει greeklish, δεν έχει ιδέα απο σωστή ορθογραφία, και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καλύψει αυτή του την αδυναμία.

Δημοσ.

Δεν είπε κανείς να "μιλάμε σαν τον Όμηρο", μην αυθαιρετείς. Ούτε εθνικίζουν οι Ράδιο Αρβύλα. Βασικά αυτοί ότι τους υποδείξει η Wind προπαγανδίζουν. Το θέμα είναι οτι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που γράφει greeklish, δεν έχει ιδέα απο σωστή ορθογραφία, και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καλύψει αυτή του την αδυναμία.

Εθνικιζουν και παραεθνικιζουν .Οταν επαναλαμβανεις πραγμτα που λενε εθνικιστες σαφως και εθνικιζεις .Και ειναι και υπερβολες .Σιγα μην ξεχασουμε το αλφαβητο που μαθαμε απο μωρα και χρησιμοποιουμε ,διαβαζουμε ολη μερα παντου επειδη θα παρουμε ενα μηνυμα που ειναι σε greeklish .Δεν γινεται αυτο .Υστερικος εθνικισμος .Βασικα ,να σου πω τι εγινε;Καποιος απο τους υστερικους εθνικιστες που φωναζουν στο ιντερνετ ,μην μιλατε greeklish θα ξεχασουμε την ελληνικη γλωσσα το εγραψε στο ιντερνετ ,το ειδε ο Κανακης και το αναπαραγε .Μαγαλες στιγμες ζουμε..

Κατα τα αλλα,η ορθογραφια τι σχεση εχει με greeklish .Καμια σχεση χρησιμοποιουνται γιατι ειναι ευχρηστα .Δεν εχεις 14 η εχεις 1 .Ξερεις ποσοι ανορθογραφοι δεν χρησιμοποιουν greeklish γιατι τα θεωρουν οτι σκοτωνουν την ελληνικη γλωσσα;

Δημοσ.

Εθνικιζουν και παραεθνικιζουν .Οταν επαναλαμβανεις πραγμτα που λενε εθνικιστες σαφως και εθνικιζεις .Και ειναι και υπερβολες .Σιγα μην ξεχασουμε το αλφαβητο που μαθαμε απο μωρα και χρησιμοποιουμε ,διαβαζουμε ολη μερα παντου επειδη θα παρουμε ενα μηνυμα που ειναι σε greeklish .Δεν γινεται αυτο .Υστερικος εθνικισμος .Βασικα ,να σου πω τι εγινε;Καποιος απο τους υστερικους εθνικιστες που φωναζουν στο ιντερνετ ,μην μιλατε greeklish θα ξεχασουμε την ελληνικη γλωσσα το εγραψε στο ιντερνετ ,το ειδε ο Κανακης και το αναπαραγε .Μαγαλες στιγμες ζουμε..

Κατα τα αλλα,η ορθογραφια τι σχεση εχει με greeklish .Καμια σχεση χρησιμοποιουνται γιατι ειναι ευχρηστα .Δεν εχεις 14 η εχεις 1 .Ξερεις ποσοι ανορθογραφοι δεν χρησιμοποιουν greeklish γιατι τα θεωρουν οτι σκοτωνουν την ελληνικη γλωσσα;

Εγώ πάντως βλέπω την νεα γενιά να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο αγγλικές εκφράσεις του ιντερνετ (όπως και όλοι μας , απλά η νέα γενιά είναι πιο ...ευάλωτη). Από κει και πέρα ο καθένας ότι θέλει κάνει, δεν νομίζω να προσπάθησε να επιβάλει κανείς κάποια άποψη.

Νομίζω έχουμε κάνει την λέξη εθνικισμός λάστιχο. Έλεος πια!

Δημοσ.

Από το άρθρο που παρέθεσε ο παρεδώσε (με την τοποθέτηση του οποίου συμφωνώ):

Giati apla prootheitai enas tropos zois ksenofertos kai pou apoksenonei tous neous mas apo t prvlmata pu antimetopizei i koinwnia: i zoi tou trendy k tou emo p dn anisixei gia tpt, pou kapnizei, mpekropinei kai den exei endiaferonta para mono to pos na gkomenisei.

ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΓΑΜΩ. Μιλάμε για τη χώρα που πέρασε περίοδο καθαρεύουσας και δημοτικής, μάγκικων ρεμπετοδιαλέκτων, 60ς και 80ς (όταν κανείς δε λεγόταν Μιχάλης, Αγγελική, ή Αντώνης αλλά όλοι είχαν φίλους τον Μάηκ, την Τζίνα και τον Τόνη και εχθρό τον μοχθηρό Στηβ Ντούζο και τον Πητ Παπαδάκο). Είμαι σίγουρος πως κάθε φορά, εμφανιζόταν ένας περίλυπος συντηρητικός παπάρας που τον έπαιζε στη σκέψη πως ποτέ δεν έγραψε λανθασμένα "παιρνώ τον δρόμο όταν δεν επιτρέπετε" και διατυμπάνιζε τους κινδύνους των μαλλιαρών, των χασικλήδων, των γιεγιέδων και των φρικιών για τη νεολαία μας.

Το ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν πηδάνε, το καταλαβαίνω, το πως διαιωνίζονται δεν έχω συμπεράνει.

Νομίζεις δηλαδή εσύ ότι όλες αυτές οι τάσεις αλλάξανε από μονες τους ? έτσι απλά ένα ωραίο πρωί ξαφνικά σταματήσανε ομαδικά σε όλη την ελλάδα??

ήταν αποτέλεσμα μαχών και ιστορικών αποφάσεων η σταδιακή (με τα χρονια) αναπροσαρμογή των συνηθειών αυτών..

Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγαμητοι όπως τους λες να παλέψουν με τον ένα η με τον άλλο τρόπο (μέσα από εφημερίδες από καφενεία από την βουλή κτλ) να πιέσουν στο να φύγουν κάποιες ξενόφερτες συνήθειες που κάνανε κακό στην κοινωνία μας και αν δεν τρώγανε την κατακραυγή του ρατσιστή κτλ σήμερα ακόμη θα λεγόταν οι φίλοι σου Μεχμετ Τζένη Καίτη Λέλλος και οι πινακίδες στα χωρια θα ήταν greeklish...

Χαίρομαι όταν διαβάζω στοιχειοθετημένες απόψεις.

Όσο για το εάν θέλω ή δεν θέλω να χρησιμοποιώ greeklish, και παραβλέποντας την ικανότητα ορισμένων για κατανόηση όσων διαβάζουν, να πω πιο καθαρά ότι δεν είναι θέμα τι θέλω-ει-ουμε αλλά ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μία εναντίωση σε κάτι διαφορετικό με σαθρά επιχειρήματα. Και επειδή, και μετά από όσα διάβασα, αμφιβάλω για το εάν θα γίνει κατανοητό τι εννοώ, ως διαφορετικό εννοώ τον τρόπο γραφής με greeklish και σαθρά επιχειρήματα την τήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Σαφώς και είναι κουραστικό (για όποιον δεν έχει συνηθίσει) να διαβάζει greeklish. Αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο. Δεν έχει σχέση ούτε με γλώσσες ούτε με χώρες. Θέμα ευχρηστίας των περισσότερων; Ναι, δεκτό. Αλλά ως εκεί.

Σχετικά με κάτι παρομοιώσεις που έφερα... και πάλι μερικοί κοιτάξανε το δάχτυλο...

Αυτό που ήθελα να πω και ο lord το κατάλαβε.. είναι πως τα υποκειμενικά κριτήρια, όπως χύμα γλώσσα, είναι απλά θέμα συνήθειας. Έτσι, κάποιος που έχιε μάθει με έναν α τρόπο, ένας β θα του φανεί διαφορετικός και με ελαττώματα που αντικειμενικά μπορεί να μην έχει αλλά υποκειμενικά σίγουρα θα έχει.

Υ.Γ. Με αγωνία περιμένω παρόμοιες σοβαρές απαντήσεις, όχι τίποτα άλλο, αλλά με κάτι τέτοιες ενισχύεται η θέση για την αδυναμία του μυαλού μερικών μερικών.

Την δικη μου άποψη την διάβασες? γιατί απαντάς μονο στις γενικολογίες? για να το τραβήξεις και εσύ με το να γενικολογείς επίσης??

πάντως όταν τα γκρηκλις αποκτήσουν κανόνες και γίνουν κανονική γλώσσα κάποιοι θα πάψουν να τα βρίσκουν εύχρηστα.

ευχομαι να μην γινει!!

και εγώ θέλω να ακούσω έναν μόνο και θα πεθάνω χαρούμενος !

Είναι απλό... τα greeklish βοηθάνε απίστευτα στο να γραφεις γρήγορα και χωρίς να "σπάνε" τα δάχτυλα σου ή η σκέψη σου για το αν έβαλες την οξεία κτλ..

Καταρχήν υπάρχουν 2 ειδών greeklish..

Τα παλιά και original greeklish που ξεκίνησαν από εποχές IRC (αυτά είναι τα χρήσιμα)

Και τα emo trendy greeklish των 15χρονων που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και είναι δυσανάγνωστα !

Τα "IRC Greeklish" έχουν νόημα για τους εξής λόγους: Δεν έχουν ορθογραφία μεν αλλα έχουν ως "άγραφο κανόνα" να απλοποιείς όσο γίνεται περισσότερο την λέξη (δηλαδή όλα τα ιιιί με "i" όλα τα έεεε με "e" όχι διφθόγγους κτλ)

Αυτό βοηθα τεραστια στο να γραφεις άνετα και γρήγορα μιας και η διάταξη Qwerty στα πληκτρολόγια δεν είναι φτιαγμένη για το ελληνικό αλφάβητο και τους γραμματικούς κανόνες της ελληνικής...

μετά γραφεις πολύ πιο γρήγορα εκ των πραγμάτων γιατί πέρα του ότι η σκέψη μειώνεται.. μειώνονται και οι χαρακτήρες!

καθώς όλα τα ου αι ει λλ γγ γίνονται "u" "e" "η" "l" "g" και δεν έχουμε τόνους...

Ένας ακόμη άγραφος νομος που ακολουθώ εγώ είναι πως ναι μεν απλοποιείς τις λέξεις αλλα κρατάς κάποια στάνταρ πράγματα για ευκολότερη ανάγνωση πχ το "είναι" παραμένει "einai" και όχι "ine" η όταν έχεις πληθυντικό και ενικό στην ίδια πρόταση κρατάς τους βασικούς κανόνες πχ επειδή υπάρχει το "οι περιπτώσεις" αλλα και το "η περίπτωσης" το ένα θα το γραφεις στα IRC greeklish "oi periptoseis" το άλλο" "h periptosis" -για την αποφυγή παρανόησης κατά την ανάγνωση..-

Επίσης τα greeklish κάνανε και οικονομία παλιά (ίσως και σήμερα σε μερικά μοντέλα) όταν εγγραφες sms με ελληνικούς χαρακτήρες είχες μονο 75 ανά sms.. + τα διπλα γράμματα στην ορθογραφία = ακόμη λιγότερες λέξεις.. ενώ στα greeklish μπορούσες να γράψεις 150 χαρακτήρες ανά SMS και εγγραφες και λιγότερα διπλα γράμματα... = περισσότερες λέξεις ανα μήνυμα..

Εγώ ας πούμε πολλές φορες γράφω σε greeklish και μετά χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα για να τα αλλάξει σε ελληνικά... (γιαυτο καμια φορα το πλακώνω στα edit το post μου για να διορθώσω κάποια ορθογραφικά που προκύπτουν από την μετατροπή και τα παρατηρώ εκ των υστερων.. :P )

δείγμα "IRC greeklish": Grafo IRC greeklish giati me volevei pragmatika sto na pliktrologo grigora kai sto na aferoume stin sizitisi kai oxi sto pos kai ti grafo...

Τώρα τα πιο πρόσφατα "emo greeklish" δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα... και κρατάς (υποτίθεται τουλάχιστον) την ορθογραφία και χρησιμοποιείς πολλά περιττά σύμβολα και κανεις shifting στα γράμματα για να τα κανεις μεγάλα και μικρά.. = χρόνος παραπάνω στην πληκτρολόγηση + ότι είναι πολύ δυσανάγνωστο το αποτέλεσμα..

Δειγμα "emo greeklish": EmEv4 Moo AraeCei va yRafW 3m0 gReeKl1sh yIaTi PeeTh4Not4T4 echW KaL0 St0n 3yKeF4l0 m145 Kae eeM3 M1kr0 + k4K0Ma9imeno =P

(Εμενα μου αρέσει να γράφω emo greeklish γιατί πιθανότατα έχω καλο στον εγκέφαλο μιας και είμαι μικρό και κακομαθημένο :P )

Εν κατακλείδι είμαι της άποψης ότι δεν είναι αμάρτημα τα greeklish υπό μια βασική προϋπόθεση: ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, και ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.. απλά να καταφεύγεις στα greelish όταν έχεις να κανεις με ψηφιακές συνδιαλλαγές.. που ίσως να σε πιέζει και ο χρόνος η και να μην θέλεις να συγκεντρωθείς (όπως πχ όσο θα συγκεντρωνόσουνα στο να γράψεις μια επιστολή παραπόνων σε μια υπηρεσία η ένα βιβλίο.. κτλ)

Και εδω είναι το κακό!! greeklish τώρα "μιλάνε" τα παιδιά ... και είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας τους.. και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει!

Δημοσ.

Εγώ πάντως βλέπω την νεα γενιά να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο αγγλικές εκφράσεις του ιντερνετ (όπως και όλοι μας , απλά η νέα γενιά είναι πιο ...ευάλωτη). Από κει και πέρα ο καθένας ότι θέλει κάνει, δεν νομίζω να προσπάθησε να επιβάλει κανείς κάποια άποψη.

Νομίζω έχουμε κάνει την λέξη εθνικισμός λάστιχο. Έλεος πια!

Εχουμε αρκετους εθνικιστες σε ολες τα θεματα και σε γελοια βαθμο για αυτο .Κατσε ρε συ ,εξηγησε μου .Ολη την μερα γραφεις σε ελληνικα ,διαβασεις σε ελληνικα και οι επιγραφες στο δρομο ειναι σε ελληνικα .Αν γραψεις στο κινητο σου ιrtha ,ξεχασες την ελληνικη γλωσσα αυτο ακριβως ειναι η υπερβολη του εθνικισμου και ο ορισμος του .Ειπαμε να αγαπας την χωρα σου ,μην βλεπεις ομως εχθρους παντου.

Κατα τα αλλα,αλλοh αγαπη στην πατριδα και αλλο ο εθνικισμος αλλο η υοερβολη ,ειδικα οταν συνοδευεται απο υστερια και παραλογισμo.

Δημοσ.

Νομίζεις δηλαδή εσύ ότι όλες αυτές οι τάσεις αλλάξανε από μονες τους ? έτσι απλά ένα ωραίο πρωί ξαφνικά σταματήσανε ομαδικά σε όλη την ελλάδα??

ήταν αποτέλεσμα μαχών και ιστορικών αποφάσεων η σταδιακή (με τα χρονια) αναπροσαρμογή των συνηθειών αυτών..

Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγαμητοι όπως τους λες να παλέψουν με τον ένα η με τον άλλο τρόπο (μέσα από εφημερίδες από καφενεία από την βουλή κτλ) να πιέσουν στο να φύγουν κάποιες ξενόφερτες συνήθειες που κάνανε κακό στην κοινωνία μας και αν δεν τρώγανε την κατακραυγή του ρατσιστή κτλ σήμερα ακόμη θα λεγόταν οι φίλοι σου Μεχμετ Τζένη Καίτη Λέλλος και οι πινακίδες στα χωρια θα ήταν greeklish...

Ποιες ξενοφερτες συνηθειες εδιωξαν ? Εγω παντως το μονο που βλεπω αυτη τη στιγμη ειναι η εξαρτηση απο τους ξενους δανειστες.

Υπαρχουν emo greeklish ? Ρε μπραβο :D

Δημοσ.

Χμμμμ τα ελληνικα σε βοηθησαν να μαθεις αγγλικα και να δημιουργειθουν αγγλικα.Αφου μιλας επαγγελματικα αγγλικα γιατι δεν μας λες οτι οι περισσοτερες λεξεις ηταν ελληνικες;Αν δεν υπηρχαν τα ελληνικα δεν θα ειχες ποιοτητα ζωης σκεψου το.Δηλαδη δεν τα πολυχρησημοπποεις ε;Ελλαδα ζεις ξυπνααααα ελληνικα μιλαμε

android.png

Δημοσ.

Ποιες ξενοφερτες συνηθειες εδιωξαν ? Εγω παντως το μονο που βλεπω αυτη τη στιγμη ειναι η εξαρτηση απο τους ξενους δανειστες.

Οι ονομασίες είναι δικες μου :P και νομίζω χαρακτηριστικές από το που και πως ξεκίνησαν.. υπάρχουν διαφορες εκδοχές greeklish και εξήγησα την διαφορα τους πιο πάνω..

Επίσης υπάρχει και η "μεταμοντέρνα " εκδοχή του IRC greeklish :P

Δηλαδή greeklish όχι σαχλά όπως τα emo greeklish.. αλλα πάλι δυσανάγνωστα και χωρίς νόημα γιατί είναι 100% ελληνική γραφή με λατινικό αλφάβητο δηλαδή ούτε χρόνο δεν γλιτώνεις κατά την πληκτρολόγηση ούτε είναι ιδιαιτερα ευανάγνωστο το αποτέλεσμα.. (είναι πιο δυσανάγνωστο από τα "IRC greeklish" αλλα πιο ευανάγνωστο από τα "emo greeklish")

και γενικά δεν καταλαβαίνω γιατί άνθρωποι που γραφουν με αυτό τον τρόπο δεν γραφουν απευθείας ελληνικά...

Δείγμα "μεταμοντέρνου IRC greeklish" : Egw eimai synhuos megalyterhs hlikias kai gia kapoio logo uelw na grafw me latinikoys xarakthres alla bebaia den uelw na me perasoune kai gia kanena agrammato opote bazw kai foyl oruografia.. ante katse kai diabase twra esy :D

(Εγώ είμαι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και για κάποιο λόγο θέλω να γράφω με λατινικούς χαρακτήρες αλλα βεβαια δεν θέλω να με περάσουνε και για κανένα αγράμματο οποτε βάζω και full ορθογραφία.. άντε κάτσε και διάβασε τώρα εσύ!! :D)

πάλι καλά που δεν βάζουν και ";" πριν από κάθε γράμμα που είναι να τονιστεί... πχ το "θέλω να παίξω" να το γραφουν "u;elw na pa;ijw"

Χμμμμ τα ελληνικα σε βοηθησαν να μαθεις αγγλικα και να δημιουργειθουν αγγλικα.Αφου μιλας επαγγελματικα αγγλικα γιατι δεν μας λες οτι οι περισσοτερες λεξεις ηταν ελληνικες;Αν δεν υπηρχαν τα ελληνικα δεν θα ειχες ποιοτητα ζωης σκεψου το.Δηλαδη δεν τα πολυχρησημοπποεις ε;Ελλαδα ζεις ξυπνααααα ελληνικα μιλαμε

android.png

From the town I am coming and at the top cinnamon :P

Κάποια ελληνικά για να μαφήσει να ποστάρω τα αγγλικά τα θεωρεί greeklish και το απαγορεύει.. :P

Δημοσ.

Αν χρειάζεται να ξοδέψει κάποιος φαιά ουσία για να γράψει στα ελληνικά, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα. Προσωπικά δε χρειάζεται να σκεφτώ καθόλου για να γράψω στα ελληνικά, γιατί πολύ απλά γνωρίζω ορθογραφία. Δε θεωρώ ότι είναι κάποιο ταλέντο αυτό, ο καθένας μπορεί να γράφει σωστά και ορθογραφημένα αν θέλει. Το θέμα όμως είναι ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ορθογραφία, ντρέπονται για αυτό και προσπαθούν να το καλύψουν μέσω των greeklish και της δήθεν βολικότητας. Όπως είπε και κάποιος αρκετές σελίδες πίσω, η ανορθογραφία είναι ο μοναδικός λόγος που υπάρχουν τα greeklish.

Ευτυχώς μερικοί το παραδέχονται, αλλά οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, διαιωνίζοντας έτσι αυτό το πρόβλημα.

Δημοσ.

Αν χρειάζεται να ξοδέψει κάποιος φαιά ουσία για να γράψει στα ελληνικά, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα. Προσωπικά δε χρειάζεται να σκεφτώ καθόλου για να γράψω στα ελληνικά, γιατί πολύ απλά γνωρίζω ορθογραφία. Δε θεωρώ ότι είναι κάποιο ταλέντο αυτό, ο καθένας μπορεί να γράφει σωστά και ορθογραφημένα αν θέλει. Το θέμα όμως είναι ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ορθογραφία, ντρέπονται για αυτό και προσπαθούν να το καλύψουν μέσω των greeklish και της δήθεν βολικότητας. Όπως είπε και κάποιος αρκετές σελίδες πίσω, η ανορθογραφία είναι ο μοναδικός λόγος που υπάρχουν τα greeklish.

Ευτυχώς μερικοί το παραδέχονται, αλλά οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, διαιωνίζοντας έτσι αυτό το πρόβλημα.

Το μυαλό ζορίζεται λιγότερο αυτό μπορείς να το καταλάβεις αν κανεις chat με τις ώρες :) αλλα και πάλι το αν και κατά ποσο ζορίζεται κάποιος με τα ελληνικά η όχι δεν έχει να λέει συνεχίζουν να συντρέχουν και οι υπόλοιποι λόγοι που αράδιασα :D

Αν και εγώ σίγουρα πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο κοινό η ορθογραφία παίζει έναν από τους βασικούς λόγους επιλογής greeklish στις μεταξύ τους συζητήσεις.. αλλα σίγουρα όχι τον μοναδικό!

Δημοσ.

Kαλα ,απλα υστεριες και εθνικισμοι που δεν τις περιμενα απο την ραδιο αρβυλα που υποτιθεται πρεσβευουν οτι ειναι νεοι ανθρωποι και τετοια.Τα greeklish ειναι κατι σαν εκφραση να το πω; των νεων που χρησιμοποιειται σε γραπτα μηνυματα,για να διευκολυνει και τετοια .Οπως χρησιμοποιουνται εκφρασεις οπως μαλ.., και αλλα τετοια .Κανεις δεν ειπε σταματηστε να λετε την λεξη μαλ.. η αλλες εκφρασεις γιατι ολοι θα μιλανε ετσι και θα χαλσει η ελληνικη γλωσσα.Αν ειναι να μιλαμε και σαν τον Ομηρο .Γελοιο το βρισκω και υπερβολη .

Τι ακριβώς εκφράζουν τα greeklish ρε συ; Και, πέραν της βαρεμάρας μας, σε τι σε διευκολύνουν; Αν εξαιρέσεις μεμονωμένες περιπτώσεις, το σύνολο των υπολογιστών στη Ελλάδα υποστηρίζουν Ελληνική γραφή, ενώ ακόμα και στο IRC το γύρισμα στην αντίστοιχη κωδικοποίηση είναι θέμα τριών-τεσσάρων κλικ. Δεν υπάρχει πια κινητό που να μην υποστηρίζει γραφή στους 160 χαρακτήρες ενώ ακόμα και σε κάποια IM's δεν είναι και τόσο δύσκολο όποιος θέλει να γράψει Ελληνικά. Η πληκτρολόγησή στα Ελληνικά είναι όντως δυσκολότερη, αλλά και αυτό είναι θέμα επιλογής και συνήθειας.

Και στο κάτω κάτω δεν μίλησε κανείς να τα απαγορέψουμε. Δεν πρότεινε κανείς να μην στείλεις mail από το εξωτερικό, να χρεωθείς διπλά μυνήματα με το ζόρι ή να αλλάζεις μονίμως το πληκτρολόγιο ενώ μιλάς στο msn και ταυτόχρονα σερφάρεις. Το θέμα είναι να τα χρησιμοποιούμε όταν δεν υπάρχει άλλη λύση και όχι σαν πανάκεια της βαρεμάρας μας. Αν θεωρείς εθνικιστικό το να αντιδρούν κάποιοι στην αλόγιστη χρήση greeklish ενώ υπάρχει "εναλλακτική", πάσο.

Το αν "ξεχνάς" την γλώσσα σου έχει να κάνει και με τον άνθρωπο, αλλά κυρίως με το πως γράφεις και εκφράζεσαι. Στην προκειμένη έχεις να κάνεις με ενα παιδί στην αρχή της εφηβείας ή ακόμα πιο πριν, το οποίο ακόμα μαθαίνει ορθογραφία, σύνταξη, γραμματική. Αν λοιπόν το παιδί αυτό μονίμως γράφει/στέλνει με φωνητικά greeklish (π.χ. omos, ine, grama, iparxo, kapia και διάφορες ηλίθιες συντομογραφίες του στυλ gt? etc! p? poc? κ.λπ.) και μάλιστα χωρίς ίχνος σύνταξης, αυτό το παιδί είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Τουλάχιστον οι "παλιοί" χρησιμοποιούσαν ορθογραφικά greeklish, meiwnontas kapws to problhma.

Άσχετο/σχετικό: Στο δημοτικό ενός μαθητή της μάνας μου, παρέδωσε ένας έκθεση σε greeklish. Όταν τα άκουσε από την εθνικ... συγγνώμη, καθηγήτρια, την αμέσως επόμενη μέρα μια ολόκληρη ομάδα παιδιών πρότεινε στην καθηγήτρια να γράφουν σε greeklish για να μην μπερδεύονται στα κινητά και τους υπολογιστές τους. Σοβαρά τώρα ε; Εκεί θα φτάσουμε σε λίγο.

(προς αποφυγήν χαρακτηρισμού ως εθνικιστή/άδωνη/αλλόθρησκου κ.λπ. ακόμα γράφω με greeklish, αν και μόνο σε IM's και IRC)

Caf0c k yPaRx0οn! :P

Δημοσ.

Νομίζω οτι είναι πιο απλά τα πράγματα.

Τα greeklish δημιουργήθηκαν για να καλύψουν μια βασική ανάγκη: Τα PC/mac/whatever δεν έγραφαν ελληνικά εξ υπονόησης (ΜΠΑΗ ΝΤΗΦΩΛΤ). Για να γράψεις ακόμη και σήμερα στο IRC ελληνικά cross platform έχεις ασυμβατότητες (για τους συχνούς του φόρουμ θυμίζω όταν στήναμε το irc channel για το OOTR).

Μετά εφευρέθηκε το ρημάδι το Unicode που προσπαθεί να λύσει αυτά τα θέματα, αλλά η μεταφορά όλων των υπηρεσιών δεν έχει, φυσικά ολοκληρωθεί. Θυμηθείτε τα url. Χτυπήστε ελληνικό url όπως το υποφαινόμενο! Στην πραγματικότητα δεν είναι το οχι-αλλα- αλλά μια σειρά %XX όπου ο κάθε αριθμός ΧΧ αντιπροσωπεύει ένα χαρακτήρα, γιατί δεν είχε προβλεφθεί οτι κάποτε και οι Έλληνες θα έβαζαν στα url ελληνικά.

Συμφωνώ (σπάνιο αυτό) με τον papajo για το διαχωρισμό. υπάρχουν γκρηκλις που διαβάζονται, χρησιμοποιούνται, εξυπηρετούν σκοπούς, και γκρηκλις που είναι μόνο για εντυπωσιασμό,δυσνόητα και αδικαιολόγητα.

Όπου είναι δυνατόν, σε αναρτήσεις που γίνονται για να διαβαστούν από άλλους καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα Ελληνικά.

Όμως τουλάχιστον εμείς που έχουμε τόσα χρόνια συνηθίσει, δε νομίζω οτι στα private chat θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ αποκλειστικά ελληνικά. Εγώ γράφω και με τα δυο στο chat. Ανάλογα με ποιον μιλάω και με τη διάθεσή μου.

Τέλος πιο πολύ με συγχύζει ένα ελληνικό κείμενο με ορθογραφικά παρά ένα αποκλειστικά με greeklish.

Δημοσ.

Τι ακριβώς εκφράζουν τα greeklish ρε συ; Και, πέραν της βαρεμάρας μας, σε τι σε διευκολύνουν; Αν εξαιρέσεις μεμονωμένες περιπτώσεις, το σύνολο των υπολογιστών στη Ελλάδα υποστηρίζουν Ελληνική γραφή, ενώ ακόμα και στο IRC το γύρισμα στην αντίστοιχη κωδικοποίηση είναι θέμα τριών-τεσσάρων κλικ. Δεν υπάρχει πια κινητό που να μην υποστηρίζει γραφή στους 160 χαρακτήρες ενώ ακόμα και σε κάποια IM's δεν είναι και τόσο δύσκολο όποιος θέλει να γράψει Ελληνικά. Η πληκτρολόγησή στα Ελληνικά είναι όντως δυσκολότερη, αλλά και αυτό είναι θέμα επιλογής και συνήθειας.

Και στο κάτω κάτω δεν μίλησε κανείς να τα απαγορέψουμε. Δεν πρότεινε κανείς να μην στείλεις mail από το εξωτερικό, να χρεωθείς διπλά μυνήματα με το ζόρι ή να αλλάζεις μονίμως το πληκτρολόγιο ενώ μιλάς στο msn και ταυτόχρονα σερφάρεις. Το θέμα είναι να τα χρησιμοποιούμε όταν δεν υπάρχει άλλη λύση και όχι σαν πανάκεια της βαρεμάρας μας. Αν θεωρείς εθνικιστικό το να αντιδρούν κάποιοι στην αλόγιστη χρήση greeklish ενώ υπάρχει "εναλλακτική", πάσο.

Το αν "ξεχνάς" την γλώσσα σου έχει να κάνει και με τον άνθρωπο, αλλά κυρίως με το πως γράφεις και εκφράζεσαι. Στην προκειμένη έχεις να κάνεις με ενα παιδί στην αρχή της εφηβείας ή ακόμα πιο πριν, το οποίο ακόμα μαθαίνει ορθογραφία, σύνταξη, γραμματική. Αν λοιπόν το παιδί αυτό μονίμως γράφει/στέλνει με φωνητικά greeklish (π.χ. omos, ine, grama, iparxo, kapia και διάφορες ηλίθιες συντομογραφίες του στυλ gt? etc! p? poc? κ.λπ.) και μάλιστα χωρίς ίχνος σύνταξης, αυτό το παιδί είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Τουλάχιστον οι "παλιοί" χρησιμοποιούσαν ορθογραφικά greeklish, meiwnontas kapws to problhma.

Άσχετο/σχετικό: Στο δημοτικό ενός μαθητή της μάνας μου, παρέδωσε ένας έκθεση σε greeklish. Όταν τα άκουσε από την εθνικ... συγγνώμη, καθηγήτρια, την αμέσως επόμενη μέρα μια ολόκληρη ομάδα παιδιών πρότεινε στην καθηγήτρια να γράφουν σε greeklish για να μην μπερδεύονται στα κινητά και τους υπολογιστές τους. Σοβαρά τώρα ε; Εκεί θα φτάσουμε σε λίγο.

(προς αποφυγήν χαρακτηρισμού ως εθνικιστή/άδωνη/αλλόθρησκου κ.λπ. ακόμα γράφω με greeklish, αν και μόνο σε IM's και IRC)

Caf0c k yPaRx0οn! :P

Εν κατακλείδι είμαι της άποψης ότι δεν είναι αμάρτημα τα greeklish υπό μια βασική προϋπόθεση: ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, και ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.. απλά να καταφεύγεις στα greelish όταν έχεις να κανεις με ψηφιακές συνδιαλλαγές.. που ίσως να σε πιέζει και ο χρόνος η και να μην θέλεις να συγκεντρωθείς (όπως πχ όσο θα συγκεντρωνόσουνα στο να γράψεις μια επιστολή παραπόνων σε μια υπηρεσία η ένα βιβλίο.. κτλ)

Και εδω είναι το κακό!! greeklish τώρα "μιλάνε" τα παιδιά ... και είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας τους.. και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει!

Δημοσ.

Δυστυχως η ευτυχως εκει θα φτασουμε. Οπως φτασαμε εμεις να κοψουμε το πολυτονικο (το οποιο πολυ μου αρεσε), και οι παλιοτεροι μας δουλευαν, οτι δεν ξερουμε για αυτο και σιγα σιγα το εξαλειψαμε, ετσι κι εμεις σημερα φωναζουμε στους νεωτερους για την ορθογραφια τους και οτι προσπαθουν να την κρυψουν πισω απο τα γκρικλις.

Εγω απο τη μεχρι στιγμης εμπειρια μου, περισσοτερο δινω ευθυνη σε δυο πραγματα, στους χαρακτηρες και στη συνηθεια.

Απο τη στιγμη που εχεις απο τη μια μερια μια παγκοσμια γλωσσα με λατινικους χαρακτηρες, και απο την αλλη εισαι μονος σου, με τους ελληνικους, η πλαστιγγα θα γερνει συνεχως προς το λατινικο πληκτρολογιο.

Επισης οταν ο νεος γραφει πολλες περισσοτερες λεξεις μεσω sms και msn καθημερινα, απο οτι για το σχολειο του, λογικο ειναι να δημιουργειται μια συνηθεια, η οποια μετα λογω της ταχυτητας και του αυτοματισμου, ειναι δυσκολο να κοπει.

Δυστυχως μεχρι να φτιαχτουν τα κινητα κλπ ωστε να γραφουν 160 χαρακτηρες ελληνικα, περασαν 20 χρονια κινητης τηλεφωνιας οπου τα γκρικλις sms ηταν αναγκη. Εχεις λοιπον ενα παιδι (τοτε), που γραφει ολη μερα γκρικλις στο κινητο με τους φιλους του, και μετα τον αναγκαζεις να γραψει και 2 σειρες ελληνικα, ειτε σε ενα φορουμ, ειτε για το σχολειο του κλπ. Δυσκολο.

Η δικη μου θεωρια πανω σε αυτο βασιζεται στη δυναμη του ισχυρου, οπως καποτε υπερισχυσαν τα ελληνικα σε σχεση με τα βλαχικα, τα αρβανιτικα κλπ, γιατι τα μιλουσαν οι πιο πολλοι, και τα αλλα εμειναν σαν τοπικοι διαλεκτοι που με τον καιρο ξεχαστηκαν, ετσι θα παθει και η ελληνικη, σε σχεση με την γλωσσα του ιντερνετ, και σιγα σιγα θα φθινει και θα δωσει τη θεση της σε αυτη τη νεα, οσο και αν εμεις ρομαντικα θελουμε να αντισταθουμε.

Οι διαφορετικοι χαρακτηρες, σε συναρτηση με με το μικρο πληθυσμο μας (δεν ειμαστε και ρωσια να αντισταθουμε), θα ειναι και τα βασικα μας μειονεκτηματα, που θα σβησουν σιγα σιγα την ελληνικη, τουλαχιστον με τη μορφη που την ξερουμε σημερα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...