Mojito33 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Κατ'αρχην καλημερα σας. Ειμαι ιδιοκτητης μιας επιχειρησης παροχης λυσεων πληροφορικης, μηχανοργανωσης και υπηρεσιων τεχνικης υποστηριξης σε μια μικρη πολη της Πελοποννησου. Στην πολη μου δραστηριοποιουνται αλλοι δυο επαγγελματιες που παρεχουν αντιστοιχες υπηρεσιες, ο πρωτος εχοντας τη σαν κυρια απασχοληση και ο δευτερος σαν δευτερη/παραπλευρη. Θελοντας να δωσω μια πληρεστερη εικονα, θα ηθελα να σας πληροφορησω πως οι μεν δυο επαγγελματιες διατηρουν τις επιχειρησεις τους εδω και πολλα χρονια, χωρις να κατεχουν αντιστοιχη τεχνικη/πανεπιστημιακη καταρτιση, ενω απο την αλλη εγω λογω σπουδων, και δραστηριοποιησης σε αλλου ειδους επιχειρηση ειμαι σχετικα νεοεισερχομενος στην αγορα των υπηρεσιων πληροφορικης που ειναι και η πραγματικη μου ιδιοτητα/εργασια. (σημειωση - η εργασιακη μου εμπειρια στην πληροφορικη ξεκιναει απο το '96) Οσο καιρο ασχολουμαι με αυτο το επαγγελμα εχει τυχει ουκ ολιγες φορες να ερθω αντιμετωπος με πελατες που εχουν πεσει θυματα πειρατιας χωρις τη θεληση τους. Και εξηγω. Εχουν τυχει περιπτωσεις και απ'τους δυο "επαγγελματιες" οπου υπολογιστες εχουν πουληθει με πειρατικες εκδοσεις των windows, laptops με ξεκολλημενα τα licence stickers, η και ακομα η μεμονωμενη πωληση ΟΕΜ windows ξεχωριστα απο το laptop. Με λιγα λογια εχω τυχει μαρτυρας εξαπατησης πελατη οπου του πωλειται ως εξτρα η εκδοση windows στο φορητο του υπολογιστη. Φυσικα θα μου πειτε, αυτο ειναι ενα ακομα περιστατικο στην Ελληνικη πραγματικοτητα, παντου τα ιδια συμβαινουν. Αποκορυφωμα ομως αυτης της πρακτικης ηταν μια περιπτωση που μου ετυχε χτες. Συγκεκριμενα, πελατης με λαπτοπ που επισκευθηκε εναν απο τους δυο "επαγγελματιες" μου εφερε να τσεκαρω ενα μυνημα που εδειχνε ο υπολογιστης οτι ο σκληρος δισκος ειναι χαλασμενος και χρηζει επισκευης. Αμεσως ανακαλυψα ενα αυτοσχεδιο batch file (του δημοτικου) το οποιο ετρεχε με την εκκινηση και εβαζε το pc σε loop επανεκκινησης βγαζοντας μυνημα "HARD DISK BROKEN". Φυσικα το εδειξα στον πελατη και του εξηγησα οτι αν ειχε πραγματικα χαλασει ο δισκος του δεν θα εβγαζε κανενα μυνημα και προπαντως κατι τετοιο, και πως αυτο εγινε σκοπιμα για να επιστρεψει το Pc για service. Να επισημανω πως ο συγκεκριμενος "επαγγελματιας" εμπορευεται πειρατικα παιχνιδια για PC/XBOX/PS εδω και πολλα χρονια και ειναι γνωστο στην μικρη κοινωνια μας. Και παλι εδω θα μου πειτε, ρε φιλε, που ζεις, λαμογια υπαρχουν παντου, αλλα στους χαλεπους καιρους που ζουμε, δυστυχως αυτοι ειναι που κερδιζουν, ενω εμεις που παμε με το Σταυρο στο χερι, προωθωντας Ελευθερο λογισμικο και ΝΟΜΙΜΕΣ λυσεις, κοιταμε να καρφωσουμε κανενα δεκαρικο στο δρομο. Στο δια ταυτα, θα ηθελα τη γνωμη σας για το αν ειναι ηθικο να καταγγειλω αναλογες συμπεριφορες και πρακτικες εμποριας πειρατικου λογισμικου στην αναλογη αρχη (ΣΔΟΕ), και θελω να τονισω πως αν εκανα καποια τετοια κινηση δεν ειναι γιατι εχω προσωπικη κοντρα η οφελος, αντιθετως θα το εκανα επειδη θεωρω πως ειναι απατη και πως η ανοχη μας σε τετοιου ειδους παρανομιες ειναι που μας εχει φερει σαν κρατος σε αυτη την κατασταση. Και για να μην βγαλω και την ουρα μου απ'εξω ξεκαθαριζω πως ως ιδωτης-χρηστης Η/Υ εχω υπαρξει πειρατης, ως επαγγελματιας ομως εχω καθηκον να προστατευσω πρωτα την επιχειρηση μου και μετα το συμφερον του καταναλωτη, γι'αυτο και ποτε δεν εχω περασει σπασμενο λογισμικο αντιπροτεινοντας καποια open source εναλλακτικη
tmjuju Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δε θα καταφέρεις να αποδείξεις (σε τυχάρπαστο δικαστίριο λ.χ.) ότι το .BAT το είχε βάλει ο συγκεκριμένος… Προχώρα μπροστά… είτε από εσένα είτε από αλλού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αλλα... Θα την πατήσουν στα σίγουρα οι ‘επαγγελματίες’ του τάλαρου
kostastnt Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Για να μην την έχουν πατήσει τόσο καιρό οι τύποι θα είναι καλοί.. Επίσης εσύ είσαι έτοιμος για τυχόν αντίποινα? Αν όντως είσαι τόσο καλύτερος στη δουλειά σου κάποια στιγμή θα το καταλάβει και ο κόσμος και λογικά οι άλλοι θα αρχίσουν να χάνουν κίνηση..
Mojito33 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Για να μην την έχουν πατήσει τόσο καιρό οι τύποι θα είναι καλοί.. Επίσης εσύ είσαι έτοιμος για τυχόν αντίποινα? Αν όντως είσαι τόσο καλύτερος στη δουλειά σου κάποια στιγμή θα το καταλάβει και ο κόσμος και λογικά οι άλλοι θα αρχίσουν να χάνουν κίνηση.. Δεν ειναι το οτι ειναι καλοι, ειναι το γεγονος του οτι δεν ειχαν ανταγωνισμο στις υπηρεσιες τους εδω και αρκετο καιρο, και ως μονοπωλιο δεν τους ενδιεφερε και τοσο για το αν οι πελατες καταλαβαιναν της διαφορα (ειτε λογω αγνοιας ειτε λογω ελλειψης εναλλακτικης) Για αντιποινα ειμαι ετοιμος, καθαρος αστραπος ουρανους δεν φοβαται, μαλιστα αν κανω οποια καταγγελια σκεφτομαι να μην την κανω επωνυμα αλλα να συμπεριλαβω και τη δικια μου επιχειρηση προς ελεγχο.
makischa Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Καν'τη... ειναι επιτέλους καιρος να καθαρισει ο τοπος απο τους διαφορους εξυπνακηδες και ως επαγγελματιας ειναι υποχρέωσή σου να διαφυλάσσεις το κλαδο σου απο οσους λυμαινονται το χωρο εκμεταλλευομενοι την αγνοια του κοσμου
micos000 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Έχω να πω το εξής. "Επαγγελματίες" που φορτώνουν πειρατικά προγράμματα σε υπολογιστές που βρίσκονται σε γραφεία και επιχειρήσεις είναι για κρέμασμα. Όταν κάποια στιγμή θα γίνει έλεγχος στον πελάτη από το ΣΔΟΕ (και θα γίνει με τις πιέσεις των εταιρειών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων), να δούμε τα θα πει (ο πελάτης). Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και παίζονται μεγάλες μηνύσεις. Άλλο για το pc στο σπίτι και άλλο για γραφεία και εταιρείες. Από την στιγμή που κάποιος βγάζει λεφτά από την χρήση του υπολογιστή και πληρώνει αδρά για πελατολόγια και προγράμματα αποθήκης, ας πληρώσει και το word ή ας βάλει openoffice. Επίσης η πονηριά με το bat αρχείο είναι απεχθείς πράξη και αν όντως το έβαλε αυτός που κάνει το service τότε θέλει στήσιμο στον τοίχο.
Mojito33 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Θα ηθελα επισης να συμπληρωσω το εξης σχολιο. Ειχα την ευκαιρια πριν 13 χρονια να ανοιξω την επιχειρηση που εχω τωρα αλλα διαλεξα να επενδυσω στην εκπαιδευση του αντικειμενου που αγαπουσα. Ετσι, εφυγα για Αγγλια, πηρα πτυχιο ηλεκτρονικου, μεταπτυχιακο σε τηλ/νιες και αφου ματαια δεν εβρισκα αξιοπρεπη μισθο στην Πρωτευουσα, γυρισα στον τοπο μου για να ζησω. Η λεξη κλειδι εδω ειναι η επενδυση. Επενδυση στη γνωση, κατι το οποιο κανενας απο τους δυο ανταγωνιστες μου δεν εχουν. Μαζι ομως με τη γνωση και την καταρτιση, ηρθε και η ευθυνη της ιδιοτητας μου ως επαγγελματιας του χωρου της πληροφορικης. Δεν ειμαι ρουφιανος για να κανω καταγγελιες, αλλα δεν ειμαι και κανενας μ@λκς που θα κατσω με σταυρωμενα χερια να κερδιζουν οι ασχετοι στην πλατη μου. Δεν ειμαι ηθικολογος για να λεω πως εγω ειμαι Ο ΝΟΜΙΜΟΣ και οι αλλοι οχι, αλλα δεν εχω να φοβηθω και τιποτα γιατι δεν επιχειρω εις βαρος των πελατων μου. Μπορω να φερω δεκαδες παραδειγματα που οι εν λογω "επαγγελματιες" εχουν εξαπατησει πελατες, αλλα δεν ειναι της παρουσης. Το θεμα μας ειναι το οτι στην σημερινη ελληνικη πραγματικοτητα η παραβατικοτητα ειναι ο κανονας και η συννομη δραση η εξαιρεση. Η ανοχη των καταναλωτων σε τετοιες πρακτικες εχει καταστησει δεδομενη την παρανομια, και δυστυχως ετσι δυσφημηται ο κλαδος στον οποιο ανηκω. Αντιστοιχως με τους Δημοσιους Υπαλληλους, και ελευθερους επαγγελματιες διαφορων ειδικοτητων, μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα. Γι'αυτο και ανοιξα αυτο το θεμα, επειδη ως επαγγελματιας θιγονται τα συμφεροντα μου απο τριτους που παρανομουν εις βαρος μου και εις βαρος των καταναλωτων. Οπως προειπα, οι καιροι ειναι χαλεποι, ο πελατης πια δεν βαζει ευκολα το χερι στην τσεπη για να τον κλεψεις.
mikelamar Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Εσυ είσαι αυτός που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτε πειρατικό λογισμικό, δεν έχεις mp3/4 ή τα έχεις όλα πληρωμένα. "Ο αναμαρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" Be a man κανε καταγγελία κ ετοιμάσου για αντίποινα, μπορει πχ κάθε μήνα θα σου έρχεται ο έλεγχος κ θα θέλουν τάισμα κτλ ή παίξε κι εσυ το βρώμικο παιχνίδι τους. Το κακό σε μια κλειστή κοινωνία είναι πως όλο κ κάποιο γνωστό θα έχεις ή εσυ ή ο άλλος Όσο για τους καταναλωτές αστο φίλε δε πειθεις ούτε εσυ ούτε οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων.
Mojito33 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Όσο για τους καταναλωτές αστο φίλε δε πειθεις ούτε εσυ ούτε οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων. Οπως λεγαμε και στο στρατο "τι με κοιτας και απορεις...." Σου φαινεται παραξενο που ενδιαφερομαι για το συμφερον του καταναλωτη? Ενας πελατης που θα πληροφορηθει και θα μαθει ποιο ειναι το συμφερον του συμφωνα με τις αδειες χρησης λογισμικου νομιζεις πως δεν θα το εκτιμησει και στο τελος θα τον εχεις κερδισει σε τυχον ελεγχο απο ΣΔΟΕ? Οπως εγω θελω να παω για παραδειγμα στο συνεργειο δεν θα εκτιμησω το ενδιαφερον του μαστορα που θα μου πει οτι με πιασανε κοτσο και αλλαξα εγκεφαλο στο φιατακι μου ενω ηθελε αλλαγη μπεκ? Η αντιστοιχα δεν θα εκτιμησω τον πωλητη κινητης τηλεφωνιας που θα μου πει "αστο αυτο, ειναι φολα αλλα πρεπει να το πουλησω" ?
micos000 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2011 Δείτε που φτάσαμε. Όταν κάποιος καταγγέλλει μια απάτη ή εξαπάτηση με σκοπό την κερδοσκοπία ή την αλόγιστη εκμετάλλευση του συνανθρώπου μας να του κολλάμε και το ταμπελάκι ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ και να φοβόμαστε για αντίποινα. Μετά λέμε γιατί πάμε κατά διαόλου σαν χώρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.