Προς το περιεχόμενο

AMD Bulldozer: Τα πρώτα benchmarks από 8πύρηνο B0 FX-8130P είναι απογοητευτικά!

george_o/c

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όλοι νομίζω γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι B0 και B1 stepping AMD Bulldozer επεξεργαστές, λόγω των οποίων η κυκλοφορία τους μεταφέρθηκε για Σεπτέμβρη. Αν δεν ξέρετε σε τι αναφέρομαι, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα δύο threads: http://www.hwbox.gr/...li-iouliou.html & http://www.hwbox.gr/...-septembri.html. Παρόλο που τα παραπάνω δημοσιεύματα προέρχονται από πηγές μέσα στην εταιρεία, δημοσίως η AMD ουδέποτε παραδέχτηκε ότι αντιμετώπισε προβλήματα με τις επιδόσεις των επεξεργαστών. Μάλιστα γνωστοποίησε στην τεχνολογική έκθεση E3 ότι η καθυστέρηση συμπεριλαμβάνεται στην τακτική της - εφόσον τα Llano πηγαίνουν τόσο καλά, ποιος ο λόγος να βιαστεί τώρα για να κυκλοφορήσει τους 32nm Zambezi που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Bulldozer; Σ' αυτό το ερώτημα δεν είναι αρμόδιος ο γράφων για να απαντήσει, αλλά θα θέλαμε να ακούσουμε την δική σας άποψη.

Πάμε τώρα στο ψητό της υπόθεσης. Ο Χρήστης sunnykfc ανέβασε στο YouTube δύο ξεκάθαρα video στα οποία δείχνει τις επιδόσεις ενός B0 stepping Bulldozer. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί επεξεργαστή AMD FX-8130P, ο οποίος προσφέρει 8 πραγματικούς πυρήνες επεξεργασίας, μητρική Gigabyte GA-990FXA-UD5 και 2x2GB DDR3 μνήμες με PSC ICs. Στο πρώτο video το CPU-Z αναφέρει λανθασμένα τα timings των μνημών, τα πραγματικά φαίνονται στο AIDA64. Έτσι στο πρώτο video οι μνήμες τρέχουν στα 1880MHz 6-9-6-24 1T και στο δεύτερο τρέχουν στα 2408MHz 7-11-8-8 1T. Έχουμε ξαναδεί 2400MHz+ validation με 890FX μητρική από τον chew*, αλλά 2408MHz με αερόψυξη και μάλιστα benchable είναι πραγματικό επίτευγμα για AMD πλατφόρμα!

Δυστυχώς όμως, το B0 stepping που έχει στην κατοχή του ο εν λόγω χρήστης, όντως δεν αποδίδει καθόλου καλά. Τα νούμερα στο AIDA64 με τις μνήμες στα 2400MHz είναι πολύ κάτω σε σχέση με αυτά που βγάζει ένας SandyBridge ακόμα και με τις μνήμες στα 1866MHz, ενω το SuperPi 1M είναι επιεικώς απαράδεκτο. Παρατηρήστε επίσης ότι το Vcore είναι στα 1.45V για μόλις ~4.2GHz. Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω;

1) Τα B0 και B1 steppings όντως είχαν προβλήματα.

2) Η AMD έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό τις πραγματικές επιδόσεις των Bulldozer.

3) Ως συνέπεια του προηγουμένου, βλέπετε ότι τα samples που έχει δώσει μέχρι στιγμής όντως δεν αντικατοπτρίζουν την λειτουργική συμπεριφορά και απόδοση του retail προϊόντος.

Επειδή όμως εξετάζουμε αντικειμενικά το θέμα επιβάλλεται να τονίσουμε ότι αν το performance των B2 stepping Bulldozer που θα καταφθάσουν στην αγορά τον Σεπτέμβρη, δεν βελτιωθεί δραματικά, τότε οι Bulldozer θα αποτύχουν.

Ρίξτε μια ματιά στα video που ακολουθούν για να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Core i7 2500K @ 4GHz vs B0 Stepping AMD FX-3180P @ 4GHz

Πηγή: http://www.hwbox.gr/...goiteitika.html

• Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δεν Ξεκίνησε καλά η μέρα μας ...

Αντε να δούμε και το stepping B2 αν και όπως το βλέπω η αναβάθμιση θα πάει για νοέμβρη έτσι όπως πάει για Χ79 και ΙΝΤΕΛ .

Κρίμα ελπίζω να βουν την Λύση και να μην αφήσουν την Intel να "σολάρει" στην αγορά όσον αφορά τους desktop :(

Δημοσ.

Επειδή όμως εξετάζουμε αντικειμενικά το θέμα επιβάλλεται να τονίσουμε ότι αν το performance των B2 stepping Bulldozer που θα καταφθάσουν στην αγορά τον Σεπτέμβρη, δεν βελτιωθεί δραματικά, τότε οι Bulldozer θα αποτύχουν.

εαν οντως γινει αυτο αρχιζει και μπαινει ταφοπλακα για την AMD με δεδομενο οτι αρχες του χρονου θα σκασει ο διαμαντιδης με τα τρανζιστορ στα 22nm :whistle:

Δημοσ.

Εγώ προσωπικά θέλω να πετύχουν όσο τίποτα άλλο. Δεν είμαι fanboy της AMD, αντιθέτως από το 1998 ποτέ δεν είχα AMD 24/7 σύστημα, μόνο Intel. Έχω benchάρει όμως στο παρελθόν Athlon XP 3200+, Athlon 64 X2 4200, Athlon II X2 250, Phenom II X4 955 και Phenom II X6 1090T καθέναν για διαφορετικούς λόγους και η εμπειρία μου ήταν θετική! Ειδικά ο Thuban ήταν πολύ γρήγορος, δεδομένου ότι το σύστημα είχε μόνο έναν Vertex 2 SSD και 4GB μνήμης. Για ποιο λόγο θέλω λοιπόν να επιτύχουν οι Bulldozer;

1) Για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στην αγορά επεξεργαστών. Έτσι οι τιμολογιακές πολιτικές των 2 κολοσσών θα παραμένουν σε προσγειωμένα επίπεδα, πράγμα που κάνει καλό στην τσέπη όλων μας ;)

2) Με έχει φάει η περιέργεια με τόσα που έχω ακούσει/διαβάσει να benchάρω έναν 8πύρηνο FX :D

Για αυτό μίλησα αντικειμενικά και είπα και τα θετικά και τα αρνητικά στα παραπάνω video, αφήνοντας εκτός την προσωπική μου άποψη. Πιστεύω ότι το B2 που θα βγει τον Σεπτέμβρη θα είναι ok! Δεν νομίζω να ξεπερνούν σε επιδόσεις τους SandyBridge - ένα +20% από τους Thuban μου αρκεί. Αν πάνε έτσι τα πράγματα τότε σίγουρα θα δούμε οχταπύρηνο στα $320 όπως ακούγεται. Αν αποδίδουν όπως οι SandyBridge να ξέρετε ότι η AMD δεν είναι καμιά φιλανθρωπική οργάνωση και θα τσιμπήσει στάνταρ τις τιμές. Δεν θα αποδίδουν όμως καλύτερα :P

EDIT:// Πρόσθεσα και καινούριο video που ανέβασε ο τύπος. Συγκρίνει 2500K @ 4GHz με FX-8130P @ 4GHz. Πλέον πείστηκα 100% ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 1 στο εκατομμύριο να κυκλοφορήσει η AMD τόσο χάλια τελικό stepping στην αγορά. Τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν αλήθεια αυτό που ακούστηκε για τα προβλήματα με B0 και B1 stepping CPUs.

Δημοσ.

το Θέμα είναι ότι εάν όλοι αυτή η αναμονή - προετοιμασία δεν ξέρω και εγώ τι γίνεται απλά και μόνο για να φτάσει ένα επεξεργαστή ο οποίος σε λίγους μήνες θα περάσει στο pantheon των Πολύ καλών επεξεργαστών και θα αντικατασταθεί με την καινούργια γενιά Sandy-e και Χ79 chipset , τα βλέπω ΠΑΛΙ χλωμά τα πράγματα για την AMD , και δεν με ψήνει καθόλου το γεγονός ότι χριστουγενιάτικα π.χ θα βγεί η intel μόνη της να παίξει μπάλα με ότι τιμές γουστάρει .

Κατ εμέ για να θεωρηθεί επιτυχημένη η κίνηση της AMD έπρεπε oi FX να ρίχνουν στα αυτιά στους sandy και μακάρι τα επερχόμενα steppings να το διορθώσουν αυτό . αλλιώς μπαλίτσα μόνη της πάλι η Intel .... θα πάρει και κανα γερό ποσοστό από την Nvdia και αντίο ζωή :(

Και εγώ σαν και σένα George αν και "intelas" πολλά χρόνια θέλω πραγματικά να πετύχει η AMD και να μας κάνει να την ξανασκεφτούμε για enthousiast - hi end μηχανήματα . :)

Δημοσ.

Να σημειώσω επίσης ότι αναφορικά με τα B0 και B1 steppings, επειδή η AMD φοβόταν τα leaks και δεν ήθελε να αποκαλυφτεί το πραγματικό performance έχει κουτσουρεμένα multipliers. Στην προκειμένη περίπτωση το CPU multi υπάρχει περίπτωση να είναι κλειδωμένο στα 14x ασχέτως με το τι γράφει το CPU-Z και το NB multi κλειδωμένο στα 10x. Αυτό σαφώς και μειώνει το multi-threading performance του επεξεργαστή. Και πάλι όμως δεν είναι αρκετά γρήγορο...

Τονίζω για ακόμα μία φορά όπως έγραφα και στο αρχικό post, ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και την απόδοση των B2 stepping BD. Απλά επιβεβαιώνουν τις αρχικές πηγές που ήθελαν τα B0 και B1 steppings να μην αποδίδουν καθόλου καλά.

Δημοσ.

EDIT:// Πρόσθεσα και καινούριο video που ανέβασε ο τύπος. Συγκρίνει 2500K @ 4GHz με FX-8130P @ 4GHz. Πλέον πείστηκα 100% ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 1 στο εκατομμύριο να κυκλοφορήσει η AMD τόσο χάλια τελικό stepping στην αγορά. Τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν αλήθεια αυτό που ακούστηκε για τα προβλήματα με B0 και B1 stepping CPUs.

περιμενες να εβγαινε και να ελεγε την αληθεια εξω? ξερεις που θα εφταναν οι μετοχες της? :X

Μάλιστα γνωστοποίησε στην τεχνολογική έκθεση E3 ότι η καθυστέρηση συμπεριλαμβάνεται στην τακτική της - εφόσον τα Llano πηγαίνουν τόσο καλά, ποιος ο λόγος να βιαστεί τώρα για να κυκλοφορήσει τους 32nm Zambezi που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Bulldozer;

ναι και αν ειχε ροδες η γιαγια μου θα ηταν πατινι :rolleyes:

Δημοσ.

Να σημειώσω επίσης ότι αναφορικά με τα B0 και B1 steppings, επειδή η AMD φοβόταν τα leaks και δεν ήθελε να αποκαλυφτεί το πραγματικό performance έχει κουτσουρεμένα multipliers. Στην προκειμένη περίπτωση το CPU multi υπάρχει περίπτωση να είναι κλειδωμένο στα 14x ασχέτως με το τι γράφει το CPU-Z και το NB multi κλειδωμένο στα 10x. Αυτό σαφώς και μειώνει το multi-threading performance του επεξεργαστή. Και πάλι όμως δεν είναι αρκετά γρήγορο...

Τονίζω για ακόμα μία φορά όπως έγραφα και στο αρχικό post, ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και την απόδοση των B2 stepping BD. Απλά επιβεβαιώνουν τις αρχικές πηγές που ήθελαν τα B0 και B1 steppings να μην αποδίδουν καθόλου καλά.

Βρε καλώς τον.

Μάλλον δεν έχεις πάρει είδηση η δεν θέλεις να καταλάβεις ότι όλα τα samples είναι επίτηδες σακατεμένα εσωτερικά μέσω microcode σε πάρα πολλά ουσιώδη τμήματα (caches, latencies,fmacs,turbocore 2.0...) με σκοπό να μην αφήσει το τμήμα analysis της Intel να βγάλει συμπεράσματα έτσι; Ετοιμάσου να απογοητευτείς, στο Launch, fanboy.

Δημοσ.

Το ξέρω, για αυτό έχω γράψει τόσες φορές ότι δεν αντικατοπτρίζουν την απόδοση των B2 stepping Bulldozer αυτά τα αποτελέσματα. Για το CPU multi έγραψα τι ισχύει, για το NB multi έγραψα τι ισχύει, ξέχασα να αναφέρω ότι πιθανώς να έχει και πετσοκομμένη L2/L3 cache αυτό το κομμάτι. Από 'κει και πέρα όμως, χαλάρωσε λίγο και άσε το υφάκι που έχεις γιατί στην προκειμένη περίπτωση εσύ είσαι το fanboy και εγώ ο υγιής καταναλωτής που θέλω να είναι καλοί, να προσφέρουν ανταγωνισμό για να δράσουν θετικά και στην τσέπη μου.

Όσο για αυτό που μου λες ότι θα απογοητευτώ στο launch, εδώ θα είμαστε και θα τα πούμε. Εγώ θέλω να είναι πολύ καλοί, μακάρι να το καταφέρουν, ίσα ίσα που θα αγοράσω κάνα μικρό για να το benchάρω οπωσδήποτε. Αλλά καλύτεροι από τους Sandy Bridge δεν θα είναι :)

Δημοσ.

Grim Μακάρι ... αυτό έχω να πώ . είμαι τόσα χρόνια στο χώρο και 1η φορά βλέπω τέτοιο "παιχνίδι" όπως το λες από την AMD . αλλά "παίζει και το κεφάλι" της στην συγκεκριμένη αγορά (δεδομένου ότι οι Ilano θα σπείρουν) . ελπίζω να πάνε όλα καλά και να το χαρούμε ΟΛΟΙ εάν τελικά της πετάξει τα ματάκια έξω της INTEL . αλλά ειλικρινά που το στηρίζεις ;

Τελικά το launch θα γίνει Ιούλιο ή Σεπτέμβρη ;

Δημοσ.

Το launch θα γίνει Σεπτέμβρη.

Όσο για το αν είναι ηθελημένα ή αθέλητα bugged τα B0 και B1 steppings προσωπικά δεν μπορώ να γνωρίζω. Έχω διαβάσει αυτό που λέει ο grimpr, ότι είναι ηθελημένα bugged επειδή η AMD φοβόταν τα leaks και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση η Intel να γνωρίζει τις πραγματικές επιδόσεις, αλλά από όσο ξέρω δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια έγκυρη πηγή αυτό. Απλά υποστηρίζεται από μια μεγάλη μερίδα ατόμων. Ειλικρινά μακάρι να ισχύει αυτό! :)

Δημοσ.
Στην Τουρκία που ήμασταν, στο MSI MOA 2011 μου είχε πει μια έμπιστη πηγή:

"Bulldozer is not good my friend. If you want, wait for SandyBridge-E. I've seen them running at a demo PC, they are the shit!"

George_o/c αυτα να τα πεις στον grimpr :mrgreen:

Δημοσ.

Συνεχίζεις να παπαγαλίζεις και εδώ και εκεί που γράφεις τα περί steppings με πλήρη σακατεμένα chips κτλπ υπονοώντας κουτοπόνηρα στον αδαή χρήστη αποτυχία της AMD, αποτυχία της αρχιτεκτονικής, αποτυχία Launch και ανταγωνιστικών προϊόντων, λυπάμαι είσαι ο ορισμός του Intel Fanboy και εδώ και στο μαγαζάκι που γράφεις και δουλεύεις. Επαναλαμβάνω οτι όλα τα non release chips και steppings είναι επίτηδες σακατεμένα από την ίδια την εταιρεία για ανταγωνιστικούς και οικονομικούς λόγους, εάν θες το πιστεύεις εάν θες όχι, από ότι βλέπω μάλλον δεν τα πας καλά με την κοινή λογική και προσπαθείς να πείσεις τους πάντες βασιζόμενος σε ασιατικά sites, σακατεμένα chips και κουτσομπολιά από άσχετους. Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, άλλα ετοιμάσου να απογοητευτείς όταν έρθει η ώρα.

Δημοσ.

Συνεχιζεις να παπαγαλιζεις και εδω και εκει που γραφεις τα περι steppings με πληρη σακατεμενα chips κτλπ υπονοωντας κουτοπονηρα στον αδαη χρηστη αποτυχια της AMD, αποτυχια της αρχιτεκτονικης, αποτυχια Launch και ανταγωνιστικων προιοντων, λυπαμαι εισαι ο ορισμος του Intel Fanboy και εδω και στο μαγαζακι που γραφεις και δουλευεις. Επαναλαμβανω οτι ολα non release chips και steppings ειναι επιτηδες σακαταμενα απο την ιδια την εταιρεια για ανταγωνιστικους και οικονομικους λογους, εαν θες το πιστευεις εαν θες οχι, απο οτι βλεπω μαλλον δεν τα πας καλα με την κοινη λογικη και προσπαθεις να πεισεις τους παντες βασιζομενος σε ασιατικα sites, σακατεμενα chips και κουτσομπολια απο ασχετους. Λυπαμαι που θα σε απογοητευσω, αλλα ετοιμασου να απογοητευεις οταν ερθει η ωρα.

Κανονικά δεν θα σου απαντούσα, αλλά μου αρέσει να ασχολούμαι με trolls γιατί έχει πλάκα να βλέπω την μαγκιά ορισμένων πίσω από το πληκτρολόγιο. Γίναμε όλοι επιστήμονες ή μου φαίνεται; Δώσε μου ένα επίσημο link, ΕΝΑ μόνο, που να αποδεικνύει ότι είναι επίτηδες σακατεμένοι για ανταγωνιστικούς και οικονομικούς λόγους. Ανέφερα ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που το πιστεύουν αυτό, αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχτεί επισήμως. Συγκεκριμένα έχω ακούσει από την ASUS ότι όντως είναι σακατεμένα τα B0 & B1 chips αλλά δεν το ανέφερα πουθενά γιατί το ότι είναι σακατεμένα, δεν αποδεικνύει αυτομάτως ότι το έκαναν για να μην δει η Intel τις πραγματικές επιδόσεις των Bulldozer. Εμένα μου είπαν (καιρό πριν) ότι απλά τα έχουν για να δοκιμάζουν σταθερότητα στις μητρικές, να δουλέψουν τα BIOSes και να είναι έτοιμοι όταν με το καλό έρθουν οι B2.

Αν ανατρέξεις σε αυτά που έχω γράψει πριν, θα δεις ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν κατηγορώ την AMD, αντιθέτως αναφέρω ότι μακάρι να παίζουν καλά οι Bulldozer γιατί πρώτον θα επωφεληθούμε εμείς ως καταναλωτές και δεύτερον θα benchάρω κάνα από τα μικρά της σειράς έτσι για διασκέδαση. Στο πρώτο post δεν πήρα την θέση κανενός, μίλησα απολύτως αντικειμενικά και πρωτίστως, δεν υπονόμευσα κανένα. Τώρα, αν εσύ προτιμάς να χρησιμοποιείς προσωπικές επιθέσεις για να περάσεις την άποψή σου ("μαγαζάκι που γράφεις και δουλεύεις"), να λες τους άλλους fanboys και να νομίζεις ότι καταστρώνουν ολόκληρα conspiracy theories για να αποτρέψουν τα 1000 άτομα που θα διαβάσουν την είδηση από την αγορά ενός Bulldozer επεξεργαστή, τι να πω. Ο κόσμος έχει χαλάσει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...