marantonis Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Λοιπον, επειδη, τελικως, καθενας βγαζει τα συμπερασματα του για καποιον οχι συμφωνα με τα λογια που εχει πει εκεινος που κρινεται, αλλα συμφωνα με την προκαταληψη του ή την αναγκη για παραποιηση στοιχειων μετα την αναγνωση τους, γιατι ετσι γουσταρει, για διαφορους λογους ψυχολογιας (θα τους ξερει καλα ο yannis27), παραθετω ενα αποσπασμα, για να μη κοροιδευομαστε, απο το "Η περι θεού αυταπάτη", κι επειτα βγαζω το σκασμο και δε ξαναλεω τιποτα στο τοπικ για τον Ντόκινς. Έχω διαβάσει Ντόκινς και συμφωνώ με την άποψη του νικ ότι είναι απόλυτος στα πιστεύω του. Επίσης διαφωνώ με την άποψη σου ότι επειδή έχεις κατασταλάξει σε μια άποψη πρέπει να την πιστεύεις με πάθος. Κάθε σώφρων άνθρωπος γνωρίζει ότι μπορεί ανα πάσα στιγμή να αποκτήσει κάποια πληροφορία που θα τον ωθήσει να αλλάξει γνώμη, γεγονός ωστόσο που δε θα συμβεί αν πιστεύει με πάθος καθώς το πάθος θα τον εμποδίσει να δει καθαρά τα γεγονότα. Για μένα το πάθος έχει θέση στο σεξ, όχι στις απόψεις. «Εισαι τοσο φονταμενταλιστης οσο και εκεινοι τους οποιους επικρινεις. Οχι, σας παρακαλω˙ Ειναι πολυ ευκολη η συγχυση του παθους -εν προκειμενω μπορει κανεις να αλλαξει καποτε γνωμη- με το φονταμενταλισμο -οπου δεν αλλαζεις ποτε. Οι φονταμενταλιστες χριστιανοι αντιτιθενται παθιασμενα στην εξελιξη των ειδων, κι εγω την υπερασπιζομαι παθιασμενα. Οσον αφορα το παθος, ειμαστε ισοπαλοι. Κι αυτο, συμφωνα με ορισμενους, σημαινει οτι ειμαστε εξισου φονταμενταλιστες. Ομως, για να παραφρασω εναν αφορισμο του οποιου την πηγη δεν ειμαι σε θεση να προσδιορισω, οταν δυο αντιτιθεμενες αποψεις εκφραζονται με το ιδιο σθενος, η αληθεια δε βρισκεται απαραιτητως στη μεση. Ειναι δυνατον η μια πλευρα απλα να σφαλλει. Και αυτο δικαιολογει το παθος απο μερους της αλλης πλευρας. Οι φονταμενταλιστες γνωριζουν τι πιστευουν και γνωριζουν οτι τιποτε δεν μπορει να τους κανει να αλλαξουν γνωμη. Το παραθεμα του Kurt Wise στις σελιδες 400-1 τα λεει ολα: "αν ολες οι αποδειξεις στο Συμπαν στρεφονταν εναντιον του δημιουργισμου, θα ημουν ο πρωτος που θα το παραδεχοταν. Θα παρεμενα ωστοσο δημιουργιστης, διοτι τουτο φαινεται να επιτασσει ο λογος του Θεου. Αυτη πρεπει να ειναι η θεση μου". Η διαφορα μεταξυ μιας τετοιας παθιασμενης αφοσιωσης στα βιβλικα θεμελιωδη και της εξισου παθιασμενης αφοσιωσης του αληθινου επιστημονα στην επιστημη δε θα μπορουσε να ειναι μεγαλυτερη. Ο φονταμενταλιστης Kurt Wise δηλωνει οτι ολες οι αποδειξεις στον Κοσμο δε θα τον εκαναν ν' αλλαξει γνωμη. Ο αληθινος επιστημονας, ωστοσο, οσο παθιασμενα και αν "πιστευει" στην εξελιξη, γνωριζει ακριβως τι χρειαζεται για να αλλαξει γνωμη: αποδεικτικα στοιχεια. Οπως ειπε ο J.B.S. Haldane οταν ρωτηθηκε τί ειδους στοιχεια θα μπορουσαν ν' αντικρουσουν την εξελιξη, "απολιθωματα κουνελιων στο Προκαμβριο". Επιτρεψτε μου να διατυπωσω τη δικη μου τη δικη μου εκδοχη στο μανιφεστο του Kurt Wise: "Εαν ολες οι αποδειξεις στο Συμπαν ευνοουσαν το δημιουργισμο, θα ημουν ο πρωτος που θα το παραδεχοταν, κι ευθυς θα αλλαζα γνωμη. Οπως εχουν τα πραγματα, ωστοσο, ολα τα διαθεσιμα αποδεικτικα στοιχεια (και υπαρχουν εν αφθονια) ευνοουν την εξελιξη. Για το λογο αυτο και μονο επιχειρηματολογω υπερ της εξελιξης, μ' ενα παθος που ειναι ισαξιο του παθους εκεινων οι οποιοι επιχειρηματολογουν εναντιον της. Το παθος μου βασιζεται στις αποδειξεις. Το δικο τους, ετσι οπως αντιβαινει στις αποδειξεις, ειναι γνησια φονταμενταλιστικο.» Σελιδα 19-20, στην Ελληνικη μεταφραση. ======================================================================= και εγω που νομιζα οτι τα πιστευω των ανθρωπων ειναι καθαρα προσωπικο θεμα,ανευ ετικετων και κλιμακας.. Και το θεμα της μουσικης καθαρα προσωπικο ειναι, αλλα υπαρχουν μουσικα ειδη, μουσικα υποειδη, και μουσικα ειδη υποειδων.
-nick- Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Πως αντιλαμβάνεστε το ''είμαι απόλυτος'' σε κάτι; Όταν μου προβάλεται ένα επιχείρημα υπερ μιας άποψης και εχω ένα αντεπιχείρημα για να το καταρρίψω, προφανώς και θα το προβάλλω. Αν δε, το επιχείρημα είναι ειναι για να υπερασπιστεί μια θρησκεία, (ας το παραδεχτούμε οι θρησκόληπτοι δεν έχουν και πολύ μεγάλη φαντασία), τότε κατα 99% θα το έχω ξανακούσει οπότε κάτι θα έχω να πω. Ποια ειναι η απολυτότητα σε αυτό; Αν και δεν ειμαι θρησκευομενος, διαβασε το λινκ που εχω δωσει περι Αγνωστικισμου - Αθεισμου - Πανθεισμου. Συνοπτικά (Αντιγραφω στα αγγλικα, το παραπανω λινκ ομως που ειναι εκτενες ειναι στα ελληνικα) Pantheist: The universe/everything is my god, because it has Godlike properties, properties that have been attributed to God(s). It is : timeless,omnipotent,without start or end, infinite. I disagree with the Big Bang theory, I tend more towards the multiple big bangs theory, so that the universe is in a never-ending circle of contraction & dilation. Agnostic: Agnostic because we can't seem to be able to know whether this universe is conscious or not. Atheist: Because I totally deny the existence of a God with human-like properties, e.g judge,helper,observer etc. Hence I deny this side of God as depicted by monotheistic religions (Christianism, Islamism and Jewism) ΟΠως ειπα ομως ξεφευγουμε λιγο απο τη συζητηση (αν οχι εχει καλως, αν ναι καντε το σπλιτ σε καινουριο τοπικ μπλα μπλα περι Dawkins)
Sellers Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Αν και δεν ειμαι θρησκευομενος, διαβασε το λινκ που εχω δωσει περι Αγνωστικισμου - Αθεισμου - Πανθεισμου. Οκ. Απαντάει σε κάτι απο αυτο που έκανες quote ή να το διαβασω γενικότερα?
-nick- Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Οκ. Απαντάει σε κάτι απο αυτο που έκανες quote ή να το διαβασω γενικότερα? Απανταει συγκεκριμενα στο Αν δε, το επιχείρημα είναι ειναι για να υπερασπιστεί μια θρησκεία, (ας το παραδεχτούμε οι θρησκόληπτοι δεν έχουν και πολύ μεγάλη φαντασία), τότε κατα 99% θα το έχω ξανακούσει οπότε κάτι θα έχω να πω. Ποια ειναι η απολυτότητα σε αυτό; αλλα εχει ενδιαφερον να διαβασεις ολη τη συζητηση οπως κ να χει
KilliK Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 KilliK, on 13 Ιούνιος 2011 - 10:59 πμ, said:και εγω που νομιζα οτι τα πιστευω των ανθρωπων ειναι καθαρα προσωπικο θεμα,ανευ ετικετων και κλιμακας.. Και το θεμα της μουσικης καθαρα προσωπικο ειναι, αλλα υπαρχουν μουσικα ειδη, μουσικα υποειδη, και μουσικα ειδη υποειδων. εσυ για να ακουσεις την μουσικη που σου αρεσει χρειαζεσαι επιχειρημα;
yannis27gr Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Μονος σου καταρριπτεις το επιχειρημα σου. Μπορει να το λες γι' αστειο, αλλα και παλι φαινεται. Και ναι, ο Dawkins ειναι πολυ απολυτος. Ειναι τοσο απολυτος, που εχει πει μεχρι και οτι αν παρουσιαστει ενα νεο δεδομενο που να ερχεται σε αντιθεση με μια γνωμη του, θ' αλλαξει αμεσως γνωμη. Δηλαδη ουτε Ισλαμιστης να 'τανε! Πώς αποδεικνυεις οτι παθος=φανατισμος; Δε μιλάω για τον Ντόκινς αναφορικά με τη γνώμη του για το θεό αλλά συνολικά η εντύπωση που αποκόμισα διαβάζοντας τα βιβλία του (3 έχω διαβάσει αν θυμάμαι καλά). Ο τρόπος γραφής του μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου που πιστεύει απόλυτα σε ότι πιστεύει. Άσχετο αν έχει επισειρήματα, όταν πιστεύεις με απόλυτο τρόπο ξεχνάς ότι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν το αναγνωρίζεις ακόμα κι αν στο παρουσιάσουν. Εσύ νομίζεις ότι αν πιστεύεις με πάθος σε κάτι μπορείς να αντιμετωπίσεις νηφάλιος την αντίθετη άποψη; Δε θεωρείς ότι λένε ενίοτε βλακείες;
marantonis Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2011 Εσύ νομίζεις ότι αν πιστεύεις με πάθος σε κάτι μπορείς να αντιμετωπίσεις νηφάλιος την αντίθετη άποψη; Δε θεωρείς ότι λένε ενίοτε βλακείες; Εγω, προσωπικα, οτιδηποτε πιστευω το πιστευω -εφοσον εχω κανει την ερευνα και τους συλλογισμους μου, και τις επαληθευσεις μου- με παθος, κι ομως αμφισβητω συνεχως τον εαυτο μου, και σε σημειο αηδιας πολλες φορες (ασχετα αν δε φανει πουθενα σε κανενα γραπτο λογο, ειναι μια εσωτερικη διαδικασια). Το να θεωρεις οτι καποιος λεει βλακειες δε σημαινει οτι δεν εισαι νηφαλιος, σημαινει συνηθως οτι εχεις αγανακτησει βλεποντας τοσες φορες μια παραλογη αποψη να υποστηριζεται με παθος, απο τοσους πολλους. εσυ για να ακουσεις την μουσικη που σου αρεσει χρειαζεσαι επιχειρημα; Οχι ακριβως. Αυτο τί σχεση εχει; καταρριπτει οτι υπαρχουν παντα κατηγοριες, ωστε να μπορουμε να συνεννοουμαστε; Αυτο που λες, μπορει να φαινεται με μια πρωτη ματια κατι εξετασιμο, παρολαυτα με μια δευτερη και εγω που νομιζα οτι τα πιστευω των ανθρωπων ειναι καθαρα προσωπικο θεμα,ανευ ετικετων και κλιμακας.. ερμηνευεται ως εξης: Δεν υπαρχουν θρησκειες ουτε μη θρησκευτικοι προσανατολισμοι (αθεια, αγνωστικισμος) (είτε υπαρχουν αλλα δεν επιτρεπεται να λεμε τον συγκεκριμενο προσανατολισμο μας). Η πραγματικοτητα ομως σε διαψευδει. Υπαρχουν ανθρωποι που αυτοχαρακτηριζονται Χριστιανοι! Ειδες; βαζουν ετικετες στους εαυτους τους!
dark_raider Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 The history of Christianity του BBC Ελαφρώς άκυρο μιας και τώρα είδα και τα προηγούμενα posts.
Aplostra Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Οπως εχουν τα πραγματα, ωστοσο, ολα τα διαθεσιμα αποδεικτικα στοιχεια (και υπαρχουν εν αφθονια) ευνοουν την εξελιξη. Για το λογο αυτο και μονο επιχειρηματολογω υπερ της εξελιξης, μ' ενα παθος που ειναι ισαξιο του παθους εκεινων οι οποιοι επιχειρηματολογουν εναντιον της. Το παθος μου βασιζεται στις αποδειξεις. Το δικο τους, ετσι οπως αντιβαινει στις αποδειξεις, ειναι γνησια φονταμενταλιστικο.» Αυτο το κομματι ειναι ολα τα λεφτα,για'μενα ειναι σα να λεει οτι,εντάξει,οι περισσότεροι πιστευοντες,μιλάνε και ενεργούν σαν ζωα που εχουν μείνει πισω στην εξέλιξη,οποτε κι εγω θα κανω το ίδιο. Ή αλλιώς,κανω οτι περνάει απο το χερι μου να πεσω στο επίπεδο του βλάκα(μιας και οι,της απέναντι όχθης ειναι ολοι βλάκες). Κατ'εμε,αυτο κανει όπου παει και μιλάει. Επίσης, στα γραπτά μας, μπορούμε να κρύψουμε κομμάτια του χαρακτήρα μας,πάνω στη συζήτηση,κάπως δυσκολότερα,ε καθεφορα που ακουω τον ντωκινς,ειναι σα να ακούω εναν άθεο ευαγγελιστή.
KilliK Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2011 Εγω, προσωπικα, οτιδηποτε πιστευω το πιστευω -εφοσον εχω κανει την ερευνα και τους συλλογισμους μου, και τις επαληθευσεις μου- με παθος, κι ομως αμφισβητω συνεχως τον εαυτο μου, και σε σημειο αηδιας πολλες φορες (ασχετα αν δε φανει πουθενα σε κανενα γραπτο λογο, ειναι μια εσωτερικη διαδικασια). Το να θεωρεις οτι καποιος λεει βλακειες δε σημαινει οτι δεν εισαι νηφαλιος, σημαινει συνηθως οτι εχεις αγανακτησει βλεποντας τοσες φορες μια παραλογη αποψη να υποστηριζεται με παθος, απο τοσους πολλους. Οχι ακριβως. Αυτο τί σχεση εχει; καταρριπτει οτι υπαρχουν παντα κατηγοριες, ωστε να μπορουμε να συνεννοουμαστε; Αυτο που λες, μπορει να φαινεται με μια πρωτη ματια κατι εξετασιμο, παρολαυτα με μια δευτερη ερμηνευεται ως εξης: Δεν υπαρχουν θρησκειες ουτε μη θρησκευτικοι προσανατολισμοι (αθεια, αγνωστικισμος) (είτε υπαρχουν αλλα δεν επιτρεπεται να λεμε τον συγκεκριμενο προσανατολισμο μας). Η πραγματικοτητα ομως σε διαψευδει. Υπαρχουν ανθρωποι που αυτοχαρακτηριζονται Χριστιανοι! Ειδες; βαζουν ετικετες στους εαυτους τους! δεν αναφερομαι στις θρησκεις,αναφερομαι στην πιστη. εσυ δηλωνεις ροκας και ακους μονο ροκ μουσικη. εγω δεν δηλωνω τιποτα,ακουω την μουσικη που μου αρεσει ειτε ειναι ροκ ειτε ειναι δημοτικα. πρεπει να μπω σε κατηγορια για να συννεοηθεις μαζι μου μουσικα;
traganeus Δημοσ. 18 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2011 Βρήκα έναν τύπο στο youtube που έχει ανεβάσει διαμαντάκια. Χτες είδα όλο το ντοκιμαντέρ "Τhe Human Ape" Με φοβερά πειράματα που έγιναν σε χιμπατζήδες και σε μικρά παιδιά!!! Αξίζει 100% το συγκεκριμένο. Το συγκεκριμένο προσπαθεί να βρεί σε ποιά πράγματα διαφέρουμε απο τους κοντινότερους συγγενείς μας. http://www.youtube.com/watch?v=Uz6IxZsLwlo&feature=player_profilepage Άν ενδιαφέρεστε τα υπόλοιπα 9 βιντεάκια θα τα βρείτε στα Suggestions.
marantonis Δημοσ. 18 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2011 δεν αναφερομαι στις θρησκεις,αναφερομαι στην πιστη.εσυ δηλωνεις ροκας και ακους μονο ροκ μουσικη. εγω δεν δηλωνω τιποτα,ακουω την μουσικη που μου αρεσει ειτε ειναι ροκ ειτε ειναι δημοτικα. πρεπει να μπω σε κατηγορια για να συννεοηθεις μαζι μου μουσικα; Θεέ και κύριε των δυνάμεων. Υπαρχει η εξης τιτανογιγαντοτεραστια διαφορα: Η ακροαση της ροκ μουσικης δεν αντιτιθεται στην ακροαση, ταυτοχρονα, ενος αλλου ειδους. Μπορεις ν' ακους και ροκ και ραπ και σοτη βολανη μαζι, δε γινεται ομως να εισαι και Χριστιανος και Βουδιστης και Ισλαμιστης ταυτοχρονα, ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ Η ΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ . Μου φανηκε, ειλικρινα, πολυ ανοητο το ποστ σου για να απαντησω, αλλα μια και ξαναανεβηκε το topic...
-nick- Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Οντως δε γινεται αυτο που λες, αλλα γινεται να υπαρξει συγκερασμος τους. Google συγκριτική θρησκειολογία.
yannis27gr Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2011 Μη φωνάζεις μαραντόνα' και δίκιο να έχεις (που δεν έχεις) το χάνεις. Και πολλές θρησκείες μαζί μπορείς να πιστεύεις και φανατικός με ένα μόνο είδος μουσικής μπορεί να είσαι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.