Sadako Δημοσ. 3 Ιουνίου 2011 Share Δημοσ. 3 Ιουνίου 2011 Έχω μια Dell U2410, την οποία (δυστυχώς) δεν έχω βρει συσκευή να κάνω hardware calibration, και έναν εκτυπωτή HP Photosmart B110A.. Το θέμα από ότι έχω καταλάβει με κάποια ψάξιμο είναι γνωστό, εκτυπώνω και η εκτύπωση έχει σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό που εγώ έβλεπα στην οθόνη.. Συνήθως είναι κάπως πιο σκούρα, ενώ αν δοκιμάσω να δώσω λίγο contrast ή gamma πριν την εκτύπωση, τα χρώματα μπορεί να γίνονται πιο φωτεινά, αλλά παράλληλα γίνονται και πιο θαμπά.. Υπάρχει τρόπος να "συντονίσω" τα 2, έτσι ώστε αυτό που βλέπω στην οθόνη να είναι το ίδιο (ή τουλάχιστον να μην έχει σημαντική διαφορά) με αυτό που βλέπω στο χαρτί; Κάτι είχε πάρει το μάτι μου για ICC profiles, αλλά δεν έβγαλα άκρη.. Ευχαριστώ.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PCharon Δημοσ. 3 Ιουνίου 2011 Share Δημοσ. 3 Ιουνίου 2011 Πρώτα καλιμπράρεις την οθόνη. Δεύτερον έχε υπόψη σου πως η εικόνα στην οθόνη είναι αυτόφωτη και στο χαρτί ετερόφωτη, πράγμα που σημαίνει πως α) μετράει πολύ η ανακλαστικότητα του χαρτιού, β) για να δεις τα πραγματικά χρώματα που εκτυπώθηκαν θα πρέπει να βρίσκεσαι σε περιβάλλον με καλό φωτισμό πλήρους φάσματος (σαν το ηλιακό φως), και γ) είναι διαφορετική η αίσθηση που δίνουν στο μάτι οθόνη-χαρτί και αναμενόμενο να υπολείπεται ως ένα βαθμό το χαρτί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sadako Δημοσ. 4 Ιουνίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 4 Ιουνίου 2011 Ευχαριστώ για την απάντηση.. 1. Θα ήθελα να καλιμπράρω την οθόνη, αλλά δυστυχώς είναι πολλά τα λεφτά για ένα καλό hardware calibration tool.. 2. Σωστό αυτό για το αυτόφωτο της οθόνης, εγώ χρησιμοποιώ φωτογραφικό χαρτί, glossy. 3. Βασικά αυτό που με ενδιαφέρει, είναι επειδή κάνω αρχιτεκτονικά renders, αυτό που βλέπω στην οθόνη, δηλαδή το πως ρυθμίζω τους τόνους από τα χρώματα ή τους φωτισμούς, να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό που θα βγει στην εκτύπωση. Και το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω, είναι ότι σε σημεία που στην οθόνη βρίσκεται σκιά μεν αλλά διακρίνονται τα αντικείμενα, στην εκτύπωση είναι όλο σκούρο, χωρίς να φαίνεται καθόλου τι ακριβώς υπάρχει εκεί.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PCharon Δημοσ. 4 Ιουνίου 2011 Share Δημοσ. 4 Ιουνίου 2011 το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω, είναι ότι σε σημεία που στην οθόνη βρίσκεται σκιά μεν αλλά διακρίνονται τα αντικείμενα, στην εκτύπωση είναι όλο σκούρο, χωρίς να φαίνεται καθόλου τι ακριβώς υπάρχει εκεί.. Νομίζω πως στις ρυθμίσεις η ΗΡ έχει και "automatic image enchancement" που είναι προεπιλεγμένο και πειράζει την εικόνα. Γενικώς πιστεύω έχεις παίξει με τις ρυθμίσεις έτσι; Επίσης αν χρησιμοποιείς οικονομικό/γρήγορο προφίλ εκτύπωσης τότε δεν έχεις to 100% που μπορεί να δώσει ο εκτυπωτής. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sadako Δημοσ. 5 Ιουνίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2011 Ο εκτυπωτής είναι μερικών εβδομάδων, οπότε δεν έχω προλάβει να δοκιμάσω όλες τις ρυθμίσεις του... Αλλά αυτό ψάχνω, τι ακριβώς να πειράξω.. Το Print Quality δεν το έχω στο draft, αλλά ούτε στο best (για λόγους οικονομίας). Το έχω στο normal.. Με resolution 600dpi, και στο color management στο "ColorSmart/sRGB" (με την λογική πως στο ίδιο preset έχω και την οθόνη μου). Οι άλλες επιλογές είναι Adobe RGB και να ρυθμίζονται από την εκάστοτε εφαρμογή.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PCharon Δημοσ. 5 Ιουνίου 2011 Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2011 μερικά σκόρπια... - Λογικά αν στον εκτυπωτή δεν έχεις το δικό του ICC τότε εκτυπώνει - πολύ ή λίγο - λάθος χρώματα. Αφού υποτίθεται το ICC profile είναι η χρωματική ταυτότητα μιας συγκεκριμένης συσκευής εξόδου (και κανονικά πρέπει να το παρέχει ο κατασκευαστής και φυσικά ισχύει και για τα αυθεντικά μελάνια και για συγκεκριμένο χαρτί εκτύπωσης). - Δε χρειάζεται να έχεις το ίδιο ICC σε οθόνη-εκτυπωτή, απλά κατά την εκτύπωση θα πρέπει να αντιστοιχίζονται τα χρώματα από το ένα ICC στο άλλο. - Όταν εφαρμόζεις ένα ICC στην οθόνη νομίζω μετά δε πρέπει να πειράξεις τις ρυθμίσεις τις οθόνης, αλλιώς χαλάει. Στα XP υπάρχει ένα επιπρόσθετο εργαλείο που λέγεται Microsoft Color Control Panel Applet και μπορείς με αυτό να εφαρμόσεις ICC στην οθόνη (πχ στη δική μου, μια LG, το ICC της το παρέχει ο κατασκευαστής και το έχω). Σε Vista/7 νομίζω το έχουν ενσωματώσει αυτό το εργαλείο. - Αν έχεις Photoshop, τότε μπορείς να δεις επί τόπου preview των χρωμάτων που θα εκτυπωθούν πατώντας Ctrl+Y κι εφόσον από το μενού View>Proof Setup έχεις επιλέξει το ICC profile που ξέρεις πως θα χρησιμοποιήσει ο εκτυπωτής. - Πρέπει οπωσδήποτε πριν την εκτύπωση η εικόνα να ΜΗΝ πειράζεται στο ενδιάμεσο (auto enchancement στα χρώματα/φως/κοντράστ μέσω drivers κομμένα) ώστε να ξέρεις τί ακριβώς εικόνα στέλνεις για εκτύπωση. Επίσης το ICC να το ελέγχει το πρόγραμμα εκτύπωσης ή ο εκτυπωτής, όχι και τα δύο μαζί. Να πούμε συγκεκριμένα τί ακριβώς δε πάει καλά σε εσένα χωρίς να να έχουμε δει άπαντες τις επιλογές στο σύστημά σου και τί ακριβώς χρησιμοποιείς και πώς, λίγο δύσκολο. Πιστεύω να ξεκαθαρίσεις γρήγορα τί παει λάθος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.