Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ακριβώς, πρέπει να δούμε τι έφταιξε, πως άλλαξε η ψυχολογία μας, πως από την δεκαετία του 80 φτάσαμε στο σήμερα. Πρέπει να ρωτήσουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας στον καθρέπτη αν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα που αντικρίζει, αν αυτό ήταν το όνειρό του ή αν κάπου στην πορεία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, να συμβιβαστεί, να θάψει τα όνειρά του, τις ελπίδες του.

 

Αυτό τον Άνθρωπο πρέπει να ψάξουμε μέσα μας και να τον βρούμε για να ξαναγίνουμε Άνθρωποι, να βάζουμε το κοινό καλό πάνω από το ατομικό μας καλό γιατί ένα είμαστε όλοι, γιατί αν δεν νοιαστούμε εμείς για τον συμπολίτη μας, τον συμπατριώτη μας, τον αδερφό μας, πως περιμένουμε εκείνος να έχει διαφορετική στάση. Αυτό μας έκαναν ρε συ Κώστα, να χάσουμε την Ανθρωπιά μας, να πιστέψουμε ότι είμαστε και παλεύουμε μόνοι και αν δεν τα αρπάξουμε πρώτοι εμείς θα το κάνουν άλλοι οπότε αν δεν τους φάμε, θα μας φάνε.

 

Ο λαός μας όμως δεν ήταν έτσι, έτσι τον κατάντησαν και εκείνος εγκλωβίστηκε στον παραλογισμό του ατομικισμού.

 

Πρέπει να κάτσουμε για λίγο ο καθένας με τον εαυτό του και να δει ο καθένας μόνος του τι θεωρεί σημαντικό και τι ασήμαντο, να βάλει τον εαυτό του στην χειρότερη δυνατή θέση που μπορεί να βρεθεί ένας συμπολίτης του και να αναρωτηθεί, αν η μοίρα το έφερνε να βρεθώ στην θέση του τι θα ήθελα από τους συμπολίτες μου, από τα αδέρφια μου και εκεί ρε συ Κώστα να ξυπνήσει ο Άνθρωπος μέσα μας και να τρέξει να βρει κάποιον που είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς και να του δώσει το χέρι και να του πει ρε αδερφέ εδώ είμαι και δεν είμαι στα καλύτερά μου αλλά κουτσά στραβά θα τα βγάλουμε πέρα αρκεί να είμαστε όλοι μαζί και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο.

 

Τόσο απλό είναι.

  • Απαντ. 163
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ελα τωρα, μη μου αρχιζεις τα μελο...

Ποτε ημασταν ανθρωποι και αλλαξαμε τα τελευτταια 30 χρονια; Τοτε που κυνηγαγαν οι μισοι τους αλλους μισους επι τουρκοκρατιας για το ποιος θα εχει την καλυτερη θεση; Τοτε που φυλακισαμε τον Κολοκοτρωνη; Τοτε που οι κλεφτες κι οι αρματωλοι παλευαν για το χρημα και ειχαν χεσμενη την ελλαδα; Τοτε που ξεκινησαμε εμφυλιο και σκοτωνε ο ενας αδερφος τον αλλο; Τοτε που οι δοσιλογοι ηταν πλειοψηφεια. Ποτε ρε γαμωτο ημασταν ανθρωποι και χασαμε την ανθρωπια μας; Οσα παραδειγματα ανθρωπιας μπορεις να μου δειξεις, μπορω να σου δειξω αλλα τοσα παραδειγματα απανθρωπιας την ιδια εποχη.

 

Εδω Δημητρη μιλαμε για κατι που πρεπει να γινει μεσα στους επομενους μηνες, και καποιες αποφασεις που πρεπει να παρθουν μεχρι τοτε. Αυτα τα περι ανθρωπιας κλπ, καλα ειναι για εκθεση ιδεων, αλλα εδω, τωρα, στην πραξη ειναι ανεφαρμοστα.

Πως ειναι δυνατον λοιπον απλα και μονο με μια πολιτικη αλλαγη, πχ σταση πληρωμων, η αλλαγη νομισματος, να αλλαξει και η νοοτροπια μας; ΜΕ διακοπτη ειναι;

Δημοσ.

Αναγκαστικά θα αλλάξει η νοοτροπία.

Όσο παρτάκιας και αν είναι κάποιος, τώρα που βουτήχτηκε στα σκατά συνειδητοποιεί ότι ο ατομικισμός του του γυρνάει μπούμερανγκ. Δεν τον συμφέρει σε τελική ανάλυση.

Ούτε εγώ πιστεύω στις "καλές ιδιότητες" των Ελλήνων αλλά τώρα έχουμε πρόβλημα και πρέπει να βρούμε λύση. Πριν ξεπουληθούν τα πάντα.

Αυτό που μας ετοιμάζουν σαν εναλλακτική δε νομίζω ότι το θέλει κανείς (εκτός από αυτούς που το ετοιμάζουν).

 

@taotao2 ότι να ναι λες τίγκα στην ελληνική σημαία είναι το σύνταγμα.

Αν αυτός είναι ο καημός σου βέβαια μετά από όλο το μαμήσι που έχουμε φάει τι να πω...

Δεν υπάρχει ελπίδα σε αυτή τη χώρα...

Δημοσ.

Κώστα αυτά και πολλά άλλα κάναμε και πάντα έβρισκαν αιτίες και αφορμές κάποιοι για να πολώνουν τον κόσμο και αυτός φυσικά ποτέ δεν έχανε την ταμπέλα του και μόλις τα πράγματα έστρωναν και πάλι έστω για λίγο, ξανασκοτωνόμασταν μεταξύ μας επειδή ο ένας ήταν κίτρινος, άλλος κόκκινος και ο άλλος εμπριμέ.

 

Βλέπουμε όλοι πως αντιδρούν τα κόμματα σε αυτή την κινητοποίηση. Βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να έχουν μπλεχτεί με άλλους και στο τέλος να μην μπορούν να ξεχωρίσουν το (για αυτούς) κοπάδι τους.

 

Η λύση είναι η άμεση δημοκρατία φίλε μου και στην άμεση δημοκρατία, τουλάχιστον όπως την προσεγγίζουμε πρακτικά εμείς (όπου εμείς, όλο αυτό το πολιτικοκομματικό συνονθύλευμα) και σε αυτή όλοι έχουν βήμα, όλοι μπορούν να εκφέρουν γνώμη και αυτό γίνεται.

 

Το παν λοιπόν είναι ο άλλος να δέχεται σε πρώτη φάση να ακούσει την γνώμη του συμπολίτη του όσο και αν διαφωνεί με αυτή και στην συνέχεια και εκείνος να δέχεται την κριτική από τον οποιοδήποτε πάντα με πολιτισμένο και κόσμιο τρόπο και στα πλαίσια της λογικής και την νομιμότητας και στην συνέχεια να δέχεται τις αποφάσεις του συνόλου και να τις σέβεται ανεξάρτητα αν συμφωνεί η διαφωνεί με αυτές. Αυτή κατά την γνώμη μου είναι η δημοκρατία και με τον τρόπο που το προτείνουμε εφαρμόζεται άμεσα και αν κάποιος για τους χ,ψ, λόγους δεν συμφωνεί με αυτές τις αρχές, αυτονόητο είναι ότι μπορεί να επιλέξει στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, ένα από τα κόμματα που ήδη βρίσκονται στην βουλή ή σχηματίστηκαν πρόσφατα.

 

Λογικό είναι τα κόμματα σήμερα να μην θέλουν να ακουστεί καν μία τέτοια λύση, ούτε καν σαν πρόταση αφού ότι ποσοστό πάρει αυτός ο νέος χώρος της άμεσης δημοκρατίας θα το πάρει από αυτούς ή από το συντριπτικό ποσοστό του κόσμου που έπαψε να πιστεύει στο σύστημα τα τελευταία χρόνια και απέχει στις εκλογές.

 

Τι νόημα όμως θα είχε να φτιάξουμε αυτό τον χώρο και σε αυτόν να ξαναπιάσουμε τις ταμπέλες;;;

 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η σκέψη και η λογική είναι μία όταν σκοπός μας είναι το κοινό καλό και δεν εννοώ απολυταρχικά μία αλλά σαν διαδικασία και σαν μέθοδος, πάντα δημοκρατικά σεβόμενοι τις διαφορετικές απόψεις και πάντα στηριζόμενοι σε επιχειρήματα.

 

Αν το καλοσκεφτούμε, εύκολα θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι όποτε καταφέραμε κάτι ως έθνος, ως σύνολο, ήταν όποτε λειτουργούσαμε δημοκρατικά, όποτε στηριζόμασταν στην λογική και σεβόμασταν την διαφορετική άποψη του άλλου όσο και αν διαφωνούσαμε με αυτή ενώ από την άλλη όποτε σκοτωνόμασταν μεταξύ μας αυτό γινόταν όποτε αυτή η δημοκρατική συμπεριφορά είχε πάει περίπατο οπότε και δεν επιτρέπαμε καν να ακουστούν διαφορετικές απόψεις πόσο μάλλον να δεχτούμε ο ίδιος ο κόσμος να έχει την επιλογή να τις υπερψηφίσει ή να τις καταψηφίσει ο ίδιος.

 

Μας έφτασαν κάποτε στο σημείο να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας και αυτοί, οι ίδιοι που σήμερα μας κάνουν αυτό τον οικονομικό πόλεμο, έτριβαν τα χέρια τους. Δεν έχει σημασία το που άνηκε ο καθένας και ποια ήταν τα πιστεύω του. Αν είχαν εφαρμοστεί τότε δημοκρατικές διαδικασίες δεν θα είχαμε φτάσει στον εμφύλιο και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας αφού αυτή την συσπείρωση του συνόλου των Ελλήνων, την φοβούνται, την τρέμουν.

 

Όταν λέω λοιπόν ότι πρέπει να ψάξουμε πρώτα μέσα μας για να δούμε πόσο πολύ έχουμε δεχτεί όλες αυτές τις ταμπέλες που μας κρέμασαν για να μπορούν εύκολα να μας κουμαντάρουν ξένα αλλά και ντόπια κέντρα εξουσίας, δεν είναι μελό, είναι ορθολογικότατο και απόλυτα τετραγωνισμένο.

 

Δεν μπορούμε με βάση την λογική να απαγορεύουμε στον άλλο αυτό που αξιωματικά θεωρούμε δεδομένο για εμάς.

 

Το να κατηγορούμε το σύστημα, να ζητάμε αξιοκρατία, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι το αυτονόητο. Όταν όμως το σύστημα δεν λειτουργεί με βάση αυτές τις αρχές τι πρέπει να κάνουμε;;; Να τους δώσουμε το δικαίωμα, το πάτημα, ότι με βίαιο τρόπο πάμε να καταλύσουμε το πολίτευμα οπότε και εκεί θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν την επιλογή του συνόλου όπως εκείνοι αξιωματικά (βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών) υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν;;;

 

Ακόμα και δημοψήφισμα να κάναμε και επιλέγαμε την μία ή άλλη λύση (επιλογή) πως θα άλλαζε η κατάσταση ή μήπως και επί εποχής δραχμής δεν γινόταν ρεμούλα;;;

 

Για αυτό λοιπόν λέω ότι τώρα είναι η ευκαιρία να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι χωρίς ταμπέλες και να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να προτείνουμε λύσεις που θα προέρχονται από το σύνολο, θα εκφράζουν το σύνολο και θα υπερασπίζονται με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο το ίδιο το σύνολο, το ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας μας.

 

Θα μου πεις, θα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να προτείνουμε αυτή την λύση ως μέθοδο; Την άμεση δημοκρατία; Δυστυχώς ναι, κάποιες φορές πρέπει να φτάσει κάποιος στο αμήν για να αντιληφθεί ότι όλα τελικά δεν γίνονται για το καλό του, που λέει και ο Μηλιώκας. Κάποτε πρέπει να φτάσουμε στο αμήν για να βάλουμε το μυαλό μας μπροστά και να αρχίσουμε να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις που πριν ναι μεν αντιλαμβανόμασταν το πρόβλημα αλλά θεωρούσαμε το υπάρχον σύστημα ως μέρος της λύσης αυτών των προβλημάτων και όχι μέρος του ίδιου του προβλήματος.

 

http://www.youtube.com/watch?v=J317DUqkYVU

Σκληρό, ιδίως οι εικόνες και τα μηνύματα, αλλά έτσι μας θέλουν.

 

Υ.Γ. Σπύρο σε ποια εναλλακτική αναφέρεσαι και ποιοι την ετοιμάζουν και με ποιες σκοπιμότητες;

 

Προτάσεις και λύσεις δεν λέμε ότι θέλουμε; Ευκαιρία να συγκεντρωθούμε όλοι κάπου και δημοκρατικά, κόσμια και πολιτισμένα να τις καταθέσουμε, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και πάλι δημοκρατικά να επιλέξουμε τι θέλουμε να γίνει και πως να προχωρήσουμε. Υπάρχει κάτι το μεμπτό σε αυτό; Αποκλείεται κάποιος από το να πει την γνώμη του, πόσο μάλλον να ψηφίσει;

Δημοσ.

Πως θα γινει ρε μαστορα αυτη η αμεση δημοκρατια; Πως την εχεις σχεδιασμενη στο μυαλο σου να λειτουργει; Δεν μπορω να σκεφτω ενα τροπο που να λειτουργησει.

Δημοσ.

Υπάρχουν θέματα που αφορούν το σύνολο; Πρέπει το σύνολο ως ενεργοί πολίτες να ενδιαφέρονται για αυτά;

 

Αυτό που λέω εδώ και πόσους μήνες είναι να δημιουργηθεί ένα site το οποίο θα έχει τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές για να δεχτεί τόσο κόσμο και εκεί για το κάθε θέμα που μας αφορά άμεσα σε θεματικά ταξινομημένα subforums θα γίνονται οι προτάσεις από εμάς τους ίδιους, θα εξετάζονται σε αυτό το προπαρασκευαστικό τμήμα για την νομιμότητα, κόστος τους, κλπ, θα αντιπροτείνονται και πάλι με τον ίδιο τρόπο άλλες προτάσεις και αφού φτάσουμε στο σημείο να έχουμε κατασταλάξει σε προτάσεις ως επιλογές, αν είναι τόσες πολλές εκεί θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ένα ικανό αριθμό προτάσεων με λύση τύπου digg (+1,-1) (και αυτό ανοικτό είναι και μπορεί κάποιος άλλος να προτείνει κάποια καλύτερη λύση, την οποία και θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε).

 

Στην συνέχεια αυτές οι προτάσεις θα συγκεντρώνονται και με βάση αυτές θα γίνονται poll. Αυτά για οποιαδήποτε πρόταση.

 

Αυτό που έχω προτείνει εδώ και πολλούς μήνες (και εδώ στο insomnia) και τώρα στο http://real-democracy.gr/ και άλλοι συμπολίτες μας είναι αντί απλά να λέμε τι δεν μας αρέσει και σε τι διαφωνούμε, να προτείνουμε λύσεις.

 

Μία λύση λοιπόν από την στιγμή που βλέπουμε ότι ο κόσμος απέχει από τις εκλογές (δλδ δεν τον εκφράζει το σύστημα ή κάποιο κόμμα) είναι η δημιουργία ενός νέου χώρου, πολιτικά άχρωμου και ιδεολογικά άγευστου όπου η κάθε άποψη θα ακούγεται και θα αξιολογείται από το ίδιο το σύνολο. Οι αποφάσεις που θα βγαίνουν με αυτό τον τρόπο θα φτάνουν στην βουλή μέσω των εκπροσώπων μας, μέσω των βουλευτών αυτού του χώρου οι οποίοι και θα είναι απόλυτα ελέγξιμοι δλδ ακριβώς το αντίθετο με το ό,τι συμβαίνει σήμερα.

 

Μπαίνοντας λοιπόν στην βουλή, πλέον εκ των έσω με δημοκρατικές, νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες θα αλλάξουμε το σύστημα. Προς ποια κατεύθυνση; Αυτή που θεωρεί το σύνολο ορθή πάντα σεβόμενοι την δημοκρατία και τις στοιχειώδεις ελευθερίες του ατόμου όπως αυτές προβλέπονται από την χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Αυτό λοιπόν που λέω είναι ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους άλλους (πολιτικούς) να αλλάξουν τακτική και συμπεριφορά αν εμείς πρώτα δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να φέρουμε την ευθύνη των αποφάσεών μας.

 

Προκύπτουν τεχνικά θέματα; Πως θα ξέρουμε ότι δεν αλλοιώνεται το αποτέλεσμα την ψηφοφορίας; Θα γραφόμαστε σε αυτό τον χώρο με ταυτότητα και από εκεί και πέρα αν θέλουμε εντός του site χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα. Έτσι και με το να είναι οι καταστάσεις αναλυτικές και να μπορεί ο καθένας μας να δει τι ψήφισε ο ίδιος αλλά και ο οποιοσδήποτε άλλος (με ψευδώνυμο αν αυτό επιθυμεί) θα μπορεί να υπάρχει έλεγχος από τον κάθε ένα μας που ξέρει τι έχει ψηφίσει ενώ από την άλλη θα είναι γνωστό το πόσοι είμαστε ως σύνολο και λεπτομέρειες του πως θα μπορούσε να καταστεί αδιάβλητη αυτή η διαδικασία εγγραφής έχει ήδη προταθεί να χρησιμοποιηθούν τα ΚΕΠ.

 

Τίθεται θέμα νομιμότητας μίας πρότασης, εξειδικευμένοι στο αντικείμενο θα μπορούσαν να προτείνουν λύσεις για το πως θα μπορούσε να είναι νόμιμη.

 

Αυτά σαν ιδέα/σκέψη/προβληματισμό που σηκώνει βελτιώσεις αλλαγές ή ακόμα και κατάργηση αν το σύνολο αυτό επιθυμεί.

 

Τόσο απλά, τόσο δημοκρατικά. (Κατοχυρώνεται το σλόγκαν. :-))

Δημοσ.

Αρα μιλαμε στη ουσια για συνεχη δημοψηφισματα για οποιαδηποτε αποφαση χρειαζεται; Και ρωταω εγω τωρα, ειμαστε ικανοι ας πουμε να παρουμε αποφασεις που εχουν σαν σκοπο την οικονομια μας, απο τη στιγμη που το 99% του πληθυσμου δεν εχει ιδεα απο οικονομικη πολιτικη; Ειναι δυνατον να βγαλουμε αποφασεις για την εξωτερικη μας πολιτικη; Ποιος θα αποφασισει τι σταση θα κρατησουμε για ενα σημαντικοτατο θεμα σε σχεση πχ με τις ΗΠΑ; ο ελληνας που μεχρι σημερα τις βριζει απο το πρωι μεχρι το βραδυ; Ποσο αντικειμενικος θα ειναι; Ειναι δυνατον να αποφασισει για την αμυντικη μας πολιτικη ο παππους στο χωριο η ο αλλος που ακομη θυμαται χαμενες πατριδες, η ο απεναντι του που δεν δεχεται τα κρατικα συνορα; Ειναι δυνατον να αποφασιζουμε ως προς τη νομιμοτητα καποιου θεματος χωρις οι περισσοτεροι να μην εχουν γρι γνωση απο το ελαχιστο των νομων;

Οπως ξανα ειπα, σαν ιδεες ειναι καλες και με βρισκουν απολυτα συμφωνο, αλλα παμε ομως στη σφαιρα του ουτοπικου, και μου θυμιζει κατι απο venus project.

Και ξαναλεω, ειμαστε στο χειλος του γκρεμου, καλως η κακως σε ενα χρονο το πολυ, θα αρχισουν τα νταουλια, και τοτε εστω οτι ακομη κι αν μας δωσουν το δικαιωμα του δημοψηφισματος, τι θα τους πουμε; Εξοδο απο το ευρω; Σταση πληρωμων; Απλη αναδιαρθρωση; Ειμαστε ετοιμοι να δεχτουμε τις επιπτωσεις της καθε αποφασης μας; Διοτι στα χαρτια και στα φορουμς παρουσιαζονται ουτε λιγο ουτε πολυ, ρομαντικες καταστασεις οπου μετα απο μια σταση πληρωμων, ολοι θα γυρισουμε στα χωραφακια μας θα εχουμε ο καθενας απο μια αγελαδα , 10 κοτες, 10 ντοματες και θα ζησουμε την αγνη εποχη των προπαπων μας. Εχουμε εξετασει τι σημαινε πτωχευση το 1920 και τι θα σημαινει το 2011 για τον ελληνα; Εχουμε πει στον Ελληνα ποσο χρονο θα κρατησει αυτη η πτωχευση και ποσα χρονια θα τον ειναι με το δελτιο στο χερι μεχρι να ορθοποδησει η χωρα; Ποιος το ξερει αληθεια αυτο; Ποιοι ειναι αυτοι που βγαζουν αυθαιρετα συμπερασματα, αλλος λεει σε ενα χρονο, αλλος σε δυο, αλλος σε πεντε. Ο καθε οικονομολογος λεει τα δικα του.

Δημοσ.

Φίλε Κώστα το μαχαίρι στον λαιμό του άλλου δεν το βάζεις. Δεν μπορείς να τον αναγκάσεις να ψηφίσει με το ζόρι, εξάλλου και τώρα η αποχή φτάνει στο 50-60%. Το θέμα λοιπόν είναι ο άλλος να το πάρει στα σοβαρά και αν δεν έχει ολοκληρωμένη άποψη για ένα θέμα να το σκεφτεί και μία και δυο φορές πριν ψηφίσει αφού το τι θα έχει επιλέξει θα φαίνεται σε όλους είτε ψηφίζει επώνυμα, είτε με ψευδώνυμο και είπα στο προηγούμενο ποστ με τι σκεπτικό θα πρέπει να γίνεται αυτό, όπως ανέφερα ότι η κάθε πρόταση πριν δοθεί για ψήφιση από το σύνολο θα πρέπει (κατά την γνώμη μου πάντα) να περνάει από προπαρασκευαστικό στάδιο, να ελέγχεται η νομιμότητά της και φυσικά κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει στην πράξη με συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς στο κάθε θέμα (εξάλλου θεματικά θα καταθέτονται σε κατάλληλα subforums).

 

Κάποιες προτάσεις μπορεί να είναι παράνομες, αντισυνταγματικές, ουτοπικές, ανεφάρμοστες και πάει λέγοντας, ακόμα και αυτή η πρόταση για την οποία και συζητάμε. Αν σηκώνει διορθώσεις και βελτιώσεις θα πρέπει αυτές να μπορούν να γίνονται και από εκεί και πέρα μέσω αυτής της διαδικασίας ο κάθε πολίτης θα μαθαίνει όλο και περισσότερα και όλο και θα γίνεται καλύτερος με το να μην επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

 

Θέλω να πω ότι η αντίληψη που υπάρχει και που θέλει τον μέσο πολίτη ζώο τετραπέρατο που είναι ανίκανο να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον το δικό του και της χώρας μας προσβάλει όλους, προσβάλει την ίδια την δημοκρατία. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι αυτός ο ίδιος πολίτης είναι σε θέση να κρίνει ποιος πρέπει να κυβερνήσει την χώρα ψηφίζοντας τον εκάστοτε βουλευτή αλλά όταν έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος (ακόμα και με την γνωστή μέχρι τώρα διαδικασία) αδυνατεί να κρίνει είναι ηλίθιος ή οι γνώσεις του και το ενδιαφέρον που έχει δείξει τον καθιστούν ανάξιο να πάρει μία απόφαση.

 

Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι το έλλειμμα, τουλάχιστον δεν είναι αυτό το φλέγον ζήτημα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την αποπληρωμή του χρέους και με τα ποσά που πρέπει να καταβάλουμε. Για αυτό το χρέος παραχωρήθηκε στους δανειστές μας η εθνική κυριαρχία, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται από τόσων διαφορετικών χώρων άτομα που δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος ενώ από την άλλη δεν βλέπω κάποιον να το διαψεύδει.

 

Αυτή λοιπόν την στιγμή είμαστε με την πλάτη στον τοίχο επειδή εκεί μας έφεραν με τις παραχωρήσεις τους οι ίδιοι οι κυβερνώντες και πέρα από την δυνατότητα που υπάρχει να χαρακτηριστούν παράνομες όλες αυτές οι αποφάσεις και παραχωρήσεις τους γεννάται το ερώτημα γιατί έγιναν αυτές, ποιον εκπροσωπούν και ποιου τα συμφέροντα υποστηρίζουν για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή των όσων έλεγα ότι η εξουσία δεν πρέπει να φτάνει στα χέρια των λίγων αλλά να παραμένει στα χέρια των πολλών που χρέος δικό, της πολιτείας, είναι να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, που σημαίνει ότι έχει λάβει τις προαπαιτούμενες βάσεις για κάτι τέτοιο, για να ξαναδούμε το θέμα της παιδείας, το τι είναι σημαντικό και πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης.

 

Η ουσία πάντως είναι ότι από κάπου πρέπει να κάνουμε την αρχή εμείς οι ίδιοι και εμείς πάλι στην πορεία βλέπουμε και κάνουμε. Επί πόσους μήνες είμαστε σε αυτή την κατάσταση; Πόσος καιρός λες να χρειάζεται για να οργανωθεί σωστά και δημοκρατικά όλη αυτή η δράση/κίνηση; Αλλάζει κάτι με το να φωνάζουμε μόνο από τις πλατείες και να κατακρίνουμε χωρίς να έχουμε κάτι εμείς οι ίδιοι να προτείνουμε;;; Υπάρχουν άλλες προτάσεις;;; Όλες δεκτές και σεβαστές, όλες να ακουστούν και να αποφασίσουμε σαν σύνολο για αυτές.

Δημοσ.

Κατσε γιατι θα τρελαθουμε.....δηλαδη το δημοψηφισμα τι το κακο εχει σε μια δημοκρατια??ειδικα οταν προκειται για σοβαρα εθνικα θεματα??Δεν μπορει να εχει αποψη και ο τελευταιος αμορφωτος πολιτης αυτης της χωρας??δηλαδη οι μορφωμενοι πολιτικοι μας που ειχαν αποψη περι Οικονομικης πολιτικης,τι εκαναν τοσα χρονια?Περιμενα τους φωστηρες σε τετοιο θεμα να μου πουν ''μειωσεις στους μισθους,κοψιμο συνταξεων,κοψιμο επιδοματων,δωρων,αυξησεις ΦΠΑ,φοροι φοροι φοροι παραλογοι και αντισυνταγματικοι'' και ολα αυτα στους απλους πολιτες??Δηλαδη με τοσα πτυχια και διδακτορικα στα οικονομικα ,πανω σε οικονομικο προβλημα,θες να μου πεις οτι βρηκαν τετοιες λυσεις που ακομη και ενας ανιδεος στα οικονομικα θα μπορουσε να τα πει και αυτος??Να κοβω .κοβω,κοβω,ξερω και εγω να τα λεω και να τα εφαρμοζω.

Ενω απο εξωτερικη πολιτικη ηταν θεσπεσιοι οι ειδικοι πολιτικοι μας,ΗΜΙΑ ,μηπως αυτο σου λεει κατι??γκριζες ζωνες,αλβανια,σκοπια,τουρκια ,ηταν νομιζεις αντικειμενικοι οι ειδικοι πολιτικοι μας??Πες μου εσυ για πια αμυντικη πολιτικη μιλαμε ,οπου την εφαρμοσαν οι Ηττοπαθεις κυβερνησεις μας και την οποια δεν αποφασισε ο παππους αμορφωτος στο χωριο του με τις χαμενες πατριδες!!!

Και για ποιους νομους μιλας και ποιοι απλοι πολιτες εχουν αγνοια, οταν συσσωμο το βουλευτικο σωμα που εξελεξες το καταπατει πρωτο και καλυτερο,,,νομιζεις οτι εχει φαει ποτε βουλευτης κληση για παρανομο παρκαρισμα? ¨η νομιζεις οτι ειναι νομιμο να βουτας φραγκα απο το δημοσιο ταμειο και να τα τρως μαζι με αλλους σε χρηματιστηρια εις βαρος των πολιτων και να μην τιμωρειται κανεις απο δαυτους??Μηπως εννοεις οτι οι μορφωμενοι ξερουν τους νομους και διαφευγουν με τεχνασματα και οι απλοι πολιτες διασυρονται καθε μερα σε δικαστηρια γιατι φοβουνται και ειναι κακομοιρηδες??

Αν εχεις καταλαβει ποιος κατεστρεψε αυτη την χωρα αρκει να σου πω οτι απο οτι εχω δει στο κοινοβουλιο ,οι περισσοτεροι βουλευτες μας ειναι πτυχιουχοι - ΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧ.,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ,μηπως εχω λαθος??μηπως ολα αυτα τα επαγγελματα καταδυναστευουν εδω και χρονια και αισχροκερδουν διαφευγοντας το νομικο συστημα ,τους πολιτες που φοβουνται να τα βαλουν μαζι τους??Ποιος θα πειραξει τον κουγια και τον καθε καρδιοχειρουργο οταν ο απλος πολιτης φοβατε ,ή θα παει φυλακη αν τα βαλει με δικηγορο ,ή ο ιατρος θα τον ξεκανει στο χειρουργειο αν δεν παρει το ποσό που θελει!!Μηπως κανω λαθος εδω?

Τι να πω ,,,,αν εσυ ακομη θες να αφησεις την τυχη σου στους ειδικους επι ολων των θεματων και τερατα μορφωσεως ,του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.....σορυ αλλα εγω δεν σκοπευω να το κανω.

Πτωχευση φιλε μου ειναι ο μονοδρομος ειτε θελουμε ειτε οχι,εκει εχουμε καταληξει εδω και 2 ετη,οι αριθμοι απλα δεν βγαινουν για να ξεχρεωσεις.Οταν παρουν το χρημα οι πιστωτες σου,τοτε θα σου τραβηξουν και μια κλωτσια και θα σε αφησουν.Αν ειναι να περιμενω να γινει σε 2-3-4 χρονια ,καλυτερα τωρα και νωρις παρα να περιμενω και εγω δε ξερω ποτε ,αφου οι μισοι ελληνες θα πανε απο αγχος και καρκινο πρωτα.

 

1+1 κανουν 2 ,την πτωχευση δεν την γλυτωνουμε ,ηδη ειμαστε ατυπα απο την στιγμη που ζουμε με τα δανεικα.Επιπτωσεις θα υπαρχουν ασχημες για την χωρα ,δεν ξερω αν θα παμε στα χωρια και θα καλλιεργουμε κανα χωραφακι......αλλα φιλε μου ΗΡΘΕ Η ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ.οποιος φοβατε να τα βρει αυτα ,πρεπει να τον ενημερωσω οτι μαλλον θα πρεπει να αφησει αυτη την χωρα και να παει καπου καλυτερα.Η αληθεια ειναι αυτη και ηδη ερχετε,τωρα με αλχημειες που μας κανουν ,ειναι μονο για να μαζεψουν το χρημα,και κανεις δε θελει να σε σωσει απο την πτωχευση,δεν το εκαναν οι πτυχιουχοι φωστηρες πολιτικοι μας,λες να το κανει κανει αμορφωτος??

 

Εχει τεραστια, το να μην ξερει ο πολιτικος που πανε τα τεσσερα, απο το να ξερει αλλα να κανει αυτο που συναδει με καποια συμφεροντα. Και δυστυχως (που καταντησαμε), στους πολιτικους δεν μπορεις να προσαψεις το πρωτο. Μια χαρα γαματοι οικονομολογοι ειναι ολοι τους, μια χαρα παιζουν την εξωτερικη πολιτικη στα δαχτυλα, αυτο που τους φρεναρει ειναι τα πορσωπικα και τα κομματικα συμφεροντα. Κανεις τους δεν ειναι αχρηστος ως προς τις γνωσεις του, αλλο αν τις χρησιμοποιουν για κακο προς τη χωρα σκοπο.

Οποτε, πες μου εμενα, τι ακριβως αποτελεσμα θα εχεις πανω σε ενα δημοψηφισμα σχετικα με τους μεταναστες; Με ποιο κριτηριο θα αποφασισει ο καθενας μας; Και μη σκεφτεσαι εμενα κι εσενα που αντε και διαβασαμε και πεντε γραμμες παραπανω και ανοιξε λιγο το μυαλο μας, τι ακριβως αποφαση περιμενεις απο το συνολο των ελληνων, και ποσο θα τους νοιαξουν οι μετεπειτα μακροχρονιες επιπτωσεις καποιων αποφασεων;

 

Δεν ειμαι υπερ των πολιτικων με τη σημερινη τους μορφη, αλλα ειμαι υπερ της αντιπροσωπευσης απο αξια ατομα. Καλως η κακως ζουμε πλεον σε μια παγκοσμια κοινωνια, και δε γινεται να αποκοπουμε και να ζησουμε ξεκομενοι σαν τις φυλες της νοτιας αφρικης. Οποτε χρειαζομαστε ατομα ικανα που να μας αντιπροσωπευσουν. Ακομη και στα σεντονια του digeka (στα οποια οπως ειπα, "επι της αρχης" που λενε και οι πολιτικοι, συμφωνω) σε καποια σημεια τους παλι για αντιπροσωπους μιλανε. 10 εκατομμυρια κοσμος δεν ειναι ευκολο να αποφασιζουν καθε μερα για τα χιλιαδες προβληματα αυτου του τοπου. Κατ' αρχην και να μπορουσαν δε θα προλαβαιναν.

Ακομη και στα σοβαρα θεματα, παλι, ειμαστε ικανοι να αποφασισουμε σωστα; Δηλαδη το να πουμε ετσι με την εντονη συναισθηματικη φορτιση που μας διακατεχει αυτη την εποχη "σταση πληρωμων και επιστροφη στη δραχμη"¨ειναι κατι που νομιζεις οτι ξερει ο καθε ελληνας τις μετεπειτα επιπτωσεις του; Η επειδη ακουσε δυο τρεις οικονομολογους θα νομιζει οτι θα λυθουν τα προβληματα του με μια επιστροφη στη δραχμη;

 

Και τελος, ποια ειναι τα σοβαρα θεματα που θελουν δημοψηφισμα; Ποιο ειναι το οριο ωστε να πεις "αυτο θελει, το αλλο οχι"; Αν φτασουμε σε μια κατασταση καθε μερα κι απο ενα δημοψηφισμα, ωστε να νοιωθουμε οτι συμμετεχουμε, πιστευεις οτι καποια στιγμη δε θα πει ο απλος κοσμος, "ρε αει στο διαολο, τι σας εχουμε εκει σαν αντιπορσωπους, παρτε και καμμια μικρη αποφαση μονοι σας, μη μας πρηζετε για καθε μαλακια". Εκει πλεον θα αρχισει παλι η λουπα της πληρους αντιπροσωπευσης...

 

Και κατι τελευταιο, ακομη και σε ενα δημοψηφισμα, παλι περιμενεις απο καποιους "αντιπροσωπους" πιο γνώστες του θεματος, να βαλουν το διλλημα του ναι και οχι σε σωστα πλαισια, δεν μπορεις απλα να ξυπνησεις και να αρχισεις να πατας το κουμπακι του πισι ωστε να δηλωσεις "εξω οι μεταναστες". Οσο και να το θελουμε δεν ειναι τοσο απλο, το να αρχισουμε να δηλωνουμε δια βοης "εξω το ταδε" χωρις παραμετρους, χωρις ελεγχο επιπτωσεων κλπ.

Δημοσ.

 

Υ.Γ. Σπύρο σε ποια εναλλακτική αναφέρεσαι και ποιοι την ετοιμάζουν και με ποιες σκοπιμότητες;

 

Την "εναλλακτική" του ΔΝΤ εννόησα.

Υπάρχει κόσμος που ελπίζει ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο.

Αν ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό είναι αυταπάτη θα μιλούσαμε από διαφορετική βάση νομίζω.

Όταν θα έχουν ξεπουληθεί όλα θα είναι αργά.

Δημοσ.

Κώστα αναφέρθηκα σε προηγούμενο ποστ και στο προπαρασκευαστικό τμήμα όπου θα συμβάλουν στην διαμόρφωση της εκάστοτε πρότασης συμπολίτες μας με εξειδίκευση στο αντικείμενο όπως και τον προσωρινή φύση και χαρακτήρα των εκπροσώπων και όχι, αν κάποιοι τείνουν να έχουν μνήμη χρυσόψαρου και να ξεχνούν σήμερα που βρισκόμαστε, θα υπάρχουμε εκεί να τους το υπενθυμίζουμε.

 

Σπύρο το θέμα δεν είναι το τι πιστεύουν λίγοι εδώ στην Ελλάδα αλλά το τι φοβήθηκαν πολλοί εκεί έξω. Είδες πως άλλαξαν στάση και μόνο με το ενδεχόμενο ότι μπορεί να σκεφτούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για να επιστρέψουμε στην δραχμή; Ξαφνικά ο Ομπάμα και η Μέρκελ έτρεξαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους φοβούμενοι το ντόμινο που θα ακολουθήσει και οι δικοί μας... θα το σκεφτούν αν είναι... να ξαναδούν τα μέτρα... οι δανειστές μας φοβούνται και οι δικοί μας διπλωμάτες-σκληροί-διαπραγματευτές τους καθησυχάζουν... "μην ανησυχείτε, μην χαλάτε την ζαχαρένια σας, όχι 350δις, 400 θα σας δώσουμε βρε, έτσι για την ψυχική οδύνη που περάσατε..."

 

Α, τώρα που το θυμήθηκα, Κώστα επιστροφή στην δραχμή δεν σημαίνει ούτε στάση πληρωμών, ούτε φυσικά χρεοκοπία. Αν οδηγηθούμε εκεί, θα είναι από επιλογή μας και το γιατί δεν το λέω σήμερα, από το 2008 είπα ότι έπρεπε να ξαναδούμε την όλη πορεία της οικονομίας και τι ζημιά γίνεται με το ευρώ και όχι μόνο θεωρητικά, που να ναι καλά ο Κοσμετάτος 5-10 πράγματα μας τα έμαθε, αλλά τα βλέπεις σήμερα στην πράξη.

Δημοσ.

Κώστα αναφέρθηκα σε προηγούμενο ποστ και στο προπαρασκευαστικό τμήμα όπου θα συμβάλουν στην διαμόρφωση της εκάστοτε πρότασης συμπολίτες μας με εξειδίκευση στο αντικείμενο όπως και τον προσωρινή φύση και χαρακτήρα των εκπροσώπων και όχι, αν κάποιοι τείνουν να έχουν μνήμη χρυσόψαρου και να ξεχνούν σήμερα που βρισκόμαστε, θα υπάρχουμε εκεί να τους το υπενθυμίζουμε.

 

Σπύρο το θέμα δεν είναι το τι πιστεύουν λίγοι εδώ στην Ελλάδα αλλά το τι φοβήθηκαν πολλοί εκεί έξω. Είδες πως άλλαξαν στάση και μόνο με το ενδεχόμενο ότι μπορεί να σκεφτούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για να επιστρέψουμε στην δραχμή; Ξαφνικά ο Ομπάμα και η Μέρκελ έτρεξαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους φοβούμενοι το ντόμινο που θα ακολουθήσει και οι δικοί μας... θα το σκεφτούν αν είναι... να ξαναδούν τα μέτρα... οι δανειστές μας φοβούνται και οι δικοί μας διπλωμάτες-σκληροί-διαπραγματευτές τους καθησυχάζουν... "μην ανησυχείτε, μην χαλάτε την ζαχαρένια σας, όχι 350δις, 400 θα σας δώσουμε βρε, έτσι για την ψυχική οδύνη που περάσατε..."

 

Α, τώρα που το θυμήθηκα, Κώστα επιστροφή στην δραχμή δεν σημαίνει ούτε στάση πληρωμών, ούτε φυσικά χρεοκοπία. Αν οδηγηθούμε εκεί, θα είναι από επιλογή μας και το γιατί δεν το λέω σήμερα, από το 2008 είπα ότι έπρεπε να ξαναδούμε την όλη πορεία της οικονομίας και τι ζημιά γίνεται με το ευρώ και όχι μόνο θεωρητικά, που να ναι καλά ο Κοσμετάτος 5-10 πράγματα μας τα έμαθε, αλλά τα βλέπεις σήμερα στην πράξη.

 

Και πως θα γινουν αυτα βρε Δημητρη; Γιατι τα σκεφτεσαι τοσο απλα και βγαζεις απο μεσα την πρακτικη καθημερινη πλευρα τους; Ποιος θα αποφασισει ποιο θεμα θα τεθει για προταση; Ποσο καιρο θα παρει ενα τετοιο πραγμα; ποσοι ανθρωποι πρεπει να μαζευτουν ωστε να γινει μια προταση; Αυτη που θα παει; Ποιοι θα την αξιολογησουν;

Θα εχεις ενα προβλημα πχ με το δρομο μπροστα στο σπιτι σου, και θα πρεπει να μαζεψεις υπογραφες, να καταθεσεις προταση, να διαμορφωθει και μετα να δουμε τι θα γινει; Και ποιος χεστηκε για το δικο σου δρομο; ποιος θα αποφασισει αν πρεπει τελικα να μπουν φαναρια στην ταδε διασταυρωση; Ποιος αν ο φωτισμος δεν ειναι επαρκης και πρεπει να αλλαξουν οι λαμπες; Ποιος αν πρεπει να κοπουν η να κλαδευτουν τα δεντρα στις πλατειες; Ποιος αν πρεπει η οχι να γινει πεζοδρομηση της ταδε οδου; Μπορω να σου γραψω τουλαχιστον χιλια καθημενινα προβληματα. Ποιος θα τρεξει για ολα αυτα; Ποιος θα βρει τα συνεργεια; Ποιος θα κανονισει τις δουλειες;

Νομιζεις οτι μια χωρα εχει μονο δυο τρια σοβαρα εθνικα - οικονομικα προβληματα και θα λυσουμε ολη τη ζωη μας με το να παρουμε συλλογικα 2-3 αποφασεις; Τα χιλιαδες καθημερινα προβληματα που θελουν αμεσες λυσεις ποιος θα τα λυσει; Εκει παλι δε θα πρεπει να τεθουν συλλογικες προτασεις; Θα καθεσαι ολη μερα να βγαζεις προτασεις και να συζητας για αυτα; Καθε βδομαδα γινονται δημοτικα συμβουλια με δεκα ως εκατο θεματα. Ποιος θα καθεται να ασχολειται με αυτα; Θα 'μαστε ολοι με το κουμπι του ναι - οχι στο χερι να αποφασιζουμε;

 

Οσο για τη δραχμη, δεν το συνεδεσα με τη σταση η τιποτε αλλο, ως ενα ακομη θεμα συζητησης το ανεφερα, αλλα μιας και το λες, επιστροφη στη δραχμη, σημαινει αυτοματα και ολοκληρωτικη εξοδο απο την ΕΕ, που εστω οτι μας το επιτρεψουν, ο οικονομικος μεσαιωνας που θα μας φερει, αναγκαστικα θα μας παει σε σταση πληρωμης. Δεν νομιζω να θεωρεις ουτε οτι θα σου χαρισουν απο μονοι τους τα δανεια, ουτε μια επιστροφη στη δραχμη θα μας δωσει τοσο κερδος που να τους ξεπληρωσουμε. Αρα μια επιστροφη στη δραχμη, σημαινει αυτοματα τελος το ευρωπαικο χρημα, ειτε σε μορφη ΕΣΠα ειτε σε μορδη δανειων, οποτε και αναγκαστικη σταση πληρωμης.

Δημοσ.

Ναι, δεν έγινε αντιληπτό αυτό που λέω και φαίνεται από τα παραδείγματα που χρησιμοποιείς. Σκοπός της άμεσης δημοκρατίας δεν είναι το λυθούν τα ατομικά προβλήματα των πολιτών, όχι λοιπόν στην λογική των νομοσχεδίων που σήμερα (κάποια από αυτά) είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των ισχυρών που τα έχουν παραγγείλει. Θα πρέπει λοιπόν στο μυαλό σου να έχεις προτάσεις που αφορούν θέματα που ενδιαφέρουν το σύνολο των πολιτών, πχ την οικονομία, την υγεία, την παιδεία.

 

Αναρωτιέσαι ποιος θα τις αξιολογεί. Στο προπαρασκευαστικό λοιπόν τμήμα θα κατατίθεται η πρόταση και αν προκύπτουν προβλήματα νομιμότητας ή όποιο άλλο θέμα προκύπτει, θα αναδεικνύεται αυτό από τους ειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες και από τις δικές τους προτάσεις θα αναδιαμορφώνεται η πρόταση ώστε αυτή να μπορεί να εφαρμοστεί. Σήμερα ξέρεις πως καταθέτονται τα σχέδια/προτάσεις νόμων στην βουλή; http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia

 

Η λογική είναι αυτή. Οι αποφάσεις να παίρνονται από το σύνολο άμεσα και όχι έμμεσα από τους εκπροσώπους του στον βαθμό που ο άλλος γνωρίζει 5-10 πράγματα και θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία. Εσύ προφανώς έχεις στο μυαλό σου τον εκάστοτε πολίτη που μέχρι σήμερα έλεγε: "κάντε με για μια εβδομάδα πρωθυπουργό, να λύσω όλα τα προβλήματα". Όχι, η άμεση δημοκρατία όπως την προσεγγίζουμε εμείς με νόμιμο και ήπιο τρόπο ναι μεν δίνει βήμα στον καθένα, αλλά αν ο άλλος δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις θα προτείνει σε γενικές γραμμές την πρότασή του και οι υπόλοιποι θα κοιτάξουν τις λεπτομέρειες. Η ουσία πάντως είναι ότι όταν ο κόσμος θα καλείται να ψηφίσει μεταξύ 4-5 (τυχαίος αριθμός) προτάσεων, με εύκολο τρόπο (πχ links) να μπορεί να δει πως έφτασε μέχρι εκείνο το σημείο η κάθε πρόταση και με ποιο σκεπτικό έχει διατυπωθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να ξέρει και τι ψηφίζει.

 

Το πόσο πολύπλοκο ή χρονοβόρο είναι όλο αυτό, θα σε παραπέμψω στην λειτουργία του κοινοβουλίου σήμερα. Και σήμερα θα μπορούσε με αντίστοιχο τρόπο να λειτουργεί ηλεκτρονικά το κοινοβούλιο.

 

Το ξέρω είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό και ο βλέπω εξάλλου και στις συνελεύσεις που γίνονται στο σύνταγμα που επικεντρώνονται και πάλι στο άτομο και πως αυτό θα αναδειχτεί είτε από την διαδικασία είτε από την ίδια την πρόταση. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι αυτό το μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους και με το οποίο απευθύνονται στο σύνολο αφορά την διακυβέρνηση όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και που σε μία άμεση δημοκρατία ένα τέτοιο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκ των πραγμάτων. Για αυτό είπα ότι το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι το μέσο που καθιστά εφικτή την άμεση δημοκρατία με απολύτως διαφανείς τρόπους, το διαδίκτυο. Να δούμε τι απαιτήσεις θα έχει ένα τέτοιο σύστημα από άποψη server, bandwidth, τεχνικής υποστήριξης και φυσικά σχεδιασμού της πλατφόρμας. Πόσο χρόνος χρειάζεται και που θα βρεθούν οι πόροι; Δυο εβδομάδες εργασίας από την στιγμή που ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας και έχει συμφωνηθεί τόσο η γενική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί όσο και οι αλλαγές και τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν για να έρθει στα μέτρα μας.

 

Δες λοιπόν σε αυτό το παράδειγμα την υποβολή προτάσεων και την αξιολόγησή τους από αυτούς που έχουν τις τεχνικές γνώσεις. Κάποιος που δεν τις είχε θα πήγαινε να προτείνει τις δικές του; Τα γραπτά μένουν και με το να μπορεί οποιοσδήποτε να δει τι έχει προτείνει και ψηφίσει ο άλλος (έστω και με το ψευδώνυμό του) μέχρι εκείνη την στιγμή, αυτομάτως αντιλαμβάνεται ότι τα όσα λέει και κάνει μένουν γραπτά πίσω για να τον κρίνουν όλοι οι μεταγενέστεροι που θα τον ξέρουν προσωπικά (παιδιά/εγγόνια/κλπ).

 

Όπως επανειλημμένα έχω πει αυτή είναι η άποψη που έχει εκφραστεί και υποστηριχτεί από αρκετά άτομα χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν παύει να είναι άλλη μία πρόταση προς αξιολόγηση και εννοείται ότι αναζητούνται διαρκώς και άλλες μέθοδοι ώστε σαν ολοκληρωμένες-εφικτές προτάσεις να δοθούν στο σύνολο για ψήφιση και το σύνολο να αποφασίσει αφού αφιερώσει χρόνο και κατανοήσει την κάθε πρόταση και το κάνω bold γιατί πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι μαζί με τα δικαιώματα έρχονται και οι υποχρεώσεις και ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό (πως θα μπορούσε άλλωστε) να συμμετέχουν όλοι στην διαμόρφωση των προτάσεων ή στην ψήφισή τους, αλλά αυτοί που θα επιλέγουν να συμμετέχουν δεν θα παίζουν λότο, τζόκερ, προπό, κλπ, αλλά οι αποφάσεις τους θα μένουν γραπτές και για αυτές θα φέρουν την ευθύνη της επιλογής. Δλδ ούτε λίγο, ούτε πολύ, όπως σήμερα αναρωτιόμαστε πως έφτασε η κατάσταση μέχρι εδώ και δεν ξέρουμε ποιος έφταιξε, σε εκείνο το σύστημα, την ευθύνη θα την φέρουμε εμείς και θα λογοδοτούμε με αυτό τον τρόπο στις επόμενες γενιές και ας εξηγήσουμε τότε στα παιδιά μας με τι σκεπτικό είχαμε πάρει εκείνες τις αποφάσεις πχ στην κατάσταση που είμαστε σήμερα (αν είχαμε φτάσει με αυτό το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας στην σημερινή πραγματικότητα).

 

Για την δραχμή, όχι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας ότι είναι καλύτερο τόσο για εμάς όσο και για εκείνους η αποχώρησή μας από το ευρώ για 8-10 χρόνια (πολύ πρόχειρη εκτίμηση, θέτοντας στόχους που αν τους επιτύχουμε πολύ νωρίτερα, οπότε και μπορεί η οικονομία μας να επιζήσει στο ευρώ, να επιστρέψουμε σε αυτό πολύ νωρίτερα), φυσικά και παραμένουμε μέλος της ΕΕ. Το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο.

 

Παραμένεις βλέπω στο θέμα της στάσης πληρωμών. Αυτή είναι μία ξεκάθαρα εκβιαστική θέση για να περάσουν την γραμμή που θέλουν. Το έλλειμμά μας δεν έχει σχέση σήμερα με τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε για τα δάνεια που έχουμε πάρει. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Από τα 350δις μόνο τα 50 είναι αυτά που έχουμε δανειστεί και τα υπόλοιπα είναι πανωτόκια τα οποία και όσο αύξαναν τα spreads τόσο αυτά διογκωνόντουσαν. Τα δάνεια αυτά τα έχουμε πάρει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και τα ποσά που έχουμε δώσει στα περισσότερα καλύπτουν και με το παραπάνω τους δανειστές μας, εξάλλου όταν η αξιολόγησή μας ως χώρα ήταν η αυτή από τους οίκους αξιολόγησης (ρίζα του κακού) ήταν αυτή που είδαμε και από την άλλη τα spreads έτρεχαν, όλοι τους γνώριζαν ότι στα χέρια τους είχαν μία ωρολογιακή βόμβα.

 

Οι ίδιοι οι οίκοι τα χαρακτήριζαν ωρολογιακές βόμβες που το θέμα δεν ήταν το αν θα σκάσουν αλλά το πότε.

 

Αναρωτιέσαι αν η επιστροφή στην δραχμή θα μας κάνει καλό ή όχι. Αυτό για να απαντηθεί θα πρέπει να αποφασίσει κάποιος το τι θέλει και που ανήκει και εξηγώ τι εννοώ.

 

Αν είσαι μεροκαματιάρης και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς, δλδ να έχεις δουλειά και με το ημερομίσθιό σου να μπορείς να παρέχεις τα βασικά (φως/νερό/τηλέφωνο/τρόφιμα/καύσιμα/υγεία/παιδεία/κλπ) στην οικογένειά σου τότε ναι η επιστροφή στην δραχμή και η τόνωση της οικονομίας με το ρευστό που θα ρυθμίζεται από το ίδιο το κράτος και η υποτίμηση του νομίσματος που θα κάνει ακριβά τα προϊόντα που εισάγουμε και φθηνά αυτά που εξάγουμε θα τονώσουν την αγορά μας, θα φύγουμε από την ύφεση και θα περάσουμε στην ανάπτυξη χωρίς να επιστρέψουν οι οικονομικοί μετανάστες αφού και στην χώρα τους τα ίδια χρήματα θα βγάζουν σε αντίθεση με το τι γινόταν με το ευρώ που το ημερομίσθιο εδώ ήταν μηνιάτικο (κοντά) στην χώρα τους. Πως νομίζεις ότι μπήκαμε στο ευρώ; Γιατί δεν πιάνουν τον Σημίτη να μας πει γιατί μαγείρεψε τα στοιχεία και μας έβαλε στο ευρώ όταν η οικονομία μας από τότε φαινόταν ότι δεν το σηκώνει ένα τόσο σκληρό και ανελαστικό νόμισμα;;; Γιατί χρειάστηκε να μαγειρέψει τα στοιχεία για να μπούμε με εικονικούς δείκτες στο ευρώ και από την στιγμή που στην πορεία τα έμαθαν όλοι οι εταίροι μας (ακόμα και αυτοί που αφελώς δεν τα γνώριζαν εξαρχής) γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα νωρίτερα από τους ίδιους;;;

 

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου δύσκολα ή περίπλοκα. Έτσι θέλουν να τα παρουσιάζουν όσοι έχουν λερωμένη την φωλιά τους και περνώντας αυτή την άποψη πιστεύουν ότι θα την γλιτώσουν. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκινάμε από τις προθέσεις των εταίρων μας. Γνώριζαν;;; Γνώριζαν!!! Τι έκαναν για να αποτρέψουν τα χειρότερα;;; Τίποτα!!! Μας δάνειζαν λες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!!! Που μας οδήγησε αυτή η τακτική;;; Στον κανιβαλισμό μας εντός της ΕΕ!!! Πως θα συνεχίσουμε από εδώ και εμπρός και που θα στηριχτούμε;;; Σίγουρα όχι σε αυτούς που θα μας πετσοκόβουν λίγο-λίγο κάθε φορά με την δικαιολογία ότι είναι για το καλό μας. Αν ήθελαν το καλό μας, πέρα των όσων άλλων, θα μας απαγόρευαν να δανειστούμε από οποιονδήποτε άλλο που είχε την πρόθεση να μας βοηθήσει;;; Μόνο αυτό φτάνει και δεν χρειάζεται να αναφερθούν ένα σωρό άλλα.

 

Κοράκια είναι όπως τα κοράκια που γνωρίζουμε εδώ στην χώρα μας που χτυπάνε τα ακίνητα (και όχι μόνο) στους πλειστηριασμούς των τραπεζών. Που χάνουμε το σπίτι μας για εξωφρενικά μικρά ποσά και που το παίρνουν ακόμα σε χαμηλότερες προσυμφωνημένες μεταξύ τους τιμές.

 

Τι νομίζετε;;; Τόσο απλά είναι τα πράγματα!!! Και πρέπει να τους γίνει αντιληπτό ότι το σύνολο ξύπνησε και δεν θα τους έχει για πολύ πάνω στο κεφάλι του και όχι μόνο οι Έλληνες, από εδώ θα γίνει η αρχή και θα ακολουθήσει ντόμινο και το ξέρουν πάρα πολύ καλά για αυτό και τρόμαξαν και τώρα η Αμερική προτρέπει την Γερμανία να δει με άλλο μάτι την κατάσταση στην Ελλάδα... ναι ξαφνικά ο Ομπάμα μετά από τόσο καιρό έγινε σαν την Μέρκελ φιλέλληνας... :lol:

 

Τις προσταγές των κοράκων-αγορών ακολουθούν πιστά και μόλις οι κόρακες αντιλήφθηκαν ότι ο μισοπεθαμένος μπορεί να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά τους που τον έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση και να αναζητήσει άλλες μεθόδους θεραπείας που δεν θα τον ψοφήσουν, που ήταν και ο απώτερος σκοπός των κοράκων για να πέσουν και να φάνε τις σάρκες μας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...