Moderators GeorgeMan Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Moderators Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Έχω την παρακάτω ερώτηση: Έστω ότι έχουμε έναν ανεμιστήρα ο οποίος συνδέεται μέσω 4pin PWM βίσματος στη μητρικη, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μείωση των στροφών του μέσω της λειτουργίας PWM. Αν αυτός ο ανεμιστήρας συνδεθεί π.χ. σε ένα πανελάκι με 3pin σύνδεση (το PWM pin να "εξέχει" δηλαδή), και επιχειρηθεί μείωση στροφών μέσω μείωσης τάσης από το πανελ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με την PWM λειτουργια? Ή θα υπαρξουν παρενεργειες? (π.χ. περισσοτερος θορυβος στις ιδιες στροφες κτλ)
Tenshi Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Υποτίθεται οτι εάν συνδέσεις PWM fan σε 3pin,χάνεις και τον έλεγχο στροφών.Δέν θυμάμαι ακριβώς που είχα διαβάσει το σχετικό άρθρο,άλλα σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει γιατι το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται σε "παλμούς" που δέχεται το ανάλογο controller,προκειμένου να αυξομειωθεί η τάση (τέταρτο καλώδιο). Στα 3pin έχουμε + και - μόνο,οπότε δέν νομίζω οτι θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα εάν ρυθμίσεις την τάση χειροκίνητα
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Μπα δε νομιζω να μη γινεται. Εδω ο τυπος ρυθμιζει βασει volt, ομως αν δεις ο Noiseblocker XLP ειναι PWM ανεμιστηρας. Απλα ακουγεται ενα κροταλισμα σε πολυ χαμηλα volts και γιαυτο αναρωτιεμαι... http://www.youtube.com/watch?v=YWU1ptI8J7E
caution Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Αν δεν παίζεις πολύ χαμηλά (~6V) τότε μια χαρά θα δουλέψει, χωρίς τρέμουλα και κροταλίσματα
Ntinaras Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 θεωρητικα γινεται και χωρις pwm αν η μητρικη κατεβασει τα βολτ του ανεμιστηρα.ετσι γινοταν παλια αν θυμαμαι καλα
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Αν δεν παίζεις πολύ χαμηλά (~6V) τότε μια χαρά θα δουλέψει, χωρίς τρέμουλα και κροταλίσματα To θεμα ειναι ομως οτι θελω να παιξω πολυ χαμηλα, για να βγαζει το συστημα τον σκασμο, και αυτοι οι Noiseblocker ειναι απο τους λιγους που και στροφες ανεβαζουν, αλλα και "αντεχουν" και χαμηλα, χωρις τριγμους/εντονα κροταλισματα/ακινησια/ αλλους εκνευριστικους θορυβους... Οι 3pin Noiseblocker δυστυχως βγαινουν μεχρι τις 1500 στροφες. θεωρητικα γινεται και χωρις pwm αν η μητρικη κατεβασει τα βολτ του ανεμιστηρα.ετσι γινοταν παλια αν θυμαμαι καλα Αυτο θα κανω με το πανελακι, και φυσικα και γινοταν παλια και γινεται και τωρα, αλλα με 3pin ανεμιστηρες. Εγω ρωταω αν γινεται σωστα και με 4pin.
caution Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Μισό μην τα μπερδέψουμε: Αν παίξεις μόνο με τα 3 pin τότε ανεβοκατεβάζεις στροφές λόγω voltage, οπότε από ένα σημείο και κάτω αναπόφευκτα θα αρχίσουν τα τρέμουλα. Αν παίξεις με PWM (4pin), τότε το supply παραμένει σταθερά @ 12V αλλά το τέταρτο καλώδιο αλλάζει το modulation. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κατέβεις ακόμα πιο χαμηλά σε rpms, με ομαλότερη λειτουργία. Οπότε γιατί να μην πάρεις ένα pwm enabled panelάκι να το κάνεις σωστά;
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Γιατι δεν μου προτεινεις ενα? Οσα κοιταξα ηταν 3pinα. Δεν θελω touch panels και λοιπα κουραφεξαλα, θελω ομως ενδειξη rpm/θερμοκρασιων αν γινεται.
caution Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 To κλασικό zalman (Zalman ZM-MFC2) έδινε νομίζω έξοδο pwm (αλλά νομίζω μία) και αυτό -> http://www.newegg.com/Product/ImageGallery.aspx?CurImage=11-999-220-Z01&SpinSet=11-999-220-RS&ISList=11-999-220-Z01%2c11-999-220-Z02%2c11-999-220-Z03%2c11-999-220-Z04%2c11-999-220-Z05&S7ImageFlag=1&Item=N82E16811999220&Depa=0&WaterMark=1&Description=ZALMAN%20MFC1-Combo%205%20Channel%20Fan%20Controller που δεν το έχω δει από κοντά. Αλλά περίμενε και καμιά άλλη πρόταση, γιατί δεν έχω ασχοληθεί επισταμένως. Αν πρόκειτε να βάλεις πολλά fans (radiator) σε ένα κανάλι, να κοιτάς και τι γίνεται με το rated wattage edit: και ο αντικαταστάτης του κλασικού -> http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p7234_Zalman-Multi-Fan-Speed-Controller-ZM-MFC3.html
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Κοινως σωθηκα 1 PWM slot τι να το κανω? 4 fans θα συνδεθουν... Προκειται, αλλα ενα φυσιολογικο fan εχει καταναλωση το πολυ 5W, ενώ ενα φυσιολογικο fan controller αντεχει ~12W. Οποτε για 1-2 φανς ανα καναλι ειναι μια χαρα. Απλα controller σαν π.χ. αυτο --> http://www.eworld.com.gr/front/details/1033 ή αυτο -> http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p6335_Scythe-Kaze-Server-5-25---black.html δεν προκειται να βρω με PWM signaling...
caution Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Το pwm αφενός κοστίζει περισσότερο (λόγω ολοκληρωμένου), αφετέρου όσοι παίζουν ήδη "χειροκίνητα" με fan controller δεν ασχολούνται και πολύ με τέτοιες λεπτομέρειες. Πάντως το MFC3 έχει ok τιμή αν σκεφτείς τις επιπλέον λειτουργίες.
FaRMaKhs Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Γιωργο για τσεκαρε λιγο αυτον εδω δεν εχω χρησιμοποιησει τα pwm γιατι τα κανει ολα μονο του αλλα μεσα στο χαρτακι λεει αυτο [/img] Δεν ξερω αν σε βοηθησα παντως ειναι φθηνο και πολυ καλο
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Το pwm αφενός κοστίζει περισσότερο (λόγω ολοκληρωμένου), αφετέρου όσοι παίζουν ήδη "χειροκίνητα" με fan controller δεν ασχολούνται και πολύ με τέτοιες λεπτομέρειες. Μαλλον κατι τετοιο θα κανω κι εγω... Γιωργο για τσεκαρε λιγο αυτον εδω δεν εχω χρησιμοποιησει τα pwm γιατι τα κανει ολα μονο του αλλα μεσα στο χαρτακι λεει αυτο [/img] Δεν ξερω αν σε βοηθησα παντως ειναι φθηνο και πολυ καλο Μουφα το νεστεκ, αλλα σ' ευχαριστω! Θελω κλασικα χειροκινητα κουμπια (ασε που κι αυτος δε την παλευει, 4,8W max σε καθε καναλι?
billst21 Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 το έχεις δοκιμάσει και είναι μούφα? πάντως αυτό έχω και εγώ και είμαι υπέρ ευχαριστημένος
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Αν καταλαβα καλα, δεν ελεγχεις τον καθε ανεμιστηρα χωριστα, μα ολους μαζι?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.