Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μπορεί να προσομοιώσει το μυαλό μιας σαύρας; Πολύ αμφιβάλω...

 

Η σαύρα σου κάνει 343452542524524542316 πράξεις στον χτύπο του ρολογιού; :Ρ

 

Αν ναι τότε συγχαρητήρια είστε κάτοχος μιας έξυπνης σαύρας, φροντίστε να μην το μάθει το αφεντικό σας γιατί σας βλέπω στο δρόμο.;ρ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που λέτε εσείς είναι άλλη προσομοίωση... :P με αυτό ασχολούνται περισσότερο οι προγραμματιστές που κάνουν AI ειδικά στην honda με το νέο τους robot τα πάνε λαμπρότατα :)

 

Η προσομοίωση που πάνε να κάνουν αυτοί οι ερευνητές είναι καθαρά πως να το πω? "μηχανική" προσομοίωση.. σαν το folding..

 

Δηλαδή απλά θα προσομοιώσουν εκατομμύρια νευρώνες για να δουν πως θα συμπεριφερθούν υπο συγκεκριμένες συνθήκες...

 

δεν θέλουν να κάνουν έναν υπερυπολογιστή να σκέφτεται σαν άνθρωπος η σαν σαύρα... αλλα θα βάλουν έναν υπολογιστή να προσομοιώσει τις πιθανές αντιδράσεις κέντρων του εγκεφαλου αν του χορηγηθεί το τάδε ναρκωτικό στην τάδε δόση κτλ..

 

 

(όπως στο folding πχ υπολογίζουνε πως θα συμπεριφερθεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη κτλ)

Επεξ/σία από FedonasP
Δημοσ.

Καλημέρα!

 

Για την ιστορία και μόνο, ο Seymour Cray που τα πήρε στο κρανίο με την ΙΒΜ αρχές 70ς και πήγε κι έφτιαξε την ομώνυμη εταιρεία του, είχε μια αρκετά χολλυγουντιανή πορεία....:D

 

The Last of the Jedi, The Last Starfighter (για όσους δεν την έχουν δει την τελευταία, την συνιστώ ανεπιφύλακτα, είχα μείνει "άγαλμα" όταν την είχα δει τότε 1984, στο σινεμά).

 

Anyway, να παρατηρήσω μόνο μια ανακρίβεια (εκτός και αν έχει διορθωθεί ή το έχουν πει και άλλοι, οπότε ζητώ συγνώμη).

 

Το "μηχάνημα" Cray XK6, δεν φτάνει τα 50petaflops. Ούτε η ίδια η Cray δεν ξέρει πόσα αποδίδει. Διότι έχει "σκαλοπατητή" αρχιτεκτονική, με nodes, που λειτουργούν αυξητικά στη δύναμη. Όσα περισσότερα, τόσο και περισσότερη δύναμη. Πρακτικά οι μετρήσεις που έχουν γίνει τον τοποθετούν στα 2,κάτι petaflops. Σε θεωρητικό όμως επίπεδο, μπορεί με την πρόσθεση 200 node (μέσω της πανέξυπνης διασύνδεσης Gemini) να φτάσει σε τρελά νούμερα απόδοσης. Μπορεί ακόμα να φτάσει και τα 300 node. Μόνο που σε τέτοια περίπτωση απαιτούνται 20 MEGA WATT (και όχι KiloWatt όπως πήρε το μάτι μου πιο πάνω).

 

Τέσπα, θα μου πείτε γιατί πετάγομαι σαν σφήνα (άλλο κανονικά λέγεται, αλλά είπα να είμαι κόσμιος :P).

 

Βασικά έχω ξαναποστάρει στο insomnia, αλλά πολύ λίγες φορές, κυρίως λόγω χρόνου (συντάκτης / δημ. τεχνολογίας απο εποχές Pixel, τις έχουμε τις γκρίζες τις τριχούλες μας, εεεεεεεεεεεεπ! δεν γελάμε!), αλλά μπορώ να πω ότι καθημερινά το διαβάζω. Αν θέλετε να διαβάσετε λίγο περί άλλου ένα "ΤΕΡΑΤΟΣ" του Cray, είχα γράψει πέρυσι ένα αρθράκι και είχα τρυπώσει και μερικές πληροφορίες περί του Seymour (με τον οποίο είχα φάει κόλλημα απο πιτσιρικάς).

 

Link

 

Σόρρυ, που είναι αναρτημένο στο site που είναι, αλλά ειλικρινά προσπαθήστε να προσπεράσετε τις όποιες ενστάσεις έχετε με την εργοδοσία (πάλι για να το πω ευγενικά) του site που εργάζομαι και να εκτιμήσετε τον Cray και τα μηχανήματά του! (απο ανάγκη εργάζομαι όπως όλοι μας άλλωστε, καθώς δούλευα 3 δουλειές και με τα σκ@τ@ που έχουμε περιέλθει εθνικώς, έμεινα με 1 δουλειά, αυτή στο site και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό)

 

 

Ευχαριστώ παιδιά για την κατανόηση που δείξατε για το μεγάλο ποστ. Ειλικρινά!

 

 

ΥΓ: Επίσης, για να μην παρεξηγηθώ, ειλικρινέστατα / στα ίσια / ευθέως το λέω, πραγματικά δεν έχω καμία, ουδεμία, nada, πρόθεση να διαφημίσω ούτε το άρθρο, ούτε το site. απλώς μιας και είδα ότι σας άρεσε το θέμα του φίλου συνφορουμίτη για το Cray XK6, είπα μήπως και θα θέλατε να διαβάσετε κάτι περαιτέρω σχετικά με Cray. Μήπως. Σε περίπτωση "όχι" δεν τρέχει τίποτα, προς Θεού έτσι; Έλεος δλδ, μην "χαλαστούμε" μεταξύ μας για ανούσια πράματα! Keep it going fellas!

Δημοσ.

Ο υπολογιστής της Cray XK6 προέρχεται από την σειρά Jaguar. Το όνομα XK6 σίγουρα δεν είναι τυχαίο όπως και τα γραφικά που έχουν βάλει πάνω στους υπολογιστές. Υποθέτω πως κάποιος από του ιθύνοντες της Cray θα έχει Jaguar αυτοκίνητο. Τα distributed computing networks σαν το Folding@Home είναι μία φθηνή και πρακτική λύση. Είναι όμως ασταθή και απρόβλεπτα δίκτυα, σε αντίθετα με τους cray που έχουν αναμενόμενες επιδόσεις, απαραίτητες σε κάθε σημαντικό project.

 

 

 

 

Το παράδοξο με του υπερυπολογιστές είναι πως όσο πιο ισχυροί είναι τόσο περιορισμένες διεργασίες εκτελούν σε αντίθεση με έναν οικιακό υπολογιστή. Μετά βασίζονται κυρίως σε GPU και όχι σε CPU όπως η οικιακοί υπολογιστές και οι περισσότεροι servers. Οπότε μία σύγκριση δυνατοτήτων δεν είναι εντελώς ρεαλιστική. Κύριο πρόβλημα στην κατασκευή τους δεν είναι το πλήθος επεξεργαστών αλλά η ψύξη τους. Αυτά τα τέρατα απαιτούν από πίσω τους τεράστιες και δαπανηρές μονάδες ψύξης. Από την εποχή του ENIAC οι κορυφαίοι υπολογιστές απαιτούσαν και θα απαιτούν μεγάλους χώρους για να στεγαστούν. Είναι κρίμα που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υπερυπολογιστές παρά μόνο συνδεδεμένοι κοινοί υπολογιστές σε δίκτυο.

 

 

 

 

jaguar-6_0.jpg

 

JaguarXT5.jpg

 

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και πάλι για μία φορά οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έχασαν το πραγματικό νεό: "The idea here is to bring GPU acceleration in line with its AdaptiveSupercomputing approach. The ultimate goal is to be able to writesource code that could automatically be transformed to run on eitherCPUs, GPUs or some mix of the two. [...] Cray is developing its own OpenMP-based compiler that will be targeted for GPU acceleration. [...] based on standardized OpenMP directives designed to address hardware accelerators." Link.png Site: Cray Unveils Its First GPU Supercomputer

 

Μη στέκεστε απλά στα τεχνικά χαρακτηριστικά - αντίστοιχους clusters έχουν όλοι οι κατασκευαστές. Αλλά ολοκληρωμένη λύση που να παίρνει κώδικα σε OpenMP και να τον τρέχει σε GPUs μόνον η Cray έχει (αν και περιμένω την απάντηση της IBM σύντομα).

Επεξ/σία από dop
Δημοσ.

συγνώμη, για καπάκι το δεύτερο ποστ, αλλά επειδή διάβασα το παραπάνω ποστ "οι δημ. έχασαν το πραγματικό νέο" και θεωρώ πως μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου (δεν εκπροσωπώ κανέναν άλλο), να πω το εξής:

 

σαφέστατα, δεν μπορούσα να αναλυθώ στο "τι" και "πως" αλλά και στα "προσφερόμενα" της αρχιτεκτονικής και μεθόδους εκμετάλλευσης / υλοποίησης του Cray ΧΚ6, λόγω του ότι το target group της σελίδας που αναρτήθηκε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι άσχετοι με τεχνολογία. Παντελώς. Ηλικιακή κιόλας κλίμακα, άνω των 25-30,μην πω 40-60 (γμσετα δλδ απο τεχνολογία, πιο πολύ σουβλακο-λογία :D).

 

Έτσι, προσπαθώντας να το περιγράψω όσο πιο "λαϊκά" και "πεζά" γίνεται, με ελαφρά νουμεράκια και όσο μπορούσα πιο κατανοητά για τους προαναφερθέντες αναγνώστες, είπα να γράψω και κάτι διαφορετικό απο την Windows-ίλα που επικρατεί (και ζητοκραυγάζει) στην Ελλάδα. (μπορώ να δηλώσω MS-hater εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Enter, Workbench.........για όσους το γνωρίζουν, ήταν και είναι ακόμα το καλύτερο OS....:D ζήτω η Paula, Agnus, Denise....ή αλλιώς PAD chipset της Amiga :D).

 

 

Τώρα απο εκεί και πέρα, δεν υπάρχει θέμα να το διαβάσει κάποιος το λινκ που παρέθεσα στο προηγούμενο ποστ. Άλλωστε το επίπεδο γραφής, δεν απευθύνεται στα παιδιά του Insomnia, που όπως και να το κάνουμε κατέχουν το "άθλημα" της Τεχνολογίας, πολύυυυυυυ περισσότερο απο την σελίδα στην οποία αρθρογραφώ.

 

Anyway, carry on!

Δημοσ.

Gemini, OS και OpenMP ναι θα κάνουν τη διαφορά. Η SGI έχει τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Το άλλο εύκολο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι interlagos θα έχουμε σίγουρα ως το Η2, αλλά επόμενη γενιά nvidia όχι.

Δημοσ.

...

 

Anyway, να παρατηρήσω μόνο μια ανακρίβεια (εκτός και αν έχει διορθωθεί ή το έχουν πει και άλλοι, οπότε ζητώ συγνώμη).

 

Το "μηχάνημα" Cray XK6, δεν φτάνει τα 50petaflops. Ούτε η ίδια η Cray δεν ξέρει πόσα αποδίδει. Διότι έχει "σκαλοπατητή" αρχιτεκτονική, με nodes, που λειτουργούν αυξητικά στη δύναμη. Όσα περισσότερα, τόσο και περισσότερη δύναμη. Πρακτικά οι μετρήσεις που έχουν γίνει τον τοποθετούν στα 2,κάτι petaflops. Σε θεωρητικό όμως επίπεδο, μπορεί με την πρόσθεση 200 node (μέσω της πανέξυπνης διασύνδεσης Gemini) να φτάσει σε τρελά νούμερα απόδοσης. Μπορεί ακόμα να φτάσει και τα 300 node. Μόνο που σε τέτοια περίπτωση απαιτούνται 20 MEGA WATT (και όχι KiloWatt όπως πήρε το μάτι μου πιο πάνω).

...

 

Για αυτό και παραπάνω έδωσα και link για να δουν τα μέλη του insomnia ότι τόσο η απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύ είναι τα 50kW αλλά και η απαιτούμενη παροχή αέρα ψύξης ανέρχεται στα 1.41 m3/s ανά καμπίνα που αποδίδει το μέγιστο, σύμφωνα πάντα με την Cray, 70+ Tflops.

 

Για να μην γίνονται λοιπόν παρανοήσεις:

 

cray-xk6.jpg

 

στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε 16 καμπίνες τοποθετημένες την μία δίπλα στην άλλη, σε δυο σειρές.

 

Η κάθε μία καμπίνα έχει 96 16πύρηνους Opteron και 96 Tesla X2090, αποδίδει 70+ Tflops και καταναλώνει ~50 kW.

 

http://www.cray.com/Products/XK6/Specifications.aspx

 

Για να φτάσουμε λοιπόν τα 50 Pflops απαιτούνται τουλάχιστον 715 καμπίνες οι οποίες συνολικά θα καταναλώνουν 35.75MW οπότε και αν θα θέλαμε να δούμε από πλευρά απόδοσης πως συμπεριφέρονται, για τον Tianhe-1A με τα 2.5 Pflops του χρειάζεται 4.04MW δλδ δίνει 0.61 Pflops/MW ενώ ο Cray XK6 1.39 Pflops/MW που μένει φυσικά να δούμε και στην πράξη αν 36 καμπίνες της Cray θα μπορέσουν δώσουν 2.5 Pflops καταναλώνοντας 1.8MW μόνο σε σύγκριση με τα 4.04MW του Tianhe-1A.

 

Για να έχετε λοιπόν μία αίσθηση του πόση είναι αυτή η ισχύ (~40MW), πριν από μία δεκαετία που ήμουν σε ΑΣΠ της ΔΕΗ, τόση ήταν η ισχύ που απαιτούσαν η Πάρος/Νάξος/Σχοινούσα/Δονούσα/Κουφονήσια στο peak του καλοκαιριού. :-)

Δημοσ.

Εγω νομιζω πως το επαναστατικό προιον στην cray ειναι το CX1-iWS... γιατι ενωνει τους 2 κοσμους (workstation kai nodes) και ολα αυτα εσωτερικά χωρις ασυμβατοτητες και προβληματα μεταφορας και μορφοποιησης δεδομενων και μαλιστα πανω σε στην ανεση των windows!!! πραγματικα ειναι το καλυτερο δωρο για τα Xmass :P

Δημοσ.

Ναι και τι ακριβως θελεις να πεις με το παραπάνω Link?

 

ότι η "άνεση" των windows είναι κάτι σχετικό, ίσως; για ποιούς και σε τι τομείς είναι πιο άνετα τα windows (προφανώς σε σχέση με *nix-based συστήματα);

 

για εμένα πχ ο μετα-προγραμματισμός του batch cell με βολεύει πολύ καλύτερα απο τον προγραμματισμό σεναρίων σε dos κέλυφος (sic).

 

και όχι μόνο εμένα όπως πολύ σωστά με το παραπάνω link σου απέδειξε ο digekas.

 

@digekas καλά φίλε μου και εσύ που ποστάρεις πιο ουσιαστικά πράγματα απο το μακρύ και το κοντό του καθενός και δεν μας βγαίνουν τελείως τα μάτια.

 

 

EDIT:

 

@ FedonasP φυσικά δε πιστεύω οτι αμφισβητεί κανείς το πόστ σου, απλά έτσι όπως το έγραψες αρχικά μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως εννοούσες οτι είναι πιο άνετα τα windows για προγραμματισμό και παραμετροποίηση (όχι μόνο υπερυπολογιστών).

Δημοσ.

Ναι και τι ακριβως θελεις να πεις με το παραπάνω Link?

 

Τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο φίλε Φαίδωνα.

 

Στα συστήματα που βρίσκονται στο top500, linux τρέχει στα 91.80% και windows στο 1%, δλδ ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που ισχύει στην άλλη άκρη (αυτής του bottom5000 :lol:).

 

http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-201005-201105

 

Η άνεση/ευκολία/δυνατότητες/κλπ είναι κάτι το σχετικό που εξαρτάται από το υπόβαθρο/ανάγκες του καθενός. :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...