NT1G Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Αν και έχω ακουστά τις EVGA σκεπτόμουν να πάω σε μία TYAN στην οποία να έχω τη δυνατότητα να βάλω παραπάνω πεξεργαστές (2-3). Έτσι με 3 i-5 2500 θα έφτανα τους 12 πυρήνες. Ίσως είναι λάθος λογική αλλά το ψάχνω ακόμη. Δεν μπορείς. Για πολλαπλούς επεξεργαστές πας μόνο σε xeon ή opteron. Που κολλαει αυτο που λες? Σε αυτά: Η intel βγάζει τρία διαφορετικά μοντέλα επεξεργαστών, τον Xeon, i7 και Itanium. Οι πληροφορίες που έχω βρει έως τώρα στο διαδίκτυο δεν με έχουν καλύψει πλήρως. Το σύστημα που θα στήσω θα κάνει χρήση των ακολούθων λογισμικών: AutoCAD (σχεδιαστικό 2-Δ), Inventor (σχεδιαστικό 3-Δ, κινητική ανάλυση), ANSYS (αριθμητική ανάλυση),3ds Max ή Blender (3-Δ rendering software), MS Office (με προγραμματισμό στο excel) και Fortran για απλό προγραμματισμό. Για εμένα το βασικότερο δεν είναι τόσο η ταχύτητα ή η δυνατότητα overclocking αλλά η δυνατότητα να τρέχω περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (π.χ. τρέχω στο υπόβαθρο 1 ή 2 αναλύσεις ενώ παράλληλα κάνω ένα τρισδιάστατο σχέδιο). Ο λόγος που κοίταξα τους Xeon είναι επειδή λέγεται ότι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση και υποστηρίζουν ECC memories. Μιας και το πιο βαρύ πρόγραμμα θα είναι αυτό των πεπερασμένων στοιχείων θα προτιμήσω να βάλω 2 επεξεργαστές αυξάνοντας έτσι το συνολικό αριθμό πυρήνων.Η μνήμη ναι θα είναι κατελάχιστο 12 GB μπορεί και 16
ahristos Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 ... βάλω παραπάνω πεξεργαστές (2-3). Έτσι με 3 i-5 2500 θα έφτανα τους 12 πυρήνες. Ίσως είναι λάθος λογική αλλά το ψάχνω ακόμη. Δε νομίζω να μπορείς να βάλεις παράλληλα τους κοινούς i5-i7. Θέλεις XEON επεξεργαστές. Κι εκεί θα σε μαδήσουν για να πάρεις την ίδια υπολογιστική ισχύ. Επίσης για πάνω από 2 sockets θέλεις τα Windows Server . Δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος για τα παραπάνω, αλλά στα λέω για να δεις και άλλες πλευρές του θέματος. Στην άλλη μεριά τώρα, η AMD έχει 12πυρηνους Opteron που αν και δεν φτάνουν τα μεγαθήρια της Intel, έχουν καλύτερη αρχική τιμή απόκτησης και χαμηλότερη κατανάλωση. Και αναμένεται ουσιαστική αναβάθμιση με τους Bulldozer στο τέλος του Καλοκαιριού (όλες οι σημερινές μητρικές Socket G34 και Socket C32 θα τον υποστηρίζουν).
ninos30 Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Την λύση του MAC την σκέφτηκες. Γιατί όλο το SW που θα τρέχεις εκεί παραπέμπει. Φυσικά εκεί θα έχεις πρόβλημα με το SW... Δεν ξέρω αν υπάρχουν αντίστοιχοι "Θείοι" εκεί
hoplitis Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2011 Δε νομίζω να μπορείς να βάλεις παράλληλα τους κοινούς i5-i7. Θέλεις XEON επεξεργαστές. Κι εκεί θα σε μαδήσουν για να πάρεις την ίδια υπολογιστική ισχύ. Επίσης για πάνω από 2 sockets θέλεις τα Windows Server . Δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος για τα παραπάνω, αλλά στα λέω για να δεις και άλλες πλευρές του θέματος. Στην άλλη μεριά τώρα, η AMD έχει 12πυρηνους Opteron που αν και δεν φτάνουν τα μεγαθήρια της Intel, έχουν καλύτερη αρχική τιμή απόκτησης και χαμηλότερη κατανάλωση. Και αναμένεται ουσιαστική αναβάθμιση με τους Bulldozer στο τέλος του Καλοκαιριού (όλες οι σημερινές μητρικές Socket G34 και Socket C32 θα τον υποστηρίζουν). Η supermicro δέχεται (τουλάχιστον i-7 από όσο ξέρω). Αυτό για τα windows δεν το είχα προσέξει να πω την αλήθεια οπότε thanks για την ενημέρωση, θα πρέπει να το ψάξω να δω αν συμφέρει. Τους Opteron τους ξέρω και η σειρά 6000 φαίνεται όντως πολύ δελεαστική αλλά φοβάμαι να περάσω σε AMD. Όχι ότι με τους intel είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Με έναν atom της (τότε) IBM είχα τέλεια αποτελέσματα ενώ με έναν P4 στα 800 MHz και τον τωρινό είμαι λίγο απογοητευμένος όσο αφορά τα αποτελέσματα από τους υπολογισμούς τους. AMD όμως δεν έχω τεστάρει ποτέ ούτε έχω κάποιον γνωστό που να έχει ώστε να τον δοκιμάσω. Την λύση του MAC την σκέφτηκες. Γιατί όλο το SW που θα τρέχεις εκεί παραπέμπει. Φυσικά εκεί θα έχεις πρόβλημα με το SW... Δεν ξέρω αν υπάρχουν αντίστοιχοι "Θείοι" εκεί MAC εννοείς της Apple? Μακάρι να γινόταν, δεν θα γύριζα ποτέ σε PC αλλά δυστυχώς τα προγράμματα που χρησιμοποιώ (με εξαίρεση το AutoCAD) δεν βγαίνουν για MAC. Η δεύτερη λύση μου θα ήταν τα Linux αλλά και εκεί δεν υπάρχουν τα σχεδιαστικά που χρησιμοποιώ. Οπότε μένω με τα windows που απαιτούν σχετικά δυνατό μηχάνημα με πολύ μνήμη.
Luciddream Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Όλα τα μηχανήματα κατασκευάζονται με σκοπό να λειτουργούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένο τρόπο (ονομαστική λειτουργία). Φυσικά όπως και ένα ηλεκτρικός κινητήρας, αν είναι καλής κατασκευής και τα υλικά του έχουν καλή ποιότητα, μπορεί (και πρέπει να μπορεί) να λειτουργεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες, το ίδιο ισχύει και με έναν επεξεργαστή. Αυτό όμως μειώνει την διάρκεια ζωής του αφού τον πιέζει να λειτουργεί σε πιο εντατικές συνθήκες από αυτές για τις οποίες προορίζεται ενώ είναι πιθανόν να τον κάνει πιο ασταθή κατά την λειτουργία του. Δεν λέω ότι η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη αλλά επειδή τρέχω μοντέλα για εταιρείες και στα συμβόλαια υπάρχουν ρήτρες προτιμώ το μηχάνημα να είναι δουλεύει αξιόπιστα και να το κρατήσω όσο γίνεται πιο πολύ ώστε να κάνω καλή απόσβεση χρημάτων (5 χρόνια τουλάχιστον). δεν αντιλέγω οτι τρέχεις μοντέλα για εταιρίες και θέλεις να έχεις το μηχάνημα stock αλλα μην τα ισωπεδώνουμε όλα... και εσύ πώς ξέρεις οτι η ονομαστική του ταχύτητα είναι αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί...? δεν νομίζω να είσαι σχεδιαστής στην intel και σίγουρα δεν σημαίνει οτι θα χαλάσει ο επεξεργαστής σου με το overclock. υπάρχουν άπειρα άτομα που τρέχουν σε stock καταστάσεις τις cpu τους και επειδή δεν στήνουν καλά τις ψύκτρες η τα κουτιά τους τους καίνε. κάτσε και ψάξε το forum σε καμιά βδομάδα που θα αρχίσουν πάλι τα topics λόγω ζέστης στύλ "μου χάλασε η μητρική, θέλω να πάρω καινούρια, ποια να πάρω..." και ξαναλέω ούτε ασταθές τον κάνει το overclock ούτε μειώνει την ζωή του. εφόσον πάντα γίνεται σωστά. και επειδή έβαλες τα 5 χρόνια τουλάχιστον δεν υπαρχει μια στο εκατομύριο να σου χαλάσει cpu στα 5 χρόνια απο overclock. στα 10 δεν ξέρω. αλλα ούτε και για αυτό έχω ακούσει κάτι. βασικά σου απαντάω γιατι τα γράφεις πολύ απόλυτα και εκτώς οτι τα έχεις καταλάβει λάθος ίσως μπερδέψεις και άλλους που θα τύχει να διαβάσουν το forum...
stm00192 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 δεν αντιλέγω οτι τρέχεις μοντέλα για εταιρίες και θέλεις να έχεις το μηχάνημα stock αλλα μην τα ισωπεδώνουμε όλα... και εσύ πώς ξέρεις οτι η ονομαστική του ταχύτητα είναι αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί...? δεν νομίζω να είσαι σχεδιαστής στην intel και σίγουρα δεν σημαίνει οτι θα χαλάσει ο επεξεργαστής σου με το overclock. υπάρχουν άπειρα άτομα που τρέχουν σε stock καταστάσεις τις cpu τους και επειδή δεν στήνουν καλά τις ψύκτρες η τα κουτιά τους τους καίνε. κάτσε και ψάξε το forum σε καμιά βδομάδα που θα αρχίσουν πάλι τα topics λόγω ζέστης στύλ "μου χάλασε η μητρική, θέλω να πάρω καινούρια, ποια να πάρω..." και ξαναλέω ούτε ασταθές τον κάνει το overclock ούτε μειώνει την ζωή του. εφόσον πάντα γίνεται σωστά. και επειδή έβαλες τα 5 χρόνια τουλάχιστον δεν υπαρχει μια στο εκατομύριο να σου χαλάσει cpu στα 5 χρόνια απο overclock. στα 10 δεν ξέρω. αλλα ούτε και για αυτό έχω ακούσει κάτι. βασικά σου απαντάω γιατι τα γράφεις πολύ απόλυτα και εκτώς οτι τα έχεις καταλάβει λάθος ίσως μπερδέψεις και άλλους που θα τύχει να διαβάσουν το forum... +1000... Αμαν αυτή η φοβία για το oc ... λες και είμαστε ακόμη στην εποχή που σκαγαν οι cpu απο θερμοκρασίες πριν καμια 15αρια χρονιά!!!
hoplitis Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 δεν αντιλέγω οτι τρέχεις μοντέλα για εταιρίες και θέλεις να έχεις το μηχάνημα stock αλλα μην τα ισωπεδώνουμε όλα... και εσύ πώς ξέρεις οτι η ονομαστική του ταχύτητα είναι αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί...? δεν νομίζω να είσαι σχεδιαστής στην intel και σίγουρα δεν σημαίνει οτι θα χαλάσει ο επεξεργαστής σου με το overclock. υπάρχουν άπειρα άτομα που τρέχουν σε stock καταστάσεις τις cpu τους και επειδή δεν στήνουν καλά τις ψύκτρες η τα κουτιά τους τους καίνε. κάτσε και ψάξε το forum σε καμιά βδομάδα που θα αρχίσουν πάλι τα topics λόγω ζέστης στύλ "μου χάλασε η μητρική, θέλω να πάρω καινούρια, ποια να πάρω..." και ξαναλέω ούτε ασταθές τον κάνει το overclock ούτε μειώνει την ζωή του. εφόσον πάντα γίνεται σωστά. και επειδή έβαλες τα 5 χρόνια τουλάχιστον δεν υπαρχει μια στο εκατομύριο να σου χαλάσει cpu στα 5 χρόνια απο overclock. στα 10 δεν ξέρω. αλλα ούτε και για αυτό έχω ακούσει κάτι. βασικά σου απαντάω γιατι τα γράφεις πολύ απόλυτα και εκτώς οτι τα έχεις καταλάβει λάθος ίσως μπερδέψεις και άλλους που θα τύχει να διαβάσουν το forum... Δεν είναι ο στόχος μου να επηρρεάσω άλλους ειδικά επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το OC. Απλά έχω μάθει ορισμένα πράγματα τα οποία τα εφαρμόζω όσο μπορώ καλύτερα. Όπως είπα και πιο πριν μπορεί η κατασκευάστρια εταιρεία να έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και να έχει βάλει πολύ καλή ποιότητα υλικών οπότε να μπορείς να κάνεις OC χωρίς κίνδυνο αλλά εγώ δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Εξάλλου για εμένα (και το τονίζω το για εμένα) το OC μου είναι "άσκοπο" αφού τα αριθμητικά μοντέλα μου (που μαζί με το rendering αποτελούν το 80% της χρήσης του PC) επωφελούνται από την ύπαρξη μεγάλης RAM και περισσοτέρων πυρήνων. Όπως και να έχει αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα απλά εξήγησα το σκεπτικό μου για να μην πάρουν λάθος εντυπώσεις, όπως είπες και εσύ, όσοι διαβάσουν τις αναρτήσεις. Επειδή μου κίνησες το ενδιαφέρον όμως μόλις κάνω την αλλαγή θα κανω OC σε αυτόν που έχω τώρα για να δω διαφορά στις επιδόσεις και τα φορτία του. +1000... Αμαν αυτή η φοβία για το oc ... λες και είμαστε ακόμη στην εποχή που σκαγαν οι cpu απο θερμοκρασίες πριν καμια 15αρια χρονιά!!! Κοίτα, δεν είπα ότι θα σκάσει ο CPU από τις θερμοκρασίες. Είπα ότι θα λειτουργεί συνεχώς πάνω από την ονομαστική του τιμή με αποτέλεσμα να πιέζεται. Και ότιδήποτε πιέζεται κάποια στιγμή κλατάρει είτε είναι επεξεργαστής είτε αυτοκίνητο είτε άνθρωπος (δες εισαγωγικές εξετάσεις ). Αν το πρόβλημα ήταν η θερμοκρασία τότε έβαζες ένα πολύ καλό σύστημα ψύξης ή ένα phase unit αν θες να το παρακάνεις και λύθηκε το πρόβλημα.
cabdik Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 το overclocking πλεον, δεν εχει σχεδον καμμια επιπτωση στη διαρκεια ζωης του επεξεργαστη. κι αυτο -θεωρω εγω- συμβαινει για 2 βασικους λογους. απο την μια εχει κατεβει πολυ το ρευμα (κυριως εννοω τα V) που χρειαζεται ενας επεξεργαστης να λειτουργησει, αρα πολυ μικροτερες θερμοκρασιες, και απο την αλλη εχουν αναπτυχθει παρα πολλες δικλειδες ασφαλειας, ουτως ωστε ουτε κατα λαθος να μην καιγεται!!! επομενως, μονο οφελος μπορεις να εχεις απο τα επιπλεον Ghz, ακομα και σε εφαρμογες που δεν χρειαζονται υπολογιστικη ισχυ.
SPANK Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Όπως και να εχει όμως το overclocking πάντα εμπεριέχει ρίσκα και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Δεν έχω ακούσει/συναντήσει καμία περίπτωση επεξεργαστή που κάηκε απο το overclocking αλλα πάντα παίζεις με την φωτία και μέσα σε λογικά πλαίσια να παίζεις και οχι extreme
benign Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Σωστος ο SPANK με την διαφορα οτι με το τελευταιο αριστουργημα της intel τον 2500Κ εναν εξαιρετικο επεξεργαστη σε value φτηνη τιμη το ασφαλες overclocking ειναι εξασφαλισμενο.
Thanos1972 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Ναι αλλα με το overclock,το ιδιο τσιπακι δεν ειναι θεωρητικα ενας 955 στα 3.2 με εναν 980 στα 3.7? απλα ειναι θεμα Bining αλλα και τυχης.αλλα το bining δεν γινεται με το χερι σε καθε εναν επεξεργαστη διαφορετικα. Δεν σημαινει οτι ο επεξεργαστης 955 που πουλιεται σαν 955 ειναι μονο για αυτη την συχνοτητα.αφου η ιδια εταιρεια τον πουλαει και σαν 980. Γι'αυτο και συνηθως ανεβαινουν ολοι μα ολοι,μην σου πω και με λιγοτερα ρευμα απο οσο δινει auto η μητρικη.
vaggelisp7406 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Όλα τα μηχανήματα κατασκευάζονται με σκοπό να λειτουργούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένο τρόπο (ονομαστική λειτουργία). Φυσικά όπως και ένα ηλεκτρικός κινητήρας, αν είναι καλής κατασκευής και τα υλικά του έχουν καλή ποιότητα, μπορεί (και πρέπει να μπορεί) να λειτουργεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες, το ίδιο ισχύει και με έναν επεξεργαστή. Αυτό όμως μειώνει την διάρκεια ζωής του αφού τον πιέζει να λειτουργεί σε πιο εντατικές συνθήκες από αυτές για τις οποίες προορίζεται ενώ είναι πιθανόν να τον κάνει πιο ασταθή κατά την λειτουργία του. Δεν λέω ότι η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη αλλά επειδή τρέχω μοντέλα για εταιρείες και στα συμβόλαια υπάρχουν ρήτρες προτιμώ το μηχάνημα να είναι δουλεύει αξιόπιστα και να το κρατήσω όσο γίνεται πιο πολύ ώστε να κάνω καλή απόσβεση χρημάτων (5 χρόνια τουλάχιστον). Φιλε το θεμα των εταιριων αυτο ειναι.Αν ας πουμε ενας επεξεργαστης αποδιδει το μεγιστο στα 4ghz για παραδειγμα και στοιχιζει 200 ευρω αντικειμενικα τοτε η εταιρια θα στον κανει εργοστασιακα να τρεχει στα 3ghz.Πως αλλιως θα στα παρει.Δεν το κανει στα 4ghz για τον λογο οτι θα χρειαστουν μεγαλυτερα ρευματα και θερμοκρασιες κατι που την εταιρια δεν την συμφερει να το εχει στα μοντελα της.Φαντασου να διαφυμισει εναν επεξεργαστη που θα εχει 60-65 βαθμους και τασεις 1,35-1,40v.Δεν ειναι η καλυτερη διαφημιση για την εταιρια ειδικα τωρα που το μελημα μας ειναι η μειωση της καταναλωσης και των θερμοκρασιων.Δεν σημαινει οτι δεν μπορει να δουλεψει απροβληματιστα στα 4ghz επειδη η εταιρια το τρεχει στα 3ghz.Ετσι τι σου κανει,ενω το μοντελο παει στα 4ghz σου κλειδωνει και στον τρεχει τον επεξεργαστη στα 3ghz με κοστος αυτου στα 200 ευρω.Μετα απο 3 μηνες σου βγαζει ακριβως τον ιδιο επεξεργαστη με μια αλλη κωδικη ονομασια αλλα πλεον στον κανει εργοστασιακα να τρεχει στα 4ghz και σου λεει νεο μοντελο με χρονισμο στα 4ghz και τιμη? 250 ευρω ή και παραπανω σε μερικες περιπτωσεις..Ετσι μας τα τρωνε..
pano Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Ενδείκνυται το overclock σε καθαρά επιχειρησιακό περιβάλλον για το οποίο αναφέρεται ο topic starter;
Luciddream Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Ενδείκνυται το overclock σε καθαρά επιχειρησιακό περιβάλλον για το οποίο αναφέρεται ο topic starter; ίσως και όχι, και πλέον έχει γίνει τελείως off topic ... συγνώμη απο μένα για αυτό απλά ήθελα να σχολιάσω 1-2 φράσεις που γράφτηκαν τίποτα παραπάνω..
hoplitis Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2011 Φιλε το θεμα των εταιριων αυτο ειναι.Αν ας πουμε ενας επεξεργαστης αποδιδει το μεγιστο στα 4ghz για παραδειγμα και στοιχιζει 200 ευρω αντικειμενικα τοτε η εταιρια θα στον κανει εργοστασιακα να τρεχει στα 3ghz.Πως αλλιως θα στα παρει.Δεν το κανει στα 4ghz για τον λογο οτι θα χρειαστουν μεγαλυτερα ρευματα και θερμοκρασιες κατι που την εταιρια δεν την συμφερει να το εχει στα μοντελα της.Φαντασου να διαφυμισει εναν επεξεργαστη που θα εχει 60-65 βαθμους και τασεις 1,35-1,40v.Δεν ειναι η καλυτερη διαφημιση για την εταιρια ειδικα τωρα που το μελημα μας ειναι η μειωση της καταναλωσης και των θερμοκρασιων.Δεν σημαινει οτι δεν μπορει να δουλεψει απροβληματιστα στα 4ghz επειδη η εταιρια το τρεχει στα 3ghz.Ετσι τι σου κανει,ενω το μοντελο παει στα 4ghz σου κλειδωνει και στον τρεχει τον επεξεργαστη στα 3ghz με κοστος αυτου στα 200 ευρω.Μετα απο 3 μηνες σου βγαζει ακριβως τον ιδιο επεξεργαστη με μια αλλη κωδικη ονομασια αλλα πλεον στον κανει εργοστασιακα να τρεχει στα 4ghz και σου λεει νεο μοντελο με χρονισμο στα 4ghz και τιμη? 250 ευρω ή και παραπανω σε μερικες περιπτωσεις..Ετσι μας τα τρωνε.. Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά αν ισχύει τότε είναι απαράδεκτο. Το να κατασκευάζεις ένα μηχανημα με συγκεριμένη ονομαστική λειτουργία και να το τρέχεις στο 90 ή 80 ή 50% αυτής πάλι μειώνει το χρόνο ζωής του. Υποθέτω ότι για τις εταιρείες επεξεργαστών δεν υπάρχει πρόβλημα αγού τα μοντέλα αλλάζουν τόσο γρήγορα που όλοι μας αναβαθμίζουμε τους υπολογιστές μας πολύ νωρίτερα από τη διάρκεια ζωής τους. Όπως και να έχει επειδή οι παράγοντες είναι πολύ και τα οφέλη λίγα τον καινούργιο μου θα τον κρατήσω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Ελπίζω μόνο να βγούν σύντομα οι νέοι AMD ώστε να επωφεληθώ οικονομικά. Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.