Moderators GeorgeMan Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Moderators Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Καλησπερα παιδια, σε μερικους μηνες θα προχωρησω κατα πασα πιθανοτητα σε αγορά υδρόψυξης για τον υπολογιστη μου, και θα ηθελα την αποψη σας αναλυτικα για το καθε part, γνωρίζοντας οτι οι εξελίξεις δεν ειναι ραγδαίες στον τομεα αυτο. Ο υπολογιστης θα φέρει το εξής hardware (αναφερω μόνο ό,τι μας ενδιαφερει): CPU κάποιον από τους νέους FX (άρα AM3+) ή αν αποδειχτουν μαπα, 2500K/2600K. 2x Sapphire HD5850 eXtreme (pcb ίδιο με τις 6850/6870 της Sapphire) Thermaltake Spedo Advance κουτάκι Παμε ένα ένα (θελω την αποψη σας για το καθενα ): Ψυγείο: Μπαίνει διπλό πίσω, και μπορω να προσαρμόσω ένα διπλό επάνω. Blocks: Εδώ ειναι που έχω μαυρα μεσανυχτα. ->Για τον επεξεργαστη βλεπω απο 30 μεχρι και 80 ευρω και δεν γνωριζω τι πρακτικη διαφορα θα εχουν. Σιγουρα δε θελω plexi γιατι εχω ακουσει οτι ραγιζουν με τον καιρο. ->Για τις VGA βρισκουμε κατι? Χρειαζομαι full cover, και για τα pwm ή ουτε καν? Αντλία: Και εδώ βλεπω λυσεις που φτανουν και τα 100 ευρω (!) και δεν γνωριζω τι παραπανω προσφερουν. Ειναι καλυτερα με ενσωματωμενο tank ή αυτες ειναι μαπα? Σωληνες: Έχω μπερδευτει με τις εσωτερικες και εξωτερικες διαμετρους. Διαβαζω οτι το 1/2" ειναι το καλυτερο μεγεθος, αλλα ολη την ωρα βλεπω για G 1/4". Τι ειναι αυτο και γιατι εχει κυριαρχησει? Υπαρχουν πολλες ποιοτητες? Αλλοι τσακιζουν πιο ευκολα? Ποσα μετρα θα χρειαστω? Μπιχλιμπιδια: Δεν εχω ιδεα τι fittings θα χρειαστω, αν θα χρειαστω σφιχτηρες, ρακορ κτλ κτλ. Θελω να εχει καλη αποδοση, δεν ψαχνω και τον 0,5°C, δεν θα ψαξω και για το τελευταιο MHz, αλλα οverclock σαφως και θα κανω. Δεν με ενδιαφερει η εμφανιση, ουτε τα UV reactive υγρα και σωληνες, απλα θελω να ειναι αποδοτικη. Ξερω οτι δε θα δω τρελες θερμοκρασιες, αλλα σιγουρα δε θα ειμαι ικανοποιημενος αν οι καρτες εξακολουθουν να περνανε τους 70°C σε load. Στο πρακτικο μερος τελος, δεν ειναι κατι το εξαιρετικα δυσκολο. Σαφως και θα μου φαει την 5πλασια ωρα να τη στησω απο καποιον που ξερει τι να κανει και πως, αλλα δεν εχω θεμα. Καθε γνωμη δεκτη! PS: Θα προτιμησω αγορα απο Ελλάδα, αν και μονο το eworld φαινεται να εχει μια σχετικη ποικιλια, αλλα σε πρωτη φαση δεν ψαχνω για αγορα. Ψαχνω γενικα τι ταιριαζει στη περιπτωση μου.
sterizos Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Κατ αρχην θα δεις τρελες θερμοκρασιες οποτε μη το λες.Στον επεξεργαστη(stock συχνοτητα) μπορει να μη δεις πολλες διαφορες με μια καλη αεροψυκτρα αλλα οι καρτες σου θα χουν 30C το πολυ.(Τουλαχιστον εμενα τοσο εχουν) Ψυγείο: Μπαίνει διπλό πίσω, και μπορω να προσαρμόσω ένα διπλό επάνω. Blocks: Εδώ ειναι που έχω μαυρα μεσανυχτα. ->Για τον επεξεργαστη βλεπω απο 30 μεχρι και 80 ευρω και δεν γνωριζω τι πρακτικη διαφορα θα εχουν. Σιγουρα δε θελω plexi γιατι εχω ακουσει οτι ραγιζουν με τον καιρο. ->Για τις VGA βρισκουμε κατι? Χρειαζομαι full cover, και για τα pwm ή ουτε καν? Αντλία: Και εδώ βλεπω λυσεις που φτανουν και τα 100 ευρω (!) και δεν γνωριζω τι παραπανω προσφερουν. Ειναι καλυτερα με ενσωματωμενο tank ή αυτες ειναι μαπα? Σωληνες: Έχω μπερδευτει με τις εσωτερικες και εξωτερικες διαμετρους. Διαβαζω οτι το 1/2" ειναι το καλυτερο μεγεθος, αλλα ολη την ωρα βλεπω για G 1/4". Τι ειναι αυτο και γιατι εχει κυριαρχησει? Υπαρχουν πολλες ποιοτητες? Αλλοι τσακιζουν πιο ευκολα? Ποσα μετρα θα χρειαστω? Μπιχλιμπιδια: Δεν εχω ιδεα τι fittings θα χρειαστω, αν θα χρειαστω σφιχτηρες, ρακορ κτλ κτλ. Δεν ειμαι υπερ να πας σε crossfire και απο αποψη υδροψυξης (αλλαζουν αρκετα,πχ θες πιο πολυ flow) και απο αποψη χωρου.Προτεινω να παρεις μια καρτα.Πχ 6970 ή κατι πιο καλο οποτε γλιτωνεις και ενα waterblock εξτρα για τη δευτερη καρτα που ουτε λιγο ουτε πολυ θα σου στοιχισει ενα 100αρικο.Επισης ενα διπλο ψυγειο για 2 καρτες γραφικων ειναι πολυ λιγο οποτε το αποκλειουμε αυτο δεδομενου οτι το κουτι σου δε χωραει τριπλο. Λαμβανοντας υποψη οτι το ποσο της θερμοτητας που εκλυεται απο τις gpus ειναι πολλαπλασιο απο αυτο του cpu ειναι φρονιμο να χωριζουμε την υδροψυξη σε 2 loops.(2 loops σημαινει 2 αντλιες που σημαινει πιο πολλα χρηματα).Να ξερεις οτι σε γενικες γραμμες ενα διπλο ψυγειο μπορει να ψυξει επαρκως μονο τον cpu και ενα τριπλο 2 καρτες.Υπαρχει εναν excel estimator http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=206542 αυτος εδω,κανε τον download και υπολογισε απο κει τι σου κανει.Επειδη εχω κανει υπολογισμους παντως σου λεω οτι ειναι λιγα 2 διπλα για 3 waterblocks οταν τα 2 μαλιστα ειναι απο gpu. Οποτε απο ψυγεια επειδη περιοριζομαστε στα 2 διπλα πας σε XSPC RX240 η RS240(φτηνοτερο) ή Swiftech MCR 240(η καλυτερη σχεση τιμης/αποδοσης) για medium( Και Low) speed fans 1000-1300rpms.Για περισσοτερες στροφες ξεφευγουν σε αποδοση τα ΗW labs black ice gt αλλα θα χεις και πολυ θορυβο http://skinneelabs.com/assets/images/Radiators/TripleV2/triples-v2_heatdiss-10dT.jpg block επεξεργαστη:Η κορυφη ειναι μια Swiftech XT και εναλλακτικα Koolance CPU 370(Μιλαω βασει αποδοσης και οχι βασει προσωπικου γουστου).Πολυ κοντα σε τιμες αποδοσης ειναι κ της EK.Εγω εχω το πρωτο κ τωρα ο cpu Μου δειχνει 29-30 με ambient 27 τωρα (Θεσσαλονικη). Για vga σαφως full cover αν θες κατι καλο.EK waterblocks.Εδω δεν υπαρχει ανταγωνιστης. Για σωληνωσεις θα παρει inside diameter 1/2 " και οutside diameter 3/4"(ID 1/2 OD 3/4).To g 1/4 ειναι το μεγεθος του σπειρωματος που βιδωνει μεσα στο block και ειναι ασχετο με το σωληνα.Η αλλη πλευρα συνδεεται στον σωληνα.Η μια βιδωνει (g 1/4) στο block Και η αλλη μπαινει στο σωληνα.Ειναι οι πιο κοινες σωληνωσεις και βρισκεις και ευκολα fittings σε ολες τις εταιρειες.Mην πας σε 3/8κτλ γιατι θα χεις αυξηση πιεσης κ επακολουθη μειωση ροης και επακουλουθη μειωση θερμοκρασιας.Οσο καλυτερη ροη τοσο καλυτερη θερμοκρασια!Αντλια Swiftech MCP 655(την λενε και D5).Μαπα δεν ειναι με ενσωματωμενο res αλλα εγω προτιμω αυτες γιατι ειναι απιστευτα δυνατες.Πεταει το νερο σε υψος 4 μετρων!! Εγω εχω αυτες Για ρακορ παρε compression fittings.Δεν χρειαζονται σφιγκτηρες. http://www.performance-pcs.com/catalog/index.php?main_page=product_info&products_id=27893 Μη ξεχασεις να βαλεις τους αντιμικροβιακους παραγοντες http://www.petrastechshop.com/sikibyia.html Το ασημι εχει πολυ καλες τετοιες ιδιοτητες.
rafail1994 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Blocks Η διαφορές στης τιμές υπάρχουν γιατί κάθε block έχει διαφορετική εσωτερική δομή. Για να σου εξηγήσω λίγο ποιο αναλυτικά για να καταλάβεις..... Υπάρχουν τρεις τρόποι σχεδιασμού ενός block.Ο πρώτος είναι με ψεκασμό νερου,ο δεύτερος είναι ο σπείρωσης και ο τρίτος βασίζεται στην θεωρία των fins . Ψεκασμός νερού: Στην περίπτωση αυτήν ,στο innerplate υπάρχουν πολύ μικρές υποδοχές στην είσοδο του νερου.Το νερό καθώς μπαίνει από την είσοδο περνά με ταχύτητα μέσα από αυτές της υποδοχές και καθώς είναι πολύ μικρές αυξάνεται η ταχύτητα καταλήγοντας με δύναμη επάνω στο bottom place.Στο κέντρο του υπάρχουν μικρές εσοχές στης οποίες το νερό ψεκάζεται με μεγάλη ταχύτητα .Έτσι σε αυτές της εσοχές το νερό καθώς ψεκάζεται με ταχύτητα μέχρι να μπορέσει να διαφύγει εγκλωβίζεται για ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα μέσα τους και εστί απορρόφα την θερμότητα. Σπείρωσης : Σε αυτήν την μέθοδο εσωτερικά το block έχει χαραγμένους διάδρομους από τους οποίους περνά το νερό.Η φιλοσοφία του είναι πάλι η ιδια.Το θέμα είναι να έχει όσον γίνεται μεγαλύτερη διαδρομή ώστε να απορρόφα περισσότερη θερμότητα από τον επεξεργαστή. Fins : Τα fins είναι διάφορα σχήματα με γωνίες όπως τετράγωνα στο εσωτερικό του block.Η ύπαρξη των γωνιών βοήθα στην καλύτερη απορρόφηση της θερμότητας . Για τους σωλήνες υπάρχουν δυο μεγέθη ½ και 3/8 .Το πρώτο προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς ροής τους νερού από ότι το δεύτερο άλλα να ξέρεις ότι όσο και γρήγορα να κινείται το νερό στο σύστημα θα μένει τον ίδιο χρόνο μέσα στο ψυγείο οπότε δεν εχουν διάφορα σε αυτόν τον τομεα.Για την ποιότητα η καλύτερη είναι η tygon άλλα είναι ακριβή και δεν τους βρίσκεις εύκολα .Για σωλήνες πάρε αυτούς με την σιλικόνη είναι η ποιο φτηνή και αξιόπιστη. Αντλία: Υπάρχουν δυο τεχνολογίες κατασκευής αυτήν με φτερωτή οι οποίες βασίζονται στο φαινόμενο του νερόμυλου και οι φυγοκεντρικές που στηρίζονται στο φαινόμενο της φυγοκέντρου δύναμης. Εσύ κοιτά την απόδοση της αντιας η όποια μετριέται σε l/h.Δηλαδή αν έχουμε ένα δοχείο χωρητικότητας 1000 λίτρων και αν μια αντλία αποδίδει 1000l/h τότε θα κάνει μια ώρα να γεμίσει το συγκεκριμένο δοχείο.
sterizos Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Φιλε αυτο το τελευταιο που ειπες ισχυει μονο για μεση θερμοκρασια(δεν αλλαζει με την ροη).Για load temps(αλλαζουν με τη ροη οπως αποδεικνυεται πρακτικα) δεν εχει σχεση και επειδη ο φιλος ειπε οτι θα κανει oc ,οι Load temps του ειναι πολυ χρησιμες. Μεγαλυτερη ροη --->μικροτερη θερμοκρασια ..So you can see that higher flow rates result in lower load temps. Εδω ειναι τα διαπιστευτηρια http://www.xtremesystems.org/forums//showthread.php?p=3654044 PS to l/h δεν ειναι αποδοση ειναι παροχη(V/t)
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 @sterizos: Οι καρτες κατα πασα πιθανοτητα θα μεινουν. Με 2 διπλα ψυγεια δε νομιζω να εχω ιδιαιτερο προβλημα. Ειδα σε reviews οτι και με 1 τριπλο ψυγειο, i7 overclocked και 2 καρτες γραφικων ειχε οχι μονο καλες θερμοκρασιες, αριστες θα ελεγα. Ποσο μαλλον με 2 διπλά. Χώρος υπάρχει αφθονος στο κουτι, δεν τιθεται καν τετοιο θεμα απο χωροταξικη αποψη. Πριν παμε παρακατω, τα ψυγεια που ανεφερες ειναι τριπλα, ενω θελουμε διπλά. Ειναι καλυτερα 2 αντλιες των 50 ευρω ή μια των 100?
rafail1994 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Φιλε αυτο το τελευταιο που ειπες ισχυει μονο για μεση θερμοκρασια(δεν αλλαζει με την ροη).Για load temps(αλλαζουν με τη ροη οπως αποδεικνυεται πρακτικα) δεν εχει σχεση και επειδη ο φιλος ειπε οτι θα κανει oc ,οι Load temps του ειναι πολυ χρησιμες. Μεγαλυτερη ροη --->μικροτερη θερμοκρασια ..So you can see that higher flow rates result in lower load temps. Εδω ειναι τα διαπιστευτηρια http://www.xtremesystems.org/forums//showthread.php?p=3654044 PS to l/h δεν ειναι αποδοση ειναι παροχη(V/t) Αν διάβασες σωστά αυτό που έγραψα λέω οτι το 1/2 κυλαει το νερό ποιο γρήγορα άλλα αφού και στης δυο περιπτώσεις το νερό θα μήνη το ίδιο χρονικό διάστημα στο ψυγείο οπότε η διαφορές είναι πολύ μικρές . Όσον αναφορά την αντλία η απόδοση ροής μιας αντλίας μετριέται σε L/H (λίτρα ανά ώρα )
sterizos Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 @sterizos: Οι καρτες κατα πασα πιθανοτητα θα μεινουν. Με 2 διπλα ψυγεια δε νομιζω να εχω ιδιαιτερο προβλημα. Ειδα σε reviews οτι και με 1 τριπλο ψυγειο, i7 overclocked και 2 καρτες γραφικων ειχε οχι μονο καλες θερμοκρασιες, αριστες θα ελεγα. Ποσο μαλλον με 2 διπλά. Χώρος υπάρχει αφθονος στο κουτι, δεν τιθεται καν τετοιο θεμα απο χωροταξικη αποψη. Πριν παμε παρακατω, τα ψυγεια που ανεφερες ειναι τριπλα, ενω θελουμε διπλά. Ειναι καλυτερα 2 αντλιες των 50 ευρω ή μια των 100? Προβλημα απο αποψη μειωμενης αποδοσης θα χεις.Τρεξε το προγραμμα που σου ειπα και δες οτι με 2 διπλα ειναι λιγα αυτα. Tα ψυγεια βγαινουν και σε διπλα οπου εχω 360 βαλε 240.Η καθε εταιρεια βγαζει απο μονο μεχρι τετραπλα Εξαρταται ποια αντλια.Η D5 σου ειπα ειναι κορυφαια.Για να δεις ποια ειναι καλυτερη συγκρινες τους αριθμους.Αυτη που εχει μεγαλυτερη παροχη κερδιζει.
NT1G Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Ρε George με όλους αυτούς τους ανεμιστήρες για τα ψυγεία δεν θα τραβάς τα μαλλιά σου από την φασαρία;
sterizos Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Αν διάβασες σωστά αυτό που έγραψα λέω οτι το 1/2 κυλαει το νερό ποιο γρήγορα άλλα αφού και στης δυο περιπτώσεις το νερό θα μήνη το ίδιο χρονικό διάστημα στο ψυγείο οπότε η διαφορές είναι πολύ μικρές . Όσον αναφορά την αντλία η απόδοση ροής μιας αντλίας μετριέται σε L/H (λίτρα ανά ώρα ) Αν μιλαμε για Load temps οι διαφορες ειναι μεγαλες αν δεις στο Link που εστειλα Αποδοση ροης δεν υπαρχει ,εσυ τη βαφτισες ετσι.Στη Μηχανικη ρευστων οτιδηποτε μετριεται σε V/t λεγεται παροχη. Δεν υφισταται αποδοση ροης στη Μηχανικη και ουτε περιγραφεται απο καποια εξισωση οπως η παροχη. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE_%28%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%29 Αν κανεις google αποδοση ροης δεν θα βρεις τιποτα(μολις εκανα).Δεν θελω να το παιξω εξυπνος αλλα για να μιλαω για αυτο σημαινει οτι το χω σπουδασει.
sterizos Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 +το μανομετρικό ύψος. ναι σαφως ,το ανεφερα στο πρωτο μου Post.Η d5 το πεταει 4 μετρα .Το δοκιμασα και το ειδα!Ειναι η καλυτερη επιλογη αλλα κοστιζει κιολας.Μετα εχω δει κατι αλλες αντλιες iwaki(υπερβολη) τις οποιες τις χρησιμοποιουν στα ενυδρεια.Ειναι πολυ δυνατες αλλα προσθετουν κ πολυ θερμοτητα!
NT1G Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Γενικά δεν προτείνουν και eheim που είναι για ενυδρεία;
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Μέλος Moderators Δημοσ. 22 Μαΐου 2011 Ρε George με όλους αυτούς τους ανεμιστήρες για τα ψυγεία δεν θα τραβάς τα μαλλιά σου από την φασαρία; Τεσσερις noiseblocker πιστεψε με δεν ακουγονται ΚΑΝ, σε σχεση με τους 2 στο κουτι, 1 στον επεξεργαστη, 1 εξτρα στις καρτες γραφικων, καθως και τα 2 φανς των καρτων που εχω τωρα και ειναι η ελαχιστη δυνατη και βιωσιμη λυση για τη ψυξη του υπολογιστη. Ειδικα με 4 ποτενσιομετρα για να σκανε εντελως σε idle, θα ειναι ο,τι καλυτερο. Εκανα το excel, βγαζει στο συστημα Α (αυτο που πειραξα) 64,89. Τι σημαινει αυτο? Max load 64,49? Τι αλλο να κοιταξω?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.