Doc1355 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 (επεξεργασμένο) EDIT: Ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε για τον i7 920 όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους υπόλοιπους επεξεργαστές της σειράς s1366 (930,940,950,...) Βλέποντας πώς έχουν ανοιχτεί κατα καιρούς θέματα για overclocking του συγκεκριμένου επεξεργαστή πήρα την πρωτοβουλία να φτιάξω έναν οδηγό σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει και αυτά που έχω εφαρμόσει και εγώ ο ίδιος ώστε να ανεβάσω την συνχότητα του επεξεργαστή μου Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, Προτεινόμενο Υλικό: 1. Καλή ψύξη (μήν χρησημοποιείται την stock ψύκτρα) 2. DDR3 1600+ (προαιρετικό) 3. x58 Motherboard 4. Eνα καλό τροφοδοτικό 5. Χαρτί, μολύβι και υπομονή για να σημειώσουμε πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε Προτεινόμενο Λογισμικό για τον έλεγχο σταθερότητας: 1. Prime95 http://www.mersenne.org/freesoft/ 2. Linx http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=201670 3. Memtest86+ http://www.memtest.org/ 4. CPUz http://www.cpuid.com 5. Realtemp http://www.techpowerup.com/realtemp/ Βασικά Όροι και Σύντομος Οδηγός Ρυθμίσεων: BCLK : ελέγχει την ταχύτητα μνήμης, qpi speed και την ταχύτητα πυρήνα βασιζόμενο στον πολλαπλασιαστή που έχετε ρυθμίσει QPI : Είναι το πώς το CPU και το chipset X58 επικοινωνούν, έχει πολλαπλασιαστές των 18x, 22x, και 24x Memory : η μνήμη υπολογίζεται σε 6x, 8x, 10x, 12x, ή 14x συστήνω 6x και 8x. Ανάλογα με το bios σας, μπορεί να ονομάζεται ratio ή multiplier Turbo mode : Ενεργοποιεί τον 21x multiplier στο chip CPU Multiplier : Στον 920 το εύρος είναι 19x-21x (Έχει βρεθεί ότι το 19x και 21x είναι πιο σταθερά από το 20x) Vcore : Τάση του επεξεργαστή σας QPI/Uncore (VTT) : Αυτή η τάση παίζει ρόλο στην επαρκή τροφοδοσία για overclock στις Ram σας Vdimm (Dram Voltage) : Η τάση τον Ram Συμαντικά πράγματα πρίν το Overclock: EIST (Enhanced intel speedstep technology) : Είναι μια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει να απενεργοποιείται κατά την δοκιμή της σταθερότητας του overclocking αλλα μπορεί να ενεργοποιηθεί αφού είναι σταθερό το σύστημα C1E : Μία ακόμη τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας. Απενεργοποίηστε κατά την διαδικασία σταθερότητας του overclocking, και ενεργοποιήστε το στη συνέχεια. Οτιδήποτε λέει Spread Spectrum το απενεργοποιούμε PCIE frequency : Συνήθως στο 100 εξαρτάται όμως απο την μητρική σας Load Line Calibration : Με αυτό ξεφορτωνόμαστε το vdroop και μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του overclock Ολες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις ας είναι στο auto.. Αν έχετε κάνει ήδη κάποιες ρυθμίσεις στο bios γυρίστε τα σε default πρίν ξεκινήσετε!!! Επίσης ρυθμίστε τα windows ώστε να μήν κάνουν επανεκκίνηση σε περίπτωση bsod για να μπορείτε να δείτε τι σφάλμα σας βγάζει Για να το κάνετε αυτο: 1. Δεξί κλίκ στο Υπολογιστής Μου, διαλέγουμε Ιδιότητες. 2. Κλίκ στο Advanced System Settings. (σόρρυ για τα αγγλικά αλλα έχω στα αγγλικά τα win ) 3. Στην καρτέλα αυτή, κάτω απο το “Startup and Recovery”, κάνουμε κλίκ στο “settings”. 3. Κάτω απο το “System Failure”, ξετικάρουμε το κουτάκι δίπλα στο “automatic restart”. Τρόπος #1: Η μέθοδος αυτή λαμβάνει μακράν το μεγαλύτερο χρόνο, αλλά αξίζει όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Ξεκινήστε μπαίνοντας στο bios και αλλάξτε την τάση (vCore) στην default τάση του επεξεργαστή σας (vid) και ρυθμίστε το vtt στο 1,25 και το Dram Voltage στο 1,65 Ρυθμίστε τον multiplier στο 21x, αποθηκεύστε τις αλλαγές και βγείτε απο το bios για να μπείτε κανονικά στα windows Ανοίξτε το RealTemp και το Prime95 με 8 threads και κάντε έλεγχο σταθερότητας για μία ώρα τουλάχιστον, οι θερμοκρασίες δέν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 80 βαθμούς κατα τον έλεγχο με το Prime95, καλό θα είναι να βρίσκονται το ανώτερο ~70. Αφού δούμε ότι το σύστημα είναι σταθερό μπαίνουμε πάλι στο bios και ανεβάζουμε το BCLK κατα 10-15 μονάδες και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία stress. Αυτό το κάνουμε μέχρι να βρούμε το υψηλότερο BCLK με την default (vid) τάση του επεξεργαστή μας...(κουραστικό ε? ) Απο εκεί και πέρα ανεβάζουμε λίγο λίγο την τάση αν το αποτέλεσμα δέν μας ικανοποιεί. Τρόπος #2: Ρυθμίστε τα IOH και ICH σε 1.2, το Dram Voltage σε 1.65, το Cpu pll σε 1.88 και το Vtt 1.35... Για τους κατόχους D0 Stepping ρυθμίστε το vCore σε 1.275 Για τους κατόχους C0/C1 Stepping ρυθμίστε το vCore σε 1.4 Το BCLK σε 190/191 ή 210/211 και το Multiplier σε 21x ή 19x ανάλογα με το Bclk Αποθηκεύμουμε τις ρυθμίσεις μας και μπαίνουμε Windows Ανοίγουμε RealTemp και Prime95 όπως πρίν και κάνουμε stress, οι D0 λογικά θα είναι οκ αλλα οι C0 ίσως να έχουν σφάλματα.. Λογικά θα δείτε και αυξημένες θερμοκρασίες αλλα αν είναι στα επίπεδα που είπαμε δέν υπάρχει πρόβλημα, αν το σύστημα είναι σταθερό μπορούμε να αρχίσουμε την προηγούμενη διαδικασία αλλα ανάποδα με την μόνη διαφορά ότι τώρα θα κατεβάζουμε το vCore για να βρούμε το λιγότερο δυνατό στο οποίο το σύστημα μας είναι σταθερό. Τρόπoς #3: Ρυθμίστε τα IOH και ICH σε 1.2, το Dram Voltage σε 1.65, το Cpu pll σε 1.88 και το Vtt 1.35... Το BCLK σε 190/191 ή 210/211 και το Multiplier σε 21x ή 19x ανάλογα με το Bclk Οι D0 συνήθως πιάνουν τα 4Ghz με vCore απο 1.176 εώς 1.256, δοκιμάστε ανάμεσα σε αυτές τις συχνότητες για να δείτε ποιά ταιριάζει στο δικό σας σύστημα Οι C0/C1 είναι πιό περίεργοι και θέλουν vCore απο 1.27 μέχρι 1.4 και ίσως μερικοί να μήν μπορούν να φτάσουν κάν τα 4Ghz Αυτή η μέθοδος είναι δύσκολη καθώς υπάρχει περίπτωση να μήν bootάρει ο υπολογιστής εώς ότου βρούμε το κατάλληλο vCore Σφάλματα κατα τήν διάρκεια του Prime95: Freeze: Δώστε περισσότερο vCore Bsod code 101: Δώστε περισσότερο vCore Bsod code 124: Αυξήστε/Μειώστε το Vtt κατά 0.25 Σύμφωνα με την Intel τα παρακάτω είναι ασφαλή όρια: Vcore: ~1.4 qpi/uncore (VTT): 1.35 PLL: 1.88 Vdimm (Dram Voltage):~1.65 IOH: Less than 1.3 ICH: Less than 1.3 Oρίστε και μερικά ακόμα σφάλματα (Bsod): 0x101 = Αυξήστε το vCore 0x124 = Αυξήστε/Μειώστε το vCore ή το QPI/VTT...(πρέπει να κάνετε έλεγχο ώστε να δείτε τί απο τα 2 χρειάζεται) 0x0A = Ασταθής RAM, Αυξήστε πρώτα το QPI και αν δέν δουλέψει αυξήστε το vCore 0x1E = Αυξήστε το vCore 0x3B = Αυξήστε το vCore 0x3D = Αυξήστε το vCore 0xD1 = Αυξήστε/Μειώστε το QPI/VTT 0x9C = Αυξήστε/Μειώστε το QPI/VTT 0x50 = RAM timings/Frequency ή uncore, αυξήστε το RAM voltage ή προσαρμόστε το QPI/VTT 0x109 = Λίγο ή πολύ RAM voltage 0x116 = Χαμηλό IOH (NB) voltage, πρόβλημα με την GPU (συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε sli-cfx ή overclocked GPU) Προειδοποίηση: To Overclocking θα ακυρώσει την εγγύησή της cpu σας, να είστε προσεκτικοί. Λαμβάνετε Την Πλήρη Ευθύνη!!! Ελπίζω να βοηθήσει και για οποιαδήποτε λάθη και διορθώσεις δείτε να μου τα επισημάνετε για να αλλαχθούν Επεξ/σία 25 Μαΐου 2011 από Doc1355 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
stm00192 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Ωραίος!!! Χαράς την υπομονη σου να τον γράψεις!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doc1355 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SOCRATIS1000 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Πολυ καλο.Μπραβο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rafail1994 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Μπράβο Μάνο πολύ κάλος οδηγός για αυτούς που ξέκαναν τώρα . Ένα μικρό λαθάκι που πρόσεξα κατά το διάβασα είναι αυτό PCIE frequency : Πάντα στο 100 Δεν πρέπει να είναι πάντα στο 100 κάποιες μητρικής σε συνδυασμό με κάποιες κάρτες γραφικών αντιμετωπίζουν προβλήματα στο 100 και δουλεύουν στο 101 η στο 99.Οποτε μην ειναι π.χ στο 99 και το βάλουν στο 100 και αντιμετωπίζουν πρόβλημα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SPANK Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Πολυ καλός ο οδηγός Doc θα βοηθήσει αρκετούς και θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτο που λέει ο rafail για το PCIE Frequency, που ορισμένοι το βάζουν ακόμα και πάνω απο απο 107 108 χωρίς προβλήματα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doc1355 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Οκ παιδιά ευχαριστώ, θα το αλλάξω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
karmen1983 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Χαράς το κουράγιο και την υπομονή σου, αλλά το Τρόπες #3 κάνε το ή Τρύπες ή Τρόπος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doc1355 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 χαχαχαχαχα LOL και καλά εγώ δέν το είδα όλοι οι άλλοι?.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
karmen1983 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Γυναικείο μάτι αγόρι μου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doc1355 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Καλά κορίτσι μου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rafail1994 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 χαχαχαχαχα LOL και καλά εγώ δέν το είδα όλοι οι άλλοι?.... Εμείς προσέχουμε ποιο σημαντικά :lol: 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
outlaw star Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 χαχαχαχαχα LOL και καλά εγώ δέν το είδα όλοι οι άλλοι?.... για να μάθεις να γελάς μαζί μου άλλη φορά Συγχαρητήρια για τον οδηγό Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doc1355 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 για να μάθεις να γελάς μαζί μου άλλη φορά Συγχαρητήρια για τον οδηγό χεχεχε thanks ρε Εμείς προσέχουμε ποιο σημαντικά :lol: Ναι ναι εννοείτε Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
karmen1983 Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2011 Εμείς προσέχουμε ποιο σημαντικά :lol: Όπως; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα