Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Μπορω να διαφωνησω σε αυτο, στη φυση θα βρεις ηχους που να μιμουνται ηλεκτρονικους ηχους. κλπ

Οι ηλεκτρονικοί ήχοι μιμούνται τους φυσικούς. Όχι το ανάποδο.

Για μενα η ηλεκτρονικη ειναι σε υψηλοτερο επιπεδο, επειδη δινει πολυ μεγαλυτερες δυνατοτητες και πληθωρα επιλογων στον συνθετη με αποτελεσμα να ειναι απιστευα ποικιλλομορφη.Χωρις υπερβολη οποιον δεν μπορει να εκτιμησει καποια(οχι ολα) ηλεκτρονικα ηχοτοπια τον θεωρω απαιδευτο μουσικα. Και ας εχει και δεκατιες σπουδων.

Όταν οι επιλογές τείνουν στο άπειρο ούτως ή άλλως, δεν καταλαβαίνω καμία διαφορά (άλλωστε η ουσία δεν είναι κυρίως εκεί, αυτό είναι δευτερεύον). Να τι μπορεί να κάνει ο Λίγκετι χωρίς να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς ήχους:

http://www.youtube.com/watch?v=fXh07JJeA28

Ελπίζω να μην αναφέρεσαι σε μένα στην τελευταία σου πρόταση, γιατί δεν έγραψα ποτέ ότι δεν μπορώ να εκτιμήσω μια μουσική ηλεκτρονική υφή. Απλά η σπουδαιότητά της θα είναι πάντα (ίσως) περιορισμένη σε σχέση με άλλα πράγματα.

εγώ πάντως το παρακάτω το βρίσκω υπέροχο,

τι και αν έχει πλήκτρα και synth και εφέ...

κάποιος το δημιούργησε και του έδωσε ζωή. είναι ζωντανό και είναι υπέροχο.

Πολύ πιθανό. Έγραψα εγώ κάτι άλλο;

Μη βάζεις τέτοια στεγανά στη ζωή σου. Από αυτό που λές μου δείχνει ένα βαθύτατα συντηρητικό άτομο και δε το λέω με καμία διάθεση να σε πικάρω ούτε ειρωνικά.

Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ να μην ανοίγω τόσο σοβαρές συζητήσεις στο insomnia. Συνήθως αυτά που γράφει κανείς, δε διαβάζονται με προσοχή. Απλά διαβάζονται μέχρι να μπει μια ταμπέλα πάνω σου.

Είμαι συντηρητικό άτομο, επειδή αξιολογώ την ηλεκτρονική μουσική χαμηλότερα από τη φυσική μουσική; Από πού κι ως πού;

Πολύ πιθανό ο δικός μου κόσμος να είναι πολύ μεγαλύτερος και γεμάτος από την ηλεκτρονική μουσική, γι' αυτό να μου φαίνονται λίγα αυτά τα πράγματα.

Προσωπικά αυτή η κουβέντα για μένα δεν έχει νόημα, γιατί η σπουδαιότητα ενός έργου εξαρτάται από σένα τον ίδιο και δεν μπορεί να στην πει κάποιος άλλος με λόγια.

Οσο για το cd που λές εννοείται ότι δεν μπορείς να έχεις τον πραγματικό ήχο και τη δυναμική μιας μπάντας μέσα σε ένα πλαστικό πραγματάκι.

Ή αγοράζεις βινύλιο λόγω αναλογικής ηχογράφησης ή αρχίζεις να κατεβάζεις μόνο flac. Προσωπική εκτίμηση ο ήχος του βινυλίου είναι αξεπέραστος.

Δεν υπάρχει φυσικός ήχος, ούτε από βινύλια, ούτε από flac, ούτε από τίποτα. Μόνο μπροστά σου μπορείς να τα ακούσεις. Όπως αντίστοιχα τίποτα δε θα αντικαταστήσει ποτέ το θέατρο.

• Απαντ. 297
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οι ηλεκτρονικοί ήχοι μιμούνται τους φυσικούς. Όχι το ανάποδο.

Ναι μπερδευτηκα κ το γραψα αναποδα

Όταν οι επιλογές τείνουν στο άπειρο ούτως ή άλλως, δεν καταλαβαίνω καμία διαφορά (άλλωστε η ουσία δεν είναι κυρίως εκεί, αυτό είναι δευτερεύον). Να τι μπορεί να κάνει ο Λίγκετι χωρίς να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς ήχους:

http://www.youtube.c...h?v=fXh07JJeA28

Τι θες να πεις εδω? Μπορω να σου φερω παραδειγματα απο ηλεκτρονικους συνθετες που κανουν παπαδες. Παρεπιπτοντως μ'αρεσει κ ο Ligeti αλλα δεν καταλαβαινω το επιχειρημα σου. Το δικο μου παραμενει : Στην ηλεκτρονικη οι δυνατοτητες ενος συνθετη ειναι απειρως μεγαλυτερες. Γιαυτο απο το 80 και μετα εχει υπαρξει τοσο πολυ καινοτομια σε διαφορα ηλεκτρονικη ειδη.

Ελπίζω να μην αναφέρεσαι σε μένα στην τελευταία σου πρόταση, γιατί δεν έγραψα ποτέ ότι δεν μπορώ να εκτιμήσω μια μουσική ηλεκτρονική υφή. Απλά η σπουδαιότητά της θα είναι πάντα (ίσως) περιορισμένη σε σχέση με άλλα πράγματα.

Δεν καταλαβαινω απο που προκυπτει το τελευταιο.

Πολύ πιθανό ο δικός μου κόσμος να είναι πολύ μεγαλύτερος και γεμάτος από την ηλεκτρονική μουσική, γι' αυτό να μου φαίνονται λίγα αυτά τα πράγματα.

Μεγαλυτερος και πιο γεματος απο που και ως που ? Επισης τι εχεις ακουσει απο ηλεκτρονικη για να την κρινεις τοσο ελαφρια τη καρδια?

Αυτο ειναι που με πειραζει, οτι την υποβαθμιζεις.

Επισκέπτης
Δημοσ.
Το δικο μου παραμενει : Στην ηλεκτρονικη οι δυνατοτητες ενος συνθετη ειναι απειρως μεγαλυτερες. Γιαυτο απο το 80 και μετα εχει υπαρξει τοσο πολυ καινοτομια σε διαφορα ηλεκτρονικη ειδη.

Το επιχείρημά μου ήταν αυτό που έγραψα: οι επιλογές και οι δυνατότητες είναι ούτως ή άλλως άπειρες και χωρίς την ηλεκτρονική μουσική. Το ότι προστίθεται αυτό το νέο είδος, πηγαίνει τις δυνατότητες ένα τικ πιο πάνω, που μέσα στην απειρότητα των δυνατοτήτων, δεν είναι και κάτι τόσο σπουδαίο όσο το παρουσιάζεις.

Δεν καταλαβαινω απο που προκυπτει το τελευταιο.

Ας πούμε ότι είναι απλά η άποψή μου.

Μεγαλυτερος και πιο γεματος απο που και ως που?

Γράφω ότι είναι πιθανό. Όπως πιθανό είναι να υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα από αυτά που εγώ αντιλαμβάνομαι. Το ίδιο πιθανό είναι, όμως, και για οποιονδήποτε άλλο.

Η δικιά μου κρίση, βασίζεται στο πως βλέπω να επιδρούν πάνω μου μουσικά έργα, στη ζωή μου, στο χαρακτήρα μου, ποια με βοηθάνε ουσιαστικά και ποια απλώς πρόσκαιρα, σε ποια ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια πράγματα και ποια έχουν σταθερά την ίδια επίδραση και νοήματα ανέξαρτητα από το ποιος έχω γίνει, με ποια θα μπορούσα να ασχολούμαι επί δεκαετίες και ποια θα βαριόμουν μέσα σε μήνες κ.α. Ειδικά για το τελευταίο μάλιστα, παρατηρώ γύρω μου ότι ακόμα και οι άνθρωποι που τιμούν κάποια έργα, σύντομα τα βαριούνται και τα αφήνουν να ξεχαστούν.

Η τέχνη είναι όπως ο έρωτας. Υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να μην έχεις ερωτευτεί ακόμη και να μην το ξέρεις. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι έχει ερωτευτεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του και αν τον ρωτήσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι αλήθεια.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, όλοι (κι εγώ μαζί φυσικά) ανοιχτή την πιθανότητα να μην έχουν έρθει ακόμη τα καλύτερα και αυτά που ζούμε τώρα να είναι ψίχουλα. Και δεν εννοώ ότι κάποτε μπορεί να γραφτούν καλύτερα έργα. Εννοώ ότι όλα αυτά που περνάνε από τα αυτιά μας τώρα, αυτά τα ίδια έργα που έχουμε ακούσει και ξανακούσει, μπορεί κάποτε να είναι διαφορετικά.

Προσωπικά μου το εύχομαι και για οποιοδήποτε είδος. Δε θα με πειράξει.

Αυτο ειναι που με πειραζει, οτι την υποβαθμιζεις.

Ε, καλά, είναι προφανές ότι διαφωνούμε. Λογικό δεν είναι αντίστοιχα να με πειράζει και μένα η τοποθέτησή σου;

Δημοσ.
Ε, καλά, είναι προφανές ότι διαφωνούμε. Λογικό δεν είναι αντίστοιχα να με πειράζει και μένα η τοποθέτησή σου;

Γιατι, υποβαθμισα εγω στην τοποθετηση μου πχ την κλασσικη μουσικη ή τον Ligeti?

Γράφω ότι είναι πιθανό. Όπως πιθανό είναι να υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα από αυτά που εγώ αντιλαμβάνομαι. Το ίδιο πιθανό είναι, όμως, και για οποιονδήποτε άλλο.

Η δικιά μου κρίση, βασίζεται στο πως βλέπω να επιδρούν πάνω μου μουσικά έργα, στη ζωή μου, στο χαρακτήρα μου, ποια με βοηθάνε ουσιαστικά και ποια απλώς πρόσκαιρα, σε ποια ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια πράγματα και ποια έχουν σταθερά την ίδια επίδραση και νοήματα ανέξαρτητα από το ποιος έχω γίνει, με ποια θα μπορούσα να ασχολούμαι επί δεκαετίες και ποια θα βαριόμουν μέσα σε μήνες κ.α. Ειδικά για το τελευταίο μάλιστα, παρατηρώ γύρω μου ότι ακόμα και οι άνθρωποι που τιμούν κάποια έργα, σύντομα τα βαριούνται και τα αφήνουν να ξεχαστούν.

Η μουσικη που ακουει εχει ολες αυτες τις επιδρασεις που λες. Ακομα, η πλειψοφια οσων εχω ακουσει εχει αντεξει το τεστ του χρονου και ειμαι αρκετα σιγουρος πως θα συνεχισει να περναει αυτο το τεστ. Future Sound Of London , Steve Roach και MFG Θα ακουγονται και το 2050 ξερω γω.

Το επιχείρημά μου ήταν αυτό που έγραψα: οι επιλογές και οι δυνατότητες είναι ούτως ή άλλως άπειρες και χωρίς την ηλεκτρονική μουσική. Το ότι προστίθεται αυτό το νέο είδος, πηγαίνει τις δυνατότητες ένα τικ πιο πάνω, που μέσα στην απειρότητα των δυνατοτήτων, δεν είναι και κάτι τόσο σπουδαίο όσο το παρουσιάζεις.

Αρα λες οτι Απειρο + κατι μας κανει παλι απειρο οποτε κλαιν ε?

Διαφωνω , οι επιλογες χωρις την ηλεκτρονικη ειναι σαφως πιο περιορισμενες. Καταρχην εχεις περιορισμενα οργανα. Παρε την ροκ πχ, τα οργανα ειναι λιγο πολυ στανταρ: ηλεκτρικη κιθαρα,μπασσ,ντραμς,αντε κανα πνευστο. Μπορεις να κανεις αρκετα με αυτα, και πραγματα που ξεχωριζουν, αλλα οταν αναφερομαστε σε ηλεκτρονικη μιλαμε για πολυ περισσοτερες δυνατοτητες ηχων (αλλα και το τι μπορεις να κανεις με αυτους). Μπορεις σε ενα κομματι ξερω γω να χρησιμοποιησεις ανετα 50 οργανα ξερω γω.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το ότι η ροκ μουσική είναι υποανεπτυγμένη, δε σημαίνει τίποτα ρε συ. Έχει να κάνει κυρίως με την εμπορευματοποίηση, γιατί προφανώς όλοι οι παραγωγοί χρηματοδοτούν μόνο τις δοκιμασμένες συνταγές (το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στον κινηματογράφο). Ξέρεις πόσα όργανα υπάρχουν; Πόσες διαφοροποιήσεις τους; Πόσοι τρόποι να βγάλουν ήχους; Άκου αυτό και πες μου ότι είναι πιάνο:

http://www.youtube.com/watch?v=zr8gTKDQ7NQ

Αλλά και ξεφεύγοντας από τις παραλλαγές γνωστών οργάνων, τα όργανα είναι άπειρα (όπως θα έλεγες κι εσύ).

ΥΓ. Το άπειρο + κάτι = άπειρο, δεν είναι κλάιν. Αλλά δεν είναι και η απίστευτη επανάσταση που παρουσιάζεις. Με βάζεις συνέχεια να επαναλαμβάνομαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενταξει φαινεται ξεκαθαρα οτι ειναι πιανο.

Το ροκ το εφερα σαν παραδειγμα, δεν ειναι ολο το ροκ εμπορικο κ ακομα και εκει υπαρχουν καινοτομιες σε διαφορα ειδη, εννοειται, αλλα και παλι , ειναι καιτ που δεν μπορει εκ των πραγματων να ξεφυγει ΠΟΛΥ απο τα συνηθισμενα. Υπαρει ξερω γω το κραουτροκ , το drone metal , ambient rock ( http://en.wikipedia....tars_of_the_Lid , αν κ αυτοι εχουν κ επιρροες απο ηλεκτρονικη, η καινοτομια που λεγαμε), υπαρχει κραστ πανκ κ χαρτνκορ πανκ κλπ

ΥΓ. Το άπειρο + κάτι = άπειρο, δεν είναι κλάιν. Αλλά δεν είναι και η απίστευτη επανάσταση που παρουσιάζεις. Με βάζεις συνέχεια να επαναλαμβάνομαι.

Σαφως και ειναι επανασταση απο την στιγμη που ξεπηδησανε δεκαδες καινουρια ειδη μουσικης! Παντως δεν μου ειπες, τι εχεις ακουσει απο ηλεκτρονικη μουσικη.

Και συ με κανεις κ επαναλαμβανομαι :P

Επισης για το θεμα του λαιβ υπαρχουν κ τετοιες λυσεις : http://www.fridge.gr...tion-launchpad/

Τελος να προσθεσω οτι ο ηλεκτρονικος συνθετης οχι μονο μπορει να φτιαξει μελωδιες κλπ για ενα κομματι , αλλα και να δημιουργησει οτι ηχο θελει... Δηλαδη αντιστοιχο της δυνατοτητας καποιος οχι μονο να συνθετει μουσικη αλλα να ειναι κ να κατασκευαζει τα οργανα που θελει , κατα καποιο τροπο..

Επεξ/σία από -nick-
Δημοσ.

Σόρρυ για το ξεκάρφωτο - και άσχετο με τα προηγούμενα ποστ- αλλά κάπου είδα Depeche Mode και "ό,τι να ναι" στην ίδια πρόταση και μπερδεύτηκα.

Λοιπόν, είτε μιλάμε για ηλεκτρονική, είτε για -σκέτα- ποπ χιτάκια,

επειδή δεν γράφονται κάθε μέρα - και, πόσω μάλλον, ΤΟΤΕ δεν γράφονταν κάθε μέρα- πράγματα σαν το Black Celebration και το Music for the Masses, και εννοώ τόσο καινοτόμα και επιδραστικά ΚΑΙ πιασιάρικα και δημοφιλή την ίδια στιγμή,

αν η μοναδική σας σχέση με τους DM είναι ότι ακούσατε μια μέρα το Personal Jesus τυχαία σε ένα ταξί ή καμιά φρικαλέα διασκευή του Stripped,

δείξτε ΠΛΗΖ λίγη κατανόηση στον κόσμο που άκουγε DM και New Order και Eurythmics πριν γεννηθείτε.

Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά σε λίγο θα δω κανά ποστ "τι να μας πει ο Brian Eno, ό,τι να ναι κι αυτός, ακούς εκεί παραγωγός των Coldplay και του μαλάκα του Μπόνο" και δεν θα ξέρω από πού να το πιάσω.

Δημοσ.

Η μουσική είναι απλά νότες. Το βασικότερο σκέλος της μουσικής είναι η σύνθεση.

Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι έχουν παρανοήσει ορισμένα πράγματα. Νομίζουν ότι όταν κάτι παίζεται σε ηλεκτρονικό στυλ είναι και καλά μοντέρνο και νέο.

Δηλαδή η ίδια ακριβώς σύνθεση αν παιχτεί σε βιολί είναι μπανάλ ενώ αν παιχτεί σε electro είναι μοντέρνα;;

Η ηλεκτρονική μουσική διαφέρει εκτελεστικά και μόνο.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι είναι και αυτή για άλλη μια φορά (όπως συνήθως) ανακάλυψη κλασικών συνθετών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Απλά αργότερα έγινε και αυτή contemporary.

Δημοσ.

Πολύ πιθανό. Έγραψα εγώ κάτι άλλο;

γενική παρατήρηση ήταν, (και ευκαιρία να ακούσω το κομμάτι άλλες εκατονπενηνταδέκα φορές) δεν υπονόησα ότι είπες το αντίθετο!

αλλά και πάλι, και να το έλεγες δεν θα διαφωνούσα μαζί σου, τα γούστα είναι γούστα και είναι 101% σεβαστά,

αν αρχίσουμε να προσπαθούμε να επιβάλουμε ο ένας στον άλλο τα ακούσματα του, το χάσαμε το παιχνίδι!

Δημοσ.

Η μουσική είναι απλά νότες. Το βασικότερο σκέλος της μουσικής είναι η σύνθεση.

Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι έχουν παρανοήσει ορισμένα πράγματα. Νομίζουν ότι όταν κάτι παίζεται σε ηλεκτρονικό στυλ είναι και καλά μοντέρνο και νέο.

Δηλαδή η ίδια ακριβώς σύνθεση αν παιχτεί σε βιολί είναι μπανάλ ενώ αν παιχτεί σε electro είναι μοντέρνα;;

Η ηλεκτρονική μουσική διαφέρει εκτελεστικά και μόνο.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι είναι και αυτή για άλλη μια φορά (όπως συνήθως) ανακάλυψη κλασικών συνθετών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Απλά αργότερα έγινε και αυτή contemporary.

Η μουσικη δεν ειναι μονο νοτες. Υπαρχουν μουσικες στις οποιες οι νοτες δεν παιζουν παρα πολυ ρολο ( πχ ορισμενα Autechre ). Φυσικα και διαφερει κατι αναλογα με τι οργανα θα παιχτει!! Και τι ακριβως εννοεις να παιχτει σε 'ελεκτρο' ? Σε τι ελεκτρο?

Στην ηλεκτρονικη περα απο τις νοτες εισαγονται πολλοι αλλοι παραγοντες , πχ modulation , LFO , αν θα εχει πανω διαφορα fx (φιλτρα, delays, reverbs, equalizers) κλπ κλπ.

Οποτε ειναι τελειως λαθος να πεις οτι η ηλεκτρονικη διαφερει 'εκτελεστικα και μονο'. Αλλαζει κ ο τροπος συνθεσης που γραφεις. Δεν ειναι οτι απλα αυτο που θα το παιζανε drums και πνευστα ξερω γω το παιζουν ηλεκτρονικα οργανα. Εισερχοναι παρα πολλες παραμετροι.

My 0.02$

Δημοσ.

Ότι λέω εγώ ''Η μουσική είναι διανοητικές σκέψεις''.Υπάρχει πραγματική μουσική,υπάρχει το αίσχος,υπάρχουν,αφήστε δικαιολογίες με γούστο.Ναι,δικαίωμα σου να ακούεις ότι θέλεις αλλά να μην αρνήσε ότι είναι αίσχος.Άλλο να ακούεις Godspeed you Black Emperor! και άλλο Lady Gaga.Γιατί;Το πρώτο σε κάνει με ανοικτό πνεύμα,με σκέψεις και φαντασία ενώ το δεύτερο σε μαλ**ίζει.

Δημοσ.

Η μουσικη δεν ειναι μονο νοτες. Υπαρχουν μουσικες στις οποιες οι νοτες δεν παιζουν παρα πολυ ρολο ( πχ ορισμενα Autechre ). Φυσικα και διαφερει κατι αναλογα με τι οργανα θα παιχτει!! Και τι ακριβως εννοεις να παιχτει σε 'ελεκτρο' ? Σε τι ελεκτρο?

Στην ηλεκτρονικη περα απο τις νοτες εισαγονται πολλοι αλλοι παραγοντες , πχ modulation , LFO , αν θα εχει πανω διαφορα fx (φιλτρα, delays, reverbs, equalizers) κλπ κλπ.

Οποτε ειναι τελειως λαθος να πεις οτι η ηλεκτρονικη διαφερει 'εκτελεστικα και μονο'. Αλλαζει κ ο τροπος συνθεσης που γραφεις. Δεν ειναι οτι απλα αυτο που θα το παιζανε drums και πνευστα ξερω γω το παιζουν ηλεκτρονικα οργανα. Εισερχοναι παρα πολλες παραμετροι.

My 0.02$

Τα οποία εφέ μπορεί άνετα να τα αναπαράγει ο DJ όταν παίζει με την κονσόλα. Πέρα από κάτι looped electronic effects, δεν βλέπω τον λόγο ύπαρξης τους. Υπάρχουν εξαιρέσεις (όπως εφέ κεραυνών ή βροχής για την δημιουργία ατμόσφαιρας, σφυρίχτρες που να δίνουν ένταση και διάφορα ωραία tricks) αλλά ποτέ δεν μου άρεσαν τα πειράματα με τα φίλτρα στις χαμηλές συχνότητες (γιατί μου το χαλάνε και θέλω εγώ να τα κατεβάζω και να προσθέτω το BOOM effect όταν εγώ το θέλω). Κατά γενική ομολογία όμως οι producers χώνουν electro effects (και γενικώς effects) απλά για να πλουτίσουν τα κομμάτια τους και δεν έχει να κάνει με την δομή του τραγουδιού. Ένα delay filter πχ μπορεί άνετα να προστεθεί και στα 'κανονικά' όργανα όταν είσαι μέσα στο studio.

Επίσης μπορεί ένα electro κομμάτι να μετράει αλλά η ορχηστρική του έκδοση να σπέρνει (η οποία ορχηστρική έκδοση δεν περιέχει τα electro effects). All in all, it's all about the melody πιστεύω κι εγώ. Όταν μια μελωδία γ@μάει, τότε όπως και να την παίξεις, το τελικό αποτέλεσμα θα μετράει. Μπορεί να μετράει λιγότερο αν δεν έχει γίνει καλό mastering ή αν τα synths είναι για τον πέορ. Προτιμώ όμως χίλιες φορές ένα τέτοιο κομμάτι από κάποιο generic ή από κάποιο που ακολουθεί την 'πεπατημένη οδό της EDM' κι ας διαθέτει γερά synths.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...