Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Εδώ και λίγο καιρό σκέφτομαι να αγοράσω μικρόφωνο γιατί θέλω να κάνω ηχογράφηση με τέλειο ήχο. Ρώτησα ένα καθηγητή μου που ξέρει λιγάκι από μικρόφωνα, κονσόλες και όλα τα σχετικά, και μου είπε ότι πρώτα θα πρέπει να αγοράσω μια κάρτα ήχου, και ύστερα να κοιτάξω για μικρόφωνο. Δυστυχώς βιαζόταν οπότε δεν μπόρεσα να τον ρωτήσω παραπάνω πράγματα. Αλλά δεν στενοχωρήθηκα αφού ξέρω ότι πάντα στο διαδίκτυο θα βρω απαντήση στα περισσότερα ερωτήματα!

Λοιπόν, καταρχάς να πω ότι είμαι εντελώς άσχετος όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των συσκευών(μικρόφωνα, κάρτες ήχου, ηχεία). Θα ήθελα να με βοηθήσετε στο να επιλέξω μια κάρτα ήχου και μικρόφωνο. Την χρήση την ανέφερα, θα ηχογραφώ, κυρίως φωνή, πιάνο, ίσως και κιθάρα.

Αν ήθελα να ηχογραφώ και χορωδία, θα άλλαζε κάτι? Παραπάνω μικρόφωνα ίσως?

Να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όσους ασχοληθούν με το ερώτημά μου!

Δημοσ.

Κάθε μικρόφωνο είναι και για άλλη χρήση.

Άλλο το μικρόφωνο φωνής άλλο το μετρητικό άλλο για ντράμς.

Πέραν των μονάδων σημασία έχει η διάταξη στην οποία θα τοποθετήσεις τα μικρόφωνα.

Τα μικρόφωνα θέλουν και προενύσχηση. Εάν έχεις παραπάνω από ένα πιθανά θα χρειαστείς για παράδειγμα ένα τετρακάναλο μίκτη. Στο μίκτη θα μπορείς να συνδέεις και ηλεκτρικά όργανα, ηλεκτρικές κιθάρες κ.ο.κ.

Η παραπάνω κάρτα ήχου έχει τη δυνατότητα να κάνει εγγραφή σε δύο κανάλια (στέρεο). Πιθανά να σου είναι χρήσιμη μια κάρτα που μπορεί να γράψει 4 κανάλια. Απλό παράδειγμα, γραφεις ένα όργανο ανα κανάλι. Και μετα κάνεις τη στερεοφωνική μίξη στο pc.

Γενικά πρέπει να ορίσεις ένα budget, και κάποια συγκεκριμένα σενάρια ηχογράφησης για να σου προτείνουμε κάτι για αρχή.

Από την μια μη προσπαθήσεις να αγοράσεις τα πάντα με τη μια και πανάκριβα. Από την άλλη πρόσεχε γιατι το φτηνό δυο φορές θα το πληρώσεις. Κατέστρωσε σχέδιο.

Τέλος υπάρχουν και φορητές συσκευές ηχογράφησης. Όχι απλά δημοσιογραφικά ραδιοφωνικά, αλλά εργαλεία που θα κάνεις εύκολα και φορητά τη δουλειά σου. Η φοριtότητα είναι επίσης κάτι που πρέπει να σκεφτείς. Ακόμα και κάρτα ήχου να θές, πιθανά να σε βολεύει κάποια με Usb / firewire, αντί κάρτας για pc.

Τα γράφω λίγο απλά και περιεκτικά, ελπίζω και κατανοητά :-)

Δημοσ.

Απ' ότι βλέπω θα μπορώ να την συνδέω και μέσω HDMI? (Επιτέλους θα χρησιμοποιήσω την HDMI του laptop μου?! :D)

Από μικρόφωνο έχεις κάτι να μου προτείνεις? Αν αγοράσω πάνω από ένα μικρόφωνο, πως θα τα συνδέω ταυτόχρονα στην κάρτα?

--

Μισο, γράφω τώρα την απάντηση για το 2ο post...

Λοιπόν, budget γύρω στα 300-400, ίσως και μέχρι 500 αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα. Για ευρώ πάντα μιλάω :rolleyes:

1)Σενάριο που σκέφτομαι είναι, φωνή από ένα άτομο και πιάνο ηλεκτρικό του οποίου τον ήχο θα μπορούσα να παίρνω μέσω MIDI.

2)Ένα άλλο είναι σκέτη φωνή από ένα άτομο, και ύστερα στο laptop να κάνω μίξη διαφόρων ηχογραφήσεων.

3)Άλλο, φωνή από ένα άτομο και κανονικό πιάνο(όχι ηλεκτρικό) ή κιθάρα, ή και τα δύο μαζί.

4)Για τη χορωδία που ανέφερα, απλώς το είπα γιατί μου αρέσει να ηχογραφώ την χορωδία του σχολείου μου καμιά φορά στις εκδηλώσεις.. Μην επικεντρωθείς σε αυτό το σενάριο. Πάντως στο σενάριο αυτό υπάρχει χορωδία..30-40 ατόμων, πιάνο και κρουστά μερικές φορές.

Edit: Το budget είναι για την κάρτα ήχου και για το/α μικρόφωνο/α.

Δημοσ.

Οκ η συμβουλή μου είναι για την ώρα η εξής:

Μιας και έχεις ένα καλό ποσό στο μυαλό σου. Μην αγοράσεις τίποτα ακόμα και για καμία δυο εβδομάδες ψάξου!!! Και όχι δε θα λυθούν όλες σου οι απορίες μέσα από ένα Thread και χωρίς μπόλικο διάβασμα γενικά στο νετ.

Λες ότι μένεις στην Earth οπότε σίγουρα θα βρεις κάποιο μαγαζί τύπου ΝΑΚΑ (προσοχή τα τοπικά καταστήματα σε κάποιες τιμές δαγκώνουν, αλλά η εξυπηρέτηση είναι πολύ σημαντική). Πήγαινε εκεί και συζήτα μαζί τους να δεις από κοντά τι λύσεις υπάρχουν. Και αυτό το λέω γιατί τελικά θα χρειαστείς μπόλικα πράγματα που δεν έχεις υπολογίσεις λ.χ. καλώδια, τρίποδα κ.ο.κ. που ανεβάζουν το τελικό κόστος.

Για κάρτα ήχου προσανατολίσου σε ημι επαγγελματική με είσοδο midi μιας και ξέρεις τι είναι :-) Οικονομικά μοντέλα τύπου esi juli@ ή maya, καλή usb κάρτα που θα βρεις αρκετά θετικά σχόλια μετρήσεις και χρήστες η e-mu 0404.

Μικρούς οικονομικούς μίκτες από behringer xenyx θα βρεις εύκολα.

Μη ξεχνάς να ελέγχεις τις αγγελίες για ημιεπαγγελματικές κάρτες και τα σχετικά.

Υπολόγισε και ένα καλό ζευγάρι ακουστικά να ακούς τι γράφεις – εκτός και εάν έχεις κάποιο άλλο καλό τρόπο να ακούς την μουσική σου. Δηλαδή εάν όλα αυτά είναι να τα ακούς από ηχειακια υπολογιστή, τσάμπα ο κόπος και το χρήμα.

Για μικρόφωνα επιφυλάσσομαι για την ώρα τουλάχιστο, συν το ότι δεν είμαι ο καλύτερος να σε συμβουλέψει. Άλλα τουλάχιστο ελπίζω να βοήθησα ως εδώ να έχεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου.

Τσέκαρε για τα πάντα (όλα τα παραπάνω) τιμές στο www.thomann.de , το μαγαζί το ξέρουν πια όλα τα τοπικά καταστήματα και συνήθως σου κάνουν προσφορά κοντά στον τιμοκατάλογο του Thomann.

Δημοσ.

Οκ, αυτό μάλλον είναι το καλύτερο αφού δεν ξέρω και 'γω τι ακριβώς θέλω. Απλώς αυτό που φοβάμαι στα μαγαζιά είναι ότι σου πλασάρουν τα πιο ακριβά πράγματα, και επειδή είμαι άσχετος με τα χαρακτηριστικά όλων αυτών, μην πάρω τίποτα βλακεία στο τέλος. Αλλά αν απλώς ζητάω πληροφορίες και δεν αγοράσω τίποτα βιαστικά όπως λες, δεν πιστεύω να γίνει κάτι τέτοιο.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Συγγνώμη για το double post που κάνω τώρα, αλλά δεν βλέπω κανένα κουμπί Edit στο τελευταίο μου σχόλιο.

Λοιπόν, ξαναβρήκα αυτόν το καθηγητή μου, και μου είπε με αυτά τα χρήματα να πάω για τούτη την κάρτα: http://www.athensproaudio.gr/index.php?target=products&product_id=32019

Είναι πολύ καλή μου είπε. Εγώ όπως είπα, από τα χαρακτηριστικά δεν τα πάω καλά.. Βλέπω έχει 2 εισόδους μικροφώνων, είσοδο για κιθάρα, ο καθηγητής μου είπε ότι έχει και MIDI για πιάνο και είσοδο για ήχο από κονσόλα αλλά εγώ δεν βλέπω κάτι.

Για να ακούσω γνώμες!

Δημοσ.

Έτσι όπως τα λες, είναι περίπλοκη η απάντηση. Αν θες μόνο για ηχογράφηση και όχι "παραγωγή" μουσικής θα σου πρότεινα ένα πανίσχυρο recorder, που γράφει από πρόβα μέχρι live με πολύ καλά αποτελέσματα και το κυριότερο δεν μπερδεύεσαι με pc παρά μόνο στο τελικό στάδιο.

Link

ή λίγο φτηνότερα: Link

Από και και πέρα, αν θες εξωτερική κάρτα ήχου θα χρειαστείς ενα στοιχειωδώς δυνατό pc.

Αν πας σε firewire όπως αυτή που προτείνεις , έχεις firewire στην μητρική σου και αν ναι έχεις chipset texas instruments?

Τσεκαρε αν θες τα recorderάκια και επανέρχομαι και με προτάσεις για κάρτες και μικρόφωνα.

(στην πρόταση του καθηγητη σου δεν βλέπω κάτι να λέει Midi) . Επίσης το Piano πως θα το συνδέσεις με midi με την κάρτα;

Δημοσ.

Προτιμώ σίγουρα την κάρτα, γιατί στην κάρτα μπορείς (από ότι έχω καταλάβει τουλάχιστον) να συνδέσεις ό,τι μικρόφωνο υπάρχει. Μπορεί στο σπίτι να έχω ένα των 200 ευρώ, αλλά αν πάω π.χ. στο σχολείο μου, να έχουν μικρόφωνα των 1000... οπότε η ποιότητα σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερη.

Πιστεύω το laptop που έχω είναι ικανοποιητικό: http://imageshack.us/m/109/7545/unledkh.png

Αυτό για τη μητρική.. θα σε γελάσω.. δεν ξέρω. Υπάρχει τρόπος να μάθω?

Δεν ξέρω.. αν κατάλαβα καλά μου είπε ότι θα μπορώ να συνδέω και πιάνο στην κάρτα.. γίνεται με άλλο τρόπο εκτός από midi και τον παρεξήγησα?(πολύ πιθανό μου φαίνεται :rolleyes: )

P.S. Η κάρτα γραφικών είναι ΑΤΙ Radeon HD 565v (αν και όταν το αγόρασα νομίζω έγραφε στα χαρακτηριστικά 5650)

Δημοσ.

Χμμμμ, to laptop είναι ισχυρό αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχει υποδοχή firewire (σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάς σε κάρτα ήχου usb , η κάρτα γραφικών δεν παίζει ρόλο).

Για δες εδώ πως είναι η θύρα firewire να πεις αν έχεις

Link

Εναλλακτικά,--> Πίνακας ελέγχου, Σύστημα, Προφίλ Υλικού, Κεντρικοί ελεγκτές διαύλου ieee1394 (άλλη ονομασία του firewire όπως και iLink)

Δημοσ.

Επειδή τα έχω στα αγγλικά, γιατί συνήθως όταν ψάχνω βρίσκω αγγλικά sites, λοιπον, πήγα Properties -> Device Manager και κοίταξα τα πάντα εκεί, αλλά δεν έχω.

Δημοσ.

Το πιθανότερο είναι όντως να μην έχεις.

Φαντάσου τώρα να είσαι κα----μένος και να πας να πάρεις ότι σου πουν και να ανακαλύψεις μετά την αγορά ότι έχεις μια κάρτα οπου δεν συνδέεται στο pc σου...

λοιπόν έχουμε και λέμε:

σχεδόν; όλες οι usb κάρτες ήχου

Υπάρχουν με midi keyboards, υπάρχουν με κονσόλα αναλογική, ρίξε μια ματιά, δες και τιμές και τα ξαναλέμε.

Τσέκαρε ιδιαιτέρως

Link

Link

Link

Link

Link

Δημοσ.

Looool.. όντως.. έλεος θα ήταν! Αλλά γι' αυτό ήρθα και εδώ να ρωτήσω, πάντα είναι καλύτερο να έχω πολλές γνώμες. Λοιπόν, απ' ότι φαίνεται.. έχω πολύ ψάξιμο ακόμη. Μου φαίνεται τελικά θα πρέπει να αρχίσω να μαθαίνω τις διαφορές για να καταλαβαίνω και εγώ καλύτερα. Ευχαριστώ, θα τα κοιτάξω αυτά που μου δείχνεις, αν πετύχω και αύριο τον καθηγητή μου θα του μιλήσω να μου πει την γνώμη του. Μου φαίνεται μετά τις εξετάσεις(10 Ιουνίου) με βλέπω να παίρνω την κάρτα τελικά.. αλλά τουλάχιστον θα έχω επιλέξει, ελπίζω, κάτι καλό.

Δημοσ.

Εκτός από αυτά που σου λέω στο pm, μπορείς να απευθυνθείς και στο μαγαζί που δίνεις για συμβουλές. Ένα ακόμα μαγαζί με πολύ καλές τιμές είναι το Link

Πέρνα από αυτούς με τον καθηγητή σου να πάρετε κι άλλες γνώμες. όσο για τον Thomann που προτάθηκε και δίνω κι εγώ links, είναι τεράστιο υπερκατάστημα της Γερμανίας με μεγάλο τζίρο και προς Ελλάδα, μπορείς να ψωνίσεις και από εκεί άφοβα αν βρίσκεις καλύτερες τιμές ή τα bundles των προσφορών.

Όπως και να'χει... ΚΑΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ

ΥΓ 1 αν δεν έχεις ηλεκτρικό πιάνο και έχεις "φυσικό" ας το πουμε πιάνο, δεν έχεις midi σήμα ώστε να το περάσεις μέσω του audio interface (κάρτα ήχου) στο pc σου. Τσεκάρετέ το κι αυτό, μήπως δε σου χρειάζεται υποδοχή midi ή σου χρειάζεται και midi κλαβιέ.

ΥΓ2 μπορείς να συνδέσεις firewire κάρτα ήχου αν έχεις υποδοχή cardbus αγοράζοντας μια πρόσθετη κάρτα με υποδοχή firewire

αυτήν όμως όχι καμία άλλη

Δημοσ.

Για κάρτες ήχου μπορείς να τσεκάρεις και εδώ Link

και επειδή στήνουν και audio pc θα ξέρουν σίγουρα να σου πούνε για το τι κάρτα θα κάνει για το σύστημα και τις ανάγκες σου

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...