the_valliant Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Καλημέρα. Έχω στο πισί μου δύο σκληρούς, SATA II. Σε έναν εξ αυτών υπάρχει το C και 2 ακόμα partitions. Στον άλλον υπάρχουν δύο ακόμα partitions. Θέλω να αντιγράψω το C (μέγεθος ~30 GB) σε νέο δίσκο SSD που αγόρασα, ο οποίος έχει το ίδιο μέγεθος. Πώς γίνεται αυτό, χωρίς να αλλάξουν ονομασία οι υπόλοιποι 'δίσκοι' του συστήματος;;; (ουσιαστικά μόνο το τωρινό C θέλω να αλλάξει όνομα και τα υπόλοιπα να μείνουν ως έχουν).
Γιάννης Platano Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Αν διαβασεις εδω σχετικο θεμα με ssd, που εβαλα κι εγω τα Χριστουγεννα που περασαν, προτεινεται ξεκαθαρα νεα εγκατασταση του λειτουργικου. http://www.insomnia.gr/topic/337668-ssd-tips-tweaks-trim-support/
TheELF Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Πώς γίνεται αυτό, χωρίς να αλλάξουν ονομασία οι υπόλοιποι 'δίσκοι' του συστήματος;;; Θα αλλάξουν αναγκαστικά,αλλά μπορείς να του ξανά δόσεις τα γράμματα που είχαν μέσα από την διαχείριση δίσκων. Ο καλύτερος τρόπος είναι με κάποιο cloning πρόγραμμα π.χ. το norton ghost (από το DOS βρες το Hiren's boot disk) αφού πρόκειται να επεξεργαστείς δίσκο συστήματος. Το δύσκολο είναι να μην μπερδευτείς και σβήσεις κάποιων άλλο δίσκο,επίσης μετά την κλωνοποίηση θα πρέπει να εξαφανίσεις τον παλιό C:\ για να μην έχεις προβλήματα (με κάποιο partition πρόγραμμα) και να ορίσεις από το bios τον SSD σαν μονάδα εκκίνησης.
the_valliant Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 το καταλαβαίνω ότι θα αλλάξουν τα γράμματα - είναι αναμενόμενο - και ξέρω ότι μπορώ να τα ξαναλλάξω... σχεδόν ελεύθερα. Το υπάρχον C δεν θέλω να το πειράξω (π.χ. φορμάτ για άλλη χρήση) ώστε να μπορώ να κάνω fallback αν κάτι στραβώσει. ΦΥΣΙΚΑ θα του αλλάξω όνομα, αφού το νέο C θα είναι ο SSD. Έχω την υποψία (για να μην πω βεβαιώτητα) ότι αν κάνω clone τον C -> SSD ΔΕΝ θα με αφήνει να ορίσω όνομα C. Τη λύση cloning σκεφτόμουν κι εγώ, όμως δεν ξέρω τον τρόπο από SATA -> SSD. Το Hiren ΒοοτCD το έχω, αυτό είναι η λύση μου; Θα διαβάσω τον οδηγό του λινκ και θα επανέλθω... Ευχαριστώ ήδη !!!
TheELF Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Το υπάρχον C δεν θέλω να το πειράξω (π.χ. φορμάτ για άλλη χρήση) ώστε να μπορώ να κάνω fallback αν κάτι στραβώσει. Αναγκαστικά το c:\ πρέπει να εξαφανιστεί για να ξέρει από που να ξεκινάει ο Η/Υ αν έχει δύο c καταλαβαίνεις μπερδεύεται,μπορείς εκτός από το cloning να πάρεις και backup σε αρχείο και να είσαι καλυμμένος. Τη λύση cloning σκεφτόμουν κι εγώ, όμως δεν ξέρω τον τρόπο από SATA -> SSD. Το Hiren ΒοοτCD το έχω, αυτό είναι η λύση μου; Το ίδιο πράμα είναι αρκεί να μην κάνεις π.χ. κατά λάθος SSD->SATA και στο τέλος να πεις το bios από που να ξεκινάει.
the_valliant Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Αναγκαστικά το c:\ πρέπει να εξαφανιστεί ΦΥΣΙΚΑ θα του αλλάξω όνομα, αφού το νέο C θα είναι ο SSD. ... όπως είπα Κάποια όμως γράμματα είναι ... ρεζερβέ στα windows (A, B, C, Ε νομίζω) οπότε δεν μπορώ ελεύθερα να ορίσω σαν C ένα νέο drive ΙΔΙΩΣ καθώς θα υπάρχει τέτοιο ήδη. Μπορεί το Hiren BootCD να μετονομάσει το υπάρχον C σε π.χ. Κ ώστε μετά την κλωνοποίησή του να δώσω στον 'κλώνο' το όνομα C ? Δεν βλέπω άλλον τρόπο... Όπως είπα όμως, επιφυλάσσομαι μόλις κάνω μία δοκιμή με το πρόγραμμα.
TheELF Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μπορεί το Hiren BootCD να μετονομάσει το υπάρχον C σε π.χ. Κ ώστε μετά την κλωνοποίησή του να δώσω στον 'κλώνο' το όνομα C ? Δεν φτάνει αυτό,πάνω στον SATA με το C υπάρχει ο MBR που ορίζει από που να φορτωθεί το λειτουργικό,αν κάνεις cloning αυτό θα υπάρχει και στο SSD οπότε δυο φορές = fail.
the_valliant Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μα, κάνοντας κλώνο του (τωρινού) C στον SSD θα μεταφερθεί και το ΜBR, οπότε μετά -αφού ορίσω ότι ο SSD είναι πλέον ο C και στο BIOS να bootarei το σύστημα από τον SSD, γιατί να έχω πρόβλημα;;;
TheELF Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μα, κάνοντας κλώνο του (τωρινού) C στον SSD θα μεταφερθεί και το ΜBR, οπότε μετά -αφού ορίσω ότι ο SSD είναι πλέον ο C και στο BIOS να bootarei το σύστημα από τον SSD, γιατί να έχω πρόβλημα;;; Σωστό και αυτό,και σε αυτήν την περίπτωση το παλιό c αλλάζει αυτομάτως γράμμα(αφού γίνεται από τα windows αυτό) και δεν χρειάζεται να το αλλάξεις μόνος σου.
the_valliant Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 ΟΚ, είμαστε σε καλό δρόμο Επί της πράξης τώρα... Σε λίγο πάω σπίτι, δεν κρατιέμαι! Έχω αγοράσει τον SSD από τα χριστούγεννα Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
nikomas50 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημοσ. 17 Μαΐου 2011 Δημιούργησε το ghost του C:\ σε μια κατάτμηση του δεύτερου σκληρού. Στη συνέχεια αποσύνδεσε από τον υπολογιστή τον πρώτο σκληρό και κάνε επαναφορά του ghost στον SSD. Όταν στη συνέχεια ξανασυνδέσεις τον πρώτο σκληρό, θα ορίσεις στο BIOS τη σειρά εκκίνησης και αν έχεις 1ο τον SSD θα φαίνεται αυτός σαν C:\ και ο πρώτος σκληρός θα πάρει αυτόματα νέο γράμμα, αν έχεις 1ο τον πρώτο σκληρό θα είναι αυτός ο C:\ και ο SSD θα πάρει νέο γράμμα. Πριν από την επαναφορά του ghost θα πρέπει ήδη να έχεις κάνει format στον SSD και να τον έχεις κάνει ενεργό από τη διαχείριση δίσκων διαφορετικά δε θα μπορεί να μπουτάρει με μόνη την επαναφορά του ghost. Αν θέλεις να κάνεις επιλογή δίσκου εκκίνησης χωρίς να μπαίνεις στο BIOS πρέπει τέλος να χρησιμοποιήσεις το EasyBCD.
the_valliant Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2011 Λοιπόν, το επιχείρησα σήμερα τελικά. Έχω το Norton Ghost 12 το οποίο δε μ'αφήνει να boot-άρω από το δισκάκι, μόνο εγκατάσταση να κάνω μέσα από τα Windows. Κατέβασα λοιπόν το gparted και το HirenCD και τα έκαψα σε CD. Σύνδεσα τον SSD και ξεκίνησα το πισί από το gparted. Βρήκα τον δίσκο (hda) και του δημιούργησα νέο διαμμέρισμα. Το φορμάρισα σε NTFS. Δεν του έδωσα γράμμα, ούτε του έφτιαξα το boot flag. Προσπάθησα μετά να κάνω Copy-Paste το διαμμέρισμα C: στο νέο διαμ/μα. Δεν μ'αφήνει γιατί -μάλλον- έχει μικρότερη χωρητικότητα το νέο από το υπάρχον. Σε άλλο partition που έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα με αφήνει, οπότε δεν χρειάζεται να είναι ίδιες αυτή του C: και αυτή του partition προορισμού. Σκέφτηκα να μειώσω το χώρο που έχει ανατεθεί στο C: ώστε να το κατεβάσω από τα 29GB στα 27GB που είναι ο SSD. Είναι ασφαλές αυτό; Πόση ώρα μπορεί να πάρει; Αν το κάνω αυτό και μετά κάνω Copy-Paste το C: στον SSD, θα με αφήσει να θέσω το boot flag? Αν τελειώσω με αυτά, κάνω αυτό που προτείνει ο nikomas50 μετά; Αποσυνδέω δηλαδή τον SATA που έχει το C: με τα Win7 και boot-άρω με τον SSD ώστε να πάρει εκ νέου το drive letter C: ? Αν γίνουν όλα σωστά, δε με νοιάζει μετά να φορμάρω το partition που έχει τώρα τα Win7. Σκέφτομαι να βάλω τα WinXP εκεί και να το κάνω multi-boot...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα