Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

μία ερώτηση αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει

αν κάποιος έχει την επικαρπία 100% και δώσει την ψιλή κυριότητα σε κάποιον Α με συμβόλαια κτλ...μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να δώσει εκ νέου (μεταβιβάσει) την ψιλή κυριότητα σε κάποιον Β χωρίς την συγκατάθεση ή γνώση του Α?

Ευχαριστώ

• Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• 9 μήνες μετά...
Δημοσ.

Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει με το εξής πρόβλημα:

Έχω ένα σπίτι που μου έχει γίνει δωρεά εν ζωή και μου ανήκει το 50% της ψιλής και το 50% της πλήρης κυριότητα (η δωρεά έγινε όταν εγώ ήμουν ανήλικη  και το συμβόλαιο το υπέγραψαν οι γονείς)

Το συγκεκριμένο ακίνητο επί όλα αυτά τα χρόνια μισθώνεται χωρίς  λαμβάνω ενοίκιο, καθώς οι (κατά 50%) επικαρπωτές υποστηρίζουν ότι δεν το δικαιούμαι και δυστυχώς έχω εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης.

Με όσους λογιστές έχω μιλήσει υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δηλώσω ότι λαμβάνω το ενοίκιο, επειδή έτσι φαίνεται στο σύστημα και διαφορετικά θα φαίνεται ότι φοροδιαφεύγω.

Επίσης η άποψη του δικηγόρου που είχα μιλήσει είναι ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πάω ενάντια στο μισθωτή ώστε να διεκδικήσω το μισό ενοίκιο κάτι το οποίο απ όσο με ενημέρωσε είναι μία χρονοβόρα διαδικασία  και σε περίπτωση που ο μισθωτής φύγει θα πρέπει να γίνει πάλι η ίδια διαδικασία από την αρχή για τον επόμενο.

Το πρόβλημα είναι ότι  επιβαρύνομαι με το φόρο εισοδήματος από το ενοίκιο που φαίνεται ότι λαμβάνω..

Η ερώτηση μου είναι ποσό μπορώ να κινηθώ ώστε να μην επιβαρύνει με τον φόρο εισοδήματος για το ενοίκιο που φαίνεται ότι λαμβάνω;;,

Είναι λάθος κατά τη γνώμη σας να δηλώσω ότι δε λαμβάνω το συγκεκριμένο ενοίκιο παρόλο που στο σύστημα δηλώνεται από τους επικαρπωτές ότι το λαμβάνω;; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, userrr είπε

Επίσης η άποψη του δικηγόρου που είχα μιλήσει είναι ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πάω ενάντια στο μισθωτή ώστε να διεκδικήσω το μισό ενοίκιο κάτι το οποίο απ όσο με ενημέρωσε είναι μία χρονοβόρα διαδικασία  και σε περίπτωση που ο μισθωτής φύγει θα πρέπει να γίνει πάλι η ίδια διαδικασία από την αρχή για τον επόμενο.

Θα σου πρότεινα να μην ξαναμιλήσεις με τον συγκεκριμένο δικηγόρο.

Αυτή η "διεκδίκηση" από τον μισθωτή κάθε άλλο παρά χρονοβόρα διαδικασία είναι, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να τον ενημερώσεις ότι έχεις το 50% της επικαρπίας (δείχνοντας του τα απαραίτητα έγγραφα φυσικά) ώστε να δίνει σε σένα το μισό ενοίκιο. Επίσης στην περίπτωση που ο μισθωτής φύγει, ΔΕΝ θα μπορέσει να γίνει νέα μίσθωση χωρίς τη δική σου συναίνεση.

27 λεπτά πριν, userrr είπε

Το πρόβλημα είναι ότι  επιβαρύνομαι με το φόρο εισοδήματος από το ενοίκιο που φαίνεται ότι λαμβάνω..

Ενώ το ότι δεν λαμβάνεις το ενοίκιο που δικαιούσαι, δεν είναι πρόβλημα?

29 λεπτά πριν, userrr είπε

Είναι λάθος κατά τη γνώμη σας να δηλώσω ότι δε λαμβάνω το συγκεκριμένο ενοίκιο παρόλο που στο σύστημα δηλώνεται από τους επικαρπωτές ότι το λαμβάνω;; 

Αυτό με μπερδεύει λίγο, πως ακριβώς δηλώνουν άλλοι τι λαμβάνεις και τι δεν λαμβάνεις εσύ?

Δημοσ.

Joshua21 ευχαριστώ για την απάντηση 

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

Το μισθωτήριο δηλώνεται απευθείας στην εφορία από τον επικαρπωτή χωρίς να λάβω γνώση  απλά και μόνο γνωρίζοντας το ΑΦΜ και τα στοιχεία μου

19 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Αυτή η "διεκδίκηση" από τον μισθωτή κάθε άλλο παρά χρονοβόρα διαδικασία είναι, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να τον ενημερώσεις ότι έχεις το 50% της επικαρπίας (δείχνοντας του τα απαραίτητα έγγραφα φυσικά) ώστε να δίνει σε σένα το μισό ενοίκιο. Επίσης στην περίπτωση που ο μισθωτής φύγει, ΔΕΝ θα μπορέσει να γίνει νέα μίσθωση χωρίς τη δική σου συναίνεση.

Αυτό με μπερδεύει λίγο, πως ακριβώς δηλώνουν άλλοι τι λαμβάνεις και τι δεν λαμβάνεις εσύ?

Όσο για τον δικηγόρο μία απλή αγωγή κοστίζει περίπου 300€ και αν αλλάξει ο μισθωτής ισχύει αυτό που σου είπα παραπάνω, ότι δηλαδή θα καταθέσουν το μισθωτήριο στην εφορία χωρίς να το γνωρίζω 

Όσο για το ενοίκιο έχω προσπαθήσει αρκετά και δεν μπορώ να βρω τρόπο ώστε να το παίρνω  και έτσι ως έσχατη λύση αυτό που θέλω είναι τουλάχιστον να μην επιβαρύνομαι με τον επιπλέον φόρο 

19 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Η εφορία το μόνο που βλέπει είναι ότι το όνομα σου φαίνεται σε ένα μισθωτήριο από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του φορολογούμενα να κινηθεί νομικά ώστε να λάβει το μίσθωμα.. 

Δημοσ.

Εμενα μου φαινεται σαν απατη να υπαρχει μισθωτηριο χωρις την συναινεση σου

Και γιατι να δηλωνεις εισοδημα που ΔΕΝ λαμβανεις; Μπαινουν χρηματα σε καποιο λογαριασμο που εισαι συνδικαιουχος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Εμενα μου φαινεται σαν απατη να υπαρχει μισθωτηριο χωρις την συναινεση σου

Και γιατι να δηλωνεις εισοδημα που ΔΕΝ λαμβανεις; Μπαινουν χρηματα σε καποιο λογαριασμο που εισαι συνδικαιουχος;

Τα λεφτά δίνονται στο χέρι και δεν υπάρχει λογαριασμός στον οποίο να είμαι συνδικαιούχος..

Όσο για το μισθωτήριο είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ψεύτικη υπογραφή που δεν είναι δικιά μου. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ελέγχεται από την εφορία..

Μπορεί γα κάποιο δικηγόρο που ασχολείται με αυτά η υπόθεση να είναι απλή αλλά με όσους έχω μιλήσει κανείς δεν θέλει να μπλεχτεί σε τόσο μπερδεμένες ιστορίες αν δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος

Επεξ/σία από userrr
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, userrr είπε

Joshua21 ευχαριστώ για την απάντηση 

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

Το μισθωτήριο δηλώνεται απευθείας στην εφορία από τον επικαρπωτή χωρίς να λάβω γνώση  απλά και μόνο γνωρίζοντας το ΑΦΜ και τα στοιχεία μου

Όσο για τον δικηγόρο μία απλή αγωγή κοστίζει περίπου 300€ και αν αλλάξει ο μισθωτής ισχύει αυτό που σου είπα παραπάνω, ότι δηλαδή θα καταθέσουν το μισθωτήριο στην εφορία χωρίς να το γνωρίζω 

Όσο για το ενοίκιο έχω προσπαθήσει αρκετά και δεν μπορώ να βρω τρόπο ώστε να το παίρνω  και έτσι ως έσχατη λύση αυτό που θέλω είναι τουλάχιστον να μην επιβαρύνομαι με τον επιπλέον φόρο 

Η εφορία το μόνο που βλέπει είναι ότι το όνομα σου φαίνεται σε ένα μισθωτήριο από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του φορολογούμενα να κινηθεί νομικά ώστε να λάβει το μίσθωμα.. 

Αν νομίζεις πως τα ξέρεις όλα καλύτερα από μας, τότε γιατί μπήκες στον κόπο να ρωτήσεις? :)

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αν νομίζεις πως τα ξέρεις όλα καλύτερα από μας, τότε γιατί μπήκες στον κόπο να ρωτήσεις? :)

Δεν νομίζω ότι από αυτά που γράφω φαίνεται ότι τα ξέρω καλύτερα από εσάς, που πιθανών να είστε και ειδικοί πάνω στο θέμα, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι  έχω κοιτάξει το ζήτημα..

Μπήκα στη διαδικασία να γράψω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και πολλά χρόνια όταν είχα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να βρω λύση με τα μέσα που διαθέτω..

Από εκεί και πέρα όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, userrr είπε

Δεν νομίζω ότι από αυτά που γράφω φαίνεται ότι τα ξέρω καλύτερα από εσάς, που πιθανών να είστε και ειδικοί πάνω στο θέμα, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι  έχω κοιτάξει το ζήτημα..

Μπήκα στη διαδικασία να γράψω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και πολλά χρόνια όταν είχα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να βρω λύση με τα μέσα που διαθέτω..

Από εκεί και πέρα όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες.

Σου εξήγησα ήδη ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώσεις τον ενοικιαστή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εσύ επιμένεις ότι πρέπει να γίνουν αγωγές που είναι χρονοβόρες και έχουν κόστος, πως ότι και να το κάνεις όταν αλλάξουν ενοικιαστή οπότε θα πρέπει να ξανακάνεις από την αρχή όλη τη διαδικασία, πως έχεις προσπαθήσει αρκετά αλλά δεν έχεις βρει τρόπο, κτλ.

Όλα τα παραπάνω ακριβώς αυτό που είπα δείχνουν, πως νομίζεις πως τα ξέρεις όλα πολύ καλύτερα από εμάς, άσχετα αν δεν το καταλαβαίνεις.

Τίποτα άλλο από εμένα.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Χαίρετε!πρώτη φορά γράφω στο φόρουμ αν και παρακολουθώ συχνά σε θέματα που με ενδιαφέρουν, θα ήθελα να σας ρωτήσω τελικά αξίζει η αδερφη του άντρα μου(που προσωπικά δεν με συμπαθεί καθόλου) να μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα στο βαφτιστηρη της και ανιψιό της (και γιο μου), επειδή θέλει να απαλλαγεί από την εφορια ή όχι?ειναι πραγματικά δώρο ή κατάρα να έχει κάποιος την ψιλή κυριότητα? Η επικαρπία είναι κατά το 50 τις εκατό στον πεθερό μου και 50 στην πεθερά , θα περάσει η πλήρης κυριότητα καποτε στον γιο μου?Ευχαριστω για τον χρόνο να το διαβάσετε και ίσως να απαντήσετε 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Marimoraet είπε

Χαίρετε!πρώτη φορά γράφω στο φόρουμ αν και παρακολουθώ συχνά σε θέματα που με ενδιαφέρουν, θα ήθελα να σας ρωτήσω τελικά αξίζει η αδερφη του άντρα μου(που προσωπικά δεν με συμπαθεί καθόλου) να μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα στο βαφτιστηρη της και ανιψιό της (και γιο μου), επειδή θέλει να απαλλαγεί από την εφορια ή όχι?ειναι πραγματικά δώρο ή κατάρα να έχει κάποιος την ψιλή κυριότητα? Η επικαρπία είναι κατά το 50 τις εκατό στον πεθερό μου και 50 στην πεθερά , θα περάσει η πλήρης κυριότητα καποτε στον γιο μου?Ευχαριστω για τον χρόνο να το διαβάσετε και ίσως να απαντήσετε 

Εξαρτάται από το ακίνητο και την φορολογική επιβάρυνση που θα προκαλέσει στον γιό σας, την οποία θα πληρώνεται εσείς αν είναι ανήλικος.

Επίσης τα έξοδα για την μεταβίβαση πόσα είναι και ποιος θα τα πληρώσει?

Η επικαρπία μετά το θάνατο του επικαρπωτή πηγαίνει σ' αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα, εκτός αν έχει οριστεί κάτι διαφορετικό.

Εν ολίγοις θα πρέπει να ρωτήσετε συμβολαιογράφο/δικηγόρο/λογιστή για να μάθετε πώς θα επηρεάσει φορολογικά εσάς και το γιό σας.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Marimoraet είπε

Τα πεθερικά, τι ηλικία έχουν ? Είναι βασικό αυτό. Επίσης, για μιλαμε ? Σπίτι που κατοικούν τα πεθερικά ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Marimoraet είπε

Για την αδερφή του άνδρα σου αξίζει, γιατί ένα μέρος του ΕΝΦΙΑ (και γενικότερα των βαρών) θα φύγει από πάνω της και θα το χρεώνεται το βαφτιστήρι της.

Επίσης η πλήρη κυριότητα κατά κανόνα περνάει στον ψιλό κύριο με το θάνατο του επικαρπωτή, δλδ όταν θα πεθάνουν τα πεθερικά σου.

Τώρα το αν αξίζει μόνο εσείς μπορείτε να το κρίνετε.

Επεξ/σία από Joshua21
  • 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ξερει κανεις ποιο ειναι το κοστος+φόροι για μεταβιβαση ψιλης κυριοτητας ακινητου (αξιας περιπου 40-50.000 ευρω) από θείο σε ανιψιά;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...