Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το συμβολαιο γραφει οτι γινεται γονικη παροχη σε μενα εξ αδιαιρετου 50-50 απο τους γονεις μου. Δεν γραφει σε περιπτωση θανατου κατι ιδιαιτερο. Προφανως εννοειται οτι γινομαι πληρης κυριοτητας κατοχος σε περιπτωση θανατου των γονεων. Τωρα που εφυγε ενας εκ των δυο...εχω την πληρη κυριοτητα του μισου ή η επικαρπια απο 50-50 στους γονεις προ θανατου γινεται 100% στον εν ζωη γονεα?

• Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γι'αυτό είπα συνήθως και γι'αυτό ανάφερα το συμβόλαιο και το τι γράφει μέσα.

Χωρίς το συμβόλαιο υποθέσεις κάνουμε, και όπως έγραψα ΣΥΝΗΘΩΣ στις γονικές παροχές η επικαρπία παραμένει όλη στους γονείς, κατ'επέκταση γονέα, μέχρι τον θάνατο και των δύο.

Τα μπερδέματα της ελληνικής φαεινής ιδέας της ψιλής κυριότητας/επικαρπίας έρχονται όταν η περιουσία είναι μεγαλύτερη από 1-2 σπίτια (+ εισόδημα) και κάνουν μαεστρίες προσπαθώντας να πετύχουν καλύτερη φορολόγηση.

Καλό θα ήταν να έβλεπες τι έγραφαν τα συμβόλαια, να δεις ότι ανάφεραν τι γίνεται στην περίπτωση θανάτου, και ότι άλλα έγραφε το ένα, άλλα το άλλο.

:)

Είσαι λάθος. Η επικαρπία δεν μεταβιβάζεται ούτε εν ζωή ούτε φυσικά κληρονομείτε.  Ο πατέρας εχει απλα το 50% επικαρπία μεχρι τον θανατο του. 

Δημοσ.

Junior Member ευχαριστω πολυ, καπως ετσι το φανταζομουν και εγω αλλα δεν ημουν βεβαιος καθοσον τα θεματα νομικης φυσεως ειναι ξενα προς εμενα σε μεγαλη εκταση. Ωρα να τα πουμε ενα χερακι με τον πατερα μου...

Δημοσ.

Είσαι λάθος. Η επικαρπία δεν μεταβιβάζεται ούτε εν ζωή ούτε φυσικά κληρονομείτε. Ο πατέρας εχει απλα το 50% επικαρπία μεχρι τον θανατο του.

Είπαμε, ότι γράφει το συμβόλαιο, δεν μιλάμε για κληρονομιά.

Και δεν μιλάμε να έχει συνταχθεί άλλο συμβόλαιο μετά την γονική παροχή, που δεν γίνεται και γι'αυτό λένε ότι δεν μεταβιβάζεται η επικαρπία εν ζωή.

Όταν έχεις υπό 100% κατοχή σου ένα ακίνητο μεταβιβάζεις την επικαρπία σε όσους και όπως θέλεις, πριν κάνεις την γονική παροχή και δώσεις την ψιλή κυριότητα.

Ο πατέρας μου είχε 100% ακίνητο δικό του, μεταβίβασε την επικαρπία στην μάνα μου και μετά τον θάνατό του η μάνα μου έχει ακόμα την επικαρπία, ενώ η ψιλή κυριότητα κληρονομήθηκε κατά 75% από τα αδέρφια και το 25% η μάνα μου.

Δημοσ.

Είπαμε, ότι γράφει το συμβόλαιο, δεν μιλάμε για κληρονομιά.

Και δεν μιλάμε να έχει συνταχθεί άλλο συμβόλαιο μετά την γονική παροχή, που δεν γίνεται και γι'αυτό λένε ότι δεν μεταβιβάζεται η επικαρπία εν ζωή.

Όταν έχεις υπό 100% κατοχή σου ένα ακίνητο μεταβιβάζεις την επικαρπία σε όσους και όπως θέλεις, πριν κάνεις την γονική παροχή και δώσεις την ψιλή κυριότητα.

Ο πατέρας μου είχε 100% ακίνητο δικό του, μεταβίβασε την επικαρπία στην μάνα μου και μετά τον θάνατό του η μάνα μου έχει ακόμα την επικαρπία, ενώ η ψιλή κυριότητα κληρονομήθηκε κατά 75% από τα αδέρφια και το 25% η μάνα μου.

Το παράδειγμα που φέρνεις είναι τελείως άσχετο. Το τελείως αντίθετο βασικά. Φυσικά μετά τον θάνατο του ψιλού κυρίου αυτό εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη μοιράζεται στην οικογένεια του. Η επικαρπία δεν μπορεί να μπει ούτε στο συμβόλαιο ούτε πουθενά να μεταβιβάζεται μετά τον θάνατο του επικαρπωτή. Αυτόματα απορροφάτε από τον ψιλό κύριο ο οποίος πλέον γίνεται πλήρης κύριος στο ποσοστό αυτό το οποίο είχε ο επικαρπωτής.Δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να συγχωνευτεί σε άλλον επικαρπωτή.

Δημοσ.

Το παράδειγμα που φέρνεις είναι τελείως άσχετο. Το τελείως αντίθετο βασικά. Φυσικά μετά τον θάνατο του ψιλού κυρίου αυτό εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη μοιράζεται στην οικογένεια του. Η επικαρπία δεν μπορεί να μπει ούτε στο συμβόλαιο ούτε πουθενά να μεταβιβάζεται μετά τον θάνατο του επικαρπωτή. Αυτόματα απορροφάτε από τον ψιλό κύριο ο οποίος πλέον γίνεται πλήρης κύριος στο ποσοστό αυτό το οποίο είχε ο επικαρπωτής.Δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να συγχωνευτεί σε άλλον επικαρπωτή.

Επιμένεις....

Το ΒΑΣΙΚΟ χαρακτηριστικό της επικαρπίας, είναι ότι, κατά κανόνα, λόγω του προσωπικού της χαρακτήρα (συνήθως, μεταξύ συζύγων ή συγγενών), είναι αμεταβίβαστη και παύει με το θάνατο του δικαιούχου (δεν κληρονομείται δηλαδή) και ΜΟΝΟ, αν έχει ρητά οριστεί, πως μπορεί να μεταβιβαστεί ή να κληρονομηθεί, ισχύει το αντίθετο !

http://nomikisimvouli.blogspot.be/2015/01/blog-post_13.html?m=1

Δημοσ.

Μεταβίβαση επικαρπίας γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη του ψιλού κυρίου.

Μεταβίβαση άσκησης της επικαρπίας γίνεται χύμα, αλλά η διάρκειά της παραμένει η αρχική -αν δλδ ήταν ισόβια στον Α και ο Α μεταβιβάσει την άσκησή της στον Β, μόλις ο Α πεθάνει, ο Β παύει να ασκεί την επικαρπία, καθώς αυτή συνενώνεται με την ψιλή κυριότητα γινόμενη πλήρης κυριότητα.

Στην προκείμενη περίπτωση, εφόσον η μητέρα σου είχε το 50% της επικαρπίας και εσύ ήσουν ο ψιλός κύριος, αυτό το 50%, ακόμα και αν είχε μεταβιβάσει την άσκηση της επικαρπίας του μεριδίου της στον πατέρα σου, πλέον ανήκει σε σένα: το μισό σπίτι είναι δικό σου.

Οπότε ελπίζω η γιαγιά σου να ήταν όμορφη, γιατί του πατέρα σου μπορείς να του γ^*%σεις τη μάνα γι' αυτό που έκανε.

• Like 2
Δημοσ.

Μεταβίβαση επικαρπίας γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη του ψιλού κυρίου.

Μεταβίβαση άσκησης της επικαρπίας γίνεται χύμα, αλλά η διάρκειά της παραμένει η αρχική -αν δλδ ήταν ισόβια στον Α και ο Α μεταβιβάσει την άσκησή της στον Β, μόλις ο Α πεθάνει, ο Β παύει να ασκεί την επικαρπία, καθώς αυτή συνενώνεται με την ψιλή κυριότητα γινόμενη πλήρης κυριότητα.

Στην προκείμενη περίπτωση, εφόσον η μητέρα σου είχε το 50% της επικαρπίας και εσύ ήσουν ο ψιλός κύριος, αυτό το 50%, ακόμα και αν είχε μεταβιβάσει την άσκηση της επικαρπίας του μεριδίου της στον πατέρα σου, πλέον ανήκει σε σένα: το μισό σπίτι είναι δικό σου.

Οπότε ελπίζω η γιαγιά σου να ήταν όμορφη, γιατί του πατέρα σου μπορείς να του γ^*%σεις τη μάνα γι' αυτό που έκανε.

Lucy, δεν μιλάμε για μεταβίβαση επικαρπίας.

Ούτε για μεταβίβαση άσκησης επικαρπίας.

Μιλάμε τι γράφει το συμβόλαιο, και αν έχει συμφωνηθεί ότι η επικαρπία πηγαίνει σε κάποιον άλλον μετά τον θάνατο του επικαρπωτή.

Στο αρχικό συμβόλαιο, που ναι, θα πρέπει να το υπογράψει και ο ιδιοκτήτης που παραχωρεί, και ο ψιλός κύριος, οπότε κατά κάποιον τρόπο έχεις δίκιο ότι ο ψιλός κύριος δίνει τη συγκατάθεσή του υπογράφωντας.

Παράδειγμα, έχω σπίτι 100% δικό μου, πάω στον συμβολαιογράφο και ζητάω να γράψει την ψιλή κυριότητα στην εγγονή μου αλλά η επικαρπία να παραμείνει σε μένα και μετά τον θάνατό μου να περάσει στην κόρη μου. Το σπίτι θα ανήκει 100% στην εγγονή μου μόνο όταν φύγουμε κι εγώ και η κόρη μου απ'τη ζωή, ως τότε θα έχει μόνο την ψιλή κυριότητα.

Αντί για κόρη, βάλε σύζυγο.

Αντί για 100% ιδιοκτησία, βάλε από 50%. Ξανά, έχω με την σύζυγό μου εξ αδιαιρέτου ακίνητο. Γράφουμε ψιλή κυριότητα στην κόρη, αλλά κρατάμε την επικαρπία, η οποία κληρονομείται εξ ολοκλήρου στην σύζυγό μου με τον θάνατό μου. Το ακίνητο θα γίνει 100% της κόρης όταν πεθάνει και η μάνα της.

Όλα αυτά, στο αρχικό συμβόλαιο. Αν παραχωρήσεις γραπτά την ψιλή κυριότητα και έχουν μπει οι υπογραφές, δεν μπορείς να την παραχωρήσεις/κληροδοτήσεις αλλού. Στο αρχικό συμβόλαιο την παραχωρείς/κληροδοτείς όπου γουστάρεις, φτάνει να συμφωνήσουν και να υπογράψουν όλες οι πλευρές.

Δημοσ.

Backpacker & Lucifer ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το μισό σπίτι μου ανήκει και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση μου. Αυτό που φοβόμουν αλλά πήρα απάντηση ήταν αυτό που ανέφερε κάποιος άλλος και αφορούσε,στη περιπτωση που θέλει να με `` τρεξει`` μετά θάνατον, αν μπορεί να μεταβιβάσει την επικαρπία 50% σε κάποιον άλλον πριν πεθάνει ώστε να συνεχίσω να παραμενω ψιλός κυριος για το άλλο μισό! Από ότι κατάλαβα, δεν μεταβιβάζεται ή επικαρπία άρα δεν έχω να φοβάμαι κάτι, σωστά?

• Like 1
Δημοσ.

Backpacker & Lucifer ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το μισό σπίτι μου ανήκει και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση μου. Αυτό που φοβόμουν αλλά πήρα απάντηση ήταν αυτό που ανέφερε κάποιος άλλος και αφορούσε,στη περιπτωση που θέλει να με `` τρεξει`` μετά θάνατον, αν μπορεί να μεταβιβάσει την επικαρπία 50% σε κάποιον άλλον πριν πεθάνει ώστε να συνεχίσω να παραμενω ψιλός κυριος για το άλλο μισό! Από ότι κατάλαβα, δεν μεταβιβάζεται ή επικαρπία άρα δεν έχω να φοβάμαι κάτι, σωστά?

Απαντήθηκε. Εφόσον έχεις στο 50% πλήρη και στο άλλο 50% ψιλή κυριότητα, με την επικαρπία του άλλου 50% να έχει ο πατέρας σου (αυτό κατάλαβα), μόνο με τη δική σου συμφωνία, του ψιλού κυρίου, που θα πρέπει να γίνει με συμβόλαιο, μπορεί ο πατέρας να μεταβιβάσει περαιτέρω την επικαρπία. Εάν μπορούσε να παραχωρείται στο διηνεκές η επικαρπία από τον επικαρπωτή, αυτομάτως θα ήταν σαν έχανε πρακτικά την κυριότητα ο ψιλός κύριος.

Την άσκηση όμως της επικαρπίας μπορεί να την παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο ο επικαρπωτής για όσο ζει, π.χ. με εκμίσθωση, χωρίς συμβόλαια και τέτοια.

Δημοσ.

Lucy, δεν μιλάμε για μεταβίβαση επικαρπίας.

Ούτε για μεταβίβαση άσκησης επικαρπίας.

Μιλάμε τι γράφει το συμβόλαιο, και αν έχει συμφωνηθεί ότι η επικαρπία πηγαίνει σε κάποιον άλλον μετά τον θάνατο του επικαρπωτή.

Στο αρχικό συμβόλαιο, που ναι, θα πρέπει να το υπογράψει και ο ιδιοκτήτης που παραχωρεί, και ο ψιλός κύριος, οπότε κατά κάποιον τρόπο έχεις δίκιο ότι ο ψιλός κύριος δίνει τη συγκατάθεσή του υπογράφωντας.

Έχεις δίκιο. Απλώς με τα στοιχεία που έχουμε, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο για την περίπτωση που συζητάμε. Φυσικά είναι μια πιθανότητα στην αρχική συμβολαιογραφική πράξη να έχει γίνει αυτό, αλλά ούτε το συνηθέστερο είναι, ούτε κάτι που θεωρώ ότι δε θα θυμόταν ο ψιλός κύριος.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλημέρα.Το 1996,  με συμβόλαιο πήρα την ψιλή κυριότητα με επικαρπία 50% ο πατέρας μου και 50% η μητέρα μου, σε ένα διαμέρισμα.Το 2006 μεταβίβασε το 100% της επικαρπίας ο πατέρας μου στη μητέρα μου.Το 2008 τροποποίησε το συμβόλαιο του 2006, από ισόβια επικαρπία 100% στη μητέρα μου, σε 10 χρόνια, δηλαδή έως και το 2016.Κάποιος λογιστής μου είπε ότι η μεταβίβαση επικαρπίας για συγκεκριμένο χρόνο καταργήθηκε.Τι ισχύει, για να ξέρω πως θα το δηλώνω στο  Ε9; 

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Είναι δυνατό ο επικαρπωτης να αιτηθεί ενοίκια από τον ψιλό κύριο επειδή κατοικούσε στο ακίνητο; :huh:

Δημοσ.
21 ώρες πριν, eu@ είπε

Είναι δυνατό ο επικαρπωτης να αιτηθεί ενοίκια από τον ψιλό κύριο επειδή κατοικούσε στο ακίνητο; :huh:

Εννοείται, ο επικαρπωτής λέγεται έτσι επειδή είναι αυτός που καρπώνεται τα οφέλη(χρήση ή μίσθωση) του ακινήτου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...