Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γειά σας.

γονιός θέλει να γράψει ένα σπίτι που είναι στο όνομά του σε ένα παιδι του. τι είναι το σωστό να πάρει το παιδι με γονική παροχή ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ή την ψηλή κυριότητα και να κρατήσει ο γονιός την επικαρπία?

σάν κόστος (συμβολαιογραφικά) είτε το παιδί γίνει ψηλός κύριος η πλήρης κύριος το ποσό (σύνολο) είναι ίδιο και πόσο? (συναρτήσει της αξίας του ακινήτου εννοώ 2%? 3% κλπ.)

ευχαριστώ

• Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

"Σωστό" είναι να κρατήσει ο γονεάς την επικαρπία. Σε περίπτωση που του γυρίσουν τα μυαλά του παιδιού, εάν έχει κρατήσει την επικαρπία δεν μπορεί να τον... πετάξει έξω απ' το σπίτι του. Τουλάχιστον δε μένεις στο δρόμο δηλαδή.

:P

Δημοσ.

Και αν γυρίσουν τα μυαλά του γονιού; Γιατί η ψιλή κυριότητα, μετά από πολύ ψάξιμο, έχω καταλήξει πως είναι ένα απλό κωλόχαρτο με μία και μοναδική χρήση.

Στην ουσία, ο επικαρπωτής έχει όλα τα δικαιώματα με κάποιον που έχει πλήρη κυριότητα, με δύο (σημαντικές) εξαιρέσεις: δε μπορεί να προβεί σε αλλαγές (ανακαίνιση, γκρέμισμα κτλ) και δε μπορεί να το πουλήσει.

Μπορεί να διώξει όποιον γουστάρει από μέσα, μπορεί να το νοικιάσει και μπορεί να ιδιοκατοικήσει. Ο έχων την ψιλή κυριότητα, δεν έχει κανένα δικαίωμα πέραν φυσικά της "συμφωνίας" για αλλαγές στο ακίνητο.

Στην ουσία, η ψιλή κυριότητα αποτελεί εγγύηση για μελλοντική πλήρη κυριότητα, αφού μετά το θάνατο του επικαρπωτή, η επικαρπία και η ψιλή κυριότητα μετατρέπονται αυτόματα σε πλήρη κυριότητα για τον πρώην κάτοχο της ψιλής κυριότητας. Που σημαίνει πως αν εσένα ο επικαρπωτής σου πει "πούλο, έξω, θέλω να το νοικιάσω" και εσύ έχεις την ψιλή κυριότητα, πρέπει μεν να φύγεις, αλλά μόλις πεθάνει, γυρνάς σαν τον Άραγκορν στη Γκόντορ.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο μεταβίβασης της επικαρπίας, πχ στην Ανατολικοευρωπαία νοσοκόμα του γέρου, οπότε και πάλι η ψιλή κυριότητα είναι για να σκουπίζεις τον πάτο σου.

http://www.spitogatos.gr/main/enimerosi/agora_akiniton/analysi-i-epikarpia-sta-akinita-/

• Like 4
Δημοσ.

Αθάνατο ελληνικό πνεύμα !! Δεν υπάρχει πουθενά αλλού η έννοια ψιλής κυριότητας - επικαρπίας.

Από άποψη εξόδων δε νομίζω ότι υπάρχει διαφορά (και οι ελάχιστες προμήθειες δεν υπάρχουν, όλα παζαρεύονται αν είσαι μάγκας)..

βέβαια δεν είμαι συμβολαιογράφος

Από άποψη του τι είναι σωστό και τι όχι, εξαρτάται..

Η εμπειρία λέει πως ότι γράψεις, ξέχνα το. Ειδικά αν τα παιδιά σου δεν είναι και τα πιο προκομένα ή έξυπνα (δυστυχώς αυτό δεν είναι σπάνιο).

Άρα κρατάς την επικαρπία για να είναι όλοι "αγαπημένοι" .

Ή ακόμα καλύτερα, δεν κάνει ούτε γονική παροχή, και την αφήνει για αργότερα (για τα γεράματα), ώστε να είναι τα λουριά σφιγμένα και να υπάρχει η αντίστοιχη "αγάπη" και "περιποίηση" από τα παιδιά ..

αγάπη με το στανιό ! :-D

Και αν γυρίσουν τα μυαλά του γονιού; Γιατί η ψιλή κυριότητα, μετά από πολύ ψάξιμο, έχω καταλήξει πως είναι ένα απλό κωλόχαρτο με μία και μοναδική χρήση.

Στην ουσία, ο επικαρπωτής έχει όλα τα δικαιώματα με κάποιον που έχει πλήρη κυριότητα, με δύο (σημαντικές) εξαιρέσεις: δε μπορεί να προβεί σε αλλαγές (ανακαίνιση, γκρέμισμα κτλ) και δε μπορεί να το πουλήσει.

Μπορεί να διώξει όποιον γουστάρει από μέσα, μπορεί να το νοικιάσει και μπορεί να ιδιοκατοικήσει. Ο έχων την ψιλή κυριότητα, δεν έχει κανένα δικαίωμα πέραν φυσικά της "συμφωνίας" για αλλαγές στο ακίνητο.

Στην ουσία, η ψιλή κυριότητα αποτελεί εγγύηση για μελλοντική πλήρη κυριότητα, αφού μετά το θάνατο του επικαρπωτή, η επικαρπία και η ψιλή κυριότητα μετατρέπονται αυτόματα σε πλήρη κυριότητα για τον πρώην κάτοχο της ψιλής κυριότητας. Που σημαίνει πως αν εσένα ο επικαρπωτής σου πει "πούλο, έξω, θέλω να το νοικιάσω" και εσύ έχεις την ψιλή κυριότητα, πρέπει μεν να φύγεις, αλλά μόλις πεθάνει, γυρνάς σαν τον Άραγκορν στη Γκόντορ.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο μεταβίβασης της επικαρπίας, πχ στην Ανατολικοευρωπαία νοσοκόμα του γέρου, οπότε και πάλι η ψιλή κυριότητα είναι για να σκουπίζεις τον πάτο σου.

http://www.spitogato...a-sta-akinita-/

ααααχαχα, δεν παίζεσαι..

η μόνη ωφέλεια είναι ότι δεν θα πληρώσει φόρο κληρονομιά το παιδί όταν πεθάνει ο γονιός (το κόστος της γονικής παροχής είναι μικρότερο από τον φόρο κληρονομιάς).

έτσι κι αλλιώς, τι είχες , τι έχασες..

Δημοσ.

σε συμβολαιογράφο που ρώτησα απόψε (δεν αφορά προσωπικά εμένα αλλά δικό μου άνθρωπο) μου είπε ΠΩΣ όλο το κόστος μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά με φ.π.α. και τα πάντα τέλος πάντων) γι αυτή την γονική παροχή (μίλησα για περίπτωσης υ.κ./επικαρπίας) είναι 4% της αντ. αξίας του σπιτιού π.χ. για 100τμ με 1000€/1τ.μ. είναι €4000 (ΟΛΑ ΜΕΣΑ)

ερωτήσεις:

1) δε σας φαίνονται πολλά? (πως παζαρεύονται, όπως γράψατε?)

2) επικαρπία/ψ.κ. vs πλήρη κυριότητα (δεν ρώτησα τον τύπο ήταν ολίγον από βαρύ πεπόνι, ξέρετε...) είναι πάλι 4% ?

εγώ γιατί θυμάμαι σε μια δική μου περίπτωση γύρω στο 2000 λίγο πριν/λίγο μετά να είναι 2.5% ? τόσο πολύ αυξήθηκε η ο τύπος μου λέει ό,τι θέλει?

Βρήκα κι αυτό το "κομπιουτεράκι"

¨http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=87232

ισχύουν όσα γράφει?

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

να ρωτησω κι εγω κατι;

στεκει το παρακατω;

ο γονιος να δηλωνει επικαρπια σε ποσοστο 50% κ το παιδι 50% πληρη κυριοτητα & 50% ψιλη κυριοτητα;

πως σας φαινεται;

Δημοσ.

ναι σε οριζοντια ειναι, γονικη παροχη,

ο γονιος κρατησε μονο την επικαρπια,

λογιστρια μου ειπε κ τα εχω δηλωσει ετσι στο e9, πφφφ

ναι, μαθε αν μπορεις plz

ευχαριστω

• 1 μήνα μετά...
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Καλημερα και απο μενα.

Θελω να κανω μια ερωτηση πανω σε αυτο το θεμα που με καιει αμεσα. Εχω την ψιλη κυριοτητα σε ενα σπιτι και ο πατερας μου την επικαρπια. Με τις εποχες που ζουμε, δυστηχως ο πατερας μου επεσε στο λουκι και εχει αρκετα δανεια και καρτες που χρωσταει. Το σπιτι εχει μπει προσημειωση σε ενα δανειο που εχει σε μια τραπεζα. Εμενα με εχει βαλει εγγυητη.Τωρα απο μια αλλη τραπεζα του ζητανε το δανειο που εχει να το κανουν στεγαστικο,ετσι ωστε να μειωθουν οι δοσεις. Για να γινει ομως αυτο θα πρεπει να υπογραψω και εγω.

Η ερωτηση μου ειναι εξης. Μπορω να απαλλαγω απο την ψιλη κυριοτητα, να φυγει τελειως το ονομα μου? Πρεπει να παω σε συμβολαιογραφο λογικα, αλλα ξερετε και τι θα στοιχισει? Φοβαμαι μην γινει καμια στραβη στο  μελλον και κυνηγανε και εμενα.

Παρακαλω οποιος γνωριζει και μπορει να βοηθησει,ας μου πει.

Ευχαριστω

Δημοσ.

Το πρόβλημά σου δεν είναι η ψιλή κυριότητα, το πρόβλημά σου είναι ότι είσαι εγγυητής στο δάνειο. Πάντα θα σε κυνηγάνε όσο χρωστάει ο πατέρας σου.

Εσύ τώρα απ' ό,τι κατάλαβα την ψάχνεις να σώσεις το σπίτι απ' την τράπεζα, αλλά καθώς η επικαρπία είναι αμεταβίβαστη (μόνο η άσκησή της μεταβιβάζεται) το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να μεταβιβάσεις την ψιλή κυριότητα με συμβολαιογραφική πράξη σε κάποιον τρίτο. Αν τη μεταβιβάσεις στον πατέρα σου, παίρνει την πλήρη κυριότητα (ψιλή+επικαρπία) και το σπίτι πάει άπατο στην τράπεζα. Αν δεν τη μεταβιβάσεις, επειδή είσαι εγγυητής κατά πάσα πιθανότητα νομικά αποτελείτε και οι 2 μαζί τον πλήρη κύριο, οπότε χαμένο πάλι το σπίτι (ψάξτο όμως αυτό, αν ο δανειολήπτης και ο εγγυητής αθροίζουν νομικά τα εμπράγματα δικαιώματα). Αν ισχύει αυτό, πρέπει να βρεις κάποιον έμπιστο τρίτο να του μεταβιβάσεις την ψιλή κυριότητα ώστε να μην πάει χαμένο το σπίτι. Εσύ δε θα έχεις τίποτα σε αυτή τη φάση, αλλά αν όντως τον εμπιστεύεσαι, όταν ξεπληρωθεί το δανείο, μπορεί να σου μεταβιβάσει πάλι την ψιλή και με το θάνατο (μπρρ) του πατέρα σου, αποκτάς την πλήρη.

Το σπίτι πώς μπήκε προσημείωση παρεμπιπτόντως; Υπογράψατε και οι 2 να φανταστώ;

τωρα που το βρηκα περιμενα μια απαντηση εγω εδω ... καποτε;

που ειναι η απαντηση λοιπον οεο; :P

Αυτό το είχα ξεχάσει τελείως. Ναι, γίνεται τελικά αν νοιάζει ακόμα κανέναν.

Γίνεται ακόμα και να είναι 3 άτομα ανακατεμένα, φάση ένα σπίτι χωρισμένο σε 4 νοητά κομμάτια: 25% πλήρη κυριότητα ο Α, 25% πλήρη κυριότητα ο Β, 50% που απομένει επικαρπία ο Γ και 25% ψιλή κυριότητα ο κάθε ένας από τους Α και Β.

Αυτό συμβαίνει πχ αν οι επικαρπωτές είναι 2 και 2 είναι και οι ψιλοί κύριοι σε ένα σπίτι (πχ 2 γονείς με επικαρπία και 2 παιδιά με ψιλή) και πεθάνει ο ένας επικαρπωτής.

Δημοσ.

μια ερώτηση αυτός που έχει επικαρπία μπορεί να πετάξει απο το σπίτι κάποιον με ψιλή κυριότητα; ή δεν έχει δικαίωμα να το κάνει;

γιατι εδώ λέει

Στην ψιλή κυριότητα ο ψιλός κύριος στερείται (δηλαδή έχει αποψιλωθεί) τα πλεονεκτήματα της επικαρπίας. Ο ψιλός κύριος δεν μπορεί να καρπωθεί, να χρησιμοποιήσει, να εκμεταλλευθεί το ακίνητο. Η δυνατότητες αυτές έρχονται στον ψιλό κύριο όταν θα αποκτήσει και την επικαρπία του ακινήτου (με τον θάνατο του επικαρπωτή ή με τη μεταβίβαση της επικαρπίας με άλλη χαριστική ή επαχθή αιτία). (Αρθρα 1142 και 1143 του Α.Κ.)

και έρχομαι εγώ εδώ και λέω.. Δηλαδή τι σκατά δικαιούται εαν δεν μπορεί να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ το σπίτι; 

Μένει με την συναίνεση του επικαρπιότη ; και του τη δώσει του επικαρπιώτη σε πετάει και έξω να γουστάρει;

Αν είναι έτσι ωραίος τίτλος.. χωρίς την παραμικρή ουσία. Απλά γνωρίζεις την περιουσία σου μελλοντικά και μετ αθανατον αν δεν έχεις πεθάνει πρώτα εσύ δηλαδή..
Δημοσ.

μια ερώτηση αυτός που έχει επικαρπία μπορεί να πετάξει απο το σπίτι κάποιον με ψιλή κυριότητα; ή δεν έχει δικαίωμα να το κάνει;

γιατι εδώ λέει

Στην ψιλή κυριότητα ο ψιλός κύριος στερείται (δηλαδή έχει αποψιλωθεί) τα πλεονεκτήματα της επικαρπίας. Ο ψιλός κύριος δεν μπορεί να καρπωθεί, να χρησιμοποιήσει, να εκμεταλλευθεί το ακίνητο. Η δυνατότητες αυτές έρχονται στον ψιλό κύριο όταν θα αποκτήσει και την επικαρπία του ακινήτου (με τον θάνατο του επικαρπωτή ή με τη μεταβίβαση της επικαρπίας με άλλη χαριστική ή επαχθή αιτία). (Αρθρα 1142 και 1143 του Α.Κ.)

και έρχομαι εγώ εδώ και λέω.. Δηλαδή τι σκατά δικαιούται εαν δεν μπορεί να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ το σπίτι; 

Μένει με την συναίνεση του επικαρπιότη ; και του τη δώσει του επικαρπιώτη σε πετάει και έξω να γουστάρει;

Αν είναι έτσι ωραίος τίτλος.. χωρίς την παραμικρή ουσία. Απλά γνωρίζεις την περιουσία σου μελλοντικά και μετ αθανατον αν δεν έχεις πεθάνει πρώτα εσύ δηλαδή..

Ακριβώς έτσι. Ο επικαρπωτής κάνει ό,τι γουστάρει, εκτός από πώληση του σπιτιού και αλλαγές (ανακαινίσεις, προσθήκες, γκρεμίσματα).

Ο ψιλός κύριος είναι μεν ο κάτοχος, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα χωρίς να συμφωνεί ο επικαρπωτής.

• Like 1
Δημοσ.

γιατι εδώ λέει

Μπορείς να πουλήσεις την ψιλή κυριότητα σε άλλον, να την γράψεις σε άλλον, γενικά αυτός που έχει την επικαρπία είναι κατά κάποιο τρόπο "έρμαιο" του ψιλού κυρίου. Αν δεν τον κοιτάξεις πχ, σπίτι μετά τον θάνατό του δεν έχει.

Δημοσ.

ενα αλλο ερώτημα είναι αυτός που έχει την επικαρπία μπορεί να σου αφαιρεσει την ψιλή κυριότητα; 

Μπορείς να πουλήσεις την ψιλή κυριότητα σε άλλον, να την γράψεις σε άλλον, γενικά αυτός που έχει την επικαρπία είναι κατά κάποιο τρόπο "έρμαιο" του ψιλού κυρίου. Αν δεν τον κοιτάξεις πχ, σπίτι μετά τον θάνατό του δεν έχει.

μήπως αντίστροφα; οτι αυτός με την ψιλή κυριότητα είναι το έρμαιο αυτου με την επικαρπία;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...