Sibyl Δημοσ. 20 Μαρτίου Δημοσ. 20 Μαρτίου 9 ώρες πριν, phanispal είπε Για αγγλική Oxford ή Penguin; Γενικότερα οι εκδόσεις Oxford είναι πιο "επιστημονικές", πιο "αναλυτικές", πιο "βαριές" ενώ οι εκδόσεις Penguin είναι πιο "προσιτές", πιο "απλές", πιο "χαλαρές". 2
phanispal Δημοσ. 20 Μαρτίου Δημοσ. 20 Μαρτίου Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. Άσχετο-σχετικό, ανεπεξέργαστη έκδοση (όπως ακριβώς γράφτηκε) δεν υπάρχει;
Sibyl Δημοσ. 20 Μαρτίου Δημοσ. 20 Μαρτίου 1 ώρα πριν, phanispal είπε Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. Άσχετο-σχετικό, ανεπεξέργαστη έκδοση (όπως ακριβώς γράφτηκε) δεν υπάρχει; Πάντα υπάρχουν διαφορές στις εκδόσεις έστω και μικρές. Ενθουσιάστηκα τώρα. Κοίτα τι βρήκα. Την πρώτη έκδοση του 1847. https://archive.org/details/wutheringheights01bron/page/n5/mode/2up?view=theater https://archive.org/details/wutheringheights02bron/page/n5/mode/2up?view=theater 2 1
Sibyl Δημοσ. 27 Μαρτίου Δημοσ. 27 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Flannery O'Connor - Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος (A Good Man Is Hard to Find) (1953) https://www.politeianet.gr/books/9786185926007-oaposconnor-flannery-antipodes-spanio-na-sou-tuchei-kalos-anthropos-379732 Πρόσφατη έκδοση (Φεβρουάριος 2025) από τις εκδόσεις "Αντίποδες", σχεδόν 40 χρόνια μετά από την τελευταία των εκδόσεων "Γράμματα" το 1986. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Στην πιο διάσημη συλλογή διηγημάτων της, η Ο'Κόννορ, με το γκροτέσκο χιούμορ και το αδυσώπητο βλέμμα της, διερευνά τις ηθικές, πνευματικές και ψυχικές ανισορροπίες της μεταπολεμικής Αμερικής: μια οικογενειακή εκδρομή με απρόβλεπτα βίαιη κατάληξη, ένας φαινομενικά αθώος πωλητής Βίβλων, μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη, ένας βετεράνος που βυθίζεται στην άνοια, ένας πρόσφυγας που ανατρέπει τις ταξικές και φυλετικές ισορροπίες σε ένα αγρόκτημα. Η ρευστότητα των ανθρώπινων σχέσεων, η ύπουλη εισβολή της τεχνολογίας, η μάταιη αναζήτηση της πίστης, η διάρρηξη των ταυτοτήτων και της οικογένειας, οι έμφυλες και φυλετικές εντάσεις, η συνύπαρξη του ειρωνικού με το τραγικό, κάνουν τη βαθιά Αμερική της Ο'Κόννορ έναν τόπο που μοιάζει πολύ με τον δικό μας." Επεξ/σία 27 Μαρτίου από Sibyl 1
Sibyl Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου Ο Habermas σε αυτό το βιβλίο αναλύει το πώς αναδύθηκε η δημοσιότητα, δηλαδή ο δημόσιος χώρος έλλογης ανταλλαγής απόψεων επιχειρημάτων και σχηματισμού μίας «κοινής γνώμης», στην εποχή της νεοτερικότητας. Πιο συγκεκριμένα, με τη δημιουργία από τη μία πλευρά της ελεύθερης οικονομίας και από την άλλη του σύγχρονου κράτους, οι αστοί του 17ου και του 18ου αιώνα συναντώνταν σε καφενεία και αντάλλασσαν απόψεις στις εφημερίδες με θέμα τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες ρύθμιζαν τις οικονομικές συναλλαγές. Έτσι ξεκίνησαν σταδιακά να αμφισβητούν τις παραδεδεγμένες αυθεντίες και να προκρίνουν τις αξιώσεις τους ως έλλογες, ακριβώς επειδή αποτελούσαν προϊόν ορθολογικού διαλογισμού μεταξύ ίσων ανθρώπων. Ο Habermas πάντως προχωρά και σε μια κριτική της σύγχρονης εποχής, υποστηρίζοντας ότι στην εποχή των μαζικών μέσων και των μεγάλων γραφειοκρατικών οργανώσεων το στοιχείο αυτό του ορθολογικού δια-λογισμού χάνεται και αντικαθίσταται από τις «δημόσιες σχέσεις». Δυστυχώς είναι επίκαιρος, παρά το ότι το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1962, αρκεί κανείς να δει το επίπεδο των συζητήσεων στα σημερινά πάνελ ή ακόμα και στο κοινοβούλιο. https://www.politeianet.gr/books/9789607711199-habermas-jurgen-nisos-allagi-domis-tis-dimosiotitas-181593 1
wizzy Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου (επεξεργασμένο) On 27/01/2025 at 08:52, wizzy said: [...] Συνεχίζω με το "Καπνός στον καθρέφτη" - συλλογή διηγημάτων του Neil Gaiman. Μέχρι στιγμής, πάει καλά. Το ολοκλήρωσα πριν λίγες ημέρες. Με μία λέξη: "Απογοητευτικό". Με περισσότερες λέξεις: Το βρήκα "άνισο". ΟΚ, ήταν συλλογή διηγημάτων τα οποία είχε γράψει ο συγγραφέας με διάφορες αφορμές, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οπότε δεν θα μπορούσαν να ήταν όλα στο ίδιο επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι σε ποσοστό άνω του 80%, οι ιστορίες/τα διηγήματα είναι από αδιάφορες/α μέχρι ανούσιες/α. Ακόμα και την επόμενη ημέρα που το τελείωσα να με ρωτούσε ποιες ιστορίες μου άρεσαν, θα δυσκολευόμουν να βρω 2-3. Τι να πω, είμαι fan του συγγραφέα, έχω διαβάσει πολλά βιβλία του, το συγκεκριμένο όμως είναι προς αποφυγήν. Μη χάσετε το χρόνο σας, εάν θέλετε να ξεκινήσετε να διαβάζετε βιβλία του συγγραφέα, ρωτήστε με και θα σας προτείνω κάποιο άλλο. Συνεχίζω με το "Το κάλεσμα του δράκου". Επεξ/σία 7 Απριλίου από wizzy 2
Sablj Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου 23 minutes ago, wizzy said: Συνεχίζω με το "Το κάλεσμα του δράκου". Όταν το τελειώσεις, γράψε 2 λόγια γιατί το έχω δει κι εγώ καιρό αλλά κάτι με κρατάει στο να πάω να το πάρω...
johnmayson Δημοσ. Τετάρτη στις 09:07 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 09:07 μμ Καλησπέρα το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ηταν πριν αρκετό καιρό το τιγκανα το οποιο με εκνευρισε και γενικως δεν μ αρεσε.( σαν ιστορια καλο αλλα τροπος που εχει γραφτει οχι -150 σελιδες για πλακα). Σκεφτομαι τωρα να διαβασω το Οι Κήποι του Φεγγαριού του ερικσον (υπάρχει σε μεταχειρισμενο στα ελληνικα το 1 βιβλιο γνωρίζω οτι δε υπάρχουν τ αλλα σε ελληνική μετάφραση δυστυχως τ αγγλικα μου δε ειναι καλα για να συνεχισω) οποιος το χει διαβασει ας μου πει μια γνωμη.
παυκο13 Δημοσ. Πέμπτη στις 11:46 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:46 πμ (επεξεργασμένο) Προταση για βιβλιο που να εξερευνει την ανατολική έναντι της δυτικής φιλοσοφίας? Να εχει στοιχεια βουδισμου αλλα να επικεντρωνεται περισσοτερο στα αρνητικα του υλισμου και οχι τοσο σε θεμα θρησκειων. Επεξ/σία Πέμπτη στις 11:46 πμ από παυκο13
stratigos24 Δημοσ. Πέμπτη στις 11:16 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:16 μμ (επεξεργασμένο) Στις 11/1/2023 στις 7:32 ΜΜ, wizzy είπε Ω, πολύ ωραία! Μόλις το διαβάσεις, κάνε ένα post με την άποψή σου, με ενδιαφέρει. Τελικά εσύ θα μου πεις την άποψη σου πρώτος χαχα Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα.. τοτε που το πήρα διάβασα τις δέκα πρώτες σελίδες και μου άρεσε αλλά για κάποιο λόγο το ξέχασα να το συνεχίσω 🤣 11 ώρες πριν, παυκο13 είπε Προταση για βιβλιο που να εξερευνει την ανατολική έναντι της δυτικής φιλοσοφίας? Να εχει στοιχεια βουδισμου αλλα να επικεντρωνεται περισσοτερο στα αρνητικα του υλισμου και οχι τοσο σε θεμα θρησκειων. Ίσως κάνω λάθος αλλά ρίξε μια ματιά στο ... "Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του". https://www.skroutz.gr/s/323532/O-Monachos-Pou-Poulise-ti-Ferrari-Tou.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Επεξ/σία Πέμπτη στις 11:18 μμ από stratigos24 1
wizzy Δημοσ. Παρασκευή στις 08:46 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 08:46 πμ (επεξεργασμένο) 9 hours ago, stratigos24 said: Τελικά εσύ θα μου πεις την άποψη σου πρώτος χαχα Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα.. τοτε που το πήρα διάβασα τις δέκα πρώτες σελίδες και μου άρεσε αλλά για κάποιο λόγο το ξέχασα να το συνεχίσω 🤣 Oh, Jesus!🤣 2+ χρόνια μετά!!! Ε, μάλλον έτσι θα γίνει, θέλει κι ο @Sablj την άποψή μου, με "βάλατε στην πρίζα", το ξεκίνησα λίγο χαλαρά, αλλά τώρα θα ασχοληθώ περισσότερο.🙂 9 hours ago, stratigos24 said: Ίσως κάνω λάθος αλλά ρίξε μια ματιά στο ... "Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του". https://www.skroutz.gr/s/323532/O-Monachos-Pou-Poulise-ti-Ferrari-Tou.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Επειδή το έχω διαβάσει, ίσως να ταιριάζει σε αυτό που ψάχνει ο @παυκο13. Στο κομμάτι της επαφής με τα αρνητικά του υλισμού και την, ας πούμε, απεξάρτηση από υλικά αγαθά, συμφωνώ. Δεν βρήκα στοιχεία σύγκρισης ανατολικής με τη δυτική φιλοσοφία - τουλάχιστον όπως έχω εγώ τον όρο "φιλοσοφία" στο μυαλό μου. Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι μια καλή αρχή για αυτό που ζήτησε ο @παυκο13. Επεξ/σία Παρασκευή στις 08:51 πμ από wizzy 3
παυκο13 Δημοσ. Παρασκευή στις 09:05 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 09:05 πμ Ευχαριστω για την προταση, το εχω διαβασει και η αληθεια ειναι οτι ειναι μια πολυ καλη εισαγωγη. Θα ηθελα ομως κατι που να συγκρινει δυτικη με ανατολικη φιλοσοφια!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα