Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

πρόσφατα τελείωσα το ανάμεσα σε ηλίθιους, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για κάποιον που θέλει να μάθει να κατατάσσει τους ανθρώπους με βάση την συμπεριφορά τους και το πως να τους διαχειρίζεται. 

  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

spacer.png

Στο βιβλίο επιχειρείται η ανάλυση μιας κρίσης σε 7 διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικές αιτίες και αποτελέσματα. Μια καθαρά δυτική (μούρικα uber alles) προσέγγιση σε όλες τις περιπτώσεις που δεν μου άφησε την εντύπωση οτι μελέτησε σε βάθος τις ειδικές συνθήκες κάθε κράτους που προσπαθεί να αναλύσει. Δεν το βγάζω τελείως άχρηστο, αλλά η συνολική εντύπωση που μου άφησε είναι γλυκόπικρη.

 

spacer.png

Δεν βρήκα το βιβλίο με τον ίδιο τίτλο που απευθύνεται σε ενήλικες, οπότε αρκέστηκα στο να ρίξω μια ματιά στο παιδικό/εφηβικό. Καλό εισαγωγικό βιβλίο για θέματα γεωπολιτικής.

 

spacer.png

Ανάλυση μερικών παραδόξων της φυσικής, άλλα με αποδείξεις και άλλα με θεωρητική προσέγγιση. Σε γενικές γραμμές διαβάζεται ευχάριστα.

 

spacer.png

Ο συγγραφέας κάνει μια προσπάθεια να παρουσιάσει την μαθηματικοποίηση κάποιων προβλημάτων ελλάσονος σημασίας απο την καθημερινότητα, όπως το πως να κόψεις μια τούρτα σε ίσα κομμάτια. Σε κάποια παρουσιάζει λύσεις και μαθηματικούς τύπους  ενώ άλλα τα προσεγγίζει θεωρητικά ή/και φιλοσοφικά. Αν και το διάβασα όλο, ένιωσα οτι με κούρασε.

 

spacer.png

Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο του Γραμματικάκη που περιγράφει την δομή του κόσμου μας και τις υπερισχύουσες επιστημονικές θεωρίες. Έχει αρκετά μαθηματικά αλλά δεν κουράζει.

 

spacer.png

Ημι-επιστημονικές απαντήσεις σε διάφορα καθημερινά, σημαντικά ή/και ανούσια, ερωτήματα. Ελαφρύ ανάγνωσμα που όμως δεν με ενθουσίασε.

Επεξ/σία από e-tic
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 15/5/2022 στις 10:37 ΜΜ, e-tic είπε

spacer.png

Στο βιβλίο επιχειρείται η ανάλυση μιας κρίσης σε 7 διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικές αιτίες και αποτελέσματα. Μια καθαρά δυτική (μούρικα uber alles) προσέγγιση σε όλες τις περιπτώσεις που δεν μου άφησε την εντύπωση οτι μελέτησε σε βάθος τις ειδικές συνθήκες κάθε κράτους που προσπαθεί να αναλύσει. Δεν το βγάζω τελείως άχρηστο, αλλά η συνολική εντύπωση που μου άφησε είναι γλυκόπικρη.

 


 

 


 

 

Γενικά ήταν καλός στα προηγούμενα βιβλία του, αν και έπρεπε να έβλεπες τους περιορισμούς του και να τους λάμβανες υπ' όψιν στα συμπεράσματα του. Τα καλύτερα του να είναι το Collapse & έπειτα το The world until yesterday κατ' εμέ.
Στο συγκεκριμένο απλά τα έκανε σκατά, με την ψυχροπολεμική αμερικάνικη προπαγάνδα να είναι η κύρια οπτική και σημαία του. Έχω ένα σύντομο review κάμποσες σελίδες (και μερικά χρόνια) πίσω σε αυτό το νήμα.
Το άφησα στην μέση επειδή ήταν τελείως χάσιμο χρόνο κατ' εμέ.
Τεράστια απογοήτευση για τον μπάρμπα Τζάρεντ που έθεσε τις βάσεις που ακολούθησαν άλλοι, βλέπε Harari.

  • Like 2
Δημοσ.

Μικρός είχαμε ένα βιβλίο που όποτε το διάβαζα έκλαιγα, τόσο δυνατά συναισθήματα δημιουργούσε. Στην πορεία το έχασα και πρόσφατα το αγόρασα μεταχειρισμένο από έναν ιδιώτη. 

Πρόκειται για το Χωρίς Μητέρα, Εκδόσεις Στρατίκη, Florence Montgomery και έχει γραφτεί το 1869,  μεγάλος πλέον και πολλά χρόνια μετά το βιβλίο γεννά πάλι δυνατά συναισθήματα στο τέλος. Ο αρχικός του τίτλος είναι "Misunderstood" και μπορεί να βρεθεί ελεύθερο στο Gutenberg. Κάθισα και σύγκρινα λίγο την ελληνική έκδοση με την αγγλική και δεν φάνηκε περικομμένη στα αποσπάσματα που διάβασα. Το συστήνω σε μικρούς και μεγάλους είτε έχει κάποιος κάποιο παλιό αντίτυπο (είναι πριν το 1980 το βιβλίο), είτε στην ηλεκτρονική του μορφή στα αγγλικά. 

Δημοσ.

Stasiland: Stories from Behind the Berlin Wall

https://www.goodreads.com/book/show/226369.Stasiland

Πάνω κάτω όλοι ξέρουν για το Τείχος του Βερολίνου, τις οικογένειες που κόπηκαν στα δύο, τη Στάζι που άκουγε τις συνομιλίες απο τους τοίχους (ειδικά αν έχετε δει το "Οι ζωές των άλλων" ή τη σειρά "Deutschland 83/86/89" του Άμαζον). Η διαφορά αυτού του βιβλίου είναι πως βασίζεται σε προσωπικές ιστορίες-διηγήσεις είτε ατόμων που η ζωή τους καταστράφηκε λόγω της Στάζι για ασήμαντους λόγους είτε πρώην στελεχών της υπηρεσίας που δίνουν τη δική τους οπτική γωνία για το "θεάρεστο" έργο της. 

Είναι πάρα πολύ ενδιαφερον βιβλίο ειδικά για όσους τη βρίσκουν με βιβλία για το Iron Curtain. 

8/10, υπάρχει γύρω στα 7€ στο Apple iBooks 

Blood and Iron: The Rise and Fall of the German Empire 1871–1918

https://www.goodreads.com/book/show/56269907-blood-and-iron

Κατ' αρχήν είναι ενα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αλλά με μη δημοφιλές θέμα, για την Ελλάδα τουλάχιστον. Χωρις να πλατειάζει και να κουράζει με ασήμαντες λεπτομέρειες, αναλύει πως δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα λέμε Γερμανία (κυρίως ενώνοντας την Πρωσία και τη Βαυαρία) και πως ο κόσμος αναπόφευκτα οδηγήθηκε στον Α' ΠΠ. Συστήνεται είτε για λάτρεις της ιστορίας είτε για άτομα που έχουν σχέση με τη Γερμανία και προσπαθούν να καταλάβουν τις ιδιοσυγκρασίες της χώρας, κάποια πράγματα που εμας μας φαίνονται ξένα και διαφορετικά, δεν γίνονται επειδή ένα πρωί οι Γερμανοί ξύπνησαν έτσι αλλά έχουν ενα λόγο, μια ιστορία απο πίσω. 

9/10. Amazon Kindle το αγόρασα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/5/2022 στις 10:52 ΜΜ, wizzy είπε

Με μία λέξη: Απογοήτευση. Η βιογραφία ξεκινάει από την παιδική ηλικία του Dio και τα πρώτα βήματά του στη μουσική. Συνεχίζει με τα συγκροτήματα που συμμετείχε και πώς έφτασε στους Elf και στις support περιοδείες τους στους Deep Purple. Γνωρίζουμε, εκ των έσω, τις ιστορίες ένταξης κι αποχώρησης σε Rainbow και Black Sabbath, την δημιουργία και κυκλοφορία των τριών πρώτων δίσκων του συγκροτήματός του και τέλος. Τέλος. Η βιογραφία εξιστορεί γεγονότα μέχρι το 1986.

Ο Dio πέθανε το 2010. Σε αυτά τα 24 χρόνια (1986 - 2010) μεσολάβησαν τόσα πολλά - ενδεικτικά αναφέρω την επανένωση με τους Black Sabbath στο "Dehumanizer", την κυκλοφορία πολύ καλών δίσκων (studio και live albums) του συγκροτήματός του, την δεύτερη επανένωση με τους Black Sabbath το 2007, την παγκόσμια περιοδεία και το "The devil you know" του 2009 και τόσα άλλα. Όλα αυτά τα "άλλα" παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνέθεταν μια πολύ πιο πλήρη βιογραφία/εικόνα του καλλιτέχνη.

Στα θετικά του βιβλίου είναι η εύκολη ροή του και το ενδιαφέρον που προκαλεί η βιογραφία ως ύπαρξη σε metalheads. Ειλικρινά, όμως, είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ripped off. Δεν βρήκα την παραμικρή σοβαρή αιτιολόγηση του γιατί το βιβλίο σταματάει στο 1986. Κάτι γράφει ότι ξεκίνησε να το γράφει ο Dio, μετά το παράτησε, μετά πέθανε κτλ. Μαλακίες. Ας το συμπλήρωνε η χήρα και manager του σε όλη του την καριέρα και μετά να το κυκλοφορήσουν - εφόσον ήταν παρούσα σε κάθε βήμα του (είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό), γνωρίζει πολύ καλά ό,τι συνέβαινε στη ζωή του Dio. Στο κάτω κάτω, ας το ονόμαζαν "Part 1", να ξέρουμε να περιμένουμε και "Part 2" για να τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι το θάνατό του. Έλεος. Δεν το συστήνω σε κανέναν - είτε metalhead είτε όχι.

Επεξ/σία από wizzy
Δημοσ.

Χαιρετώ,

Θέλω να βελτιώσω το speaking γιατί κάποια στιγμή θα δώσω εξετάσεις και είμαι αυτοδίδακτος. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση ψάχνω βιβλία με εκθέσεις αλλά στα αγγλικά και δεν βρίσκω. Έχεις κανείς καμία ιδέα γιά τέτοια βιβλία; 

Δημοσ.

475245.jpg

Man-Eaters of Kumaon

Η απόλυτη λογοτεχνική έκπληξη της χρονιάς για εμένα.
Το είχα στην "αποθήκη" χρόνια ως ένα από τα προτεινόμενα "του ρίντ" από το παλαιό μπουκ κλάμπ που ήμουν.
Πριν λίγες μέρες το έπιασα στην τύχη ενώ ταξίδευα επειδή στο ριντερ δεν είχα τίποτα άλλο που να με ενδιαφέρει.
Κλασσικό και γνωστό κυρίως στους Ινδούς του περίγυρου μου.

Περίμενα χαζοπεριπέτεια αποικιοκρατών κυνηγών και τρομαχτικές ιστορίες αιμοβόρων θηρίων και βρήκα ένα εξαιρετικό βιβλίο με έντονη οικολογική και πολιτιστική γραφή που απλά έχει θέμα το κυνήγι.
Με έναν κυνηγό-πρωταγωνιστή που περιγράφει και έχει ιδέες που είναι 95% σύγχρονες.
Ταπεινός, αναλυτικός, με τρομερή αγάπη για το θέμα.
Εξαιρετική ανάλυση των τακτικών του και της σκέψης του, εμπάθεια για την φύση, την χώρα/Ινδούς και τις τίγρεις και μια απίστευτη γνώση (όχι μόνο του κυνηγιού, αλλά και της Ινδικής ζούγκλας, το λεγόμενο bush skills).
Επίσης είναι αρκετά καλός στο γράψιμο, με πολύ γλαφυρή περιγραφή του κυνηγιού και το πως κατάφερε (κάποιες φορές από καθαρή τύχη) να επιβιώσει. Πλατειάζει κάποιες φορές, κυρίως να δώσει context και ιστορίες που συνδέονται με τα γεγονότα που περιγράφει.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα ως ένα κλασσικό βιβλίο περιπέτειας που όμως δεν είναι επιφανειακό.

 

Στις 23/5/2022 στις 2:50 ΜΜ, neggo είπε

Χαιρετώ,

Θέλω να βελτιώσω το speaking γιατί κάποια στιγμή θα δώσω εξετάσεις και είμαι αυτοδίδακτος. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση ψάχνω βιβλία με εκθέσεις αλλά στα αγγλικά και δεν βρίσκω. Έχεις κανείς καμία ιδέα γιά τέτοια βιβλία; 

Μήπως εννοείς writing;
Γιατί το speaking δυστυχώς δεν γίνεται να γίνει δίχως κάποιον να σε διορθώνει και σίγουρα δεν μαθαίνεται από τα βιβλία (μόνο). Θέλει εξάσκηση με άλλον.

Δημοσ.
Στις 23/5/2022 στις 3:50 ΜΜ, neggo είπε

Χαιρετώ,

Θέλω να βελτιώσω το speaking γιατί κάποια στιγμή θα δώσω εξετάσεις και είμαι αυτοδίδακτος. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση ψάχνω βιβλία με εκθέσεις αλλά στα αγγλικά και δεν βρίσκω. Έχεις κανείς καμία ιδέα γιά τέτοια βιβλία; 

Πώς θα διορθώσεις το speaking με εκθέσεις; Λίγο δύσκολο μου μοιάζει :P 

Αν πάλι θες να βελτιώσεις τον γραπτό σου λόγο αντι για προκάτ ξύλινες εκθέσεις απο βιβλία, θα σου πρότεινα να κάνεις subscription σε κάποιο μεγάλο έντυπο του αγγλόφωνου κόσμου όπου γράφουν αναλύσεις πάνω σε πολιτική, οικονομία κλπ.

Διάλεξε ποιο ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σου και βουρ. Για μένα το καλύτερο απο θέμα ενδιαφέροντος είναι ο Economist που γράφει για πολλά θέματα χωρίς να εχει επιτηδευμένα δύσκολη γλώσσα (ή πολλούς Britishisms) όπως π.χ. ο Spectator. Βρετανικές εφημερίδες με νορμάλ συνδρομές είναι κι η Telegraph κι ο Guardian. Απο την άλλη πλευρά της "λίμνης" υπάρχουν οι κλασικοί New York Times κ η Washington Post αλλά αν βαριέσαι την αμερικάνικη πολιτική θα σε κουράσουν. 

  • Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε

Πώς θα διορθώσεις το speaking με εκθέσεις; Λίγο δύσκολο μου μοιάζει :P 

Αν πάλι θες να βελτιώσεις τον γραπτό σου λόγο αντι για προκάτ ξύλινες εκθέσεις απο βιβλία, θα σου πρότεινα να κάνεις subscription σε κάποιο μεγάλο έντυπο του αγγλόφωνου κόσμου όπου γράφουν αναλύσεις πάνω σε πολιτική, οικονομία κλπ.

Διάλεξε ποιο ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σου και βουρ. Για μένα το καλύτερο απο θέμα ενδιαφέροντος είναι ο Economist που γράφει για πολλά θέματα χωρίς να εχει επιτηδευμένα δύσκολη γλώσσα (ή πολλούς Britishisms) όπως π.χ. ο Spectator. Βρετανικές εφημερίδες με νορμάλ συνδρομές είναι κι η Telegraph κι ο Guardian. Απο την άλλη πλευρά της "λίμνης" υπάρχουν οι κλασικοί New York Times κ η Washington Post αλλά αν βαριέσαι την αμερικάνικη πολιτική θα σε κουράσουν. 

Η post ειχε και προσφορα 10$ για τους πρώτους 12 μήνες πριν την πρωτοχρονια και η mobile app βοηθάει και στο listening λογω του ότι μπορείς και να ακούσεις τα περισσότερα αρθρα

Δημοσ.

Ισχύει, οι εφημερίδες γενικά βγάζουν προσφορές, ειδικά αν γραφτείς σε κάποιο free trial μετά σου στέλνουν ασταμάτητα προσφορές. 

Επίσης σε εφαρμογές με Podcasts (Spotify, Apple Podcasts κλπ) υπάρχουν δωρεάν πολλά επεισόδια από τέτοια μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στο Listening. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διάβασα το "The Metal Chapters Vol. 2".Το πρώτο (Vol. 1) βασιζόταν σε μια πρωτότυπη ιδέα. Μου άρεσε. Το δεύτερο το βρήκα αδιάφορο.

Μετά ξεκίνησα το "Μέσα από τις λέξεις" του Φοίβου Παναγιωτίδη. Εντελώς ξένο με τα αναγνωστικά μου ενδιαφέροντα, απλώς είπα να δώσω ευκαιρία σε κάτι διαφορετικό που να ρέπει λίγο προς την εκλαϊκευμένη επιστήμη. Δεν με τράβηξε καθόλου, δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω. Θα το χαρίσω σε φίλο φιλόλογο.

Θα συνεχίσω με το "Γραμμένο στα κόκκαλα" του Simon Beckett.

Επεξ/σία από wizzy
Δημοσ.

Με ενδιαφερει πολυ το θεμα με τους δεινοσαυρους

παλαιοντολογια λέγεται η επιστήμη που ασχολείτε με αυτό?

ξερετε κανενα καλο βιβλίο που να λέει για το θέμα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...