Προς το περιεχόμενο

Αιμοδοσία: η υγεία του δότη...

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πως επηρρεάζεται η υγεία του δότη από την αιμοδοσία;

Δυστυχώς όλοι οι «ανθρωπιστές» θεωρούν θέμα-taboo ακόμα και την σκέψη για την πιθανότητα να έχει αρνητικά η αιμοδοσία, οπότε και δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση γύρω από αυτό.

Πως αντιδράει ο οργανισμός στην αφαίρεση του αίματος; Ο «όγκος» του αίματος (το πλάσμα) αντικαθίσταται άμεσα, αλλά τι συμβαίνει με τα κύτταρα και τα άλλα συστατικά που περιέχονται; Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται αρκετό χρόνο για να παράγει ερυθροκύτταρα και λευκοκύτταρα, που σημαντικότατη ποσότητα αυτών χάνεται κατά την αιμοδοσία.

Αν δεχτούμε ότι κατά την αιμοδοσία αφαιρείται το 10% (περίπου) του αίματός μας, είναι ασφαλές να θεωρήσουμε ότι αντίστοιχη πτώση θα υπάρξει και στον αιματοκρίτη. Εάν πάρουμε ως «δείγμα» έναν υγιή ενήλικα με αιματοκρίτη 45% (ΜΟ), μια πτώση κοντά στο 10% θα αρκούσε για να φέρει τον αιματοκρίτη του στο κατώτατο ανεκτό όριο. Και με «λιγότερο αποτελεσματικό αίμα», για να λειτουργήσει το ίδιο αποδοτικά το σώμα του, θα πρέπει να μετεφερθεί στους ιστούς περισσότερο αίμα. Και αυτό το φορτίο... το αναλαμβάνει η καρδιά. Είναι ασφαλές να εξαναγκάζουμε την καρδιά μας για μεγάλο διάστημα (έως και μήνα ίσως!) να υπερ-λειτουργεί, ώστε να αντισταθμήσει την απώλεια του αίματος; Δεν ξέρω αν η αντιστάθμιση αυτή γίνεται με παραπάνω πίεση ή με περισσότερες σφίξεις, αλλά όποιο και από τα δύο να γίνεται, σίγουρα δεν είναι καλό... ίσως να μην αντισταθμίζεται καν αυτή η απώλεια αιματοκρίτη και μέχρι να αναπληρωθούν τα ερυθροκύτταρα να υπάρχει απλά μια αδυναμία. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Τα θετικά της αιμοδοσίας τα ξέρω -- όπως και ο περισσότερος κόσμος. Τα βλέπουμε παντού, τα ακούμε από παντού, σαν να «κρύβονται» όμως τα όποια ρίσκα θα μπορούσε να έχει για τον δότη. Διότι δεν υφίσταται κάτι (οτιδήποτε!) που να έχει μόνο θετικά. Σίγουρα έχει κινδύνους, οι οποίοι όμως... δεν γνωστοποιούνται. Ίσως για να μη «φοβηθούν» κάποιοι και δεν δώσουν αίμα; Σε μένα πάντως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς εάν δεν ξέρω ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ για κάποιο θέμα, απλά δεν... και όπου ρωτήσω, ακούω μόνο τα θετικά.

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το σκεπτικό σου έχει μια λογική, γι' αυτό και δεν επιτρέπεται σε όλους να δώσουν αίμα. Όποιος έχει σχετικά χαμηλό αιματοκρίτη, απορρίπτεται ως υποψήφιος δότης, ακριβώς για να μην δυσκολεύει τον οργανισμό του. Τα όρια που έχουν τεθεί συνυπολογίζουν την απώλεια αίματος που προκύπτει κατά την αιμοδοσία. Άρα, είναι απολύτως ασφαλές για τους δότες, στο κομμάτι που περιγράφεις.

Γενικά ο οργανισμός έχει μεγάλες εφεδρείες, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται. Έτσι και με το αίμα. Ακόμα κι αν πέσει αρκετά ο αιματοκρίτης σου, δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν βέβαια θες να γίνεις πρωταθλητής στον στίβο, η απώλεια μιας φιάλης αίματος θα σε εμποδίσει, γιατί εκεί χρειάζονται όλες οι εφεδρείες του οργανισμού. Αν δεν πας για πρωταθλητής, δεν έχεις πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως, οι δότες έχει βρεθεί ότι έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Δημοσ.

Επίσης είναι καλό γιατί το αίμα που θα δώσεις θα ελεγχθεί φυσικά για τυχόν αρρώστιες.

Εάν κάποιος έχει μεγάλο αιματοκρίτη θα πρέπει να δίνει αίμα συχνότερα σωστά;

Δημοσ.

Αν πάω δηλαδή για αιμοδοσία , δεν χρειάζεται να κάνω εξέταση αίματος? Θα μου κάνουν εκεί? Και θα μου βγάλουν κάρτα? Πια είναι η διαδικασία?

Δημοσ.

Αν πάω δηλαδή για αιμοδοσία , δεν χρειάζεται να κάνω εξέταση αίματος? Θα μου κάνουν εκεί?

Εννοειται πως σου κανουν πρωτα εξετασεις αιματος πριν σου παρουν το αιμα, δε το παιρνουν ετσι στην τυχη. Αλλα βγαινουν σε δυο λεπτα.

Και θα μου βγάλουν κάρτα? Πια είναι η διαδικασία?

Αν θες να βγαλεις καρτα αιμοδοσιας εννοεις;

Γιατι μπορεις να δωσεις και χωρις να βγαλεις.

Δημοσ.

Γενικά ο οργανισμός έχει μεγάλες εφεδρείες, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται. Έτσι και με το αίμα. Ακόμα κι αν πέσει αρκετά ο αιματοκρίτης σου, δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν βέβαια θες να γίνεις πρωταθλητής στον στίβο, η απώλεια μιας φιάλης αίματος θα σε εμποδίσει, γιατί εκεί χρειάζονται όλες οι εφεδρείες του οργανισμού. Αν δεν πας για πρωταθλητής, δεν έχεις πρόβλημα.

Και στην περίπτωση της απλής γυμναστικής τι γίνεται; Λίγοι σκέφτονται τον πρωταθλητισμό, πολύς κόσμος όμως πάει γυμναστήριο ή κάνει κάποιο άθλημα (π.χ. ποδηλασία, που απαιτεί καλό... "αερισμό"). Με αιματοκρίτη στο κατώτερο όριο θα μπορεί να συνεχίσει ή θα κουράζεται; Ή θα κάνει περισσότερο κακό, καταπονώντας την καρδιά του, παρά καλό;

Παρεμπιπτόντως, οι δότες έχει βρεθεί ότι έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Ενδιαφέρον αυτό. Πως προκύπτει; Έχεις κάποιο link να διαβάσω;

Δημοσ.

Εννοειται πως σου κανουν πρωτα εξετασεις αιματος πριν σου παρουν το αιμα, δε το παιρνουν ετσι στην τυχη. Αλλα βγαινουν σε δυο λεπτα.

Αυτό που βγαίνει άμεσα είναι ο αιματοκρίτης σου. Αφού σου πάρουν το αίμα και μετά, το ελέγχουν και για άλλα νοσήματα (π.χ. AIDS)

Edit: όσο για τον αθλητισμό, εννοείται ότι 1-2 μέρες αφού δώσεις αίμα, καλό είναι να μην πιέσεις τον εαυτό σου. Αλλά το να βγεις να τρέξεις 5-10 χιλιόμετρα δεν απαιτεί το 100% των δυνάμεων του οργανισμού. Αν δεν σε νοιάζει το αν θα κάνεις επίδοση 30 λεπτά ή 31, δεν βλέπω λόγο να προβληματίζεσαι.

Link για τη σχέση με το έμφραγμα.

Δημοσ.

Αυτό που βγαίνει άμεσα είναι ο αιματοκρίτης σου. Αφού σου πάρουν το αίμα και μετά, το ελέγχουν και για άλλα νοσήματα (π.χ. AIDS)

Edit: όσο για τον αθλητισμό, εννοείται ότι 1-2 μέρες αφού δώσεις αίμα, καλό είναι να μην πιέσεις τον εαυτό σου. Αλλά το να βγεις να τρέξεις 5-10 χιλιόμετρα δεν απαιτεί το 100% των δυνάμεων του οργανισμού. Αν δεν σε νοιάζει το αν θα κάνεις επίδοση 30 λεπτά ή 31, δεν βλέπω λόγο να προβληματίζεσαι.

Link για τη σχέση με το έμφραγμα.

Άλλο ένα θετικό της αιμοδοσίας είναι ότι οι αιμοδοτική κλινική του βενιζελίου έχει νεότατες νοσοκόμες, με βαθιάααα ντεκολτέ, για να χάνεσαι..!:Ρ

Δημοσ.

Άλλο ένα θετικό της αιμοδοσίας είναι ότι οι αιμοδοτική κλινική του βενιζελίου έχει νεότατες νοσοκόμες, με βαθιάααα ντεκολτέ, για να χάνεσαι..!:Ρ

Τώρα που το λες, σκέφτομαι να αλλάξω κέντρο αιμοδοσίας. Εντελώς συμπτωματικά...

Δημοσ.

Επίσης τα 10 λεπτά είναι ο μεγαλύτερος μύθος... Ναι 10 λεπτά είναι η αιμοδοσία καθεαυτή αλλά αν προσθέσεις το πριν και το μετά και αν πετύχεις και κόσμο μπορεί να χάσεις και 1,5 ώρα χαλαρά. Τώρα όσον αφορά τις επιπτώσεις εκεί κολλάει το αυστηρό screening που κάνουν πριν δώσεις.

Δημοσ.

Επειδη εχω δωσει και λαβει αιμα.

Οταν μου εβαλαν αιμα ο αιματοκριτης με καθε φιαλη ανεβαινε 2-3 περιπου μοναδες. Οποτε αμα το ιδιο πεφτει οταν δινεις αιμα ειναι ελαχιστη η επιδραση.

Οταν εδωσα αιμα (2 φορες) συνεχισα κανονικα τις δραστηριοτητες μου χωρις να αντιληφθω καμια κουραση η ζαλαδα.

Θα ελεγα πως καλη η παραφιλολογια αλλα καλο ειναι ενας υγιεις ανθρωπος να δινει αιμα χωρις να το ψαχνει ιδιαιτερα. Γιατι αυτο το αιμα οντος μπορει να σωσει μια ζωη και καποια στιγμη αυτη η ζωη μπορει να ειναι ι δικια μας η καποιου κοντινου μας προσωπου.

Δημοσ.

πριν δώσεις αίμα συμπληρώνεις ερωτηματολόγιο,μετά σου παίρνουν λίγες σταγόνες με τσίμπημα στο δάκτυλο για κάποιον έλεγχο και μετά δίνεις.

Εύα η αιμοδοσία είναι για υγιή άτομα και ο χαμηλός σίδηρος είναι πρόβλημα υγείας που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.

Δεν πρέπει να παίρνεις φάρμακα ούτε να έχεις αλλεργία σε έξαρση την εποχή εκείνη,μια φορά με κόψανε γιατί τους είπα ότι πήρα πολυβιταμίνη.

Ειδικά ασπιρίνη γιατί εμποδίζει τη πήξη του αίματος και δε κλείνει η βελονιά.

δίνω 2 φορές το χρόνο περίπου από τα εικοσι-κάτι μου,μη φοβάστε αν είστε υγιείς γιατί βοηθάτε κάποιον άνθρωπο έτσι.

και το καλύτερο κερνάνε χυμό και κρακεράκια μετά :-D

Δημοσ.

οι γυναικες με χαμηλο σιδηρο επιτρεπεται να δινουν αιμα;

Όχι, γιατί για να φτιαχτεί η αιμοσφαιρίνη χρειάζεται σίδηρος. Οπότε, αν δεν έχεις αποθέματα σιδήρου, δεν μπορείς να φτιάξεις καλά καινούργια ερυθρά αιμοσφαίρια (λίγο μπακαλίστικα). Μπορούν όμως να γίνουν εθελόντριες με βαθιά ντεκολτέ που δίνουν χυμούς, ώστε να προσελκύουν τους άνδρες που έχουν μπόλικο σίδηρο.

Δημοσ.

Όχι, γιατί για να φτιαχτεί η αιμοσφαιρίνη χρειάζεται σίδηρος. Οπότε, αν δεν έχεις αποθέματα σιδήρου, δεν μπορείς να φτιάξεις καλά καινούργια ερυθρά αιμοσφαίρια (λίγο μπακαλίστικα). Μπορούν όμως να γίνουν εθελόντριες με βαθιά ντεκολτέ που δίνουν χυμούς, ώστε να προσελκύουν τους άνδρες που έχουν μπόλικο σίδηρο.

χαχαχα καλο αυτα με τα ντεκολτε. καταλαβα δλδ ειναι και θεμα φεριτινης.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...