jeconom Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Γεια σε όλους, Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για το μεγάλο άρθρο αλλά έχω δοκιμάσει τα πάντα και έχω ξεμείνει από ιδέες. Τους τελευταίους 8 μήνες μου έχει παρουσιαστεί ένα αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα με τους δίσκους μου. Κατά καιρούς κάποιος δίσκος αποφασίζει να εξαφανιστεί ενώ λειτουργεί ο υπολογιστής. Πρόκειται κυρίως για τον δίσκο που έχω τα downloads (στon οποίo συνήθως κατεβάζω όλη την ώρα torrents). Σε αυτή την περίπτωση όποια προγράμματα τον χρησιμοποιούν εκείνη την στιγμή πετάνε μήνυμα ότι δεν μπορούν να βρουν τον δίσκο ή τα αρχεία και κλείνουν αλλά τα Windows συνεχίζουν να δουλεύουν και με reboot συνήθως όλα φτιάχνουν. Κάποιες άλλες φορές δεν αρκεί απλό reboot γιατί τον δίσκο δεν τον βλέπει τον ούτε το BIOS και χρειάζεται να κλείσω το τροφοδοτικό, αλλά έπειτα επανέρχεται. Το πρόβλημα δεν είναι συνεχές αλλά γίνεται κατά ριπές, δηλαδή ένας συκγεκριμένος δίσκος μπορεί να αποφασίσει ότι δεν δουλεύει καλά για αυτή τη βδομάδα οπότε κλείνει 2-3 φορές την μέρα και μετά δεν παρουσιάζει τίποτα για μήνες. Όπως θα δείτε από τα configurations που έχω παρακάτω το πρόβλημα δεν έχει παρουσιάστεί ποτέ στον δίσκο των Windows. Αρχικά είχα έναν Seagate 500MB για downloads που αφού το παρουσίασε τον πήγα για αλλαγή. Με γκρίνια μου τον αλλάξανε αλλά και ο 2ος παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα. Έπειτα πήγα στο 2ο configuration με SSD για main, raid1 για documents και έναν WD 1GB για downloads. Πρίν από 3 βδομάδες το βλέπω κατά τύχη ότι το raid έχει μείνει με έναν δίσκο, ενώ ο 2ος φαινόταν να υπάρχει στο σύστημα. Αφού το έκανα rebuild μετά από μερικές ώρες γίνεται πάλι το ίδιο, έκανα πάλι rebuild και αυτός σταμάτησε. Τώρα όμως το εμφάνισε ο WD. Αρχικό configuration δίσκων: 2x160GB Seagate ST3160318AS σε RAID0 (Για λειτουργικό - προγράμματα) 500MB Seagate 7200.11 (Για downloads, δεν έχω πρόχειρο το μοντέλο) Τωρινό configuration δίσκων: OCZ Vertex 2 120GB (Για λειτουργικό - προγράμματα) 2x160GB Seagate ST3160318AS σε RAID1 (My Documents και αρχεία δουλειάς) Western Digital WD10EARS-00Y5B1 1GB Green (Για downloads) Το υπόλοιπο μηχάνημά είναι: Phenom X3 705e (2.5GH, χωρίς o/c εκτός ελάχιστων πειραμάτων) Gigabyte GA-MA770-US3 4GB RAM ATI 4850 (και παλιότερα 240GT) Τροφοδοτικό PC Power and Cooling 500W Windows Ultimate 64bit Καθώς σε 8 μήνες μου έχουν βγάλει το ίδιο πρόβλημα 4 διαφορετικοί δίσκοι δεν πιστεύω ότι φταίνε αυτοί. Έχω κοιτάξει τα εξής: - Ανεπαρκής τροφοδοσία αλλά δεν παίζει. Τα περισσότερα προβλήματά μου είχαν παρουσιαστεί ενώ είχα μία Geforce 240, οπότε απείχα πολύ από τα 500W του τροφοδοτικού. - Προβληματικό τροφοδοτικό. Σε κάποια περίοδο το δοκίμασα με διαφορετικό τροφοδοτικό αλλά πάλι πέταξε κάποιο πρόβλημα. - Ότι οι δίσκοι κάνουν sleep αλλά δεν μπορούν να "ξυπνήσουν". Σίγουρα όχι, μου έχει συμβεί 2 φορές ενώ βλέπω βίντεο από τον δίσκο που εξαφανίζεται. Επιπλέον πληροφορίες: - Ο SATA Controller στο BIOS είναι ρυθμισμένος σε RAID και τα RAID γίνονται μέσω BIOS και όχι Windows. - Κανείς δίσκος δεν θέλει firmware upgrade. - Η μητρική δεν θέλει firmware upgrade. - Το πρόβλημα εμφανίζεται ανεξάρτητα από το αν το NCQ είναι ενεργοποιημένο. - Το μόνο μήνυμα λάθους που φαίνεται στα logs των Windows είναι ότι ο δίσκος κάνει timeout ή κάτι παρόμοιο, τίποτα πριν η μετά από αυτό. - Δεν έχω πειράξει drivers ή ρυθμίσεις δίσκων/controllers στα Windows. - Η θερμοκρασία του υπολογιστή δεν παίζει ρόλο (και δεν είναι πρόβλημα). - Οι δίσκοι περνάνε όλα τα διαγνωστικά των κατασκευαστών τους. Οποιαδήποτε ιδέα καλοδεχούμενη.
jeconom Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 θύρα SATA λέω.. Το δοκίμασα, έχω αλλάξει θύρες αρκετές φορές. Το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί σε δίσκους που ήταν σε 3 διαφορετικές.
_BASSstarlet_ Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Ναι, μπορεί να τα έχει παίξει ο controller. Ο δίσκος των win που δεν εξαφανίζεται, έχει μπει και σε άλλες θύρες;
jeconom Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Ναι, όλοι οι δίσκοι έχουν αλλάξει θέσεις 2-3 φορές. Αυτό για τον controller το σκέφτηκα και εγώ αλλά γιατί δεν χάνεται ποτέ ο δίσκος των Windows;
_BASSstarlet_ Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Πολύ δύσκολη περίπτωση. Αυτή η <<ανοσία>> που έχει ο εκάστοτε δίσκος με το OS ίσως είναι μια βάση για ψάξιμο. τον δίσκο δεν τον βλέπει τον ούτε το BIOS και χρειάζεται να κλείσω το τροφοδοτικό, αλλά έπειτα επανέρχεται. Τι να δείχνει αυτό άραγε; Το ανοιγο-κλείνεις αμέσως ή περιμένεις;
jeconom Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Πολύ δύσκολη περίπτωση. Αυτή η <<ανοσία>> που έχει ο εκάστοτε δίσκος με το OS ίσως είναι μια βάση για ψάξιμο. Όντως εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι έχει να κάνει με software. Το ανοιγο-κλείνεις αμέσως ή περιμένεις; Αμέσως, εκτός από έναν συγκεκριμένο Seagate που μερικές φορές ήθελε τον χρόνο του.
alpo Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δοκιμασες να αντικαταστισεις τα SATA καλώδια. Μου εχει τύχει με κάτι ψεύτικα λεπτούλια να χάνεται ο δίσκος και να μην κάνει boot. Όταν τα αντικατέστησα ήταν όλα μια χαρα.
vasi Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 άλλαξε το καλώδιο ρεύματος, είχα το ίδιο πρόβλημα εξαφανιζόταν ο δίσκος,και διαπίστωσα το βύσμα ήταν ελαττωματικό.
jeconom Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Έχω αλλάξει και τα δύο καλώδια (ρεύμα και SATA).
washcloud Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 - Ανεπαρκής τροφοδοσία αλλά δεν παίζει. Τα περισσότερα προβλήματά μου είχαν παρουσιαστεί ενώ είχα μία Geforce 240, οπότε απείχα πολύ από τα 500W του τροφοδοτικού. - Προβληματικό τροφοδοτικό. Σε κάποια περίοδο το δοκίμασα με διαφορετικό τροφοδοτικό αλλά πάλι πέταξε κάποιο πρόβλημα. ...το "αλλά πάλι πέταξε κάποιο πρόβλημα", σαν πολύ φλου το είπες...Τί, δηλαδή; Τεσπα, προσωπικά είχα πρόβλημα εξαφάνισης (σε SATA και IDE δίσκους που υπήρχαν πάνω ταυτόχρονα), και το συμπέρασμα ήταν προβληματικό τροφοδοτικό (μη επαρκής τροφοδοσία στις 12άρες γραμμές, λόγω παλαιότητας και αθλιότητας μεταχειρισμένων τροφοδοτικών που χρησιμοποιούσα, γιατί μ' αρέσει να παίζω με zombieware). Όταν σε κάποια φάση έβαλα τροφοδοτικό της προκοπής, νο ντισκοπρόμπλεμς. Συμπέρασμα : αν βρεις τροφοδοτικό που εγγυημένα δίνει τα ρεύματα που οφείλει και το δοκιμάσεις, θα ξέρεις και αν ήρθε η ώρα ν' αλλάξεις αυτό που έχεις.
jeconom Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2011 ...το "αλλά πάλι πέταξε κάποιο πρόβλημα", σαν πολύ φλου το είπες...Τί, δηλαδή; Όταν λέω ότι πέταξε πρόβλημα εννοώ ότι εξαφανίστηκε κάποιος δίσκος. Το τροφοδοτικό ήταν το 1ο πράγμα που σκέφτηκα αλλά τα PC Power & Cooling θεωρούνται από τα πιο αξιόπιστα. Επειδή όμως υπάρχει πάντα η περίπτωση να τα έχει φτύσει το δικό μου δοκίμασα και με ένα Silverstone OP 850W (single rail) το οποίο σε άλλο υπολογιστή παίζει χωρίς πρόβλημα αλλά και με αυτό εξαφανίστηκε δίσκος. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σαν επόμενο βήμα είναι άλλη μητρική, καθώς όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του υπολογιστή τα έχω αλλάξει, από μνήμες και κάρτα γραφικών μέχρι και καλώδιο ρεύματος. Αλλά περιμένω τον Bulldozer για να δω αν θα μείνω σε AMD ή θα πάω σε Intel.
washcloud Δημοσ. 12 Μαΐου 2011 Δημοσ. 12 Μαΐου 2011 Καλώς, αλλά προσωπική μου γνώμη, με βάση τις δικές μου εμπειρίες (που είναι αρκετόχρονες), σχετικά με "εξαφανίσεις" δίσκων, είναι ότι κατά 100%, θέμα "συνδεσιμότητας" (με την έννοια ότι στην συνδεσιμότητα περιλαμβάνεται και αυτή της τροφοδοσίας). Και συγκεκριμένα, τις περισσότερες από τις φορές που η συνδεσιμότητα είναι ο λόγος, η ελλιπής τροφοδοσία (...να το πω και πιο μπακάλικα, "δεν επαρκεί το ρεύμα") είναι ο υπαίτιος. Τα παραπάνω σημαίνουν -αν και είπες πως τα τσέκαρες όλα- ότι κάπου κάτι σχετικό φταίει. Και μάλλον δεν είναι οι κονέκτορες της μητρικής ή των δίσκων, ούτε των καλωδίων data. Ίσως -ειδικά αν είναι στην ίδια γραμμή- να φταίνε τα βύσματα/τα καλώδια της τροφοδοσίας, αν όχι τα ίδια τα τροφοδοτικά (μπορεί οι δικοί σου δίσκοι να είναι πιο "απαιτητικοί", και να γίνεται εμφανής η όποια αδυναμία και των 2 τροφοδοτικών. Διαφορές μεταξύ δίσκων, εγώ πάντως, ΕΧΩ διαπιστώσει : συγκεκριμένοι δίσκοι -δεν ξέρω το γιατί- "δυσκόλευαν" το σύστημα που είχε ψόφιο τροφοδοτικό, σε συνδυασμό με άλλους, ενώ άλλοι συνδυασμοί, ή οι "ζόρικοι" δίσκοι μόνοι τους, δούλευαν μια χαρά...) Τα λέω όχι για να "επιμείνω" απλά (ούτε γιατί είμαι καμμιά αυθεντία) - μα για να το κρατήσεις κατά νου, και ίσως βάσει αυτών να κάνεις ένα ακόμα τσεκάρισμα, μπας και σου ξέφυγε κάτι, μιας και, αν και δεν είναι αδύνατο, το να φταίει κάτι άλλο (η μητρική πχ), θα το έλεγα το λιγότερο πιθανό. Για 'σένα δηλαδή το λέω, για να μην τυχόν "παιδεύεσαι", "κοιτώντας αλλού"...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.