Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές για patitioning πριν την εγκατάσταση


g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδή σκέφτομαι να αγοράσω έναν νέο σκληρό, γιατί σύντομα θα έχω πρόβλημα χώρου και επιπλέον σκέφτομαι να εγκαταστήσω Windows7 αντί για τα XP που έχω τώρα και να τους δώσω κι άλλο χώρο θα ήθελα μια συμβουλή:

 

Η Motherboard μου μπορεί να πάρει 4 SATA και 2 PATA συσκευές. Προς το παρόν έχω συνδεδεμένα 1 PATA 250GB σκληρό, 1 SATA 500GB σκληρό και 1 SATA CDR-W και μια μάλλον ανορθόδοξη διαρρύθμιση:

 

στον PATA 7200rpm των 250GB έχω:

 

6,3 GB /

16 GB /home

1 GB swap

227 GB αποθηκευτικό δευτερεύοντα (reiserFS προσβάσιμο ΜΟΝΟ από Linux)

 

στον SATA 7200rpm των 500GB έχω

 

26 GB Windows XP

447 GB αποθηκευτικό κύριο (reiserFS προσβάσιμο ΜΟΝΟ από Linux)

 

Η λογική που το έκανα αυτό (τότε που το έκανα) ήταν η εξής:

Πρώτον, είχα μια εγκατάσταση Linux στο παλιό σύστημα και δεν ήθελα να το εγκαταστήσω από την αρχή. Οπότε όταν έστησα νέο pc προτίμησα απλά να μεταφέρω τον παλιό δίσκο στο νέο pc ως είχε (με μερικά reconfigures) και έτσι κράτησα το Linux που χρησιμοποιώ καθημερινά στον PATA (7ετίας +) και έβαλα τα XP (που δε χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ) στον ολοκαίνουριο SATA.

 

Δεύτερον, μιας και ο κύριος αποθηκευτικός χώρος (αυτός δηλαδή από τον οποίο αναπαράγω τη μουσική μου και τις ταινίες μου, rip-αρω CDs και DVDs, αποθηκεύω τα μεγάλα downloads, σπάνια επεξεργάζομαι ήχο και εικόνα κλπ) θα είναι συχνά busy, σκέφτηκα ότι δε θα ήταν καλό το λειτουργικό και αυτός ο κύριος αποθηκευτικός χώρος να είναι στον ίδιο σκληρό δίσκο.

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω λοιπόν είναι αν ευσταθεί αυτή η παραπάνω λογική:

1) Υπάρχει αισθητή διαφορά στην απόδοση του λειτουργικού (Debian testing) αν αυτό είναι εγκατεστημένο σε SATA ή PATA (έστω ότι και οι 2 είναι 7200rpm). Στη νέα διαρρύθμιση να προτιμήσω να βάλω το Debian σε SATA η να το αφήσω ως έχει;

 

2) Κατά τη γνώμη σας αξίζει τα λεφτά του (από άποψη κόστους/απόδοσης) ο δίσκος να είναι 10000rpm, ή 64MB cache ή να προτιμήσω αυτόν με τη μεγαλύτερη εγγύηση;

 

3) Έχει πράγματι αξία στην ταχύτητα της εργασίας ο κύριος αποθηκευτικός χώρος να είναι σε άλλη συσκευή αντί να είναι στην ίδια συσκευή με το λειτουργικό σύστημα; πχ η μετατροπή ενός CD σε flac ή σε mp3, ή ακόμα καλύτερα (μιας και είναι μόνιμο) αν το torrent-άδικο κατεβάζει επί 20ώρες στον ίδιο σκληρό δίσκο από το ποίο τρέχει το Debian, δεν επηρεάζεται η τρέχουσα απόδοση του λειτουργικού; Γιατί αν ΔΕΝ επιρρεάζεται τότε βολεύει να έχω στον ίδιο σκληρό δίσκο το / το swap και το /home.

Διότι, με αυτή τη διαρρύθμιση, θα είχα ένα partition λιγότερο, γιατί δε θα χρειαζόταν να έχω σε άλλο partition τον κύριο αποθηκευτικό χώρο, αφού θα χρησιμοποιούσα για αποθήκευση το /home και όσον αφορά το Debian, θα βολευόμουν με έναν δίσκο 1ΤΒ. Εσείς τι λέτε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Λογικα το sata θα πρεπει να ειναι πιο γρηγορο δεν ξερω ομως κατα ποσο αισθητη θα ειναι η διαφορα μιας και εξαρτατε και απο αλλες παραμετρους.

2) Τα αξιζει

3) Εχει γιατι ειναι αλλο να δουλευει ενας δισκος και αλλο δυο ταυτοχρονα. (θεωρητικα παντα)!

Τελικα αυτο ομως που μετραει περισσοτερο ειναι η cpu & ram που εχεις.Για παραδειγμα στο PC μου 8G ram δεν εχω ορισει καθολου swap εφ οσον δεν θα τη χρησ/σει ποτε... Το /home παλι οπου και να το βαλεις (καλα ειναι σε δικο του partition) διαφορα σε ταχυτητα δεν θα δεις.

 

Γνωμη μου ειναι ολλα σε εναν δισκο οπως λες στο τελος, αν δεν χρησημ/εις συχνα swap.

Διαφορετικα /swap, /tmp, browser cache σε αλλο δισκο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...