Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να πάρω ένα ζευγάρι καλής ποιότητας κυάλια, για όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστη πολύωρη παρατήρηση χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις και τρέμουλο. Έχω καταλήξει σε 8x50. Θα ήθελα να μου προτείνετε κανένα μοντέλο μέχρι 80€ ας πούμε.

Δημοσ.

Bresser Arcturus 60/700

Bresser Spotty Zoom 20-60x60

Ωραία η πλάκα αλλά εκτός από μπανιστήρι αν ασχοληθείς με το "άθλημα" τρως κόλημα.

Από το να βλέπεις τοπία από μακρυνή απόσταση μέχρι αστερισμούς.

Θέλω να πάρω ένα ζευγάρι καλής ποιότητας κυάλια, για όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστη πολύωρη παρατήρηση χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις και τρέμουλο. Έχω καταλήξει σε 8x50. Θα ήθελα να μου προτείνετε κανένα μοντέλο μέχρι 80€ ας πούμε.

Ευχαριστώ. Πιστεύω και το Opel Astra το καινούργιο είναι πολύ καλό, αλλά μάλλον θα προτιμήσω Yamaha R1. Eκτός αν μου δανείσει τη Nikon D90 του ένας ξάδερφος που μπαίνει φαντάρος, οπότε θα αναβάλλω την αγορά για κανα χρόνο και μετά ίσως στραφώ στην επόμενη γενιά iPad.

Δημοσ.

Αν πας σε μάρκα είναι πολύ ακριβά με 50άρηδες φακούς. Επίσης συνήθως δεν είναι 8Χ50, αλλά 10Χ50 ή 12Χ50, εκτός αν πάρεις μοντέλο πολυεστιακό τύπου πχ 6~20Χ50, ΑΛΛΑ αυτά κατά κανόνα έχουν κατώτερη ποιότητα εστίασης. Επίσης γιατί θες ντε και καλά 50άρηδες φακούς, έχεις σκοπό να τα χρησιμοποιείς σε σούρουπο κι έτσι, με χαμηλό φωτισμό; Γιατί αυτά τα κυάλια είναι αρκετά βαριά (σκέψου δύο 50άρια γυαλιά + 4 πρίσματα + προσοφθάλμιοι και το σώμα μιλάμε χαλαρά πχ για 800γραμ.) και όχι ιδιαίτερα φορητά. Είμαι κάτοχος ζευγαριού 12Χ50 της Bushnell που μου είχε κοστίσει καμιά 100ή ευρώ και μπορώ να σου πω πως ελάχιστα τα έχω χρησιμοποιήσει για τον απλό λόγο πως λόγω όγκου και βάρους βαριέμαι να τα κουβαλάω μαζί σε ταξίδια κτλ, οπότε έχουν μείνει καινούργια στο κουτί τους στη βιβλιοθήκη (κάποια στιγμή τα έδινα και μετάχειρα στις αγγελίες παλιά). Θα προτιμούσα να είχα ένα πιο ελαφρύ φορητό ζευγάρι τύπου 8Χ30 ή 10Χ30 χωρίς πρίσματα.

Δεν έχω να σου προτείνω μάρκα, πάντως σου προτείνω να αποφύγεις κάτι βαρύ και να έχουν οπωσδήποτε στρώσεις οι φακοί για προστασία από UV. Μεγάλο ρόλο στη ποιότητα παίζει το πόσο καλά και σταθερά είναι τοποθετημένα τα πρίσματα και πόσο ποιοτικοί είναι οι φακοί ώστε να έχεις είδωλο πολύ καθαρό και χωρίς μικροπαραμορφώσεις. Αυτή είναι και η διαφορά αυτών που κοστίζουν (και αξίζουν τα λεφτά τους, γιατί ενδέχεται να κοστίζουν και να μη τα αξίζουν) και αυτών που πουλάει ο κάθε πλανόδιος ή που φέρνεις από Κίνα (απομιμήσεις).

Εγώ θα ήθελα ένα τηλεσκοπιάκι, μαμάει για επίγειες παρατηρήσεις, αλλά το σκέφτομαι το 400άρι, χα.

Δημοσ.

Πολύ χρήσιμο σχόλιο. Έχεις δίκιο για το βάρος, τα 8x50 είναι βαριά. Λέω να πάω σε 8x40 γιατί θα ήθελα να τα χρησιμοποιώ και σε αυγές και σούρουπα. Π.χ. αυτά για τα οποία έχω ακούσει αρκετά καλά σχόλια. Ή ίδιο μοντέλο τα 7x35.

Δημοσ.

Πρέπει να είναι καλά κυάλια αυτά που δείχνεις, έχουν κι ασφαιρικό προσοφθάλμιο πράγμα καλό, πάντως από βάρος πάλι είσαι στα 800γρ. που είναι το ίδιο με τα 50άρια (έχουν λίγο καλύτερο όγκο πάντως από τα 50άρια και πιο compact design).

Μπορείς να δεις αυτό που δείχνεις αλλά και πολλά ακόμα μοντέλα κι εδώ (αυτός ο κερατάς έχει πολλά μοντέλα, πάντως οι τιμές στα ελληνικά καταστήματα σε κυάλια ποικίλλουν και είναι πολλές φορές τσιμπημένες διότι ο πελάτης σπάνια είναι ψαγμένος σε τέτοια).

Εγώ έχω αυτά εδώ ίδιο μοντέλο με το προηγούμενο περίβλημα και μόλις τα ζύγισα και είναι 785γραμ και μου φαίνονται βαριά όταν τα κρατάω ώρα (βέβαια το βάρος είναι ανάλογα και με το "χέρι" του καθενός, αλλά πιστεύω όλα τα χέρια μετά από ώρα πιάνονται). Μιας και τα έχω, η γνώμη μου για τα Bushnell είναι πως έχουν πολύ καθαρό είδωλο, καλά τοποθετημένους φακούς αλλά η μπλε στρώση που έχουν τα Bushnell δε νομίζω πως είναι η πιο ξεκούραστη που υπάρχει για φως ημέρας (έχω δει και καλύτερα ), την ημέρα με έντονο ήλιο αν κοιτάς πολύ ώρα κουράζεσαι λόγω έντονου φωτός. Βασικά εκτός από τη προστατευτική στρώση, παίζει ρόλο και το γεγονός πως έχουν 50mm φακούς και μαζεύουν πολύ φως - γενικώς οι μεγάλοι φακοί είναι περισσότερο για καλή όραση σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, μη ξεχνάμε πχ πως στα τηλεσκόπια για επίγεια παρατήρηση την ημέρα υπάρχουν ειδικά φίλτρα για να μη τσακίζεις τα μάτια σου. Προσωπικά δε νομίζω πως μπορείς να έχεις το ίδιο ζευγάρι κυάλια που να είναι βελτιστοποιημένο και για έντονο ήλιο και για σούρουπο/συννεφιά, το ένα από τα δύο θα είναι.

Δε ξέρω από που θες να τα πάρεις, πάντως αν τα φέρεις από έξω καλό είναι αν βρεις το ίδιο ή κοντινό μοντέλο ίδιας μάρκας σε ντόπιο κατάστημα να πας να το δεις από κοντά ΜΕΡΑ για να διαπιστώσεις αν είναι καθαρό και ξεκούραστο το είδωλο, γιατί τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια.

Τέλος αν θες γνώμες από πιο έμπειρους, μπορείς να κάνεις και το κόπο να ρωτήσεις σε τούτο το φόρουμ (στο "Αγορά Εξοπλισμού" μάλλον) διότι αυτοί αν και μανιακοί με τηλεσκόπια χρησιμοποιούν συχνά κυάλια και λογικά θα έχουν εμπειρία να σου πουν μια σοβαρή εμπειρική γνώμη.

Υ.Γ. Ως προς τη διακριτική ικανότητα, ενδεικτικά με τα δικά μου που είναι 12Χ50 μπορώ να διακρίνω 4-5 δορυφόρους του Δία, αλλά με πολύ κόπο και σπάσιμο νεύρων να μείνουν σταθερά τα κυάλια (ουσιαστικά αδύνατον να τα σταθεροποιήσω αρκετά παρά το ότι ακούμπαγα τη μία πλευρά τους σε μια σταθερή κολώνα, μόνο με τρίποδο σταθεροποιούνται για να παρατηρήσεις καλά μια λεπτομέρεια).

Υ.Γ.2 Μπορεί να μη σε νοιάξει, πάντως εγώ ειλικρινά αν έπαιρνα τώρα θα έπαιρνα ελαφρύτερα. Κυριολεκτικά μου πήγαν χαμένα λόγω όγκου και βάρους. Αν κάθεσαι σε κανά μπαλκόνι κι αγναντεύεις ΟΚ, αλλά αν θες να τα κουβαλάς σε βόλτα δε λέει, εγώ είχα ξενερώσει με τα περίπου 800γραμ.

Υ.Γ.3 edit, ξέχασα να πω πως είναι πολύ σωστό που ψάχνεις και μικρές μεγενθύσεις <10Χ, μην αλλάξεις γνώμη ή παρασυρθείς και πάρεις μεγαλύτερη μεγένθυση, καλά το πας.

Δημοσ.

υπάρχουν και οι τρίποδες για σταθερότητα και το θέμα του βάρους σε περίπτωση που το ξεχάσατε.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Και εγώ ψάχνω για κυάλια. Θέλω για να κοιτάω από το εξοχικό σε θάλασσα κοντά σε απόσταση 1 χιλιόμετρο και σε λεφτά 50 ευρώ άντε και κάτι παραπάνω. Έχει να με προτίνει κανείς κάτι;

Δημοσ.

Bresser Arcturus 60/700

Bresser Spotty Zoom 20-60x60

Ωραία η πλάκα αλλά εκτός από μπανιστήρι αν ασχοληθείς με το "άθλημα" τρως κόλημα.

Από το να βλέπεις τοπία από μακρυνή απόσταση μέχρι αστερισμούς.

και πώς θα το μεταφέρεις στην παραλία; πολύ κάρφωμα. άσε που είναι για πιο μακρινές αποστάσεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...