Hom3sick Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Καλημέρα μάγκες, πριν απο 8-9 μέρες περίπου μια γάτα της γειτονιάς αποφάσισε να έχουμε γεννητούρια στην πίσω αυλή του σπιτιού μου. Όλα καλά, μέχρι που παρατήρησα απο χθες πως έλειπε ενα απο αυτά και τη μητέρα τους να είναι άφαντη. Έτσι αποφάσισα να πάρω τα υπόλοιπα 2 μέσα και να τα μεγαλώσω εγώ. Αυτό που θέλω είναι αν υπαρχει κάποιος εδώ με προσωπική εμπειρία απο μεγάλωμα μικρών να μου δόσει κάποια tips ωστε να πάει το όλο θέμα καλα. Γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα αλλά μου λείπει η εμπειρία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
zeniath Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Για αρχή: Πήγαινε σε ένα pet shop και πες ότι έχεις νεογέννητα θα ξέρουν τι να σου δώσουν από προμήθειες και συμβουλές. Πάρε ένα κουτί και άμμο να αλλάζεις αρκετά μεγάλο για να μην αλλάζει άμμο και κάθε μέρα και να μην παίρνεις καινούριο μετά. Μην ανυσυχεις απλά βάλτα μέσα και αυτά θα ρίξουν ένα χεσίδι κατευθείαν. Μην τα ταΐζεις γάλα. Δεν είναι μοσχαράκια, μπορεί να το τρώνε αλλά συμπαγές κουραδάκι δεν θα δεις, τους προκαλεί διάρρεια. (αυτό ισχύει για γατάκια που μπορούν να φάνε κροκετίτσες για εντελώς νεογέννητα λογικά με γάλα θα την βγάλεις.) Μίλα με ένα γιατρό να σου πει πότε να πας για τα εμβόλια. (Στείρωση κλπ μεταξύ 6-11 μηνών κάνε αλλιώς αν κάνεις την μλκια που έκανα και εγώ και την άφησα να έχει τον πρώτο οίστρο απλά θα ακούς μια γάτα να νιαουρίζει σαν να μιλάει για μια βδομάδα ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ) Ένα κουτί με κανένα φούτερ σου να γουστάρουν να σε μυρίζουν και όταν κοιμούνται (είσαι πλέον πρακτικά η μάνα τους). Δίνε τουλάχιστον την μισή σημασίας από αυτή που τους δίνεις τώρα όταν μεγαλώσουν και κανα παιχνίδι να απασχολούνται. Δεν θέλουν πολύ φροντίδα αλλά μην τα ξεχνάς. Κράτα μας ενήμερους για ότι άλλο θες. Υ.Γ. Ξέχασα, να σου ζήσουν! Θα τα μισήσεις πιο μετά (ένα ποτήρι έσπασε καθώς αυτό το ποστ γραφόταν....... :mad: :mad: )
Hom3sick Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Thanks man. Βέβαια τα συγκεκριμένα ειναι μωρά ακόμα οπότε αναγκαστικά πρέπει να τα ταίζω με γάλα σε μπιμπερό-πατέντα (προς το παρόν). Εδώ ακόμα έχουν κλειστά τα μάτια τους. Γνωρίζω πως πρέπει να τρώνε κάθε 3-4 ώρες, για το ελαφρύ μασάζ στις κοιλίτσες τους ώστε να μπορέσουν να ενεργηθούν, οτι πρέπει να είναι σε ζέστη και να κοιμούνται μέχρι αηδίας. Υπάρχει μήπως κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχω;
zeniath Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Thanks man. Βέβαια τα συγκεκριμένα ειναι μωρά ακόμα οπότε αναγκαστικά πρέπει να τα ταίζω με γάλα σε μπιμπερό-πατέντα (προς το παρόν). Εδώ ακόμα έχουν κλειστά τα μάτια τους. Γνωρίζω πως πρέπει να τρώνε κάθε 3-4 ώρες, για το ελαφρύ μασάζ στις κοιλίτσες τους ώστε να μπορέσουν να ενεργηθούν, οτι πρέπει να είναι σε ζέστη και να κοιμούνται μέχρι αηδίας. Υπάρχει μήπως κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχω; Ναι όντως αν τα δεις να πηγαίνουν στην άμμο για τα καθέκαστα, ζούλα την κοιλιά τους απαλά απαλά (μεταξύ της κοιλιάς και τα πίσω πόδια) για να τα βοηθήσεις στο να τα βγάλουν μην σιχαθείς έχει τρελό γέλιο να σφίγγονται και να πιέζεις και συ (λες τώρα θα σκάσει τώρα θα σκάσει και ΠΡΡΡΡΤΤΤΤ *πλούτς!*) Α και κάτι άλλο που ξέχασα, όταν δεις και αρχίσουν να έχουν τσίμπλες στα μάτια τους ξεραμένες (αυτό που τα κρατάει κλειστά δλδ) πάρε ένα πανάκι και με λίγο νερό (χλιαρό όχι κρύο ή ζεστό) και σκούπιζε τα, έτσι τα βοηθάς να ανοίξουν τα μάτια πιο εύκολα αφού βγάζεις τα επιφανειακά και μουλιάζεις τα υπόλοιπα ώστε να τα ανοίξουν μόνα τους πιο άνετα. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να βγάλεις τσίμπλες με το ζόρι γιατί μπορεί να τα πληγώσεις η τπτ χειρότερο, απλά απαλά πέρνα το από πάνω και ότι βγει μόνο του. Υ.Γ. Α ναι ξέρεις ότι μέχρι να ανοίξουν τα μάτια σε εφημερίδα και το χοντρό και το ψιλό γιατί ούτε δύναμη θα έχουν να σκάψουν ούτε θα βλέπουνε που είναι
Lucifer Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Το μασαζάκι στην κοιλιά μην ξεχνάμε, αλλιώς δε θα κατουράνε.
cthulhucarbide Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Διάβασε το 2ο ποστ, του γουός. Λέει πολλά χρήσιμα Εδώ
zeniath Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Δημοσ. 8 Μαΐου 2011 Με τα μάτια κάνε αυτό που σου είπα εγώ, υποτίθεται ότι αντικαθιστάς την γλώσσα της μάνας τους που θα έκανε την δουλειά, απλά όπως είπα πολύ απαλά και μην τραβήξεις κάνα καρκάδι εσύ, άστα να μουλιάσουν (να ανοίγουν και θα ξανακλείνουν για κάνα 3-4 μέρες μέχρι να ανοίξουν εντελώς τα μάτια τους) και όλη την υπόλοιπη δουλεία άστη σε αυτά.
Galatea Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Καλημέρα μάγκες, πριν απο 8-9 μέρες περίπου μια γάτα της γειτονιάς αποφάσισε να έχουμε γεννητούρια στην πίσω αυλή του σπιτιού μου. Όλα καλά, μέχρι που παρατήρησα απο χθες πως έλειπε ενα απο αυτά και τη μητέρα τους να είναι άφαντη. Έτσι αποφάσισα να πάρω τα υπόλοιπα 2 μέσα και να τα μεγαλώσω εγώ. Αυτό που θέλω είναι αν υπαρχει κάποιος εδώ με προσωπική εμπειρία απο μεγάλωμα μικρών να μου δόσει κάποια tips ωστε να πάει το όλο θέμα καλα. Γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα αλλά μου λείπει η εμπειρία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Κατ'αρχάς μπράβο σου! Πολύ γλυκειά κίνηση! Δε θα το έκαναν όλοι αυτό! Καλά στα λένε και τα παιδιά, πράγματι πήγαινε σε ένα pet shop. Μπορεί να έχουν και καμιά κρεμούλα (βρώσιμη) για αποπαρασίτωση εντερική που πιάνει συχνά τα γατάκια κυρίως όταν είναι μωρά (το βασικό σύμπτωμα είναι ότι φουσκώνει η κοιλίτσα). Βέβαια δεν ξέρω αν είναι σε ηλικία να πάρουν από τώρα τέτοια κρεμούλα, πάντως από την εμπειρία μου, όλα τα γατάκια που 'χω μαζέψει και δώσει για υιοθεσία, είχαν παράσιτα στο εντεράκι, ίσως χρειαστούν σε λίγες εβδομάδες. Όσο για το γάλα, τα γατάκια έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, γι'αυτό χρειάζονται ειδικό γαλατάκι αλλιώς θα ζορίστούν πολύ Έχει στα pet shops ειδικό για μωρά- δεν κοστίζει πολύ- αλλά μέχρι και στο σουπερ μαρκετ έχει για ενήλικες γάτες -καλύτερο απ'το κανονικό πάντως. Είναι μικρά, οπότε σίγουρα χρειάζονται ερεθίσματα που θα είχαν φυσιολογικά στην φωλιά τους. Το μασάζ που σου είπαν, ενεργοποιεί το γαστρεντερικό τους σύστημα. Κανονικά θα το έκανε η μαμά τους ενώ τα καθάριζε. Προσπάθησε με μια νωπή και ζεστή πετσέτα να τα καθαρίζεις με απαλές και κυκλικές κινήσεις. Έχε τα μαζί, θα θέλουν λογικά το ένα να κουρνιάζετε στο άλλο, με απαλά υφάσματα (κομμάτια φλισ είναι ότι πρέπει) κι αν είναι πολύ μικρά, στο μέρος που τα έχεις βάλες εφημερίδες από κάτω τους. Αν έχεις καμιά θερμοφόρα, γέμισέ την με ζεστό νερό και κάλυψέ την με υφάσματα και βαλτην μέσα στη φωλιά τους (θα την τιμήσουν!!!). Καλό είναι να πάρεις τηλέφωνο κάνα γιατρό να σου δώσει συμβουλές για τη σταδιακή διατροφή τους κτλ. Αλήθεια, θα τα κρατήσεις ή το ψήνεις να τα δώσεις;
margaritagr Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 μπραβο σου που τα μαζεψες! ριξε μια ματια εδω http://mycat.e-steki.gr/ και εδω http://www.gatospito.com/ δυστυχως γατακια αυτης της ηλικιας επιβιωνουν χωρις τη μαμα τους πολυ δυσκολα, ειχα παρομια εμπειρια πριν κανα μηνα γι αυτο το λεω.. Εσυ ομως προσπαθησε και πιστεψε με δε θα υπαρχει μεγαλυτερη χαρα απο το να τα δεις να ναι πια μεγαλα και υγιη! παρε τηλ. κι ενα γιατρο, κι αν μπορει αν ρθει απο κει να τα δει θα ταν το καλυτερο. Επειδη η αμυνα τους ειναι πολυ πεσμενη, πλενε τα χερια σου πριν τα πιασεις, και μην επιτρεψεις σε αλλα ζωα να τα πλησιασουν
Galatea Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Υπάρχει και το allaboutcatsforum.com (ελληνικό είναι)... σίγουρα σε όλα αυτά θα βρεις πολλές πληροφορίες. Πιστεύω όμως ότι για να 'χουν καλές πιθανότητες να επιβιώσουν θα χρειαστείς τουλάχιστον τις συμβουλες ενος γιατρού. Να πάνε όλα καλά και να 'ναι τυχερά τα μικρούλια!
lary7 Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Ειχαμε και εμεις μεγαλωσει παλιοτερα 4 γατακια νεογεννητα και ηταν λιγο μανικι. Εχετα οσο μπορεις καπου ζεστα, και αν δεν εχει αρκετη ζεστη λογο καιρου βαλε μια λαμπα. Ταισμα οσο ποιο συχνα μπορεις με μπιμπερο(2-3 φορες) κρατοντας τα ενα ενα γιατι αλλοιως θα ορμανε ολα μαζι.Εμεις τα διναμε γαλα αγελαδινο και μια χαρα μεγαλωσαν και τα 4 αλλα δοκιμασε και κατι καλυτερο οπως ειπαν οι αλλοι. Γενικα δεν θελει πολυ ανχος αλλα υπομονη, ακολουθησε αυτα που αναφερθηκαν και σε λιγες εβδομαδες που θα μεγαλωσουν θα γινουν ανεξαρτητα και θα τρωνε/πηγαινουν τουαλετα μονα τους.Τοτε θα ειναι και χαρμα οφθαλμων αν και γινονται λιγο ζημιαρικα.
YiN Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Τοτε θα ειναι και χαρμα οφθαλμων αν και γινονται λιγο ζημιαρικα. Λίγο. Σόρρυ, δεν μπορούσα να αντισταθώ.
Hom3sick Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Μέλος Δημοσ. 9 Μαΐου 2011 Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και τις πληροφορίες. Η αλήθεια είναι πως έχω αρχίσει να αγχώνομαι με όλα αυτά που ακούω... Anyway κάνω ότι μπορώ γι'αυτά και τα προσέχω σαν τα μάτια μου. Φυσικά και θα τα κρατήσω Galatea
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.