Προς το περιεχόμενο

Onboard cache

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χάζευα λίγο στο Wikipedia το άρθρο για την αρχιτεκτονική K-6-III της AMD, και σε εάν σημείο διάβασα το εξής:

When equipped with a 1MB L3 cache (on the motherboard) the 400 and 450 MHz K6-IIIs is claimed by Ars Technica to often outperform[1] the hugely higher-priced Pentium III "Katmai" 450- and 500-MHz models, respectively

Η ερώτησή μου είναι, γιατί δεν υπάρχει και σήμερα cache πάνω στις μητρικές αφού βοηθάει τόσο πολύ στις επιδόσεις? Γιατί εγκαταλήφθηκε αυτό σαν ιδέα? Προσωπικά μου φαίνεται αρκετά καλό, αφού θα μπορούσε ένας manufacturer να βελτιώσει μια όποια cpu, βάζοντας περισσότερη cache στην μητρική του. Επίσης θα μειωνόταν το die size της cpu.

Δημοσ.

Μήπως είναι θέμα συχνοτήτων; Υπάρχει περίπτωση η επικοινωνία επεξεργαστή και cache να γινόταν σε μικρές συχνότητες (άρα μικρή ταχύτητα). Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση των συχνοτήτων η cache μετακινήθηκε πιο κοντά στον επεξεργαστή, για πιο γρήγορη και αξιόπιστη προσπέλαση. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι σήμα με μεγαλύτερη συχνότητα είναι πιο επηρρεπές στο θόρυβο άρα μας συμφέρει να κοντύνουμε την απόσταση που θα διανύσει.

Αυτή είναι η εικασία μου...

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον grimpr. Εκείνη την εποχή η L2 cache βρισκόταν στη μητρική, αργότερα μεταφέρθηκε στον επεξεργαστή για λόγους ταχύτητας.

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον grimpr. Εκείνη την εποχή η L2 cache βρισκόταν στη μητρική, αργότερα μεταφέρθηκε στον επεξεργαστή για λόγους ταχύτητας.

Όχι μόνο ταχύτητας αλλά και κόστους. Τα πάντα ενσωματώνονται στον κεντρικό επεξεργαστή με τελευταίο υποψήφιο, την GPU. Φτιάξε ενα timeline από τον 386 μέχρι τώρα τι έχει ενσωματωθεί και θα καταλάβεις ότι το trend θα συνεχίζεται για πολύ καιρό.

Δημοσ.

Έχεις υπολογίσει το latency και το Bandwidth μεταξύ σε onchip και onboard cache;

Δεν εννοώ να "βγάλουμε" την cache από την cpu και να την "βάλουμε" στην μητρική. Αυτό που ήθελα να πω είναι γιατί δεν υπάρχει εξτρά cache στην μητρική όπως τότε... Έχουμε π.χ. έναν Phenom 2 με 128kb lvl1/πυρήνα, 512kb lvl2/πυρήνα και 6mb lvl3 cache. Εάν δλδ πάνω στην μητρική είχαμε π.χ. και άλλα 16mb cache, έστω και με σημαντικά μεγαλύτερο latency από τις άλλες τρεις, αυτό δεν θα βοηθούσε? Σίγουρα θα είναι πολύ πιο γρήγορη από οποιαδήποτε Ram...

Δημοσ.

Tοτε οι επεξεργαστες (μιλαμε για Intel Pentium και AMD K6 επεξεργαστες), δεν ειχαν L2 cache. To κενο το συμπληρωνε η onboard cache στις μητρικες (εχω καπου 2 μητρικες, μια με 512KB και μια με 1MB cache).

Τωρα πια αυτο ειναι περιττο, αφου η πλειοψηφια των επεξεργαστων εχει αρκετη L2 cache (ταχυτατη), ενω και οι πιο ισχυροι εχουν και Level 3 cache.

Δημοσ.

Αχ ωραίες εποχές με την cache … πανάκριβη ήταν …

Έπαιρνες Mobo και cpu, και συνέχιζες με μαθηματικό συνεπεξεργαστή cache κ.ο.κ. και σταυροβελονιά με τα Jumpers :-)

Πάντως κάποια πράγματα έχουν μείνει που θυμίζουν άλλες εποχές

Το sideport memory για onboard ATI :-)

Ενώ και κάποιοι raid controllers έχουν αναβαθμίσιμη cache…

(με απλή ram και όχι γρήγορα τσιπάκια cache)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...