Προς το περιεχόμενο

Πόσο άλλο πια θα παει η Ιστορία με το psn?

JuSt)InSaNe

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγω πιστεύω ότι η επίθεση έχει γίνει απο ανθρώπους μέσα στην σονυ.Δεν εξηγούνται όλα αλλιώς ούτε ήταν τυχαίο που δημοσίευσαν τα κλειδιά του ps3 :-P

iphone.png

• Απαντ. 322
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το περίεργο είναι πως πειράζει και μερικούς που δεν έχουν κάν ps3.. :unsure:

Αυτό είναι τι θέμα; Ή οτι οι κάτοχοι PS3 υπερασπίζονται μια εταιρία που έχει καταπατήσει ότι εμπορικό νόμο υπάρχει;

Ποιοί κάνουν φάουλ εδώ, αυτοί που κράζουν, ή αυτοί που πάνε να υπερασπιστούν έναν μεγαλοκολλοσό, που ούτε τους ταίζει, ούτε τους πληρώνει.

PDS, τι σχέση έχει άν κάποιος έχει την κονσόλα η όχι; Εδώ μιλάμε για την Sony και τις πρακτικές της, όχι για το PS3 καθεαυτό.

Δημοσ.

Αυτό είναι τι θέμα; Ή οτι οι κάτοχοι PS3 υπερασπίζονται μια εταιρία που έχει καταπατήσει ότι εμπορικό νόμο υπάρχει;

Ποιοί κάνουν φάουλ εδώ, αυτοί που κράζουν, ή αυτοί που πάνε να υπερασπιστούν έναν μεγαλοκολλοσό, που ούτε τους ταίζει, ούτε τους πληρώνει.

PDS, τι σχέση έχει άν κάποιος έχει την κονσόλα η όχι; Εδώ μιλάμε για την Sony και τις πρακτικές της, όχι για το PS3 καθεαυτό.

Αυτό είναι και το λάθος σου..εγώ λέω και υπερασπίζομε τη γνώμη μου κι όχι την εταιρία..τις εταιρίες τις υπερασπίζοντε τα fanboys.

Είπα πως έχει και μερίδιο ευθύνης η Sony..αλλά έχει διαφορά το να βγείς και να κράζεις την όποια εταιρία και να μη λές τίποτα για τους εγκληματίες hackers που αύριο μπορεί να τους έχεις στο pc σου η οπουδήποτε αλλού σε οποιαδήποτε μάρκα και προιόν.

Να βγαίνεις και να κράζεις ότι δεν συμπαθείς είναι το μόνο εύκολο.

Το τι σχέση έχει αν έχεις την κονσόλα.. γιατί το να κλαίγετε κάποιος ότι το PSN είναι offline ενώ δεν έχει ps3 το βρίσκω κάπως περίεργο τουλάχιστον..

Y.Γ Η προσωπική σου εμπάθεια πρός την εταιρία είναι ξεκάθαρη..

@Tilemaxxx

Οι (λίγοι) συνειδητοποιημένοι, καταλαβαίνουν ότι τα έχει κάνει μαντάρα η κωλοεταιρία και ρίχνουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει.

Δημοσ.

Έχουν κάνει επίθεση τη Sony οι hackers επειδή τους έκανε μήνυση και τους τρέχει στα δικαστήρια για το jailbreak του συστήματος που είναι παράνομο και καλά τους έκανε.

Εάν θεωρούνε κάπιοι πως θα κάνουν ότι θέλουν και θα παίζουν τζάμπα επειδή έτσι τους αρέσει και να παιρνιούντε οι "έξυπνοι" σε σχέση με αυτούς που πληρρώνουν καλά θα κάνουν να υποστούν και τις συνέπειες..

To jailbreak δεν είναι παράνομο με την έννοια που το εννοείς...παράνομο είναι επειδή παραβιάζει τους απαράδεκτους όρους χρήσης του ps3 και του psn που η ίδια η sony έχει βάλει ως εχέγγυο και προμαχώνα για να κυνηγήσει όσουν ήθελαν να τρέξουν unsigned κώδικα/homebrew στο ps3 και ο geohot αυτό κατέδειξε. Δεν έβαλε links από torrents για να κατεβάσει κάποιος παιχνίδια ούτε προέτρεψε τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το jailbreak για να παίζουν αντιγραμμένα παιχνίδια. Και η οποία έννοια του αντιγραμμένου παιχνιδιού ως στοιχείου κατόχου και αυτό καθίσταται παράνομο μόνο αν ΔΕΝ έχεις στην κατοχή σου το original παιχνίδι. Αν το έχεις αγοράσει, μπορείς καθόλα νόμιμα να κάνεις όσα αντίτυπα/αντίγραφα του original δίσκου επιθυμείς.

Και το iphone έκανε jailbreak ο geohot, αλλά η Apple πολύ σωστά δεν κινήθηκε εναντίον του, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το έκανε η sony.

Τέλος, η επίσημη θέση των hackers όσον αφορά την ενγένει επιθετική τους στάση απέναντι στη sony (γιατί το αν έγινε και πραγματική επίθεση από αυτούς δεν το γνωρίζουμε) είναι όχι μόνο εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης sony - geohot, αλλά περιλαμβάνει ακόμα 2 πολύ σημαντικούς λόγους:

1) τη γενικότερη άκομψη, παρόνομη ως προς την καταπάτηση του προσωπικού απορρήτου και ύποπτη στάση της sony όσον αφορά το data mining και το usage statistics των χρηστών του psn ΧΩΡΙΣ προηγουμένως να τους έχει ενημερώσει. Οι πρακτικές της sony δεν περιγράφονται πουθενά ούτε καν στους όρους χρήσης του psn που καλείσαι να συμφωνήσεις (agree) όταν κάνεις sign up για καινούριο λογαριασμό στο psn network.

2) την απαράδεκτη στάση της απέναντι στο πολυδιαφημισμένο feature του ps3 για εγκατάσταση άλλου λειτουργικού συστήματος (install other OS), το οποίο και αφαίρεσε ενώ ήταν marketing και selling point στα ps3 phat.

Aυτά για να δίνουμε και λίγο δίκιο στην άλλη πλευρά και όχι μόνο να λέμε για την "καλή" sony που έπεσε θύμα "κακών" hackers. Εξάλλου και όλο το δίκιο να είχε με το μέρος της η sony (που σαφέστατα δεν το έχει) είναι απαράδεκτο για μία corporation με το μέγεθός της να έχει στήσει ένα δίκτυο τόσο απροστάτευτο (τμήματα του psn χωρίς firewall ανεβασμένα σε απαρχαιωμένους apache servers) και επιπλέον να μην έχει προστατευμένα τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του psn/πελατών της. Συν πως πρέπει να είναι η μοναδική IT εταιρεία που έκανε store τα passwords των χρηστών σε raw μορφή, σε txt αρχεία και δε λειτουργούσε με hash checks, όπως γίνεται σε όλες τις φόρμες που σου ζητάνε ευαίσθητα δεδομένα ή pass για την εγγραφή σε κάποια υπηρεσία.

soso75 πόσο λάθος είσαι.... πάνε διάβασε τι πληροφορίες κρατάει η σόνυ και τι κατασκοπίες έκανε με το ps3 παράνομα,ακόμα με το να σου λέει κάνε update(δέξου αναγκαστικά το καινούριο update) αλλιώς δεν μπορείς να παίξεις τα καινούρια μας παιχνίδια αυτό είναι απάτη,σόρι αλλα αγοράζω μια κονσόλα για 5-7 χρόνια να παίζει τα πάντα ,δεν θέλω να κάνω accept ότι μου πασάρουν και να αφαιρούν πράγματα απο την κονσόλα που αγόρασα γιατί έτσι τους κάπνισε. δεν έχεις επιλογή όμως πλέον αναγκαστικά κάνεις Update και δέχεσαι τα πάντα πλέον,δες το επεισόδιο southpark της φετινής σεζόν με το καινούριο apple tab και θα καταλάβεις ,στην τελική μπορούν να γράψουν και να τους δώσεις το σπίτι σου και εσύ να πατήσεις accept χωρίς να διαβάσεις απλά για να παίξεις το uncharted3 πχ....

σόρρυ αλλα αν δεν υπήρχαν κάποια σιτε να γράφουν τι γίνεται σε κάθε Update κανένας δεν θα γνωριζε τι πρόσθεταν αφαιρούσαν πριν το κάνει.

η σόνυ με το Ps3 ακολουθεί εντελώς λάθος στρατιγική ως προς τους πελάτες της και γιαυτό την πληρώνει.καποιοι λέτε οτι την πληρώνει ο κόσμος,λίγο ναι,αλλα περισσότερο την πληρώνει η εταιρία και θα δείτε τι επιπτώσεις θα έχει στην σόνυ σε λίγα χρόνια,ειδικά αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίων της.

δε λέω τα playstation είναι οι καλύτερες κονσόλες με τα καλύτερα exclusives και πλέον το ps3 με το cfw έχει γίνει πραγματικό media center για το σαλόνι(ότι μας είχαν υποσχεθεί αλλα δεν ήταν),αλλα όπως και να το κάνουμε αυτό που παθαίνει τώρα το αξίζει.

+1 στον skanjos που αντιλαμβάνεται ορθά την κατάσταση.

Δημοσ.

To jailbreak είναι παράνομο custom firmware φτιαγμένο απο hackers φυσικά είναι παράνομο το "σπάσιμο" και καμία εταιρία δεν σου λέει πως μπορείς να το κάνεις ασχέτος αν θα επιλέξει να κινηθή νομικά ή όχι για δικούς της λόγους.

Δέν χρειάζετε ο Geo να προτρέψει κανένα ανοιχτά είναι προφανές.

Κανένας δέν κάνει jailbreak την κονσόλα του για να παίζει τα δικά του παιχνίδια..ας μη κρύβομαστε πίσω απο το δάχτυλο μας!

Θέλεις να μου πείς ότι πιστεύεις πως οι hackers έκαναν επίθεση στη Sony γιατί ενδιαφέροντε για την καταπάτηση του προσωπικού μας απορρήτου; Η για να πάρουν τις προσωπικές μας πληροφορίες και τις πιστωτικές μας οι ιδιοί..;

(Καταπάτηση προσωπικού απορρήτου γίνετε και στο ιPhone και σε πολλές άλλες εταιρίες αν όχι σε όλες).

Και εάν διάβαζες όλα μου τα σχόλια έχω επιρρίψει ευθύνες και στα δύο μέροι και δεν κάνω κριτική επιλεκτικά.

Θέλω να μου πείς τί είδους προστασία στο δύκτιο του έχει το XBL που χρισημοποιείς κι αν διαφέρει.

Επίσεις δεν δίνεις λίγο δίκιο στην άλλη πλευρά όπως λές το δίνεις ολοκληρωτικά.

Δημοσ.

To jailbreak είναι παράνομο custom firmware φτιαγμένο απο hackers φυσικά είναι παράνομο το "σπάσιμο" και καμία εταιρία δεν σου λέει πως μπορείς να το κάνεις ασχέτος αν θα επιλέξει να κινηθή νομικά ή όχι για δικούς της λόγους.

Κανένας δέν κάνει jailbreak την κονσόλα του για να παίζει τα δικά του παιχνίδια..ας μη κρύβομαστε πίσω απο το δάχτυλο μας!

Θέλεις να μου πείς ότι πιστεύεις πως οι hackers έκαναν επίθεση στη Sony γιατί ενδιαφέροντε για την καταπάτηση του προσωπικού μας απορρήτου; Η για να πάρουν τις προσωπικές μας πληροφορίες και τις πιστωτικές μας οι ιδιοί..;

(Καταπάτηση προσωπικού απορρήτου γίνετε και στο ιPhone και σε πολλές άλλες εταιρίες αν όχι σε όλες)

Και εάν διάβαζες όλα μου τα σχόλια έχω επιρρίψει ευθύνες και στα δύο μέροι και δεν κάνω κριτική επιλεκτικά.

Θέλω να μου πείς τί είδους προστασία στο δύκτιο του έχει XBL κι αν διαφέρει.

Το jailbreak είναι custom firmware που όμως από μόνο του δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το να τρέξεις unsigned κώδικα σε μία κονσόλα της οποίας είσαι ο αποκλειστικός κάτοχος δεν είναι παράνομο. Σκέψου πως έχεις εσύ το ps3 και θες να το πετάξεις από τον 4ο όροφο, γίνεται η sony να σε αναγκάσει να μην το πετάξεις; Δικό σου δεν είναι; Εσύ δεν το πλήρωσες; Με την ίδια λογική και νομικά είσαι εξουσιοδοτημένος να ανοίξεις την κονσόλα, να την κάνεις βίδες, να την μοντάρεις, να βάλεις ό,τι κάτσο firmware γουστάρεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν πας στο multirama, στο public ή σε οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει το ps3, δεν αναφέρεται πουθενά πως αυτό το προιόν ΔΕΝ έχεις τη δυνατότητα όταν το πληρώσεις να είσαι ο αποκλειστικός του κάτοχος. Το αγοράζεις, πληρώνεις τη χρηματική του αξία και μετατρέπεται σε δική σου ιδιοκτησία.

Οι όροι χρήσης της Sony (όπως και της MS) μπαίνουν στο online. Αν λοιπόν πας να κάνεις λογαριασμό psn, τότε η Sony έχει ένα κατεβατό από όρους χρήσης όπου υποχρεούσαι να μη βάλεις custom firmware ανάμεσα στα άλλα. Αυτοί οι όροι χρήσης των Sony/MS εκτός του ότι είναι απεχθείς, είναι περιορισμένοι νομικά στη χρήση των ps3/360 στο online κομμάτι και όσον αφορά την αναπαραγωγή παρόνομα αντιγραμμένων παιχνιδιών γιατί εδώ έχεις καταπατήσει την πνευματική ιδιοκτησία του psn και των developers του παιχνιδιού. Όσον αφορά το δικό σου "ιδιόκτητο" ps3, έχεις το δικαίωμα να το κάνεις ό,τι θέλεις, ακόμα και να το κάνεις πατίνι και να γράψεις πάνω "sony μας δουλεύεις κανονικά" και να το στείλεις πακέτο στη sony hellas. Αυτό είναι νομικά κατοχυρωμένο και συνταγματικά από την ΕΕ, οπότε και αντίστοιχα το jailbreaking, εφόσον δεν επηρεάζει πνευματική ιδιοκτησία (όπως παιχνίδια, psn, κτλ) είναι εξίσου θεμιτό.

Παρόλα αυτά δε δίνω ολοκληρωτικά δίκιο σε κανέναν. Οι μόνοι πραγματικά χαμένοι είναι οι χρήστες του psn, αλλά για την ασφάλεια των δεδομένων τους ειδικά ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η Sony...αν είχε φροντίσει και είχε επενδύσει σε σωστά πρότυπα ασφάλειας, τότε μπορεί μεν ν έκαναν επίθεση όποιοι έκαναν (και αυτοί λέγονται black hat hackers, όχι κανονικοί hackers), αλλά η επίθεση θα έβρισκε σε τοίχο. Ακόμα και ν έπαιρναν πρόσβαση σε κάποιον απομακρυσμένο server, δε νοείται η sony να έχει τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών με μορφή text...Έπρεπε να τις είχε encrypted και γενικά τι είναι οι πιστωτικές κάρτες για να απειλούν οι χάκερς να τις πουλήσουν; Μητρώα καρτέλας; Έτσι ή αλλιώς η sony έχει backup των δικών της files, οπότε ό,τι και να ειπωθεί τώρα, κάποιοι εκατομμύρια χρήστες του psn εκτέθηκαν/ή και κινδύνευσαν.

Π.χ. γιατί το Steam δεν έχει χακαριστεί; Γιατί το live δεν έχει σπάσει; Νομίζεις hackers/crackers δε θα χουν κάνει προσπάθειες να τα σπάσουν; Απλώς δε γίνεται, γιατί ακολουθούν κάποια πρωτόκολλα ασφαλείας. Θυμάσαι με τη διαρροή του κώδικα του half-life 2; Όταν έφτιαξαν το steam, είχαν δηλώσει πως θα έχουν φωτεινό παράδειγμα τις αδυναμίες του δικτύου τους τότε για να μην την ξαναπατήσουν δεύτερη φορά.

Αυτό που λες για τον geohot,πως κάνει το jailbreaking για να δώσει πάτημα για παράνομες αντιγραφές παιχνιδιών δεν είναι προφανές. Είναι ένα συμπέρασμα που εξάγεις. Μπορεί να το έκανε γι αυτό, μπορεί και όχι. Για μένα αυτός ο 21χρονος είναι πανέξυπνο παιδί και δε νομίζω να είχε πρόθεση να στοχεύσει τους χρήστες του psn, ούτε νομίζω προσωπικά πως οι anonymous βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Μην ξεχνάς πως το master key για να σπάσει το ps3 "βγήκε" έξω από την ίδια τη sony. Άθελά της ή όχι, είναι γεγονός και προσωπικά νομίζω βρωμάει η υπόθεση...ειδικά αν συνδυάσεις και το πώς η εταιρεία πάτησε πάνω στο σπάσιμο για να κρατήσει την τιμή του ps3 αδικαιολόγητα υψηλή. Να εξηγήσω εδώ πως ήδη το Σεπτέμβριο του 2009 η sony παρήγαγε το ps3 με κόστος 240 δολλάρια, οπότε καταλαβαίνεις πως έχει περιθώρια να μειώσει την τιμή. Προφανώς δεν το κάνει για να κερδίσει χρήματα και αυτό είναι εις βάρος των καταναλωτών - βέβαια άλλο θέμα αυτό, οπότε ας μην επεκταθώ εδώ.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Γιατί το live δεν έχει σπάσει; Νομίζεις hackers/crackers δε θα χουν κάνει προσπάθειες να τα σπάσουν; Απλώς δε γίνεται, γιατί ακολουθούν κάποια πρωτόκολλα ασφαλείας.

Eισαι σιγουρος γι αυτο?:P

Εγω οχι τοσο.Απλα μαλλον ειχε περασει στα ψιλα.

Τεσπα κατ'εμε παρ'ολο που πιστευω οτι η sony δεν παρειχε και την καλυτερη ασφαλεια(μπορει και την χειροτερη δυνατη,δεν το ξερω),οι χακερς αν θελουν μπαινουν οπου γουσταρουν.

Δυσκολα θα κλεψουν χρηματα,αλλα θα εχουν προσβαση σε διαφορα δεδομενα.

Δημοσ.

Eισαι σιγουρος γι αυτο?:P

Εγω οχι τοσο.Απλα ειχε περασει στα ψιλα.

Τεσπα κατ'εμε παρ'ολο που πιστευω οτι η sony δεν παρειχε και την καλυτερη ασφαλεια(μπορει και την χειροτερη δυνατη,δεν το ξερω),οι χακερς αν θελουν μπαινουν οπου γουσταρουν.

Δυσκολα θα κλεψουν χρηματα,αλλα θα εχουν προσβαση σε διαφορα δεδομενα.

Σίγουρος δε μπορώ να είμαι. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουν δοκιμάσει να το σπάσουν, γιατί όπως ξέρεις η περιέργεια σκοτώνει τη γάτα. Και να το σπάσουν μια μέρα εγώ μαζί τους θα μαι, να την κάνουν ρόμπα την MS, αρκεί να μην πειραχθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Ρε συ αν τα δεδομένα είναι encrypted με ισχυρό αλγόριθμο, θα χρειαστείς εκατοντάδες χρόνια με τα σημερινά pc να αποκωδικοποιήσεις τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών και μέχρι να το κάνεις θα έχουν ενημερωθεί οι χρήστες και το κακό θα έχει αποφευχθεί/ή και περιοριστεί. Εγώ σε αυτό κατακρίνω τη sony, πως άφησε εκτεθειμμένους τους χρήστες. Και δεν χρειάζεται να είναι encrypted σε έναν server, οι σύγχρονες πρακτικές παίρνουν το metadaτα του αρχείου, το σπάνε και κάνουν encrypted τα κομμάτια της πληροφορίας σε διαφορετικούς servers, ώστε και ένας server να πέσει να μη μπορούν να έχει ο εισβολέας όλο τον encrypted φάκελο. Γενικά υπάρχουν τακτικές, ακόμα και ένα απλό secure http με κρυπτογράφηση 128-bit είναι πολύ δύσκολο να σπάσει.

Το θέμα δεν είναι εδώ ποιος είναι καλύτερος, sony ή ms, ps3 ή 360. Κονσόλες είναι και οι δύο, φάση έχουν, πέρα από την πλάκα μας που κάνουμε εδώ και κάποιες προτιμήσεις σε ένα από τα δύο, εδώ πρόκειται για σοβαρό θέμα. Πες μου εσύ άλλο δίκτυο με τόσα εκατομμύρια accounts να είναι πεσμένο παραπάνω από 2 εβδομάδες. Αν δεν είχαν κινδυνεύσει δεδομένα, αν δεν είχαν βγει στη φόρα οι πρακτικές της sony (και αντίστοιχα της ms) με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, εγώ θα το διασκέδαζα υπερβολικά, γιατί παίζει πολύ μυστήριο στην υπόθεση! Βέβαια ήδη το διασκεδάζω, αλλά δε μπορώ να μην κατανοήσω και την οργή/δυσπιστία/φόβο ορισμένων τα δεδομένα των οποίων κάνουν βόλτα στο underground web 10 μέρες τώρα.

Δημοσ.

@ cortaN@

Αφού παράδεχεσε πως τα δεδομένα μας κάνουν βόλτα και οι hackers οι συγκεκριμένοι δεν είναι ούτε ιδεολόγοι ούτε επιτίθωντε μόνο στην κακιά εταιρία Χ (μη λέμε Sony γιατί κάπιοι σελινιάζοντε) αλλά αποσκοπούν και στην κλοπή προσωπικών δεδομένων και οικονομικών απλών πολιτών..γιατί τους χαιδεύεις ακόμα;

Επισκέπτης
Δημοσ.

Ειχε γινει κατι αναλογο με το live,απλα ειχε πεσει πιο λιγο,απο οτι διαβαζω πανω σε συζητησεις.

Να σου πω την αληθεια,οποια κονσολα και να ειχα(ανεξαρτητα απο το αν την συμπαθουσα ή οχι),αν δεν εκλεβαν χρηματα,δεν θα καιγομουν κιολας αν εβλεπαν οτι ειμαι male και οχι female.:P(ενταξει δεν ειναι μονο αυτα,αλλα πχ και η ψευτικη διευθυνση που εχω δωσει, αλλα καταλαβαινεις:P).

Aλλα αυτος ειμαι εγω.Ο καθενας το βλεπει και αντιδρα οπως αυτος νομιζει.

Θα μου αρεσε να υπαρχει συνεπεια στις αντιδρασεις ομως.Δλδ οχι την μια ετσι και την αλλη γιουβετσι.Ο ''αντιδραστικος'' να αντιδρα παντα,ανεξαρτητα την κονσολα,και ο ''απαθης'' να ειναι παντα απαθης.:P

Χρηματα διαβαζω οτι δεν μπορουν να κλεψουν,οποτε δεν με απασχολει εμενα κατι αλλο.Oυτε στους δρομους θα βγω ,ουτε μηνυσεις Θα κανω ,αλλαξω τους κωδικους και τελος.Και να σου πω την αληθεια,ξερω οτι θα διαφωνησεις, οχι δεν θα γουσταρα εγω να ξανακανουν επιθεση σε κανεναν.

ΥΓ.Ειδα στο αλλο τhread οτι δεν ειχες ps2.Εγκλημα!.Οποτε δεν ειναι μονο 15 παιχνιδια αλλα 115:p

Κριμα παντως,ειναι ωραιο να τα παιζεις τα παιχνδια την στιγμη που βγαινουν ή 1-2 χρονια μετα.Τωρα ειμαστε πιο κοντα στην αλλη γενια παρα στην προηγουμενη.Δεν θα τα ευχαριστηθεις το ιδιο.

Δημοσ.

@ cortaN@

Αφού παράδεχεσε πως τα δεδομένα μας κάνουν βόλτα και οι hackers οι συγκεκριμένοι δεν είναι ούτε ιδεολόγοι ούτε επιτίθωντε μόνο στην εταιρία Χ (μη λέμε Sony γιατί κάπιοι σελινιάζοντε) αλλά αποσκοπούν και στην κλοπή προσωπικών δεδομένων και οικονομικών απλών πολιτών..γιατί τους χαιδεύεις ακόμα;

Δεν επικροτώ κανέναν που προσπαθεί να βγάλει κέρδος από έναν απλό χρήστη/πολίτη.

Όσοι αποσκοπούν σε αυτό δεν πρέπει να λέγονται hackers, ο σωστός hacker πάνω από όλα είναι προγραμματιστής, είναι επιστήμονας γιατί ασχολείται με τεχνικές reverse engineering, ο σωστός hacker είναι το αντίστοιχο του θεωρητικού φυσικού, αυτός θα βρει νέες αποτελεσματικότερες μεθόδους ασφαλείας, νέους πιο αποδοτικούς τρόπους διαμοιρασμού αρχείων κτλ, αυτός προωθεί την επιστήμη της ασφάλειας δικτύων και της ΙΤ, καταδεικνύει κενά ασφαλείας, εποπτεύει και επικροτεί τη σωστή χρήση του net και είναι γενικά μια icon φιγούρα που σκοπό έχει να προστατεύσει σαν freelancer, ως ένας σύγχρονος ρομπέν των δασών το ίδιο του το πνευματικό παιδί, που είναι το Internet.

Καθότι το internet εκφράζει ιδεολογικά την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, το προσωπικό απόρρητο και την άμεση μετάδοση της πληροφορίας και άρα και της γνώσης, επίσης εκφράζει το ανοικτό λογισμικό και γενικά αποτελεί για μένα μια επανάσταση ιδεών, είναι λογικό να υπάρξουν προσπάθειες για τον έλεγχό του - αυτές γίνονται από corporations που στοχεύουν στο κέρδος με αντάλλαγμα την περιφρούρηση του διαδικτύου και άρα τον έλεγχο των χρηστών (πάρε για παράδειγμα την google η οποία για να κάνεις μια απλή αναζήτηση σ έναν σέρβερ της σου πετάει ένα cookie στον η/υ σου με ημερομηνία λήξης 34 χρόνια μετά). Το fb για παράδειγμα αποτελεί μια τέτοια προσπάθεια ελέγχου και φακελώματος των πολιτών, εκμεταλλευόμενο το αγαθό που ονομάζεται κοινωνική δικτύωση. Το fb είναι η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με τις συχνότερες αλλαγές στο privacy settings του δικτύου του. Όταν λοιπόν το fb δείχνει και καλά να κόπτεται για την ασφάλεια των χρηστών του από τη μία και από την άλλη δίνει πρόθυμο όλα τα user statistics σε τρίτες εταιρείες (ακόμα κι στη CIA) με στόχο εμάς, τότε πρέπει να αντισταθμιστεί αυτή η άμετρη εξουσία και αλαζονία από το hacking του fb account του ιδρυτή του fb - όπως και έγινε.

Φιλοσοφώντας λίγο, ο hacker είναι η αντίδραση στη δράση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι black hat hackers και οι crackers που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την επιστημονική γνώση και δύναμη του hacking για ιδιοτελείς και κακόβουλους σκοπούς. Και στην περίπτωση αυτή, ΑΝ πιστέψουμε την επίσημη εκδοχή της sony περί επίθεσης, τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών εκλάπησαν από άτομα που δεν υπηρετούν ιδελογικά τον όρο Hacker . Επειδή οι anonymous είναι group που έχει δώσει αρκετά videos στη δημοσιότητα όπου αντιδρούν σε διάφορα πολιτικοκοινωνικά τεκταινόμενα (όπως π.χ. η περίφημη ανακοίνωσή τους εναντίον της NWO), δε νομίζω πως επίσημα οι anonymous έκαναν την επίθεση. Παρόλα αυτά, επειδή η οργάνωσή τους είναι αποκεντρωτική και όχι συγκεντρωτική - δλδ δεν έχουν κάποια μορφή ηγεσίας - μπορεί μεμονωμένα άτομα μέσα από τους anonymous να συμμετείχαν στην επίθεση του psn.

Και αυτό να έχει συμβεί, δε μπορεί να ακυρώσει όλη τη δράση και όλη τη στάση των anonymous γενικά. Μην ξεχνάς πως λέξεις/πολιτικές ιδεολογίες που εμπεριέχουν επαναστατισμό, διαφορετικότητα, κουλτούρα, αλτρουισμό κτλ πολύ συχνά στοχεύονται και υπερχρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο από τα mainstream media με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του κόσμου και με στόχο να τους στρέψουν έναντι των ιδεολογιών αυτών. Έτσι γίνεται και με την έννοια Hacker. Λανθασμένα έχει συνδυαστεί με κάτι ΚΑΚΟ, αυτό είναι πρακτική των media και μπορώ γρήγορα να σκεφτώ 2 παραλληλισμούς για να σου φέρω παράδειγμα. Πρώτα από όλα το Ισλάμ και η Μέση Ανατολή. Ό,τι ταινία βλέπεις, ό,τι ενημέρωση προβάλλεται φωτίζει σκόπιμα μόνο την άσχημη πλευρά του Ισλάμ, όλο θα δεις ρεπορτάζ με μπούργκες, με άτομα/κινητές βόμβες, με άσχημα πράγματα. Δεν προβάλλουν την κουλτούρα της Μέσης Ανατολής, την πρόοδό τους, τα νοσοκομεία τους, τους γιατρούς τους που είναι ίσως οι καλύτεροι στον κόσμο. Αυτό το κάνουν για να συνδέσεις τη λέξη ΙΣΛΑΜ με κάτι ΚΑΚΟ. Με τον ίδιο τρόπο εδώ στην Ελλάδα φορτώνουν όλα τα άσχημα στους αναρχικούς. Τα media αναπαράγουν σαν καραμέλα τη λέξη αναρχικοί και ο κόσμος το συνδέει με κάτι άσχημο. Δε δείχνουν όμως το καλό πρόσωπο ούτε είδα ένα ρεπορτάζ του mega ή του ant1 να μας ενημερώνει για τον αναρχισμό ως πολιτική φιλοσοφία, για τις ρίζες του που είναι ελληνικές (γιατί οι αρχαίου έλληνες ήταν άναρχοι και η αναρχία τους ξεκινούσε με την ιδέα της ελεύθερης βούλησης) ούτε να μας πει για το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο παγκοσμίως σήμερα που διδάσκει τον αναρχισμό και αυτό είναι το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Κατ' αναλογία, το ίδιο συμβαίνει με τους hackers, για ό,τι συμβαίνει γράφουν στο νετ ή στα media οι hackers αυτό, οι hackers το άλλο, κτλ, κτλ και έτσι για μένα έχουμε τον κάθε επίδοξο εικονικό κλέφτη/απατεωνίσκο να εξισώνεται με τη φιλοσοφία του hacking. Το ανάλογό του είναι οι οιοδήποτε βανδαλιστές/τρομοκράτες που εξισώνονται με τη φιλοσοφία του αν-αρχισμού.

Ξέφυγα λίγο, ελπίζω να σου έδωσα απάντηση στην ερώτησή σου "γιατί τους χαιδεύεις τα αυτιά". Αν δε παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει φωτιά και θα σε κάψει λέει μια παροιμία. Αν δεν προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την ίδια μας την πνευματική κληρονομιά και τη φιλοσοφία μας, τότε θα γίνουμε πρόβατα σε σφαγή όλων όσοι επικαλούνται τις έννοιες της "τάξης", της "ασφάλειας" του πολίτη για να μας στερήσουν βασικά δικαιώματά μας.

Όταν ήσουν μικρή, έφτιαχνες puzzles; Αν κρίνω από το 75 θα έφτιαχνες. Ξέρεις λοιπόν πως ένα puzzle για να φτιαχτεί χρειάζεται όλα τα κομμάτια του, τα οποία είναι σκορπισμένα και μπερδεμένα. Χρειάζεται πνευματική προσπάθεια και αγώνα ενάντια στην εντροπία για το φτιάξεις και φυσικά χρειάζεσαι το σχέδιο. Χρειάζεσαι την τελική εικόνα, να την βλέπεις και να προσπαθήσεις να το συναρμολογήσεις.

Σκέψου τώρα κάποιον να ξεκινήσει να το φτιάξει και με ένα για σένα φανταστικό τρόπο να συναρμολογήσει την ίδια εικόνα χωρίς να έχει το ίδιο το σχέδιο του puzzle, χρησιμοποιώντας τα ίδια κομμάτια με σένα. Θα πεις μα πώς το κατάφερε; πώς το φαντάστηκε;

Αυτός είναι ο hacker, αυτός θα πάρει την ίδια πληροφορία με σένα (διασκορπισμένα κομμάτια του puzzle/πληροφορίας) και θα βγάλει την εικόνα χωρίς να έχει μπροστά του τη λύση. Αυτό είναι το hacking, να κατορθώσεις κάτι χωρίς να έχεις τα βήματα της λύσης. Για μένα αυτό είναι μαγευτικό και αποτελεί πάνω από όλα επιστήμη. Και όπως στην επιστήμη, κάτι νέο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλούς και για κακούς σκοπούς, έτσι είναι και το hacking.

Όταν χρησιμοποιείται για καλούς σκοπούς, τότε ναι χαιδεύω και τα αυτιά και ό,τι άλλο θες :P

ΥΓ.Ειδα στο αλλο τhread οτι δεν ειχες ps2.Εγκλημα!.Οποτε δεν ειναι μονο 15 παιχνιδια αλλα 115:p

Κριμα παντως,ειναι ωραιο να τα παιζεις τα παιχνδια την στιγμη που βγαινουν ή 1-2 χρονια μετα.Τωρα ειμαστε πιο κοντα στην αλλη γενια παρα στην προηγουμενη.Δεν θα τα ευχαριστηθεις το ιδιο.

Έχω δει αρκετά παιχνίδια του ps2, θέλω να δω πολλά περισσότερα. Δε γίνεται να τα έχεις όλα. Π.χ. αν είχα ps2, θα έχανα παιχνίδια του GC όπως π.χ. τα Resident Evil 1 Remake, Resident Evil 0, Eternal Darkness, τα Zelda κτλ, οπότε είναι μία ή άλλη. Αυτό εξηγεί κιόλας πως στο κάτω-κάτω, όποια κονσόλα και να έχεις, παιχνίδια ευχαριστείσαι, ίσως με λιγότερους ρυθμούς κάποια από κάποια άλλα. Γενικά δε μ αρέσει να αγχώνομαι πότε θα προλάβω να χαρώ τα παιχνίδια, σίγουρα είναι καλύτερο να το κάνεις την εποχή που βγαίνουν, αλλά ΟΚ δε θα μου χαλάσει και η διάθεση κιόλας.

Για τα παραπάνω που λες, δεν έχω σε κάτι να διαφωνήσω. Άποψή σου είναι, σεβαστή και νομίζω συμφωνώ σε πολλά από αυτά. Το live δεν είχε πέσει λόγω επίθεσης, τουλάχιστον επισήμως δεν είχε ακουστεί κάτι τέτοιο και γενικά δεν είχε πέσει, απλά κάποιο ποσοστό χρηστών είχε προβλήματα σύνδεσης. Το θέμα δεν είναι πως έχει πέσει το psn, εγώ αν είχα ps3 δε θα είχα θέμα με αυτό, σιγά...κάποια στιγμή θα ανέβει. Θα έπαιζα όπως πάντα κάνω, single player παιχνίδια. Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο έπεσε και το κυριότερο η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Γι αυτό είπα, αν είναι να σπάσουν το live ας το σπάσουν! Να γίνει γλέντι, να δούμε και τα κενά ασφαλείας της MS, να γίνει και πιο secure. Να το σπάσουν όμως hackers hackers, όχι "hackers" που στοχεύουν στην κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Αυτό είναι σίγουρο κατακριτέο και συμφωνώ και με σένα και με τη Soso75. Απλά διαφοροποιούμαι λέγοντας πως θέλω να πιστεύω πως αν η sony είχε καλύτερες μεθόδους προστασίας, δε θα είχε πάρει έκταση το θέμα. Ούτε θα είχαν κινδυνεύσει τα δεδομένα.

Πάντως, για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, σύμφωνα με κάποιες ανώνυμες πληροφορίες μπορεί και να μην έχει γίνει κάν επίθεση... :P

Δημοσ.

Απο το χαϊδεύουμε τα αυτιά των μεγαλοκολλοσών που πατούν πάνω στην πλάτη μας -συχνά με αισχρές μεθόδους- μόνο και μόνο και το κέρδος, είναι πιο ηθικό πιστεύω να είμαστε με το μέρος αυτών που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.

Και όχι επειδή τα ΜΜΕ καταδικάζουν τους hackers, συμαίνει ότι έτσι είναι. Απλά, αυτό ακριβώς που είπε ο Cortan@.

Cortan@, Anonymous είμαστε εγώ και εσύ. Δεν υπάρχει οργάνωση "Anonymous". Οποισδήποτε μπορεί να έσπασε το PSN, που ίσως να μην είχε καμία σχέση ούτε με τον Geohot.

PDS13, έ ντάξει, αν έσπαγε για κάνα μήνα το Xbox Live, (που δεν έχει, και ούτε πρόκειται να σπάσει, όπως αυτό του PSN που κλάπηκαν αρχεία απο τους servers σε .txt μορφή, παρά μόνο να πέσει και να τεθεί offline), το οποίο πληρώνω, προσωπικά θα πουλούσα την κονσόλα για κάτι άλλο.

Δημοσ.

Σχετικά με το PS3 Jailbrake..δε θα μπορούσα να τα πώ καλύτερα..στο παρακάτω video..για όποιους έχουν την υπομονή να το δούνε όλο και ειδικότερα απο το 12:17 και μετά θα καταλάβουν τι εννοώ.

The Hacker Wars Begin | PS3 Jailbreak Violators Punished by Sony

Δημοσ.

Το 2007 ειχαν κλαπει πιστωτικες καρτες χρηστων του XBL.

H επιθεση εγινε μεσω τρυπας στο δικτυο της Bungie.

Mαλιστα τοτε ειχαν αναφερθει και παρανομες αναλυψεις απο

τις πιστωτικες καρτες. Απλα το θεμα τακτοποιηθηκε πιο γρηγορα,

μιας και η τρυπα δεν ηταν καθαρα στο XBL αλλα σε αλλον.

Φυσικα δεν εγινε σουσουρο οπως τωρα με το PSN.

Δημοσ.

(Καταπάτηση προσωπικού απορρήτου γίνετε και στο ιPhone και σε πολλές άλλες εταιρίες αν όχι σε όλες).

Θέλω να μου πείς τί είδους προστασία στο δύκτιο του έχει το XBL που χρισημοποιείς κι αν διαφέρει.

Εισαι παρα πολυ λαθος.Καλυτερα να διαβασεις την Ευρωπαικη νομοθεσια διοτι παραπληροφορεις και εκτος αυτου κανεις αλματα λογικης που δεν στεκουν νομικα.Λειτουργεις σαν το ελληνικο κρατος που θεωρει ολους τους Ελληνες πολιτες και φορολογουμενους εν δυναμει φορυφυγαδες και κλεφτες.Το CFW ειναι νομιμο τελεια και παυλα.Το πως θα το χρησιμοποιησει ο καθενας ειναι δικο του θεμα και τοτε μονο αν αποδειχτει οτι διεπραχθησαν παρανομες πραξεις απο τον χρηστη, μονο τοτε μπορει η εταιρια να στραφει προσωπικα κατα αυτου.

Καλο ειναι αν δεν εχουμε νομικες γνωσεις να μην λεμε πραγματα που οδηγουν σε λανθασμενα συμπερασματα.

Επισης για να τελειωνει αυτη η καραμελα, την επιθεση δεν την εκαναν hackers αλλα crackers.Οι hackers εκαναν απλες επιθεσεις στο PSN και παλιοτερα χωρις την βουληση να υποκλεψουν προσωπικα δεδομενα των χρηστων και πιστωτικες καρτες.

Και για να αποσαφηνιστει:

- Αγορα παιχνιδιου ps3 -> CFW -> Backup παιχνιδιου ps3 -> Νομιμο

- Ενοικιαση παιχνιδιου ps3 -> CFW -> Backup παιχνιδιου Ps3 -> Παρανομο

- Κατεβασμα παιχνιδιου ps3 ->CFW -> Παρανομο

- Κατεβασμα παιχνιδιου ps3 ->CFW -> Ηδη αγορασμενο το παιχνιδι απο τον χρηστη -> Νομιμο (δεν χρειαζεται η φυσικη θεση του παιχνιδιου. Μπορει να υπαρχει και η αποδειξη με τα στοιχεια του)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...