Προς το περιεχόμενο

πυκωτες καρτας γραφικων

giannis22k

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

αλαξα καποιους πυκνωτες στην καρτα γραφικων και εβαλα ενα οποιος εχει 1 volt ποιο κατω απο τον κανονικο που ειχε.η καρτα τωρα δ λειτουργει .επισης την εκανα reflow σε φουρνο

Δημοσ.

Συγχαρητήρια....το volt στον πυκνωτή έχει πολλή μεγάλη σημασία,παραπάνω κάνει να είναι παρακάτω ποτέ.

Δημοσ.

πρίν λειτουργούσε?

το reflow το έκανες πρίν ή μετά την αλλαγή των πυκνωτών?

γιατί έκανες reflow?

έχεις αλλάξει ξανά πυκνωτές με επιτυχία?

επίσης όταν δεν βρίσκεις ίδιο πυκνωτή βάζεις έναν ίδιας χωρητικότητας ΣΙΓΟΥΡΑ κ λίγο παραπάνω volt,ποτέ παρακάτω!!

Δημοσ.

Αφήνω το δεύτερο ασχολίαστο και πάω στο πρώτο. Γιατί άλλαξες τους πυκνωτές;

Αλλάζω πυκνωτή σημαίνει: βάζω το ίδιο είδος πυκνωτή/χωρητικότητα/μέγιστη τάση/μέγιστη θερμοκρασία, προσέχω τη πολικότητα, προσέχω να μη καταστρέψω τη πλακέτα (σε πολλαπλών στρώσεων το κακό μπορεί και να μη φανεί) και προσέχω να μη προξενήσω βλάβη σε διπλανά εξαρτήματα. Δεν είναι μόνο "τα βολτ"...

Δημοσ.

καταρχην ευχαριστω για την ανταποκριση σας.η καρτα λειτουργουσε απλωε εβγαζε artifracts ξερετε .πρωτου την κανω την βαλω στο φουρνο την εδωσα σε εναν που ξερει απο αυτα και τους εβγαλε, απλως ο ενας που εβγαλε χαλασε και πηρα αλλον.στ μαγαζι που πηγα και τους ειπα να μου δωσουν τον ιδιο δεν ειχαν και μου εδωσαν εναν αλλον με παραπανω χωρητηκοτητα και volt -1 δηλ π.χ απο 65v 64v και μου ειπαν δεν θα εχει προβλημα.οι πολικοτητα ειναι σωστα,, αν καταλαβα καλα ενοεις το + - του πυκνωτη.και κατι ακομα σε αυτον που εδωσα να τους βγαλει οταν τους ξαναβαλαμε μετρισε μερικους απο αυτους με το πολυμετρο και αυτο σφυριζε γιατι εφοσον ειναι σωστα τοποθετημενοι

Δημοσ.

Το 64V από 65V που ήταν ο κανονικός δεν είναι πρόβλημα.

Πρόβλημα είναι η διαφορετική χωρητικότητα. Πόσο ήταν ο κανονικός και πόσο ο νέος?

Επίσης, από το άλλο τόπικ που άνοιξες, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι πιθανότατα έψησες τη κάρτα στη προσπάθειά σου για reflow ή έπαθε ζημιά η πλακέτα κατα την αφαίρεση των πυκνωτών.

Γενικά, για να κάνεις τέτοια πράγματα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα έμπειρος ηλεκτρονικός και άριστος στις κολλήσεις.

Για να καταλάβεις, πτυχιούχοι Ηλεκτρονικοί βγαίνουν οι περισσότεροι και δεν ξέρουν να κρατάνε το κολλητήρι.

Το οτι καταστράφηκε ο κανονικός πυκνωτής κατα την αφαίρεση, σημαίνει ότι η αφαίρεση δεν έγινε σωστά και πολύ πιθανό να έπαθε ζημιά η πλακέτα.

Όπως και να έχει, στην ιστορία σου με το reflow με αυτή τη κάρτα είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να πήγαν στραβά, που δεν αξίζει να τους απαριθμήσω....

Δημοσ.

Λοιπόν...

Η χωρητικότητα πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια (uF).

H μέγιστη θερμοκρασία αντοχής του πυκνωτή πρέπει να είναι η ίδια ή μεγαλύτερη. Συνήθως υπάρχουν αντοχής στους 85 και 105 βαθμούς κελσίου.

Τα Volts πρέπει να είναι ίδια ή περισσότερα. Δεν παίζει ρόλο αν είναι πολύ περισσότερα, απλά θα είναι μεγαλύτερος ο πυκνωτής και ακριβότερος. Λιγότερα volts δεν πρέπει να είναι πάντως.

Τώρα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύω ότι δεν φταίει το 1V λιγότερο του πυκνωτή που έβαλες. Πάντα οι πυκνωτές έχουν παραπάνω αντοχή απο την αναγραφόμενη για ασφάλεια. Η διαφορά απο 65 στα 64 είναι αμεληταία.

Πάντως έχω αλλάξει άπειρους πυκνωτές σε πολλά πράγματα και μια πείρα την έχω.

Τρία πράγματα παίζει να συμβαίνουν....

1. Έβαλες τον πυκνωτή ανάποδα (την πολικότητα).

2. Ο πυκνωτής ήταν ελαττωματικός απο κατασκευής (σπάνιο αλλά γίνεται).

3. Έκανες κάποια ζημια σε κάποια γράμμή κατα την εγκατάσταση του πυκνωτή. Κοίτα εκει γύρω προσεκτικά.

Επίσης σκέψου ότι οι πυκνωτές αντέχουν στους 85 ή 105 βαθμούς... Αν έκανες reflow στους 215 υπάρχει πυθανότητα να τους έβρασες.

Δημοσ.

στο φουρνο γιατι την εβαλες, εχεις καμια καλη συνταγη για μαγειρεμα καρτας γραφικων? :lol: :D

κατα τα αλλα, οπως τα λεει ο gtsamour. προτιμησε των 105 βαθμων αν βρεις.

Δημοσ.

Καλά, χαιρετίσματα. Δες πάλι τί συνθήκες έγραψα πως πρέπει να ισχύουν (υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, πχ ανοχή και duty cycle και άλλα που κάνει τους πυκνωτές να διαφέρουν) για να αλλάξεις με επιτυχία πυκνωτή σε τέτοια πλακέτα. Δεν είναι τα Volts το πρόβλημα, μια χαρά είναι και τα 63. Άσχετα με το τί θέμα είχε η κάρτα από πριν, προσωπικά είμαι βέβαιος πως αυτός που τους άλλαξε δεν το κατέχει το θέμα καθόλου, αλλιώς θα έβλεπε πως δεν είναι ίδιοι οι πυκνωτές και γενικώς θα σου πρότεινε να μη τους πειράξεις και να μη βάλεις χέρι στη πλακέτα. Καταρχάς πυκνωτές σαν αυτούς που έχει η κάρτα πάνω δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επιπλέον τους πυκνωτές δεν μπορείς να τους μετρήσεις όταν είναι πάνω στη πλακέτα, άσε που το σφύριγμα απ'όσο ξέρω στα πολύμετρα είναι ένδειξη βραχυκυκλώματος όχι μέτρησης πυκνωτών, τί στο καλό μετρούσατε δε ξέρω. fail του fail στο fail είναι όλη η φάση.

:rolleyes:

Υ.Γ. Τα έγραψε βλέπω και ο panther_512...

Δημοσ.

και κατι αλλο οι πυκνωτες ειναι smd ,εβαλα μερικους thru-hole,επισης εκτος απο αυτον με τα 64v στην θεση 2 αλλων πυκνωτων οι οποιοι εγραφαν 606-1200-4(smd) εβαλα στην θεση τους 2 (thru-hole) οι οποιοι ειναι 1000mf-16v

Δημοσ.

Μια χαρά κάνουν για πλακέτα οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές που μπορεί να βρεί κανείς στο εμπόριο και αυτοί που έχουν πάνω τους οι πλακέτες δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο πέραν ίσως απο το να είναι surface mount capacitors (να κολιούνται δηλαδή επιφανειακά και όχι να διαπερνούν την πλακετα).

Αν ο πυκνωτής επάνω γράφει απλά χωρητικότητα, Volts, και θερμοκρασία αντοχής, μια χαρά μπορεί να αντικατασταθεί απο κάποιον ανάλογο.

Δημοσ.

Κι όμως, δεν είναι όλοι οι πυκνωτές ίδιοι. Αλλά στη περίπτωση του φίλου δε τηρήθηκαν ούτε τα βασικά (για να μη σχολιάσουμε το ψήσιμο), οπότε...

Δημοσ.

Ναι υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως αυτές που ανέφερες αλλά αν ο πυκνωτής γράφει πάνω μόνο τα τρία βασικά πράγματα που είπαμε, ουσιαστικά μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με έναν άνάλογο.

Εχω αντικαταστήσει πραγματικά ΑΠΕΙΡΟΥΣ πυκνωτές, απο τηλεοράσεις και τροφοδοτικά, παλιές κονσόλες παιχνιδιών (megadrive, pcengine κλπ), παλιούς υπολογιστές micros και πολλά ακομα. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα εφόσον οι τρείς βασικές παράμετροι τηρούνταν (χωρητικότητα, volts αντοχής και θερμοκρασία αντοχής).

Δημοσ.

δηλ λετε να υπαρχει μεγαλο προβλημα επειδει απο 1200mf 4volt εβαλα εναν 1000 16volt?επισης επειδη ειναι δυσκολο να καποιον 1200 τι αντιστοιχο μπορω ν βαλω

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...