Critter Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Καλά και σε εμάς τα περισσότερα εργαστήρια είναι υποχρεωτικά. Δεν μιλάω για εργαστήρια όμως αλλά για μαθήματα, ξέρω γω Φυσική Ι,ΙΙ,ΙΙΙ ,ή ξερω γω Γλωσσες Προγραμματισμου Ι. Μπορει εγω να εχω λιωσει με προσωπικη ενασχοληση και να μην χρειαζομαι να παρακολουθω τον καθηγητη, αλλα μπορω να κανω τις ασκησεις/εργασιες που βαζει και γραφω στο τελος, δηλαδη κατεχω το αντικειμενο. Εδω, σε τετοια περιπτωση, που το προβλημα που η παρακολουθηση δεν ειναι υποχρεωτικη ? Ας υπάρχει εξέταση για απαλλαγή όπως υπάρχει στα αγγλικά αν είναι κανείς όσο καλός λες οτι μπορει να είσαι. Διοτι η περίπτωση, που αναφέρεις δεν είναι ο κανόνας. Επιμένω λοιπόν οτι για λόγους παιδείας πρέπει να παρακολουθησεις. Είναι θέμα πειθαρχιας. Δηλαδή ακομά και να μην σου αρέσει το μάθημα ή ο καθηγητής, θα πρεπει να παρακολουθησεις γιατι και στη δουλειά σου αύριο πολλά δεν θα σου αρέσουν. Το θεωρω όσο λάθος είναι και η μη παρακολούθηση των σημάτων του ΚΩΚ απο δάσκαλο, που όλοι τα διαβάζουν σπίτι τους. Ζαμαν φου φάση δλδ για κάτι που μπορεί να κοστίσει ζωές. Υποκουλτούρα του κερατά.
slygeo87 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Υποτίθεται πως το πανεπιστήμιο πέρα από τις γνώσεις σου προσφέρει άλλα πράγματα, εμπειρίες, ''ανοίγει'' το μυαλό σου, βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά και στην τελική ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει! Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Είτε είναι ΑΕΙ είτε είναι ΤΕΙ, ένας 18άρης ΠΡΕΠΕΙ να σπουδάσει ΚΑΤΙ ακριβώς για τους λόγους που ανέφερες. (εξέλιξη-διαμόρφωση προσωπικότητας κτλ) Τώρα για την επαγγελματική αποκατάσταση, δε ξέρω είναι λίγο μπερδεμένη φάση. Στη χώρα και στα χρόνια που ζούμε νομίζω πως πρέπει να σκέφτεσαι και λίγο πρακτικά. Βρείτε τα. =ρ
The_Judas Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Η νοοτροπία "σπούδασα καλή σχολή οπότε και θα βγάζω φράγκα" δεν έχει καμία σχέση με την αγορά εργασίας, τα οικονομικά και το εμπόριο. Εκεί απλά ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Όταν η Ελλάδα έχει τους περισσότερους ιατρούς ανά κάτοικο (παγκόσμια) δεν είναι λογικό να πληρώνει ο καταναλωτής-ασθενής ακριβά μια υπηρεσία για την οποία υπάρχει υπερπροσφορά. Αλλά και από ηθικής απόψεως δεν μου στέκει ιδιαίτερα καλά. Υποτίθεται ότι κάποιος σπουδάζει όχι μόνο για τα χρήματα αλλά και για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Traumatias Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δεν διαφωνω σε κανενα απ οσα λες...Φυσικα καποιος οπως ο ξαδερφος σου πχ που ασχολειται με το αντικειμενο του,το αγαπαει και κοπιαζει γι αυτο και παραλληλα ειναι και δημιουργικος και ταλαντουχος θα παει πολυ καλα στην δουλεια του και πιθανοτατα θα βγαζει περισσοτερα απο εναν μεσο υπαλληλο μηχανικο σε εταιρεια.Και δικαια! Απλα οι περισσοτεροι που ασχολουνται με χειρωνακτικες δεν το εκαναν επιτηδες απλα δεν διαβαζαν και δεν ενδιαφερονταν να διαβασουν,και ηξεραν οτι θα καταληξουν εκει(οι περισσοτεροι φιλοι μου ειναι αγροτες σερβιτοροι και βενζιναδες) Και ναι θεωρω πολυ δυσκολοτερο το διαβασμα που κανει πχ ενας για να μπει ιατρικη και να βγαλει την σχολη απο την καθημερινη δουλεια του σερβιτορου και του αγροτη Απειρως δυσκολοτερη... Κοίτα, η πλειοψηφία των μαθητών δεν ξέρουν τι θέλουν, ή νομίζουν πως ξέρουν τι θέλουν, ή δεν είναι αρκετά ώριμοι για να καταλάβουν πως πρέπει κάτι να θέλουν.Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αντιμετωπίζουν πολλοί από αυτούς το σχολείο με σοβαρότητα ή να διαβάζουν αλλά μηχανικά, επειδή έτσι πιστεύουν πως είναι το σωστό (ναι υπάρχουν τέτοια άτομα).Όταν λοιπόν αυτά τα άτομα φτάνουν αισίως στη γ λυκείου, ολόκληρος ο κοινωνικός περίγυρος τα πιέζει να διαβάσουν.Όλοι διαβάζουν στη γ λυκείου έστω και λίγο.Όλοι αγχώνονται για τις εξετάσεις.Οι περισσότεροι περνάνε σε κάποια σχολή (καθώς πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο το ΕΜΠ και το ΑΠΘ υπάρχει και ΑΕΙ με βάση 8000 μόρια και ΤΕΙ με 5000...) από τους οποίους η τραγική πλειοψηφία απ ότι έχω παρατηρήσει δηλαδή, δεν ξέρει τι τους γίνεται και δεν είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι για αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους που ανέπτυξαν πολύ καλά σε πολλά ποστ. Επομένως αυτά τα παιδιά, οι ''κακοί'' μαθητές, δεν γίνονται -αρχικά- αγρότες.Φοιτητές γίνονται.Απλά όσο λιγότερο διαβάζουν και όσο πιο γρήγορα μεγαλώνουν, τόσο πιο γρήγορα εγκαταλείπουν πιθανότατα τη σχολή και κάνουν κάτι άλλο (ξαναδίνουν, βγαίνουν στην αγορά εργασίας κ.ο.κ.).Δεν θα αναφερθώ στην μερίδα των μαθητών που διάβαζαν συστηματικά γιατί είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία πιστεύω και είναι και εκτός συζήτησης at the momment. Κοντολογίς, δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα δεν μπόρεσαν να περάσουν σε μια σχολή και αναγκάστηκαν να κάνουν τη δουλειά που κάνουν.Ένας άνθρωπος ο οποίος απλά θέλει να βγάζει όσα χρειάζεται για να ζήσει δεν μπαίνει στη διαδικασία να γίνει υδραυλικός ή μηχανικός ή δεν ξέρω και γω τι.Αυτός δουλεύει προσωρινά από εδώ και από εκεί(ντελίβερι,γκαρσόνι κ.τ.λ.) μέχρι να αποφασίσει τι στο καλό θέλει να κάνει.Αυτά είναι αποφάσεις αντίστοιχες του ''τι να γίνω μαθηματικός ή φυσικός?''. Επίσης, και πίστεψέ με σε αυτό, η καλλιέργεια της γης είναι μια πολύ δύσκολη, αγχωτική, κοπιαστική και ασταθής απασχόληση που σε χρειάζεται να εργάζεσαι πολλές ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, και με την ανασφάλεια του ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και να πάει όλος ο κόπος χαμένος (ένα χαλάζι γερό να ρίξει και πάει η σοδειά...).
Tilemaxx Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Αν δεν κοπεί η άσκοπη παραγωγή άεργων πτυχιούχων, που καταλήγουν σερβιτόροι και βενζινάδες, με συνέπεια να σκοτώνουν μέρα με τη μέρα τα υπόλοιπα επαγγέλματα (γιατί σαν ευρωπαίος πτυχιούχος εγώ που είμαι, δεν μπορώ να πιάσω φτυάρι, τι θα πούν οι θειάδες μου), τόσο λοιπόν θα φτιάχνουμε ανάλογα topics, και τόσο θα αναρωτιόμαστε τι πάει στραβά.
zazik Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Εγώ πάντως το παιδί μου θα το έκανα Ψυχολόγο-ψυχίατρο....το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα.... Ειδικά ο ψυχίατρος , που κάθεται ξύνεται , γράφει 2 φάρμακα αντικαταθλιπτικα , κανει οτι ακούει το προβλημα του άλλου , και παίρνει και 100 Ευρώ την επίσκεψη ( μαυρα...) + την πρωινη δουλειά στο νοσοκομείο. (Δεν γενικευω , μεταξυ σάτιρας και σοβαρου....) Απο προσωπική εμπειρία φίλης μου που έχασε τον πατερα της....
slygeo87 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Πλάκα πλάκα... πάντως αυτή είναι η δουλειά του ψυχιάτρου. Να ασχολείται με τον Αξόνα Ι και να θεραπεύει το σύμπτωμα εκτός και αν εχει ειδικότητα στη ψυχοθεραπεία. Με άλλα λογια, ναι οκ whatever..τράβα σε ψυχοθεραπευτή.
FilipposMD Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 1.Για την υποχρεωτική παρακολούθηση: το ότι κάποιος μπορεί να διαβάζει μόνος του πιο αποτελεσματικά ισχύει, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί τον μέσο όρο. Η δική μου άποψη είναι ότι οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τα προαπαιτούμενα μαθήματα σε βοηθούν να καταλάβεις ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Θέλει προγραμματισμό και αγώνα. Όπως ο πρωταθλητής χρειάζεται έναν προπονητή να τον τρέχει και να του δίνει καθημερινό κίνητρο, έτσι και ο φοιτητής το χρειάζεται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν είναι τεράστιο πρόβλημα οι άσχετοι και αδιάφοροι καθηγητές. 2. Οι αμοιβές δεν εξαρτώνται μόνο από το πόσο δύσκολη και κοπιώδης είναι μια δουλειά. Μετράει η ευθύνη που έχεις, το ωράριο εργασίας και, περισσότερο από όλα, το πόσο εύκολα μπορείς να αντικατασταθείς από κάποιον που θα κάνει εξίσου καλή δουλειά μ'εσένα. Αν είσαι ντελιβεράς και ζητήσεις πολλά λεφτά, σε διώχνω και βρίσκω άλλον. Υπάρχουν χιλιάδες που ξέρουν να οδηγούν μηχανάκι και να μετράνε τα ρέστα. Αν είσαι παθολόγος, θα υποκύψω πιο εύκολα στις διεκδικήσεις σου, γιατί υπάρχουν αρκετοί παθολόγοι, αλλά δεν βρωμάει και ο τόπος ακριβώς. Περίπου το ίδιο ισχύει και με τους καλούς υδραυλικούς, που τους βρίσκεις με δυσκολία. Αν πάλι είσαι πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στην αποκατάσταση εγκαυμάτων γύρω από το μάτι και σε χρειάζομαι, θα σου δώσω τον ουρανό με τ' άστρα, γιατί δεν παίζει να βρω άλλον. Παρομοίως αν είσαι επιθετικός ποδοσφαιριστής με μεγάλη έφεση στο γκολ, τραγουδιστής που πιάνει πολλές οκτάβες, μαρμαράς που σκαλίζει με τέχνη τις λεπτομέρειες κ.ο.κ. 3. Στην Ελλάδα έχουν απαξιωθεί τα πάντα, άρα και οι τίτλοι σπουδών. Όπως είπε και ο Critter, ας τελειώνει το 10% το πανεπιστήμιο. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι πτυχιούχοι! Το ίδιο έλεγα και στην τρίτη λυκείου. Δεν μπορεί να παίρνει απολυτήριο λυκείου άτομο που δεν ξέρει να λύσει την εξίσωση χ-2=0 (αληθινή ιστορία και πήρε και πτυχίο πανεπιστημίου). Έχω δει άτομα να παίρνουν μάστερ χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο άξονας Χ και ποιος ο Υ και φυσικά όλοι οι διδάκτορες έχουν πάρει το διδακτορικό τους με άριστα! Όσοι δεν μπορούν, ας μείνουν χωρίς πτυχίο και ας βρουν αυτό στο οποίο είναι καλοί. Αν ήταν δύσκολο να πάρεις πτυχίο, θα το κυνηγούσαν μόνοι όσοι το θέλουν πραγματικά. Εγώ πάντως το παιδί μου θα το έκανα Ψυχολόγο-ψυχίατρο....το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα.... Ειδικά ο ψυχίατρος , που κάθεται ξύνεται , γράφει 2 φάρμακα αντικαταθλιπτικα , κανει οτι ακούει το προβλημα του άλλου , και παίρνει και 100 Ευρώ την επίσκεψη ( μαυρα...) + την πρωινη δουλειά στο νοσοκομείο. (Δεν γενικευω , μεταξυ σάτιρας και σοβαρου....) Απο προσωπική εμπειρία φίλης μου που έχασε τον πατερα της.... Για να ακούσει όμως ο ψυχίατρος και να γράψει τα 2 φάρμακα πρέπει να σπουδάσει 6 χρόνια ιατρική, να κάνει 1 χρόνο αγροτικό, 1 χρόνο νευρολογία, 6 μήνες παθολογία, 3,5 χρόνια ψυχιατρική και επιπλέον να κάνει εξειδίκευση - που τα σκάει κιόλας- σε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση/θεωρία.
V for Vagelis Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Είτε είναι ΑΕΙ είτε είναι ΤΕΙ, ένας 18άρης ΠΡΕΠΕΙ να σπουδάσει ΚΑΤΙ ακριβώς για τους λόγους που ανέφερες. (εξέλιξη-διαμόρφωση προσωπικότητας κτλ) Λάθος λογική κατά την άποψη μου. Μονάχα για αυτούς τους λόγους δε θα έπρεπε κάποιος να σπουδάσει. Αυτή είναι η δουλειά του σχολείου και κάποιων άλλων θεσμών. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το πανεπιστήμιο σαν μια προέκταση του λυκείου (ότι είναι το λύκειο για το γυμνάσιο δηλαδή) από όπου όλοι πρέπει να περάσουμε. Ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με θέματα παιδείας και ανθρώπινου δυναμικού έχει δώσει ο παρακάτω κύριος: http://www.youtube.com/watch?v=r9LelXa3U_I
slygeo87 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Θέλω να πω, ας πάει και στο ΤΕΕ στα 15 του να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Κάτι πρέπει να κάνει. Διαφωνείς και σε αυτό;
insomniaK Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Μόνο το νταβατζιλίκι* είναι αναξιοπρεπές, όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα μια χαρά αξιοπρεπή είναι. Αυτό που γράφεται πως επειδή κάποιος τέλειωσε πολυτεχνείο θα πληρωθεί καλύτερα, είναι άποψη ανθρώπου που δεν έχει βγει στην αγορά, η οποία πληρώνει ότι έχει ανάγκη. Στο ερώτημα γιατί να σπουδάσω; Μα για να μάθεις να σκέφτεσαι (στον τομέα που σπουδάζεις). Και αυτό ισχύει είτε πας για γιατρός, είτε για πιανίστας, είτε για υδραυλικός. Η εμβάθυνση σε έναν τομέα δεν είναι υποχρεωτικά και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Και κάτι τελευταίο, αποσυνδέστε το επάγγελμα από τις σπουδές. *Το νταβατζιλίκι κάθε είδους, σε πόρνες, ως ενδιάμεσος στο εμπόριο, ως "ο θα μιλήσω στον τάδε".
V for Vagelis Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Θέλω να πω, ας πάει και στο ΤΕΕ στα 15 του να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Κάτι πρέπει να κάνει. Διαφωνείς και σε αυτό; Αλλο αυτό. Ας πάει, αν το κάνει συνειδητά και όχι επειδή το κάνουν όλοι και επειδή έτσι πρέπει να γίνει. Οτι επιλογές κάνεις, για να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο τέλος, θα πρέπει να γίνονται συνειδητά και για κάποιο λόγο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για να γίνει αυτό θα πρέπει κάποιος πρώτα να αντιλαμβάνεται το ρόλο του σχολείου και του πανεπιστημίου. Αλλο το ενιαίο/επαγγελματικό λύκειο, όπου ο ρόλος του είναι μεταφορά γενικών γνώσεων, έκθεση σε διάφορα ερεθίσματα ώστε να αναπτυχθούν κάποια ταλέντα, κοινωνικοποίηση κλπ. και άλλο το πανεπιστήμιο που σε εξειδικεύει και σε κατευθύνει. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αναγκαία και χρήσιμη για συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς. Αμα δε θες να ακολουθήσεις κάτι τέτοιο δε βλέπω για ποιο λόγο θα έπρεπε να ξεκινήσεις αντίστοιχες σπουδές.
slygeo87 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Κοίτα, κάπου αναφέρανε την εφηβεία. Πιστεύω πως ο γονέας πλέον έχει την υποχρέωση να κατευθύνει κάπου το παιδί του αλλιώς να πάει για δουλειά μόλις τελειώσει το λύκειο. Το γεγονός ότι εσύ μπορείς και αντιλαμβάνεσαι το ρόλο του σχολείου και του πανεπιστημίου δε σημαίνει ότι μπορεί και ένας πιτσιρικάς μέχρι τα 19 του. Τα ωφέλη από τις σπουδές έρχονται μετά αλλά πρέπει να γίνουν σπουδές. Τέσπα, δε ξέρω έτσι το βλέπω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.