Προς το περιεχόμενο

Πως δαχτυλογραφείτε?

ioannnis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εσυ εισαι του τυφλου, παλληκαρι?...

Όχι ορέ πρωτοπαλίκαρε, δεν είμαι γραμματέας. Με όσα δάχτυλα και με όσα χέρια γράφω τυχαία μου έκατσε, δε το σκέφτηκα ούτε το προσπάθησα.

Καλο ειναι να απαλλαγομαστε απο τις κακες συνηθειες. Αν δεν εισαι μαθητης/καθηγητης γιατι να βαζεις τονους, κερδιζεις κατι? το χρονο σου χανεις.

Ακόμα έχω να σου προτείνω νέα επανάσταση, ξεκίνα να αντικαθιστάς πχ τα ει/οι με ι και το αι με το ε. Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις επιπλέον κόπο, εξάλλου θα καταλάβει αυτός που διαβάζει πώς ηχεί.

Επίσης δε χρειάζεται να κάνεις επιλλεκτική στίξη, αφού το πιστεύεις τόσο πολύ αυτό, τελείες και κόμματα γιατί βάζεις, αφού δε σου αρέσουν οι τόνοι; Κόψε τις τελείες, αφού η κάθε περίοδος αρχίζει με κεφαλαίο θα καταλάβει αυτός που διαβάζει...

Και γαμώ τα επιχειρήματα έχεις, ορε πρωτοπαλίκαρε (μη ξεχνιόμαστε), έχω κατέβει 20 πόντους κάτω από το χώμα.

Επειδή βλέπω πως το χοντροπήρες, δε σε κατηγόρησε κανένας γι αυτό κι έγραψα τη λέξη "συνήθεια" και δε περίμενα να το πάρεις ανάποδα. Όσο για το αν χρειάζονται οι τόνοι, όταν αποφασιστεί να τους καταργήσουμε όπως έγινε με τα πνεύματα τότε θα το κάνουμε, εμένα δε με νοιάζει. Προς το παρόν όμως η πλήρης κι όχι η επιλλεκτική στίξη συμπεριλαμβάνεται στη γραπτή μορφή της ελληνικής γλώσσας, οπότε ακολουθούμε τους κανόνες.

Υ.Γ. Καλά μυαλά και χρόνια πολλά (* δε το πιστεύω, έτσι το γράφω).

Δημοσ.

Καλο ειναι να απαλλαγομαστε απο τις κακες συνηθειες. Αν δεν εισαι μαθητης/καθηγητης γιατι να βαζεις τονους, κερδιζεις κατι? το χρονο σου χανεις.

Εγώ προτείνω τα "οι", "υι" και "ει" να αντικατασταθούν από "ι" για να μη χάνουμε το χρόνο μας γράφοντας/ πληκτρολογώντας ένα χαρακτήρα παραπάνω.

Άσχετο με τον ioannnis-ψιλοσχετικό με τα τελευταία ποστ: θεωρώ τα greeklish μια "εφεύρεση" κάποιων ανορθόγραφων για να μην τους τη λένε που δεν ξέρουν να γράφουν σωστά. Πώς στο καλό καταφέρανε να το κάνουνε μόδα... ο θεός κι η ψυχή τους!

Το καλύτερο βέβαια είναι όταν κάποιοι κάνουν ολοφάνερα ορθογραφικά λάθη με τα greeklish.

Π.χ. "kamia sxesei re si". Με όποια ορθογραφία και να το πάρεις, σωστό δε βγαίνει.

edit: οι απόψεις μου προφανώς συμπίπτουν με τον PCharon.

Δημοσ.

Ε έμεινε συνήθειο, και ίσως επειδή κάποιο βαριούνται να πατάνε Alt+Shift για να αλλάζουνε από ελληνική σε σε αγγλική γραμματοσειρά και τούμπαλιν =P

Δημοσ.

Πιστεύω ότι είναι μια χαζή μόδα πια. Είναι απίστευτο πόσοι λίγοι γράφουν ελληνικά όταν δεν είναι αναγκασμένοι να το κάνουν (όπως στα φόρουμ π.χ.).

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις προάλλες, που συναντήθηκα τυχαία μ' ένα παιδί που είχαμε γίνει friends στο facebook λόγω ενός κοινού μας γνωστού χωρίς να γνωριζόμαστε καλά προσωπικά, μου είπε: "εσύ δεν είσαι που γράφεις ελληνικά στο facebook"; Δηλαδή αν είναι δυνατόν... Να θεωρείται ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να γράφεις ελληνικά όντας Έλληνας! :confused:

edit: όλα αυτά περί ταχύτητας με τα greeklish το εκλαμβάνω ως αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου.

Δημοσ.

2 χερια, 4 δαχτυλα στο καθε χερι. Και στα δυο χερια, με τον αντιχειρα το Σπέις, με τα μικρα δαχτυλα το Σιφτ και το Εντερ στις αντιστοιχες πλευρες τους, και με τα υπολοιπα τα γραμματα. Και φυσικα τυφλο :D

Δημοσ.

Zugzwang, τα Greeklish εφευρέθηκαν παλιά, όταν δεν υπήρχαν ελληνικές γραμματοσειρές στα PC.

Είχα 8086 και είχε ελληνικά.

codepage 747 υποστήριζε και το dos. Πότε δεν υπήρχαν ελληνικές γραμματοσειρές στα PC?

Δημοσ.

Ακόμα έχω να σου προτείνω νέα επανάσταση, ξεκίνα να αντικαθιστάς πχ τα ει/οι με ι και το αι με το ε. Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις επιπλέον κόπο, εξάλλου θα καταλάβει αυτός που διαβάζει πώς ηχεί.

Επίσης δε χρειάζεται να κάνεις επιλλεκτική στίξη, αφού το πιστεύεις τόσο πολύ αυτό, τελείες και κόμματα γιατί βάζεις, αφού δε σου αρέσουν οι τόνοι; Κόψε τις τελείες, αφού η κάθε περίοδος αρχίζει με κεφαλαίο θα καταλάβει αυτός που διαβάζει...

Και γαμώ τα επιχειρήματα έχεις, ορε πρωτοπαλίκαρε (μη ξεχνιόμαστε), έχω κατέβει 20 πόντους κάτω από το χώμα.

Ακουγεσαι μπερδεμενος φιλε μου, φυσικα και δεν θα αντικαταστησουμε τα "ει" με "ι", αυτο ειναι θεμα ορθογραφιας.

Η επιλεκτικη στιξη ειναι για τους κανιβαλλους:) Η στιξη(πλην τονων) πρεπει να ειναι παντα αρτια αλλιως το κειμενο ειναι "Ακαταλληλον δι' Αναγνωσεως".

Μπερδεψες τα μπουτια σου παληκαρι, επισης να σου πω οτι το "παληκαρι" δεν ειναι βρισια...

Επειδή βλέπω πως το χοντροπήρες, δε σε κατηγόρησε κανένας γι αυτό κι έγραψα τη λέξη "συνήθεια" και δε περίμενα να το πάρεις ανάποδα. Όσο για το αν χρειάζονται οι τόνοι, όταν αποφασιστεί να τους καταργήσουμε όπως έγινε με τα πνεύματα τότε θα το κάνουμε, εμένα δε με νοιάζει. Προς το παρόν όμως η πλήρης κι όχι η επιλλεκτική στίξη συμπεριλαμβάνεται στη γραπτή μορφή της ελληνικής γλώσσας, οπότε ακολουθούμε τους κανόνες.

Υ.Γ. Καλά μυαλά και χρόνια πολλά (* δε το πιστεύω, έτσι το γράφω).

Δεν χοντροπηρα τιποτα απλα σε διορθωσα, γιατι οταν ειπες "Χαίρω πολύ, άμα γράφεις με το ένα δάχτυλο, πώς στο καλό περιμένεις να έχεις μάθει να βάζεις και τόνους" ειχες την ενυπωση οτι εγω δεν ειχα μαθει εξ αρχης να βαζω τονους, ενω η αληθεια ειναι οτι τους αφαιρεσα αργοτερα αυτοβουλως οταν διαπιστωσα οτι ειναι αχρηστοι.

Εσυ ακολουθησε τους κανονες αφου το θες τοσο πολυ, ασε ομως εμας τους υπολοιπους να κανουμε πιο ευκολη τη ζωη μας χωρις τους περιττους κανονες:)

Δημοσ.
Η στιξη(πλην τονων) πρεπει να ειναι παντα αρτια αλλιως το κειμενο ειναι "Ακαταλληλον δι' Αναγνωσεως".

"η στίξη πλην τόνων" δεν είναι επιλεκτική στίξη; Δε τα καταλαβαίνεις κιόλας τα ελληνικά...

Εσυ ακολουθησε τους κανονες αφου το θες τοσο πολυ, ασε ομως εμας τους υπολοιπους να κανουμε πιο ευκολη τη ζωη μας χωρις τους περιττους κανονες:)

Μα δε σου είπε κανένας να αλλάξεις το πώς γράφεις, τσάμπα οδύρεσαι. Έγραψα απλά πως είναι συνήθεια, τί ζόρι τράβηξες, δε ξέρω.

Άμα εσένα σου κάνει κόπος ο τόνος, συνέχισα να γράφεις με το ένα δάχτυλο-ένα χέρι και μη τον βάζεις. Αλλά τουλάχιστον μη προσπαθείς να πείσεις με φανταστικές θεωρίες για κανόνες που δεν υπάρχουν, οι κανόνες γραφής είναι συγκεκριμένοι.

Ά, και τί θα γίνει επιτέλους, θα κόψεις τη μαμημένη τη τελεία; Αφού είπαμε δε χρειάζεται, κάθε περίοδος αρχίζει με κεφαλαίο, άρα με βάση τη θεωρία που εσύ ακολουθείς και όπως είπες "θα καταλάβει αυτός που διαβάζει".

Τελείως ελεεινό, φακ.

Δημοσ.

"η στίξη πλην τόνων" δεν είναι επιλεκτική στίξη; Δε τα καταλαβαίνεις κιόλας τα ελληνικά...

Eιπα "πλην τονων" για να μη μπερδευτεις παλι.

Γιατι αλλο καθολου τονοι, αλλο να βαζεις τονους οπου σου καπνισει.

Μα δε σου είπε κανένας να αλλάξεις το πώς γράφεις, τσάμπα οδύρεσαι. Έγραψα απλά πως είναι συνήθεια, τί ζόρι τράβηξες, δε ξέρω.

Άμα εσένα σου κάνει κόπος ο τόνος, συνέχισα να γράφεις με το ένα δάχτυλο-ένα χέρι και μη τον βάζεις. Αλλά τουλάχιστον μη προσπαθείς να πείσεις με φανταστικές θεωρίες για κανόνες που δεν υπάρχουν, οι κανόνες γραφής είναι συγκεκριμένοι.

Ά, και τί θα γίνει επιτέλους, θα κόψεις τη μαμημένη τη τελεία; Αφού είπαμε δε χρειάζεται, κάθε περίοδος αρχίζει με κεφαλαίο, άρα με βάση τη θεωρία που εσύ ακολουθείς και όπως είπες "θα καταλάβει αυτός που διαβάζει".

Τελείως ελεεινό, φακ.

Μα δεν οδυρομαι, απλα σου δινω εξηγησεις. Ειναι πολυ απλο το θεμα εξαλλου.

Συνηθεια ναι, οταν ομως απαλλαχτεις απ τη συνηθεια αυτη και υιοθετησεις την αλλη συνηθεια, θα κερδισεις σε χρονο/κοπο.

Απορω γιατι μπλεκεις τον τροπο γραφης στο keyboard(ενα δαχτυκλο οπως κανουν οι περισσοτεροι ή περισσοτερα οπως κανουν οι δαχτυλογραφοι) με τον τονισμο. Ειναι ασχετα πραγματα μεταξυ τους.

Με ποιες φανταστικες θεωριες προσπαθω να πεισω(τι να πεισω?)

Οι κανονες γραφης σαφως ειναι συγκεκριμενοι αλλα δεν ειναι υποχρεωτικοι οταν γραφεις πχ. στα forums. Μη προσπαθεις να μας υποχρεωσεις να βαζουμε τους αχρηστους τονους, ματαιοπονεις.

Τελος ξαναλεω γιατι φαινεται δεν το καταλαβες, τα σημεια στιξης οπως ειναι η τελεία ειναι απαραιτητα(οι τονοι δεν ειναι).

Δημοσ.

Η λέξη "επιλεκτικό" δεν αναφέρεται στους τόνους, αλλά στα σημεία στίξης συνολικά, με βάση το συντακτικό εκεί που το ανέφερα. Επιτηδευμένη αφαίρεση τόνων είναι επιλογή, άρα κάνεις επιλεκτική χρήση των σημείων στίξης. Γκέγκε;

Δεν είναι απαραίτητοι οι τόνοι επειδή εσύ αποφάσισες να μη τους βάζεις. Και γαμώ τα επιχειρήματα, ΟΚ. Βέβαια από άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ως βελτιστοποιημένη λύση κόπου και ταχύτητας το να γράφει με ένα δάχτυλο-ένα χέρι, δε περιμένω τίποτα εξυπνότερο.

Δεν είμαι σίγουρος πως θα καταλάβεις πως ηχεί η κόρνα.

Δεν είμαι σίγουρος πως θα καταλάβεις πώς ηχεί η κόρνα.

Δεν είμαι σίγουρος πώς θα καταλάβεις πως ηχεί η κόρνα.

Δεν είμαι σίγουρος πώς θα καταλάβεις πώς ηχεί η κόρνα.

Οι παραπάνω είναι τέσσερις τελείως διαφορετικές νοηματικά προτάσεις. Αντίρρηση δε σηκώνει το παράδειγμα. Αν θες να διακρίνεις μία πρόταση, δάσκαλοι και γιατροί υπάρχουν. Άντε γεια, αρκετά το ζαλίσαμε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...