alexzzz Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Αντιμετωπίζω ένα ακατανόητο αλλά αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα στον υπολογιστή μου. Αρχικά να πω ότι επειδή υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και μπορεί να μου ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια ρωτήστε οτιδήποτε ξέχασα να πω και σας έρθει στο μυαλό. Πριν καιρό είχα 2x 1tb wd δίσκους σε software raid για αποθήκευση και έναν 160gb για το σύστημα. Μετά από κάποιες αγορές αποφάσισα και πήραν έναν εξωτερικό και έναν seagate momentus XT (500gb υβριδικό) και πλέον η σύνθεση έχεις ως εξής: momentus xt = σύστημα [όνομα δίσκου system], 2x 1tb wd για αποθήκευση αρχείων [όνοματα δίσκων files και scratch]και έναν usb wd δίσκο για back up (μόνιμα συνδεδεμένο) [όνομα δίσκου backup]. Ο system έχει φυσικά τα windows Seven και όλες τις εγκαταστάσεις και ότι κατεβάζω/δουλεύω/μεταφέρω σε πρώτο βαθμό, ο files έχει διάφορα αρχεία max συνολικού μεγέθους 300gb, ο scratch έχει διάφορα αρχεία max συνολικού μεγέθους 800gb και δεν έχει φορμαριστεί από τότε που τον είχα σε software raid (δεν ξέρω αν έχει σημασία) και ο backup κάνει backup ολόκληρο τον files και μόνο αυτόν Κάποια μέρα πριν καιρό και εντελώς ξαφνικά, κατά την μεταφορά κάποιων αρκετών φωτογραφιών, μεγάλου μεγέθους από dslr από την επιφάνεια εργασία στον "files", η διαδικασία κόλλησε, ο υπολογιστής κρέμασε και αναγκαστικά έγινε reset με αποτέλεσμα να χαθούν κάποιες φωτογραφίες. Από εκείνη την ώρα και μετά παρατηρώ κάποια κολλήματα στον δίσκο σε ανύποπτα χρονικά διαστήματα, ειδικά όταν ανοίγω φάκελο με πολλές μικρές φωτογραφίες ή φάκελο με πολύ μουσική (φανταστείτε σαν να αργεί το indexing, κάπως έτσι). Επίσης όχι όλες τις φορές αλλά συχνά πυκνά αργεί και το booting, ειδικά αν την προηγούμενη φορά που είχα κάτσει στον υπολογιστή έχω μεταφέρει πολλά αρχεία. Το πιο ενοχλητικό είναι ότι υπάρχουν φορές που ενώ μεταφέρω από άλλους δίσκους αρχεία και ολοκληρώνεται η μεταφορά χωρίς πρόβλημα αν κλείσω τον υπολογιστή και τον ξανά ανοίξω τα αρχεία αυτά δεν δουλεύουν(πχ μια εικόνα φαίνεται στον φάκελο, μερικές φορές και το thubnail της αλλά δεν ανοίγει). Έχω εξετάσει τον δίσκο "files" με την εξέταση δίσκων των windows και με πρόγραμμα της wd (ενδελεχείς έλεγχος) χωρίς να εμφανιστεί κανένα πρόβλημα σε αυτόν. Ο δίσκος είναι σε ntfs, primary partition, basic και γενικά δεν βρίσκω κάποιο πρόβλημα σε αυτόν. Είχα διαβάσει κάπου ότι οι momentus xt (που θυμίζω είναι εγκατεστημένο το σύστημα) είχαν κάποια προβληματάκια, είναι δυνατόν να ευθύνεται αυτό για την εσφαλμένη μεταφορά; Γιατί θυμίζω ότι υπάρχουν προβλήματα αν μεταφέρω αρχεία και από άλλο δίσκο. Τι άλλο προτείνεται να κάνω μιας και δεν έχω χρόνο για μεταφορές αρχείων, format και αλλαγές δίσκων (αν βέβαια δεν υπάρχει άλλη λύση θα το κάνω) ; Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά είναι λίγο ιδιάζουσα η περίπτωση. Ευχαριστώ όποιον το διαβάσει και μπει στον κόπο να απαντήση.
Moderators Gi0 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Αlex πες λιγο και τι antivirus εχεις και αν το εχεις σε realtime protection. Οταν λες αργει στο booting, που ακριβως?Στο post ή στο "Starting Windows"?
alexzzz Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Αlex πες λιγο και τι antivirus εχεις και αν το εχεις σε realtime protection. Οταν λες αργει στο booting, που ακριβως?Στο post ή στο "Starting Windows"? Microsoft security essentials, είναι σε realtime protection και όταν κρεμάει αυτό γίνεται στο "Starting Windows". Ξέχασα να πω ότι μετά από μεταφορά ενδέχεται να κρεμάσει και κατά το shut down.
Moderators Gi0 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Το πιο ενοχλητικό είναι ότι υπάρχουν φορές που ενώ μεταφέρω από άλλους δίσκους αρχεία και ολοκληρώνεται η μεταφορά χωρίς πρόβλημα αν κλείσω τον υπολογιστή και τον ξανά ανοίξω τα αρχεία αυτά δεν δουλεύουν(πχ μια εικόνα φαίνεται στον φάκελο, μερικές φορές και το thubnail της αλλά δεν ανοίγει). Κ αλλη ερωτηση:Οσον αφορα το συγκεκριμενο..feature, εαν δεν κλεισεις τον υπολογιστη, μετα τη μεταφορα τα αρχεια μπορουν να διαβαστουν κανονικα?
alexzzz Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Κ αλλη ερωτηση:Οσον αφορα το συγκεκριμενο..feature, εαν δεν κλεισεις τον υπολογιστη, μετα τη μεταφορα τα αρχεια μπορουν να διαβαστουν κανονικα? Το σκέφτηκα την ώρα που έγραφα το αρχικό ποστ αυτό Gio και θυμήθηκα ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ... δυστυχώς.
parsifal Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Στον Event Viewer των Windows καταγράφεται τίποτα από critical errors ή warnings;
alexzzz Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Στον Event Viewer των Windows καταγράφεται τίποτα από critical errors ή warnings; Θα ήθελα πολύ να σου απαντήσω Παρσιφαλίδη μου αλλά μετά το ποστ μου στρεσάρισα λίγο τον δίσκο με αποτέλεσμα να κρεμάσει το σύστημα και τώρα να μην ανοίγει. Σε λίγη ώρα θα είναι πάλι εντάξει και θα μπορώ να δω.
alexzzz Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Λοιπόν μετά από λίγο δουλειά στο laptop και αφού το άφησα στο "starting windows" για κάνα 5 λεπτό το μηχάνημα ξεκίνησε. Έκανε ένα scan disk, διόρθωσε κάτι orphan files και πρόσθεσε στον δίσκο που "files" ένα αρχείο bootsqm.dat. Στο event viewer βρήκα μόλις τώρα 3 σφάλματα: Volume Shadow Copy Service error: Volume/disk not connected or not found. Error context: DeviceIoControl(\\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy15 - 000000000000012C,0x00560038,0000000000545AF0,0,0000000000544AE0,4096,[0]). Operation: Processing PostFinalCommitSnapshots Context: Execution Context: System Provider 13 σφάλματα: Volume Shadow Copy Service error: Unexpected error DeviceIoControl(\\?\Volume{55255b94-f614-41f5-a131-67890806eeb8} - 00000000000000F0,0x0053c06c,00000000004417E0,0,00000000004407D0,4096,[0]). hr = 0x80070079, The semaphore timeout period has expired.. Operation: Automatically choosing a diff-area volume Processing EndPrepareSnapshots Context: Execution Context: System Provider και 19 σφάλματα στο backup που συμβαίνει συχνά- πυκνά... ετυμηγορία;
At0m0 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μπορεί να φανεί λίγο περίεργη έως άσχετη η ερώτηση αλλά, μήπως τα έχει παίξει το τροφοδοτικό σου ή τουλάχιστον οι γραμμές που τροφοδοτούν τους δίσκους;
alexzzz Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μπορεί να φανεί λίγο περίεργη έως άσχετη η ερώτηση αλλά, μήπως τα έχει παίξει το τροφοδοτικό σου ή τουλάχιστον οι γραμμές που τροφοδοτούν τους δίσκους; Δεν μου έχει δείξει κάτι τέτοιο αλλά είναι 3.5 χρονών με πολύ λειτουργία και με αρκετή σκόνη... δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ίσως έχει κουσούρι αλλά δεν ξέρω αν έχει σχέσει αυτό που συμβαίνει.
At0m0 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Το έγραψα γιατί έχει συμβεί κάτι παρόμοιο σε έναν γνωστό μου. Αυτός είχε λίγο πιο σοβαρό πρόβλημα, άλλες φορές boot-αρε το PC άλλες όχι και ακόμα χειρότερα ακόμα και όταν θέλησε να κάνει clean install απο το CD/DVD ROM, άλλες φορές διάβαζε το CD/DVD άλλες όχι και σταμάταγε το Setup όποτε του άρεσε.
parsifal Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Το 1ο μήνυμα σε αυτό που έγραψε ο At0m0 παραπέμπει πάντως. Το 2ο είναι πιο ύπουλο, ακόμη και στα fora του TechNet που τσεκάρω δεν έχουν καταλήξει σε μοναδική εξήγηση ή λύση. Εμένα μου φαίνεται για πρόβλημα στο σύστημα αρχείων (το οποίο πάλι δεν αποκλείεται να οφείλεται στο 1) και θα προσπαθούσα να αναδημιουργήσω από την αρχή το volume, αντιγράφοντας πιο πριν κάπου αλλού τα αρχεία.
alexzzz Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Νομίζω ότι με τις 3-4 κούτες εξωτερικών δίσκων που έχω με παίρνει για μία τράμπα αρχείων για να: α) ελευθερώσω τον δίσκο και αν μπορέσω να κάνω format (έτσι εννοείς Πάρσι ή να κάνω και κάτι επιπλέων; ) β) να κάνω αλλαγή αρχείων μεταξύ των δίσκων "files" και "scratch" Επίσης, παίζουν ρόλο οι usb δίσκοι για το θέμα με το τροφοδοτικό που λέμε; Οι εσωτερικοί εντάξει.
parsifal Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Όχι απλώς format. Σβήσε εντελώς το volume (ή partition αν θες) και ξαναδημιούργησέ το. Για το δεύτερο που ρωτάς: Εννοείς αν επηρεάζουν οι USB δίσκοι την τροφοδοσία των εσωτερικών εξαρτημάτων του υπολογιστή; Ναι, την επηρεάζουν, ειδικά αν είναι από αυτούς που τροφοδοτούνται αποκλειστικά (χωρίς δικό τους brick) από τη θύρα USB.
alexzzz Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 ΟΚ, ευχαριστώ. Το πρώτο θα το δοκιμάσω αύριο το απόγευμα που θα έχω λίγο παραπάνω χρόνο και θα επανέλθω με τα αποτελέσματα. Για το δεύτερο το μόνο που μπορώ προς το παρών να κάνω είναι να ξηλώσω έναν ακόμα εσωτερικό δίσκο που δεν θεώρησα σοβαρό να αναφέρω αφού απλά βρίσκεται εκεί και ίσως υπό συνθήκες και τον εξωτερικό που κάνει backup αλλά με αλχημείες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.