bigN Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Γεια σε όλους, Έχωντας πολυ κακή εμπειρία από πολυ επώνυμο και ακριβό NAS της CISCO στην εργασία μου Θα ήθελα να ανοίξουμε συζήτηση περι διαφορών ενος αξιοπρεπούς NAS αξίας 200~300€ οικιακής χρήσης (advanced user) με έναν καινούργιο Η/Υ (CPU Atom) ίδιας τάξεως χρημάτων ή ίσως μεταχειρισμένο επώνυμο server (hp, dell κλπ) Τις δυνατότητες ενος HY τις γνωρίζουμε πιστεύω όλοι, τις οποίες ανένα NAS δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί όμως από την άλλη η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του NAS, χαμηλός θόρυβος και ενα dedicated μηχανημα είναι τα πλεονεκτήματα του.
rafail1994 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Για ποσά άτομα ταυτόχρονα μιλάμε; Από ποια καταστήματα μπορείς να τον αγοράσεις ; Λειτουργικό το freenas θα βάλεις η κάποια έκδοση linux ;
yanc Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Tα ετοιμα NAS ειναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ακριβα και ψαχνομαι και εγω για custom λυση στα χρηματα που λες και με αποκλειστικη χρηση το streaming ΗD αρχειων σε media player. Η βασικες μου απαιτησεις ειναι επεκτασιμοτητα σε αριθμο δισκων και η αθορυβη λειτουργια, προς το παρον "γλυκοκοιταω" αυτα τα δυο cases (LianLi & Fractal Design ) για να ξεκινησω απο καπου... Το πρωτο κοστιζει 115ευρω και το δευτερο κοστιζει 180ευρω αλλα μαζι με το τροφοδοτικο του οποτε αναλογα την επιλογη μενουν γυρω στα 120-150 ευρω για motherboard/cpu/ram/fans. Γινεται δουλεια με αυτο το ποσο; Kαποιες προτασεις, ειδικα για mobo με 6 SATA;
tarantules Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Λοιπόν...Η λύση είναι απλή και σχετικά ανέξοδη.Ούτε ακριβά NAS ούτε τίποτα... Η λύση ακούει στο όνομα Network USB Hub σαν αυτό της Belkin. Έχει 5 θύρες USB και βάζεις πάνω όποιο εξωτερικό δίσκο θέλεις και τον μοιράζεις στο δίκτυο μέσω ethernet.Με 100 ευρώ περίπου...
rafail1994 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Ταχύτητες ξέρουμε όμως γιατί αν είναι usb 2 μάλλον θα υπάρχουν προβλήματα σε ταινίες blu ray
bigN Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 ο λόγος που ξεκίνησα αυτή την κουβέντα είναι επειδή κατα τύχη μουπεσε στα χέρια διαφημηστικο του saturn όπου διαφημίζει ένα καινούγριο pc της compaq atom 1.6 νομίζω.... μόνο με 180Ε τιμή την οποία ήθελα να δώσω για ένα nas. ταυτόχρονα στο http://shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=HP%20ProLiant%20MicroServer&_dlg=1&_ds=1&LH_PrefLoc=3&_ftrt=901&_ftrv=1 είδα μερικά server (used) τα οποία ξεπερνούν ελαφρώς τα 300Ε (μαζί με δίσκους) Ιδού η απορία, δεν είνια καλύτεα να παρει κανεις μικρό pc και να τοκάνεις ότι θέλεις, είτε να βάλεις FreeNas, ή Ubuntu, ακόμα και με Windows xp kai Teamviewer μπορείς να κάνεις άνετα τη δουλειά σου και ισως και καλύτερα Τι λέτε?
tarantules Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Ταχύτητες ξέρουμε όμως γιατί αν είναι usb 2 μάλλον θα υπάρχουν προβλήματα σε ταινίες blu ray 480Mbps δεν σε φτάνουν; Άντε 320Mbps πραγματικά δεν είναι αρκετά;
papadakn Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Δημοσ. 16 Απριλίου 2011 Εδώ και 2+ χρόνια έχω φτιάξει ένα freenas σύστημα το οποίο πλέον φιλοξενεί 2 δίσκους του 1tb. Πέρα απο network share, το χρησιμοποιώ για stream HD ταινιών στο WD Tv Live, σαν bittorent client, για backup φωτογραφιών, video κτλ. Το hardware που χρησιμοποησα ήταν ότι είχα βρει τότε παρατημένο στην ντουλάπα μου, δηλαδή ένας athlon 1.8ghz, 512mb ram και μια αντίστοιχη μητρική. Το κουτί είναι του 20ευρου επενδυμένου εσωτερικά με ηχομόνωση με αποτέλεσμα να πρέπει να κοιτάω τα λαμπάκια της lan card για να καταλάβω αν δουλεύει. Με μια extra καρτούλα lan 1000mbit το μηχανηματάκι αποτελεί τη βάση του οικιακού δικτύου "ταϊζοντας" με data pc, mac, iphones, ipad και λοιπές συσκευές αδιαμαρτύρητα. Και είναι και πολύ εύκολα επεκτάσιμο. Οπότε προτείνω να ψαχτείτε για αυτή τη λύση, παραβλέποντας την ευκολία της αγοράς μιας έτοιμης λύσης αφού πέρα απο το οικονομικό, αναγκάζεστε να "παντρευτείτε" τα limitations του κάθε κατασκευαστή.
bigN Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Εδώ και 2+ χρόνια έχω φτιάξει ένα freenas σύστημα το οποίο πλέον φιλοξενεί 2 δίσκους του 1tb. Πέρα απο network share, το χρησιμοποιώ για stream HD ταινιών στο WD Tv Live, σαν bittorent client, για backup φωτογραφιών, video κτλ. Το hardware που χρησιμοποησα ήταν ότι είχα βρει τότε παρατημένο στην ντουλάπα μου, δηλαδή ένας athlon 1.8ghz, 512mb ram και μια αντίστοιχη μητρική. Το κουτί είναι του 20ευρου επενδυμένου εσωτερικά με ηχομόνωση με αποτέλεσμα να πρέπει να κοιτάω τα λαμπάκια της lan card για να καταλάβω αν δουλεύει. Με μια extra καρτούλα lan 1000mbit το μηχανηματάκι αποτελεί τη βάση του οικιακού δικτύου "ταϊζοντας" με data pc, mac, iphones, ipad και λοιπές συσκευές αδιαμαρτύρητα. Και είναι και πολύ εύκολα επεκτάσιμο. Οπότε προτείνω να ψαχτείτε για αυτή τη λύση, παραβλέποντας την ευκολία της αγοράς μιας έτοιμης λύσης αφού πέρα απο το οικονομικό, αναγκάζεστε να "παντρευτείτε" τα limitations του κάθε κατασκευαστή. κατι τέτοιο σκεφτομουν και εγω....
rafail1994 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 480Mbps δεν σε φτάνουν; Άντε 320Mbps πραγματικά δεν είναι αρκετά; Έχει δει ταχύτητες με τον εξωτερικό σου σκληρό δίσκο 480mb ;Γιατί ακόμη και τα φλασακια κάπου στο 30mb πιάνουν
tarantules Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Έχει δει ταχύτητες με τον εξωτερικό σου σκληρό δίσκο 480mb ;Γιατί ακόμη και τα φλασακια κάπου στο 30mb πιάνουν Άρα καταλαβαίνεις και μόνος σου οτι δεν τίθεται θέμα εαν σε καλύπτει η όχι το USB 2.0 σε bluray γιατί προφανώς και το καλύπτει... 20Μbps είναι το bitstream ενός "δύσκολου" bluray....
rafail1994 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Είμαι λίγο επιφυλακτικός για αυτό στο λέω επειδή το έχω δοκιμάσει ταχύτητες δεν θυμάμαι να σου πω πάντως από 30mb και πάνω δεν πήγαινε και σε 1080P με το vlc κατά διαστήματα κολλούσε. Μιλαω για σκληρό δίσκο επάνω στο router
tarantules Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Εγώ δεν είμαι επιφυλακτικός και στο λέω με σιγουριά οτι δεν θα έχεις πρόβλημα ειδικά εαν αναφέρεσαι σε bluray rip μιας και έχω παίξει αρκετές ταινίες 1080p στο eGreat media player μέσω εξωτερικού σκληρού δίσκου USB χωρίς κανένα απολύτως κόλλημα ακόμα και σε απαιτητικές σκηνές με μεγάλο bitstream
orotoi Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 Δημοσ. 17 Απριλίου 2011 30mb είναι 240mbps.. οπότε θεωρητικά χαλαρά κάνει για streaming.. ακόμη και στα 100mbps να παίξεις (αν δεν έχεις gigabit κάρτα) πάλι καλά θα ναι.
bigN Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Επομένως να υποθέσω ότι η καλύτερη λύση είναι να πάρω έναν παλιο Η/Υ και να τον κάνω NAS..... επειδή όμως μου κακοφαίνεται να έχω έναν ΗΥ συνέχεια ανοικτό, υπάρχει κάποιο tutorial για να μετατρέψω έναν ΗΥ σε αθόρυβο NAS? Επίσης γλυκοκοιτάω τα business server (HP http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=HP+MICRO+Server+N36L&_sacat=See-All-Categories)για μεγαλύτερη αξιοπιστία ... αξίζει τον κόπο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.