katerina_a_86 Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρχε πρόβλεψη "δημοκρατίας" στο καταστατικό της λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Παραθέτω, από το κείμενο που μπορείς να βρεις εδώ(τα bold δικά μου): "Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δε ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση ή οργανισμούς. Η Κυβέρνηση και οι υπόλοιποι φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους". ΔΕΝ είπα εγώ ότι υπήρξε πρόβλεψη δημοκρατίας, το διάβασα το καταστατικό, είπα ότι αυτή την μη πρόβλεψη δεν την γνωρίζει το 90% του κοπαδιού. Επομένως, είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που υπαγορεύει στην κεντρική τράπεζα τι πρέπει να κάνει. Η (θα ήθελα να πιστεύω) κοινή λογική υπαγορεύει ότι αν σκοπός της κεντρικής τράπεζας ήταν να κάνει αυτό που ορέγεται η ανά τέσσερα χρόνια εκλεγόμενη (και συνηθέστατα συντομότερα) Ελληνική Κυβέρνηση, τότε δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος τον έλεγχο της ταχύτητας ροής και του όγκου των κεφαλαίων που ρέουν στο σύστημα (αυτά προ ΟΝΕ και ΕΚΤ, βέβαια) καθώς και τα βασικά επιτόκια να τα ρυθμίζει μια τράπεζα, το έκανε και το υπουργείο οικονομικών. Επομένως, δεν ξέρω αν σου φαίνεται "πολύ χαζή δικαιολογία", πάντως αυτός ήταν ο σκοπός ίδρυσης κεντρικών τραπεζών. Αν αυτοί που έχουν τα λεφτά και τις μετοχές αυτών των τραπεζών δεν ήθελαν να ελέγχουν την οικονομία προς όφελός τους τότε δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος τον έλεγχο της ταχύτητας ροής και του όγκου των κεφαλαίων που ρέουν στο σύστημα (αυτά προ ΟΝΕ και ΕΚΤ, βέβαια) καθώς και τα βασικά επιτόκια να τα ρυθμίζει μια τράπεζα, το έκανε και το υπουργείο οικονομικών. Όπως και να έχει το θέμα δεν βάζεις ιδιώτες να σου ορίζουν την οικονομία. Αν ο σκοπός είναι η μακροχρόνια οικονομική πολιτική γιατί πρέπει να είναι και ιδιωτική? Το ερώτημα που θέτεις σχετικά με τον "σοφό" που θα ασκεί πολιτική πέρα και άνω από την κυβέρνηση, ισχύει ακριβώς και για τις δικαστικές αρχές. Υπάρχει κάποιος λόγος που οι δημοκρατίες δε σωρεύουν όλες τις εξουσίες σε ένα μηχανισμό. Και παρότι η οικονομική επιτυχία τύποις δημοκρατικών ή ανοιχτά ολιγαρικών καθεστώτων έχει επαναφέρει το ζήτημα (βλ. περίπτωση Ρωσίας και Κίνας) προσωπικά στη σκέψη ότι άνθρωποι που χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ οφειλών σε δημόσια ταμεία σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες είναι καταλληλότεροι από τεχνοκράτες να ασκήσουν μακροοικονομική πολιτική μου φαντάζει αβάσιμη. Η δικαστική εξουσία δεν είναι ιδιωτική ακόμα. Θεωρητικά αυτοί που την ασκούν είναι όργανα του δημοσίου, εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζει η βουλή και λειτουργούν με γνώμονα το κοινό καλό και όχι το καλό ενός ιδιώτη μιας και δεν ανήκουν σε ιδιώτες. Τυπικά τουλάχιστον. Η ανικανότητα των πολιτικών δεν νομιμοποιεί την άσκηση οικονομικής πολιτικής από ιδιώτες καθώς το πιθανότερο είναι να την ασκήσουν με τρόπο που τους συμφέρει. Είναι επικίνδυνο. Τι συζητάμε έλεος. Εννοείται ότι δικαιούσαι να μην σου αρέσει το υπάρχον σύστημα. Αντίστοιχα, διαβάζοντας σχόλια για κάψιμο του υπάρχοντος συστήματος, δικαιούμαι να θέτω το ερώτημα, με τι θα το αντικαταστήσουμε. ΟΚ περίμενε τότε την έκδοση του βιβλίου μου από τις εκδόσεις αμπελοφιλοσοφία. Δεν σχολίασα καν αν έκανε "καλά" ή "άσχημα". Αμφιβάλλω για κάποια πράγματα που ισχυρίζεται (όπως λ.χ. ότι υφίσταται υποχρέωση ανακοίνωσης μετοχικής σύνθεσης από οποιαδήποτε εταιρία) όμως προσωπικά όταν αμφιβάλλω ή δε γνωρίζω κάτι έχω την τάση πρώτα να το διασταυρώνω και μετά να εξανίσταμαι (για πράγματα που, θα μου επιτρέψεις να σου υπενθυμίσω, ουδέποτε ίσχυαν). Κάτσε δεν κατάλαβα, λες πως δεν ισχύει η υποχρέωση ανακοίνωσης των μετόχων με πάνω απο 5% και ότι είπε μλκια ο Μπαξε? Συγνώμη Κατερίνα, μπορείς να μου εξηγήσεις ποια είναι τα σουαψ της ελληνικής οικονομίας 98-2002, το ρόλο της ΤτΕ σε αυτά, ποιες ήταν οι βραχυπρόθεσμες και ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία και γενικότερα στην ευρωζώνη; Αν όχι, δεν κατανοώ για ποιο λόγο πρέπει να παίζουμε με το φόβητρο δημόσιο vs ιδιωτικό. Θαυμάζω τον ελληνικό δημόσιο τομέα, σε όλες του τις υπόλοιπες εκφάνσεις. Μπα δεν μπορώ δεν ξέρω. Εσύ δεν έχεις πρόβλημα να ορίζουν την οικονομία του κράτους επιχειρηματίες? Επαναλαμβανω δεν κρίνω την οικονομική πολιτική γι αυτό και δεν θα πω για σουάψ, κρίνω το γεγονός της διαχείρισης της οικονομίας από ιδιώτες. Δεν μιλάμε για ιδιωτική εταιρεία κλωστουφαντουργίας, μιλάμε για ιδιωτική εταιρείας που παράγει δημόσια οικονομική πολιτικη. Τόση ώρα δεν μπορώ να πιστέψω πως συζητάμε το αυτονόητο. Αναρωτιέμαι αν πρόκεται για πνεύμα αντιλογίας.
insomniaK Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Δημοσ. 18 Απριλίου 2011 Σε αυτά που αφορούν το προηγούμενο μου σχόλιο: Μα δεν υπάρχει κανείς άλλος, πλην του ιδιωτικού κεφαλαίου που μπορεί να σχεδιάσει και να επιτύχει μία μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική στον καπιταλισμό. Οι μικροί απαίδευτοι μάγοι/ καθηγητές οικονομικών απέτυχαν. Όσοι δεν ξέρουν την αγορά αποτυγχάνουν. Ζούμε στον καπιταλισμό, τα κράτη πια είναι εταιρείες που διαθέτουν ή όχι (όπως η Ελλάδα) κεφάλαια και κρίνονται με οικονομικούς όρους όπως οι εταιρείες. Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις για τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, τη δανειοληπτική της ικανότητα και όλα τα υπόλοιπα που δεν καταλαβαίνω, είναι γελοίο να μιλάμε δημόσια οικονομική πολιτική που θα την ορίζει ένας κομματάρχης/υπουργός ή ένας Καμίνης μέλλον δήμαρχος Αθηνών μίας ανεξάρτητης αρχής. Αν δε μας αρέσει ο καπιταλισμός υπάρχει και το κονσερβοκούτι και η Κούβα, αλλά πια είμαστε μέρος αυτής της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που δουλεύει με τους όρους που μανατζάρονται οι επιχειρήσεις. Και στην Ελλάδα, η ΤτΕ έχει επωμισθεί το ρόλο να μας κρατά παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς σε αυτό το σύστημα. Τώρα πάλι θα πεις ότι μιλάς ειδικά για τον τρόπο λειτουργίας της ΤτΕ και ελπίζω να μην αναγκαστώ για τρίτη φορά να επαναλάβω την ουσία όλων μου των ποστς, που είναι ότι σε ένα σύστημα που δουλεύει με τους νόμους της αγοράς, δε βάζεις σοβιετικό manager.
katerina_a_86 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Σε αυτά που αφορούν το προηγούμενο μου σχόλιο: Μα δεν υπάρχει κανείς άλλος, πλην του ιδιωτικού κεφαλαίου που μπορεί να σχεδιάσει και να επιτύχει μία μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική στον καπιταλισμό. Οι μικροί απαίδευτοι μάγοι/ καθηγητές οικονομικών απέτυχαν. Όσοι δεν ξέρουν την αγορά αποτυγχάνουν. Ζούμε στον καπιταλισμό, τα κράτη πια είναι εταιρείες που διαθέτουν ή όχι (όπως η Ελλάδα) κεφάλαια και κρίνονται με οικονομικούς όρους όπως οι εταιρείες. Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις για τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, τη δανειοληπτική της ικανότητα και όλα τα υπόλοιπα που δεν καταλαβαίνω, είναι γελοίο να μιλάμε δημόσια οικονομική πολιτική που θα την ορίζει ένας κομματάρχης/υπουργός ή ένας Καμίνης μέλλον δήμαρχος Αθηνών μίας ανεξάρτητης αρχής. Αν δε μας αρέσει ο καπιταλισμός υπάρχει και το κονσερβοκούτι και η Κούβα, αλλά πια είμαστε μέρος αυτής της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που δουλεύει με τους όρους που μανατζάρονται οι επιχειρήσεις. Και στην Ελλάδα, η ΤτΕ έχει επωμισθεί το ρόλο να μας κρατά παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς σε αυτό το σύστημα. Τώρα πάλι θα πεις ότι μιλάς ειδικά για τον τρόπο λειτουργίας της ΤτΕ και ελπίζω να μην αναγκαστώ για τρίτη φορά να επαναλάβω την ουσία όλων μου των ποστς, που είναι ότι σε ένα σύστημα που δουλεύει με τους νόμους της αγοράς, δε βάζεις σοβιετικό manager. Ο καπιταλισμός είναι δεδομένος δεν συζητάμε εδώ αν μας αρέσει αλλά αν μας συμφέρει να διαχειρίζονται την οικονομίας μας άλλοι. Λες είμαστε μια εταιρεία. Ναι. Μας συμφέρει να έχει πρόσβαση στην πολιτική της εταιρείας μας μια ανταγωνιστική εταιρεία? Η ανικανότητα των πολιτικών (διευθυντών της εταιρειας μας) δεν είναι λόγος να δώσουμε την διοίκησή της στους ανταγωνιστές μας. Ας προσλάβουμε γνώστες να δουλέψουν για μας όπως κάνουν οι άλλες εταιρείες. Τις κούβες, τις μόσχες και τα κουμουνιστικα δεν τα σχολιάζω όντας εκτός θέματος.
insomniaK Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Νομίζω ότι μιλάμε σε διαφορετική βάση. Εγώ αναφέρομαι σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και εσύ αναφέρεσαι σε ξεπερασμένες αντιλήψεις από τα 50's. Ποιος είναι ο εχθρός; Χρηματοδοτεί η τράπεζα-> Αναπτύσσεται η οικονομία ->Κερδίζει το κράτος-> Κερδίζει η τράπεζα-> Κερδίζουν οι μέτοχοι της, σε λουπ. Ότι είχα να πω για το θέμα, το έχω αναφέρει. Καλή συνέχεια.
Pablo_Hasan Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 gee, πως γίνεται κάθε φορά που γίνεται κριτική για τραπεζες, χρηματιστήρια, κτλ. να γράφουν ορισμένοι ό,τι ναναι για τον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό, λες και αυτό ειναι το πρόβλημα, και όχι η αδιαφάνεια και η διαφθορά... τώρα το πρόσεξα, Ποιος είναι ο εχθρός; Χρηματοδοτεί η τράπεζα-> Αναπτύσσεται η οικονομία ->Κερδίζει το κράτος-> Κερδίζει η τράπεζα-> Κερδίζουν οι μέτοχοι της, σε λουπ. προφανώς ούτε εσύ έχεις ιδέα τι είναι το short selling. αγοράζει ο μέτοχος short options -> συρρικτώνεται η οικονομία -> υποτιμάται η μετοχή -> κερδίζει ο μέτοχος/τράπεζα. "Shorting" and "going short" also refer to entering into any derivative or other contract under which the investor profits from a fall in the value of an asset. http://en.wikipedia.org/wiki/Short_(finance)
katerina_a_86 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Νομίζω ότι μιλάμε σε διαφορετική βάση. Εγώ αναφέρομαι σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και εσύ αναφέρεσαι σε ξεπερασμένες αντιλήψεις από τα 50's. Ποιος είναι ο εχθρός; Χρηματοδοτεί η τράπεζα-> Αναπτύσσεται η οικονομία ->Κερδίζει το κράτος-> Κερδίζει η τράπεζα-> Κερδίζουν οι μέτοχοι της, σε λουπ. Ότι είχα να πω για το θέμα, το έχω αναφέρει. Καλή συνέχεια. Οκ ηρεμία. του 50 ειναι το πατρις θρησκεία οικογένεια κτλ. Αυτό που είπες είναι ο καπιταλισμός στην θεωρία. Στην πράξη είναι λιγο αλλιώς. Δεν απάντησες και στα περι εταιρειών που είμαστε μια εταιρεία που την διοικούν άλλες εταιρείες που νοιάζονται μόνο για το κέρδος τους. Αλλά αφού αυτά είχες να πεις ΟΚ.
pournaras Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Όπως και να έχει το θέμα δεν βάζεις ιδιώτες να σου ορίζουν την οικονομία. Αν ο σκοπός είναι η μακροχρόνια οικονομική πολιτική γιατί πρέπει να είναι και ιδιωτική? Μηπως γιατι το αυτονοητο μεσα απο την ιστορια λεει οτι τα κομματα μεταξυ τους δεν εχουν συγκλινουσα οικονομικη πολιτικη, με αποτελεσμα οταν καποιο κομμα διαδεχθει ενα αλλο στην εξουσια, προσπαθει να εφαρμοσει μια οικονομικη πολιτικη τελειως διαφορετικη απο την προηγουμενη; Το λαθος σε ολο το συλλογισμο, ξεκινα απο το οτι ποτε δεν αναρωτηθηκαμε αν ηταν ποτε εξ' ολοκληρου δημοσια μια τετοια τραπεζα, και ουτε μας ενοιαζε αν ηταν η αν οχι. Οι τραπεζες αυτες δημιουργηθηκαν καλως η κακως κατω απο αυτο το καθεστος απο τη μερα που δημιουργθηκαν. Αλλα εμεις... 9 ο μηνας, οσο τρωγαμε απο τα ετοιμα την ειχαμε γραμμενη ως τραπεζα ειτε ηταν δημοσια ειτε ηταν δικια μου. Τωρα που εσφιξαν οι κωλοι, ψαχνουμε σε ενα ακομη σημειο τον κακο δαιμονα. Αν εβγαινε αυτο το βιντεο αρχες του ΄90 θα νοιαζοταν κανενας; Εκει παει και το δευτερο μηνυμα του Snoob που λεει οτι για τις μαλακιες που πραξαμε τα τελευταια χρονια που μας εφεραν σε αυτη την κατασταση, δε φταιει η χρηματιστηριακη δραση της τραπζας απο το 1930. Αν ηταν δηλαδη δημοσια 100% θα ημασταν σε διαφορετικη μοιρα απο οτι σημερα;
Super Moderators Snoob Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Super Moderators Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Από ανθρώπους που προβάλλουν βίντεο χωρίς να είναι καν βέβαιοι ότι ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος (στοιχεία των οποίων υφίστανται εδώ και 80+ χρόνια, άρα όχι μόνο στα ζόρια που όψιμα τα θυμήθηκαν οι κατ' επάγγελμα καταγγέλοντες κατά δικαίων και αδίκων, αλλά και σε καλές εποχές) θα περίμενα περισσότερη φειδώ σε εκφράσεις του στυλ "ούτε εσύ έχεις ιδέα τι είναι το τάδε". Εξήγησα τη θέση μου: δεν ευθύνεται η δράση της ΤτΕ για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (τουλάχιστον όχι περισσότερο από πρακτικές τις οποίες ανέφερα, ενδεικτικά) και πάντως όχι για τους λόγους που ισχυρίζεται/υπαινίσσεται ο καλός δημοσιογράφος. Ερμηνεύει κινήσεις προ της κρίσης, με δεδομένα μετά την κρίση, κι ενώ ήδη ο έλεγχος για αυτά που κατηγορεί την ΤτΕ έχει περάσει στην ΕΚΤ. Οπότε, την κρίση για το ποιος δεν καταλαβαίνει και δεν έχει ιδέα, ας την κρατήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Φτάσαμε να διαβάζουμε για "ιδιωτικοποίηση" ενός μηχανισμού που είχε εξαρχής τη σημερινή δομή, να "χαιρόμαστε" που η Τράπεζα της Αγγλίας κατέστη κρατικό όργανο, προς επίρρωσιν των θεωριών μας (αγνοώντας ότι το 1997 της επεστράφη η ανεξαρτησία της από τη Βρετανική κυβέρνηση, και ενώ είχε μεσολαβήσει το εν τοις πράγμασι default του 1976), να μιλάμε για "νομιμοποίηση" ενός συστήματος που διέπεται από νόμους του κράτους και ελέγχεται στη βουλή, και τελικά να διαβάζουμε σχόλια για το ποιος δεν έχει ιδέα. Τι να πω... Δεν έχω να προσθέσω κάτι, καλή συνέχεια σε όλους.
grigoriou Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Ούτε το 2% δεν έχει. Δεν εκλέγεται ο CEO και ο πρόεδρος του δ.σ. από την γενική συνέλευση; Για 6,5 ξερω εγω. Ο διοικητης της Εθνικης οριζεται καθε φορα, οπως και ο διοικητης της Αγροτικης, απο τη κυβερνηση. Επειδή σε μένα δεν είναι γνωστά, μπορείς να μου τα γνωστοποιήσεις? Mα τα γνωστοποιησα ηδη. Δε πειραζει που ως τωρα δε τα γνωριζες, σημασια εχει οτι τα εμαθες τωρα
insomniaK Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Δημοσ. 19 Απριλίου 2011 Άντε να πω κι εγώ το τελευταίο από τα κοντά μου: Εμένα μου φαίνεται φυσιολογικό να υπάρχουν επενδυτικοί οίκοι ως μέτοχοι στην ΤτΕ, θεωρώ φυσιολογικό η ΤτΕ να θέλει ισχυρούς παίκτες ως συμμάχους της και θεωρώ φυσιολογικό να στηριζόμαστε σε γνώστες της αγοράς για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν εσείς πιστεύετε πως με το σταυρό στο χέρι γίνεται να διευθετούνται τα οικονομικά μίας χώρας, ας ρωτήσουμε ακόμα ένα μάγο της οικονομίας, ο οποίος για να καταφέρει η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΟΝΕ, πλήρωνε για συμβουλές την jpm και την ribas. Ο όρος Σοβιετικός Μάναντζερ δεν υφίσταται. Ειρωνικό ήταν.
antuansupra Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 · Κρυμμένο από paredwse, 20 Απριλίου 2011 - offtopic Κρυμμένο από paredwse, 20 Απριλίου 2011 - offtopic εγω ενα πραγμα δεν εχω καταλαβει τοσο καιρο. αυτο το ΔΝΤ ΓΙΑΤΙ ηρθε στην ελλαδα? για να περναει μονο μετρα λιτοτιτας ή για να μας δωσει και επιχειρηματικες λυσεις? π.χ. πως να φτιαξουμε βιομηχανια ή καινουριες θεσεις εργασιας.
cb_papi Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 · Κρυμμένο από paredwse, 20 Απριλίου 2011 - offtopic Κρυμμένο από paredwse, 20 Απριλίου 2011 - offtopic Είσαι σε λάθος topic μάλλον..
Pablo_Hasan Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 και εγώ μάλλον σε λάθος site άνοιξα το θέμα, στην καλλίτερη θα περίμενα απαντήσεις από εργαζομενους στην ΤτE η κάποιους που να έχουν portfolio με μετοχές της, αλλα αντί για αυτό διάβασα απαντήσεις για τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό (lol) και επιχειρήματα επιπεδου αμερικανικης mainstream ταινίας. my 5 cents
spacecake1 Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 και εγώ μάλλον σε λάθος site άνοιξα το θέμα, στην καλλίτερη θα περίμενα απαντήσεις από εργαζομενους στην ΤτE η κάποιους που να έχουν portfolio με μετοχές της, αλλα αντί για αυτό διάβασα απαντήσεις για τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό (lol) και επιχειρήματα επιπεδου αμερικανικης mainstream ταινίας. my 5 cents Έχε κατα νου ότι η κεντρική τράπεζα μιας χώρας δεν χρειάζεται να είναι κρατική. Τρανό παράδειγμα η Fed στην Αμερική. Αν τελικά βγεί κάτι καλό από αυτή την κρίση είναι ότι τουλάχιστον θα μαθευτούν αρκετά πράγματα τα οποία (τεχνιέντως κατα την άποψη μου) παραμένουν άγνωστα στο ευρή κοινό όπως αυτό που συζητάμε τώρα.
antuansupra Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 Δημοσ. 20 Απριλίου 2011 · Κρυμμένο από paredwse, 20 Απριλίου 2011 - offtopic Κρυμμένο από paredwse, 20 Απριλίου 2011 - offtopic Είσαι σε λάθος topic μάλλον.. ξερεις ή δεν ξερεις?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.