Προς το περιεχόμενο

Τράπεζα της Ελλάδος

Pablo_Hasan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

είδες το ντοκυμαντερ; ένας μεγαλομέτοχος είναι PNB Paribas, ενώ πολύ πιθανόν είναι και η jp Morgan, με τα τοξικά ομόλογα, και η goldman sachs, που είναι πίσω απο την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανοτητας της Ελλάδας...

• Απαντ. 158
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αυτό το είδατε??

http://www.youtube.com/watch?v=Qhty-trNV00

Λέει τόσο ακραία πράματα αυτό το βίντεο που από την στιγμή που τα παίζει το κρατικό κανάλι (μη έχοντας δικαιολογία ότι δεν τα ξέρουμε και μας εξαπατούν τα ΜΜΕ) και παρόλα αυτά τα δεχόμαστε και δεν καίμε την βουλή, ε είμαστε άξιοι να μας δουλεύουν.

Αναρωτιέμαι τι αξία έχει να βλέπει κανείς ειδήσεις και να προβληματίζεται πλέον.

sorry για το ξαναποστάρισμα, το είχα ποστάρει σε άλλο thread χωρίς να δω αυτό και μου το μετέφεραν εδώ.

• Super Moderators
Δημοσ.

Λυπάμαι, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα βοηθούσε το κάψιμο της βουλής.

Εφόσον δεχτούμε ότι οι καταγγελίες της εκπομπής ισχύουν (δε θα ήταν η πρώτη φορά που εκπομπή της Πανδώρας αναφέρει ανακριβή στοιχεία -θυμίζω την περίφημη ιστορία με τις αξιολογήσεις των πανεπιστημιακών και τις δημοσιεύσεις τους, άλλα αντί άλλων στοιχεία έδινε τότε, όπως φάνηκε στη συζήτηση που έγινε στο ίδιο το site της εκπομπής) από πού, ακριβώς, προκύπτει ότι "είμαστε άξιοι να μας δουλεύουν" επειδή δεν πάμε να κάψουμε τη βουλή;

Δηλαδή, ο μόνος τρόπος για να δείξω πως δεν είμαι άξιος να με δουλεύουν, είναι να καταστρέψω δημόσια περιουσία; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει;

edit: Προσθέτω εδώ, πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρήκα από μια πρώτη αναζήτηση, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία "αποτέλεσε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι περισσότερες σύγχρονες κεντρικές τράπεζες", αποτελεί μηχανισμό ο οποίος "ιδρύθηκε το 1694" και μάλιστα από συστάσεώς της (και μέχρι το 1946) ήταν ιδιωτική.

Περισσότερες πληροφορίες (πάντοτε με την επιφύλαξη ότι καμία πηγή -ούτε ο κύριος Μπαξεβάνης- αποτελλεί ευαγγέλιο) εδώ και εδώ.

Δημοσ.

μπορεις να μας δωσεις καπια πηγη για αυτα που γραφεις?

ευχαριστω

Μα αυτα ειναι γνωστα ρε Παμπλο, δεν ειπαμε κατι περιεργο :)

Νομίζω ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, είναι ιδιωτικές εταιρίες. Το εκάστοτε κράτος έχει μετοχές αλλά ποτέ πλειοψηφία.

Αυτο ισχυει για την Εθνικη Τραπεζα. Το κρατος εχει μολις το 6% των μετοχων αλλα... οριζει καθε φορα το διοικητη της.

Δημοσ.

αυτό που έβαλες ειναι ακριβώς το ίδιο vid που έβαλα στην πρώτη δημοσιευση...

edit: Προσθέτω εδώ, πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρήκα από μια πρώτη αναζήτηση, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία "αποτέλεσε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι περισσότερες σύγχρονες κεντρικές τράπεζες", αποτελεί μηχανισμό ο οποίος "ιδρύθηκε το 1694" και μάλιστα από συστάσεώς της (και μέχρι το 1946) ήταν ιδιωτική.

Περισσότερες πληροφορίες (πάντοτε με την επιφύλαξη ότι καμία πηγή -ούτε ο κύριος Μπαξεβάνης- αποτελλεί ευαγγέλιο) εδώ και εδώ.

σε τι ακριβώς διαφωνείς με το ντοκυμαντέρ; η τράπεζα της Αγγλίας τώρα ειναι δημόσια.

Φυσικά και δεν ειναι ευαγγέλιο ούτε ο Μπαξεβάνης ούτε κανένας άλλος, αλλά νομίζω ότι ειναι ολοφάνερο στους πάντες πλέον ότι η ελληνική οικονομία είναι για τον πούτσο. Αν ισχύει το short selling που αναφέρεται στο ντοκυμαντέρ τότε αποτελούμε παγκόσμιο φαινόμενο, όπως και τα σχετικά περί πώλησης του ελληνικού χρυσού.

Δημοσ.

Αυτο ισχυει για την Εθνικη Τραπεζα. Το κρατος εχει μολις το 6% των μετοχων αλλα... οριζει καθε φορα το διοικητη της.

Ούτε το 2% δεν έχει. Δεν εκλέγεται ο CEO και ο πρόεδρος του δ.σ. από την γενική συνέλευση;

• Super Moderators
Δημοσ.

σε τι ακριβώς διαφωνείς με το ντοκυμαντέρ; η τράπεζα της Αγγλίας τώρα ειναι δημόσια.

Διαφωνώ με το ότι ο κύριος Μπαξεβάνης "ανακάλυψε" εν έτει 2011 ότι από 12/6/1930 οι μετοχές της Τραπέζης της Ελλάδας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ζήτημα του κατά πόσο ένας κερδοσκοπικός οργανισμός (λ.χ. οι οίκοι αξιολόγησης) πρέπει να έχει θεσμικό ρόλο (αυτόν του κριτή) δεν προέκυψε τώρα.

Επομένως, εάν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται η εκπομπή, δε βλέπω από πού ακριβώς προκύπτει ότι α)συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και β)αποτελλούν την εξήγηση του ότι η ελληνική οικονομία "είναι για τον πούτσο". Γενικά, απέναντι τις καθυστερημένες "καταγγελίες" και τους δημοσιογράφους που συμπεριφέρονται ωσάν να ανακάλυψαν τον τροχό στον 21ο αιώνα, έχω την τάση να δυσπιστώ.

Παραδείγματος χάρη, δεν ευθύνεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της κεντρικής τράπεζας στο χρηματιστήριο για την άσκηση πιέσεων από παραγωγικές ομάδες και συντεχνίες για την εκταμίευση εξωφρενικά υψηλών ποσών προκειμένου να συνεχιστεί η καλλιέργεια προϊόντων με μηδενική ζήτηση ή η διατήρηση προνομίων που δεν δικαιολογούνται από τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι καταστάσεις, για τις οποίες λεπτομέρειες και ονόματα μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει στο διαδίκτυο, έχουν κατά την άποψή μου πολύ μεγαλύτερη σημασία για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

Εντωμεταξύ, επειδή οι συγκυρίες είναι περίεργο πράγμα, και επειδή οι Έλληνες έχουμε, φρονώ, την τάση να νομίζουμε πως, στα καλά και τα άσχημα, αποτελούμε "παγκόσμιο φαινόμενο", η Standard's & Poor's προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητική εκτίμηση για τις προοπτικές εξυπηρέτησης του Αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Δημοσ.

Λυπάμαι, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα βοηθούσε το κάψιμο της βουλής.

Εφόσον δεχτούμε ότι οι καταγγελίες της εκπομπής ισχύουν (δε θα ήταν η πρώτη φορά που εκπομπή της Πανδώρας αναφέρει ανακριβή στοιχεία -θυμίζω την περίφημη ιστορία με τις αξιολογήσεις των πανεπιστημιακών και τις δημοσιεύσεις τους, άλλα αντί άλλων στοιχεία έδινε τότε, όπως φάνηκε στη συζήτηση που έγινε στο ίδιο το site της εκπομπής) από πού, ακριβώς, προκύπτει ότι "είμαστε άξιοι να μας δουλεύουν" επειδή δεν πάμε να κάψουμε τη βουλή;

Από τις καταγγελίες της εκπομπής για τι πράγμα αμφιβάλλεις ακριβώς? Για το κράτος δεν έχει το πλειοψηφικό πακέτο στην τράπεζα της ελλάδος?

Το κάψιμο της βουλής ήταν σχήμα λόγου προφανώς και το παρεξήγησες. Αναφέρομαι στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος που θα έπρεπε να μας προκληθεί αν το βίντεο τα λέει καλά. Και αυτό γιατί όταν ψηφίζουμε υποτίθεται πως το κάνουμε για να εκλέξουμε μια κυβέρνηση που αποφασίζει αυτή.

θεωρώντας πως η οικονομική πολιτική είναι το Α και το Ω της διακυβέρνησης μιας χώρας, αν η τράπεζα της ελλάδος που παίζει καταλητικό ρόλο στην οικονομική πολιτική είναι ιδιωτική άρα οι ιδιώτες μπορούν να εμπλέκονται στην οικονομική πολιτική τότε επίσημα η πολυδιαφημιζόμενη δημοκρατία πάει περίπατο. Οπότε αυτομάτως είμαστε κοροίδα με περικεφαλαία.

Και εκεί έρχεται το κάψιμο της βουλής που είπα για να δείξω την οργή μου, χωρίς όμως να το προτείνω.

(μεταξύ μας ως συμβολισμός πολύ θα μου άρεσε αν γινόταν συνειδητοποιήμενα και όχι κουκουλοφορημένα)

Δηλαδή, ο μόνος τρόπος για να δείξω πως δεν είμαι άξιος να με δουλεύουν, είναι να καταστρέψω δημόσια περιουσία; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει;

Υπάρχει.

Μα αυτα ειναι γνωστα ρε Παμπλο, δεν ειπαμε κατι περιεργο :)

Επειδή σε μένα δεν είναι γνωστά, μπορείς να μου τα γνωστοποιήσεις?

αυτό που έβαλες ειναι ακριβώς το ίδιο vid που έβαλα στην πρώτη δημοσιευση...

sorry για το ξαναποστάρισμα, το είχα ποστάρει σε άλλο thread χωρίς να δω αυτό και μου το μετέφεραν εδώ.

(don't worry δεν στην κλέβω την δόξα)

Διαφωνώ με το ότι ο κύριος Μπαξεβάνης "ανακάλυψε" εν έτει 2011 ότι από 12/6/1930 οι μετοχές της Τραπέζης της Ελλάδας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ζήτημα του κατά πόσο ένας κερδοσκοπικός οργανισμός (λ.χ. οι οίκοι αξιολόγησης) πρέπει να έχει θεσμικό ρόλο (αυτόν του κριτή) δεν προέκυψε τώρα.

Επομένως, εάν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται η εκπομπή, δε βλέπω από πού ακριβώς προκύπτει ότι α)συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και β)αποτελλούν την εξήγηση του ότι η ελληνική οικονομία "είναι για τον πούτσο". Γενικά, απέναντι τις καθυστερημένες "καταγγελίες" και τους δημοσιογράφους που συμπεριφέρονται ωσάν να ανακάλυψαν τον τροχό στον 21ο αιώνα, έχω την τάση να δυσπιστώ.

Παραδείγματος χάρη, δεν ευθύνεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της κεντρικής τράπεζας στο χρηματιστήριο για την άσκηση πιέσεων από παραγωγικές ομάδες και συντεχνίες για την εκταμίευση εξωφρενικά υψηλών ποσών προκειμένου να συνεχιστεί η καλλιέργεια προϊόντων με μηδενική ζήτηση ή η διατήρηση προνομίων που δεν δικαιολογούνται από τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι καταστάσεις, για τις οποίες λεπτομέρειες και ονόματα μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει στο διαδίκτυο, έχουν κατά την άποψή μου πολύ μεγαλύτερη σημασία για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

Εντωμεταξύ, επειδή οι συγκυρίες είναι περίεργο πράγμα, και επειδή οι Έλληνες έχουμε, φρονώ, την τάση να νομίζουμε πως, στα καλά και τα άσχημα, αποτελούμε "παγκόσμιο φαινόμενο", η Standard's & Poor's προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητική εκτίμηση για τις προοπτικές εξυπηρέτησης του Αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Έχω να παρατηρήσω ότι

•  
  • η αντιπάθειά σου για τον βαξεβάνη ή λάθη του σε άλλες εκπομπές είναι εκτός θέματος γιατί εδώ κρίνουμε τις ανακρίβειες του συγκεκριμένου ντοκυμαντέρ.
  • Το αν συμβαίνουν μόνο στην ελλάδα ή όχι δεν είναι σημαντικό, το θέμα είναι αν συμβαίνουν. Εξάλλου λέει το ντοκυμαντέρ για την federal reserve και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.
  • Εξήγηση δεν χρειάζεται να αποτελούν απαραίτητα αλλά δεν σε σοκάρει το γεγονός πως αν είναι έτσι την οικονομική πολιτική μπορούν να την επηρρεάζουν ιδιώτες? Και αν την επηρρεάζουν ιδιώτες δεν είναι πιθανόν να φταίνε για κρίσεις ενίοτε ωστε να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα?
  • Για τα cds και τις 3 και 10 μέρες πχ δεν προβληματίστηκες?

μου φαίνεται πως κοιτάς το δάχτυλο χωρίς λόγο.

• Super Moderators
Δημοσ.

Κατερίνα,

Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας είναι μεγάλη κουβέντα. Αν, μετά από τόσα χρόνια υπαγωγής των ακολουθούμενων κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής (όγκος υπό κυκλοφορία νομισμάτων, καθορισμός επιτοκίων, για να αναφερθώ σε δύο από τις πλέον κλασικές αρμοδιότητες μιας κεντρικής τράπεζας) στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχουν ακόμη Έλληνες που πέφτουν από τα σύννεφα στη σκέψη ότι δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική (παρένθεση εδώ, ο λόγος δημιουργίας των κεντρικών τραπεζών ήταν ακριβώς ότι κάποια στιγμή κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να αποφασίζει η κυβέρνηση για τους μακροπρόθεσμους άξονες της οικονομίας, γιατί οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο -και ουχί η Ελληνική αποκλειστικά- εμφάνιζαν ιστορικά την τάση να υποτάσσουν τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες) δεν ευθύνεται η από το 1930 διαπραγμάτευση των μετοχών της ελληνικής κεντρικής τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Τέλος, πες με τρελό, αλλά για κάποιο λόγο με ενοχλεί αφάνταστα ο "συμβολισμός" του καψίματος δημόσιας περιουσίας (σχολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών κτιρίων, καθώς και της ονείρωξης των ανά την επικράτεια "επαναστατών", της Βουλής των Ελλήνων). Ως προς τη Βουλή, αν έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο για να αντικαταστήσουμε το πολίτευμα αυτό, ευχαρίστως να το ακούσω (αν και, εφόσον δε με απατά η μνήμη μου, δεν είχες προτείνει κάτι άλλο σε σχετική συζήτηση που είχε γίνει παλιότερα).

edit: ως προς τις παρατηρήσεις σου. Εφόσον, μέχρι στιγμής, τόσο εσύ όσο και ο Pablo μετριάζετε τις τοποθετήσεις σας με το "αν ισχύουν", έως ότου μου δείξει κάποιος στοιχεία ότι πράγματι ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται η εκπομπή, νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό να δυσπιστώ απέναντι σε δημοσιογράφο που σε σειρά πολλών εκπομπών αδυνατούσε να παραθέσει σωστά στοιχεία για ένα θέμα απείρως απλούστερο της μακροοικονομικής πολιτικής, όπως είναι οι πανεπιστημιακές δημοσιεύσεις. Δεν είναι θέμα αντιπάθειας, δεν τον ξέρω, ούτε έχουμε να χωρίσουμε τίποτε.

Το αν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα άπτεται του σχολίου του Pablo περί "παγκοσμίου φαινομένου".

Δε με σοκάρει, γιατί το ζήτημα του θεσμικού ρόλου κερδοκοπικών εταιριών (το ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα) δεν περίμενα να μου το αποκαλύψει με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών ο κύριος Μπαξεβάνης.

Δημοσ.

έχω την εντύπωση ότι ούτε εσύ κατάλαβες πλήρως τι λέει το ντοκυμαντέρ, τι σχέση έχουν οι καλλιέργειες με το ότι πουλήθηκαν πάνω απο 100 τόνους χρυσού απο την ΤτΕ στην ιστορικά χαμηλότερη τιμή της εικοσαετίας, ότι δεν δημοσιεύει τα στοιχεία των μετόχων, που μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ειδικά όσοι αυτον τον καιρό σπεκουλάρουν υπέρ της χρεωκοπίας της χώρας και στο short sell που αναφέρθηκε.

Για να δώσω ένα παράδειγμα είναι σαν να παίζεις προπό και αν κερδίσεις μπορείς να εισπράξεις, αν χάσεις έχεις περιθώριο μια βδομάδα να το ακυρώσεις χωρίς να πληρώσεις τίποτα, αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο.

Δέχομαι ότι ορισμένες "αποκαλύψεις" είναι πλέον μπαγιάτικες, αλλά τώρα είναι που φαίνονται τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών...

edit: στοιχεία: http://goldprice.org/gold-price-history.html#20_year_gold_price

το γραφιμα δειχνει πως το 2001 ήταν η χρονιά με το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 20 χρόνων.

Δημοσ.

Κατερίνα,

Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας είναι μεγάλη κουβέντα. Αν, μετά από τόσα χρόνια υπαγωγής των ακολουθούμενων κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής (όγκος υπό κυκλοφορία νομισμάτων, καθορισμός επιτοκίων, για να αναφερθώ σε δύο από τις πλέον κλασικές αρμοδιότητες μιας κεντρικής τράπεζας) στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχουν ακόμη Έλληνες που πέφτουν από τα σύννεφα στη σκέψη ότι δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική (παρένθεση εδώ, ο λόγος δημιουργίας των κεντρικών τραπεζών ήταν ακριβώς ότι κάποια στιγμή κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να αποφασίζει η κυβέρνηση για τους μακροπρόθεσμους άξονες της οικονομίας, γιατί οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο -και ουχί η Ελληνική αποκλειστικά- εμφάνιζαν ιστορικά την τάση να υποτάσσουν τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες) δεν ευθύνεται η από το 1930 διαπραγμάτευση των μετοχών της ελληνικής κεντρικής τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Θα έβαζα στοίχημα ότι πάνω από το 90% του κοπαδιού δεν ξέρει τι του γίνεται γι προτείνω να μην πέσεις απ τα σύννεφα.

Δυστυχώς δεν μπορώ να το χωνέψω εγώ όχι τόσο την μη δημοκρατία αλλά το δούλεμα.

Το ότι έγιναν οι κεντρικές τράπεζες ιδιωτικές για να υπάρχει μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική μου φαίνεται πολύ χαζή δικαιολογία.

Πιο πιθανό είναι να έγιναν επειδή βολεύει κάποιους με λεφτά.

Επίσης ακόμα κι έτσι να είναι τότε είναι σαν να ιδιωτικοποιήσαμε στην ουσία τις κυβερνήσεις για να έχουν μακροπρόθεσμη πολιτική.

Κι έτσι για το σοβαρά ζητήματα που όλα συνδέοντια με την οικονομία αποφασίζουν οι ιδιώτες και οι πολιτικοί αποφασίζουν για δευτερεύοντα πράματα.

Το να δημιουργήσεις όμως έναν τέτοιο ανεξάρτητο και μόνιμο μηχανισμό εξουσίας με στόχο την μακροπρόθεσμη πολιτική οδηγει στο ερώτημα του ποιος θα είναι αυτός ο σοφός που θα την ασκεί. Στην περίπτωσή μας δεν είναι σοφός αλλά πλούσιος και δεν πείθομαι πως δεν ασκεί την μακροχρόνια πολιτική για το δικό του συμφέρον.

Τέλος, πες με τρελό, αλλά για κάποιο λόγο με ενοχλεί αφάνταστα ο "συμβολισμός" του καψίματος δημόσιας περιουσίας (σχολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών κτιρίων, καθώς και της ονείρωξης των ανά την επικράτεια "επαναστατών", της Βουλής των Ελλήνων). Ως προς τη Βουλή, αν έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο για να αντικαταστήσουμε το πολίτευμα αυτό, ευχαρίστως να το ακούσω (αν και, εφόσον δε με απατά η μνήμη μου, δεν είχες προτείνει κάτι άλλο σε σχετική συζήτηση που είχε γίνει παλιότερα).

ε οκ ας μην την κάψουμε δεν χάλασε κι ο κόσμος αφού σαρέσει και δεν διασκεδάζεις με τέτοια. δεν είμαι αναρχοκουμούνι με παρεξήγησες. όσο για τους επαναστάτες, πάντα θα υπάρχουν άτομα στον ένα καναπέ που θα ανακαλύπτουν ένα βιντεάκι και θα κολάνε την αφίσα του τσε για 1-2 μέρες μέχρι να ξεχαστούν και πάντα θα υπάρχει κάποιος στον απέναντι καναπέ που θα την βρίσκει να τους την λέει και μετά να ξεχαστεί κι αυτός.

Το να προτείνω τώρα εγώ εδω πολίτευμα ή οικονομικό σύστημα θα ήταν το λιγότερο αστείο.

Παρόλα αυτά νομίζω πως δικαιούμαι να μην μου αρεσει το υπάρχον μέχρι να εκδόσω το βιβλίο μου ε?

edit: ως προς τις παρατηρήσεις σου. Εφόσον, μέχρι στιγμής, τόσο εσύ όσο και ο Pablo μετριάζετε τις τοποθετήσεις σας με το "αν ισχύουν", έως ότου μου δείξει κάποιος στοιχεία ότι πράγματι ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται η εκπομπή, νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό να δυσπιστώ απέναντι σε δημοσιογράφο που σε σειρά πολλών εκπομπών αδυνατούσε να παραθέσει σωστά στοιχεία για ένα θέμα απείρως απλούστερο της μακροοικονομικής πολιτικής, όπως είναι οι πανεπιστημιακές δημοσιεύσεις. Δεν είναι θέμα αντιπάθειας, δεν τον ξέρω, ούτε έχουμε να χωρίσουμε τίποτε.

Το αν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα άπτεται του σχολίου του Pablo περί "παγκοσμίου φαινομένου".

Δε με σοκάρει, γιατί το ζήτημα του θεσμικού ρόλου κερδοκοπικών εταιριών (το ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα) δεν περίμενα να μου το αποκαλύψει με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών ο κύριος Μπαξεβάνης.

Ναι φυσικά και εμμένω στο ΑΝ ισχύουν. Οι αποδείξεις που θες είναι το μετοχολόγιο της τραπεζας της ελλάδος για να δούμε το ποσοστό του δημοσιου?

Το φαίνόμενο είναι όντως παγκόσμιο απο όσο μπορώ να ξέρω, σιγά να μην ήταν ελληνικό μόνο.

Ούτε εγώ περίμενα τον μπαξεβάνη αλλά το σοκ είναι δεδομένο από πάντα. Το να συνηθίζει κανείς στην ιδεά επειδή πάλιωσε το νέο δεν μου αρέσει.

Επίσης το 90% και βάλε του κοπαδιού δεν το ξέρει αυτό το παλιό νέο οπότε καλά εκανε ο μπαξεβάνης που μετέφρασε το zeitgeist και το έκανε εκπομπή.

Δημοσ.

Δεν έχω άποψη, αν και πιστεύω πως ο Βαξεβάνης λέει ψιλομακαλίες σε μερικά σημεία όπως εκεί με το χρυσό που πρέπει να αντιστοιχεί στην αξία του νόμισματος, αλλά θέλω να πω την άποψη μου.

Οι λίγοι λαμβάνουν αποφάσεις και οι πολλοί κρίνουν και μάλιστα εκ των υστέρων. Το να λέει ο κάθε ινζομνιακ γιατί αυτό και όχι το άλλο, για κάποιο θέμα που οι πολίτες δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα, είναι τουλάχιστον αφελές. Γιατί πωλήθηκε ο χρυσός το 2001; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι κάπως έγιναν οι ολυμπιακοί (που όλοι πανηγυρίσαμε την ανάληψη τους), επίσης ξέρω πως κάθε χρόνο δανείζεται η Ελλάδα 10% αυτων που παράγει για να ανταπεξέλθουμε στον τρόπο ζωής των πολιτών, αυτό που ξέρω είναι ότι όταν προσπαθείς να κρατήσεις τον δείκτη ανάπτυξης υψηλά πρέπει να έχεις εισοδήματα, μα η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα... Και όμως οι δείκτες της υψηλότατοι. Αυτό επίσης ξέρω, είναι πως δεν υπήρχε και κανένας που διαμαρτυρήθηκε για την ένταξη της χώρας στο ευρώ, δηλαδή την εξίσωση της ελληνικής οικονομίας, με τη γερμανική για παράδειγμα.

Αυτά τα παραδείγματα, είναι αυτά τα μικρά που εγώ μπορώ να καταλάβω σε αυτό το τεράστιο σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Επομένως, είναι εύκολο στο μικρόκοσμό μου να κατακρίνω την πώληση του χρυσού και χωρίς να ξέρω αν/πως το αντίτιμο επενδύθηκε ή άπλα κάλυψε καθημερινές ανάγκες μου. Και επαναλαμβάνοντας το ερώτημα του snoob χύμα και τσουβαλάτα, εσύ φίλε Χ ινσομνιακ που έχεις άποψη και πιστεύεις ότι θα έπραττες καλύτερα, που ήσουν τι κρίσιμη στιγμή να μας δώσεις τις συμβουλές σου και να μας σώσεις;;;

Το ευρώ το αρνήθηκες; Τους Ολυμπιακούς τους αρνήθηκες; Την καλοζωία την αρνήθηκες; Για τις μη επενδύσεις από τα ταμεία στήριξης παραπονέθηκες; Εγώ πάντως όχι.

Καλά είναι να διαμαρτυρόμαστε, αλλά όχι σαν το ΚΚΕ (η γη καταστρέφεται αύριο, διαδήλωση την επόμενη πέμπτη), αλλά το να επικεντρωνόμαστε σε κάποια μικρά σημεία του συστήματος (που στηρίξαμε και χρησιμοποιήσαμε) με οσμή σκανδάλου ίσως, δε βοηθάει κάπου.

Δημοσ.

Δεν έχω άποψη, αν και πιστεύω πως ο Βαξεβάνης λέει ψιλομακαλίες σε μερικά σημεία όπως εκεί με το χρυσό που πρέπει να αντιστοιχεί στην αξία του νόμισματος, αλλά θέλω να πω την άποψη μου.

Και μόνο από αυτό είσαι λάθος. Δεν λέει ότι πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά ότι μέχρι κάποτε συνέβαινε πράγμα που είναι γεγονός.

Πες και τις άλλες ψιλομακακιες.

Οι λίγοι λαμβάνουν αποφάσεις και οι πολλοί κρίνουν και μάλιστα εκ των υστέρων. Το να λέει ο κάθε ινζομνιακ γιατί αυτό και όχι το άλλο, για κάποιο θέμα που οι πολίτες δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα, είναι τουλάχιστον αφελές. Γιατί πωλήθηκε ο χρυσός το 2001; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι κάπως έγιναν οι ολυμπιακοί (που όλοι πανηγυρίσαμε την ανάληψη τους), επίσης ξέρω πως κάθε χρόνο δανείζεται η Ελλάδα 10% αυτων που παράγει για να ανταπεξέλθουμε στον τρόπο ζωής των πολιτών, αυτό που ξέρω είναι ότι όταν προσπαθείς να κρατήσεις τον δείκτη ανάπτυξης υψηλά πρέπει να έχεις εισοδήματα, μα η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα... Και όμως οι δείκτες της υψηλότατοι. Αυτό επίσης ξέρω, είναι πως δεν υπήρχε και κανένας που διαμαρτυρήθηκε για την ένταξη της χώρας στο ευρώ, δηλαδή την εξίσωση της ελληνικής οικονομίας, με τη γερμανική για παράδειγμα.

Αυτά τα παραδείγματα, είναι αυτά τα μικρά που εγώ μπορώ να καταλάβω σε αυτό το τεράστιο σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Επομένως, είναι εύκολο στο μικρόκοσμό μου να κατακρίνω την πώληση του χρυσού και χωρίς να ξέρω αν/πως το αντίτιμο επενδύθηκε ή άπλα κάλυψε καθημερινές ανάγκες μου. Και επαναλαμβάνοντας το ερώτημα του snoob χύμα και τσουβαλάτα, εσύ φίλε Χ ινσομνιακ που έχεις άποψη και πιστεύεις ότι θα έπραττες καλύτερα, που ήσουν τι κρίσιμη στιγμή να μας δώσεις τις συμβουλές σου και να μας σώσεις;;;

Το ευρώ το αρνήθηκες; Τους Ολυμπιακούς τους αρνήθηκες; Την καλοζωία την αρνήθηκες; Για τις μη επενδύσεις από τα ταμεία στήριξης παραπονέθηκες; Εγώ πάντως όχι.

Καλά είναι να διαμαρτυρόμαστε, αλλά όχι σαν το ΚΚΕ (η γη καταστρέφεται αύριο, διαδήλωση την επόμενη πέμπτη), αλλά το να επικεντρωνόμαστε σε κάποια μικρά σημεία του συστήματος (που στηρίξαμε και χρησιμοποιήσαμε) με οσμή σκανδάλου ίσως, δε βοηθάει κάπου.

Δεν κατάλαβες, η διαμαρτυρία εστιάζεται στο ότι επίσημα την οικονομική πολιτική του κράτους την ασκούν ιδιώτες, πράγμα που είναι επικίνδυνο για το κοινό καλό.

Δεν κρίνουμε στο παρόν thread την οικονομική πολιτική.

Ως προς τα υπόλοιπα, άποψη μπορείς να έχεις αν δεν βαριέσαι να ψάχνεις. Κακό πάντως δεν κάνει.

• Super Moderators
Δημοσ.

Θα έβαζα στοίχημα ότι πάνω από το 90% του κοπαδιού δεν ξέρει τι του γίνεται γι προτείνω να μην πέσεις απ τα σύννεφα.

Δυστυχώς δεν μπορώ να το χωνέψω εγώ όχι τόσο την μη δημοκρατία αλλά το δούλεμα.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρχε πρόβλεψη "δημοκρατίας" στο καταστατικό της λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Παραθέτω, από το κείμενο που μπορείς να βρεις εδώ(τα bold δικά μου):

"Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δε ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση ή οργανισμούς. Η Κυβέρνηση και οι υπόλοιποι φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους".

Επομένως, είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που υπαγορεύει στην κεντρική τράπεζα τι πρέπει να κάνει. Η (θα ήθελα να πιστεύω) κοινή λογική υπαγορεύει ότι αν σκοπός της κεντρικής τράπεζας ήταν να κάνει αυτό που ορέγεται η ανά τέσσερα χρόνια εκλεγόμενη (και συνηθέστατα συντομότερα) Ελληνική Κυβέρνηση, τότε δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος τον έλεγχο της ταχύτητας ροής και του όγκου των κεφαλαίων που ρέουν στο σύστημα (αυτά προ ΟΝΕ και ΕΚΤ, βέβαια) καθώς και τα βασικά επιτόκια να τα ρυθμίζει μια τράπεζα, το έκανε και το υπουργείο οικονομικών.

Επομένως, δεν ξέρω αν σου φαίνεται "πολύ χαζή δικαιολογία", πάντως αυτός ήταν ο σκοπός ίδρυσης κεντρικών τραπεζών.

Το ερώτημα που θέτεις σχετικά με τον "σοφό" που θα ασκεί πολιτική πέρα και άνω από την κυβέρνηση, ισχύει ακριβώς και για τις δικαστικές αρχές. Υπάρχει κάποιος λόγος που οι δημοκρατίες δε σωρεύουν όλες τις εξουσίες σε ένα μηχανισμό. Και παρότι η οικονομική επιτυχία τύποις δημοκρατικών ή ανοιχτά ολιγαρικών καθεστώτων έχει επαναφέρει το ζήτημα (βλ. περίπτωση Ρωσίας και Κίνας) προσωπικά στη σκέψη ότι άνθρωποι που χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ οφειλών σε δημόσια ταμεία σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες είναι καταλληλότεροι από τεχνοκράτες να ασκήσουν μακροοικονομική πολιτική μου φαντάζει αβάσιμη.

Το να προτείνω τώρα εγώ εδω πολίτευμα ή οικονομικό σύστημα θα ήταν το λιγότερο αστείο.

Παρόλα αυτά νομίζω πως δικαιούμαι να μην μου αρεσει το υπάρχον μέχρι να εκδόσω το βιβλίο μου ε?

Εννοείται ότι δικαιούσαι να μην σου αρέσει το υπάρχον σύστημα. Αντίστοιχα, διαβάζοντας σχόλια για κάψιμο του υπάρχοντος συστήματος, δικαιούμαι να θέτω το ερώτημα, με τι θα το αντικαταστήσουμε.

Επίσης το 90% και βάλε του κοπαδιού δεν το ξέρει αυτό το παλιό νέο οπότε καλά εκανε ο μπαξεβάνης που μετέφρασε το zeitgeist και το έκανε εκπομπή.

Δεν σχολίασα καν αν έκανε "καλά" ή "άσχημα". Αμφιβάλλω για κάποια πράγματα που ισχυρίζεται (όπως λ.χ. ότι υφίσταται υποχρέωση ανακοίνωσης μετοχικής σύνθεσης από οποιαδήποτε εταιρία) όμως προσωπικά όταν αμφιβάλλω ή δε γνωρίζω κάτι έχω την τάση πρώτα να το διασταυρώνω και μετά να εξανίσταμαι (για πράγματα που, θα μου επιτρέψεις να σου υπενθυμίσω, ουδέποτε ίσχυαν).

Δημοσ.

Συγνώμη Κατερίνα, μπορείς να μου εξηγήσεις ποια είναι τα σουαψ της ελληνικής οικονομίας 98-2002, το ρόλο της ΤτΕ σε αυτά, ποιες ήταν οι βραχυπρόθεσμες και ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία και γενικότερα στην ευρωζώνη;

Αν όχι, δεν κατανοώ για ποιο λόγο πρέπει να παίζουμε με το φόβητρο δημόσιο vs ιδιωτικό. Θαυμάζω τον ελληνικό δημόσιο τομέα, σε όλες του τις υπόλοιπες εκφάνσεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...