Alchemist` Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 Καλησπέρα για άλλη μια φορά αγαπητοί συμφορουμήτες... Επειδή ψάχνομαι για την δημιουργία μιας εταιρίας/επιχειρήσης (στο απώτερο μέλλον), θα ήθελα να ρωτήσω σε γενικές γραμμές και για οποιαδήποτε περίπτωση τι πάνω-κάτω χρειάζεται, και ποιές οι μετέπειτα υποχρεώσεις μου... (Το γνωρίζω ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, δεν θα ήθελα να επεκταθούμε στους κινδύνους κτλπ., ευχαριστώ) Αρχικά προφανώς θα προβώ στην έκδοση των αντίστοιχων αδείων, αν π.χ. πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Φτάνουμαι λοιπόν στο ερώτημα #1. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντως αποτελούν μια καφετέρια, ένα φαστφουντάδικο, ένα ίντερνετ καφέ κτλπ. Διάβασα τον νόμο περί καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντως, αλλά δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο είδος καταστήματος. Σε ποιά υπηρεσία μπορώ να αιτηθώ εγγράφως, και να λάβω έγγραφη απάντηση, όσων αφορά το ποιά νομοθεσία προβλέπει την λειτουργία συγκεκριμένου τύπου καταστήματος καθώς και το περιεχόμενο αυτής? Επίσης, τι γίνεται στην περίπτωση καταστήματος μη υγεονομικού ενδιαφέροντος? Π.χ. μια εταιρία παροχής υπηρεσιών, όπως την κατασκευή ιστοσελίδων? Σ' αυτό το σημείο, θα ήθελα να ξεκαθαριστεί α) ποιά είναι τα είδη των επιχειρήσεων (ΕΠΕ,ΑΕ κτλπ) β) με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή του είδους της επιχείρησης γ) Ποιές οι διαφορές τους και σε ποιά κατηγορία ανήκει η οικογενιακή επιχείρηση. Πέρα από αυτό, εφόσων ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, τι υποχρεώσεις αναλαμβάνω αργότερα απέναντι στο κράτος? Σίγουρα υπάρχει η καταβολή Φ.Π.Α. και η ασφάλιση τυχόν εργαζομένων στο ΙΚΑ (είναι υποχρεωτική η ασφάλισή τους συγκεκριμένα στο ΙΚΑ?, εγώ ως εργοδότης ασφαλίζομαι στο ΤΕΒΕ?). Υπάρχει κάτι άλλο? Ευχαριστώ προκαταβολικά! Σημείωση: Οι ερωτήσεις ίσως είναι εντελώς ηλίθιες, αλλά είμαι παντελώς άσχετος με το θέμα, και θα ήθελα να διασαφηνίσω ακόμη και τις πιο βασικές, χαζές, πτυχές του θέματος πριν προβώ σε κάποια κίνηση. Ζητώ την κατανόησή σας.
Physics_Rulez Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 Οι ερωτήσεις δεν είναι ηλίθιες, ίσα ίσα είναι πολύ σημαντικές για να πάρεις απαντήσεις εδώ. Απευθύνσου σε λογιστή, ούτως ή άλλως θα τον χρειαστείς.
kage Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 οπως και να χει πανω απ ολα μαθαινεις και να ελεγχεις τον λογιστη πριν ξεκινησεις!!! απο κει και περα googlαρεις ερωτησεις και λεξεις που ψαχνεις.οσο περισσοτερα διαβασεις τοσο το καλυτερο. π.χ. ατομικη επιχειρηση ειδη επιχειρησεωνεκει βρισκεις καμμια 10αρια λεξεις και παει λεγοντας.. μετα βρισκεις τα υπουργεια και τα επιμελειτηρια
zazik Δημοσ. 26 Απριλίου 2011 Δημοσ. 26 Απριλίου 2011 Δεν θα σου πω για τους κινδύνους , απλά θέλω να σε προσγειώσω ( ελπίζω όχι απότομα , ενοώντας ότι τα έχεις σκεφτεί).... Ας πούμε ότι ανοίγεις τυροπιτάδικο...όταν ο Έλληνας εργαζόμενος το σκέφτεται να πάρει μια τυρόπιτα πλέον , και παίρνει απο το σπίτι του τοστ....καταλαβαίνεις.... Ας πούμε ότι ανοίγεις εταιρία παροχής υπηρεσιών ( πες πληροφορικής πχ.) Πελάτες που θα βρείς?Έχεις 5-6 πελάτες δυνατους? Επίσης έχεις εμπειρία στο αντικείμενο , ουτως ώστε να αυτονομηθείς και να τους "πάρεις" απο αλλού? Τι θα τους πεις όταν πας να τους "πιάσεις" πελάτες? Και γιατί να σε προτιμήσουνε δηλαδή? Σήμερα δεν δίνονται λεφτά , ούτε απο εταιρίες , ούτε απο καταναλωτές.Και οι πάντες είναι τρομερά υποψιασμένοι. Αυτό, να ΜΗΝ το υποτιμάς....ποτε....μα ΠΟΤΕ. Καλή επιτυχία
black_widow Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Καταρχάς πρέπει να εξοικειωθείς με το πόση γραφειοκρατία έχεις να αντιμετωπίσεις , αυτά τα έχω ζήσει από τον πατέρα μου πολύ καλά τόσα χρόνια . Θέλει ιδιαίτερη τόλμη και σχεδόν αυτοκτονικές τάσεις για να ανοίξεις επιχείρηση στην Ελλάδα. ΦΠΑ υψηλός ( αλλά οι τιμές πρέπει να παραμένουν σταθερές εάν θες να σου μείνει πελάτης ) , φορολογία υψηλή , πάντα αβεβαιότητα για το που θα φτάσουν οι φόροι , ληστρικές εισφορές ΤΕΒΕ συνεχώς αυξανόμενες με τα χρόνια ανεξαρτήτως εσόδων , ΔΕΗ που όταν βλέπεις το λογαριασμό σου έρχεται ένα εγκεφαλικό ( με τους συνδικαλιστές να απειλούν με κατέβασμα διακόπτη - δε μας φτάνουν οι οικονομικές ζημιές που είχαμε πάθει την προηγούμενη φορά που κλείνανε τους διακόπτες ), ενοίκια που δε λένε με τίποτα να κατεβάσουν οι ιδιοκτήτες τις τιμές τους . Εάν έχεις κατάστημα βάλε και την προστασία που πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα ( τόλμα να μη την πληρώσεις και θα αρχίσουν να στην πέφτουν οι συμμορίες - μην πείτε κανα ανέκδοτο για αστυνομία ) , τους γείτονες που με το παραμικρό κιχ ακόμα και περαστικού που δεν έχει σχέση με σένα θα φωνάξουν την αστυνομία , τους αστυνομικούς που πάνοπλοι και οργανωμένοι σε ομάδα πόσων ατόμων θα έρθουν για ακόμη μία φορά να ελέγξουν τις άδειες σου ( μόνο σε κάτι τέτοια και σε παράπονα για φασαρία τους βλέπεις ) , τους εφοριακούς να σε πρήζουν στους ελέγχους ( και δεν ξέρεις και πόσους λογιστές έχουν κλίκα , μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι τα λογιστικά σου έχουν τηρηθεί σωστά ) , να κάνεις το χωροφύλακα στους πελάτες που πάνε να καπνίσουν ενώ απαγορεύεται ( εάν είσαι από αυτούς τους χαζούς που τηρείς το μέτρο ) , να ακούς κάθε μέρα ότι κλέψανε το τάδε κατάστημα και να φοβάσαι πότε θα έρθει η σειρά σου. Όσο και σωστός να είσαι φορολογικά και απέναντι στους εργαζόμενους θα έχεις αθέμιτο ανταγωνισμό από αυτούς τους επιχειρηματίες που μπορεί να διατηρούν χαμηλά το κόστος αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς , απλήρωτους ανασφάλιστους εργαζόμενους και να έχουν πιο χαμηλές τιμές από εσένα. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά , για να έχεις κατάστημα πρέπει να έχεις και πελάτες που να έχουν την αγοραστική δυνατότητα . Άσε που βλέπεις σιγά σιγά τους ανθρώπους να τους "στρίβει " σιγά σιγά , φαντάσου να τους έχεις και πελάτες αυτούς. Για εταιρεία τώρα που θα προσφέρεις προιόντα και υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις έχεις τον εφιάλτη των ακάλύπτων επιταγών να αντιμετωπίσεις. Πολλοί πάντως ανοίγουν με έδρα Κύπρο , με το πόθεν έσχες δεν ξέρω τι γίνεται . Εάν επιμένεις να ανοίξεις επιχείρηση στην Ελλάδα ρωτάς λογιστή για τα λογιστικά και δικηγόρο για τη νομική μορφή της εταιρείας ( μην το υποτιμήσεις το θέμα της νομικής μορφής ).
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Η συμβουλή μου: μεγάλη προσοχή σε επιδοτήσεις και γενικά έχε στο μυαλό σου ότι ζεις σε ένα κράτος που άλλα ισχύουν φέτος, άλλα του χρόνου και εντελώς διαφορετικά πράγματα σε 5 χρόνια. Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν όπως να 'ναι και κανείς δε σε ρωτάει ή έχει πρόθεση να σε στηρίξει. Ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας.
viper2005 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 σε μια φαση ειμουνα σε ενα κουρειο και καθως πιανω την παρλα με τον πιτσιρικα που εχει το μαγαζι μου λεει οτι αν εχει επιστροφη ΦΠΑ θα είναι μερικη γιατι ειναι Ο.Ε.και θα ειναι το 30% του φορου που ειχε απωδωσει We love greece ομως αλλα το απιστευτο ομως ειναι το ΤΕΒΕ δεν μπορω να φανταστω χειροτερο νταβατζιλικι απο αυτο και τα μισα να ισχυουν απο αυτα που ακουω απλως δεν υπαρχει το θεμα ειναι αν "εργαζεσαι" σε offshore τι θα πρεπει να δινεις στο !@#$%κρατος?
jimarass Δημοσ. 9 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2011 Τελικά αξιζει να επενδύσει κάποιος σε χαμηλές εισφορές ΤΕΒΕ για τη σύνταξη του, ή να τα δίνει σε συνταξιοδοτικό;
CtrlFreak Δημοσ. 9 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2011 Σήμερα άνοιξα έναν λογαριασμό του πατέρα μου από τον ΟΑΕΕ. Με μια λέξη. EΓΚΕΦΑΛΙΚΟ!
zazik Δημοσ. 9 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2011 Για εταιρία παροχής υπηρεσιών ρε παιδιά τι χρειάζεται? Εάν απασχολώ 2-3 υπαλλήλους , ποια είναι τα ΙΚΑ τους? Ποσα πληρώνω στην εφορία στην κάθε απόδειξη που κόβω? Ποσα πληρώνω στο ΤΕΒΕ και κάθε πότε? Γενικά , τί έξοδα έχει ( όχι οι λογαριασμοί , τα του κράτους....) . Πληζ μια χελπ εδώ....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.