Προς το περιεχόμενο

Δυναμικό site με άρθρα. Υλοποίηση?

pseudonymos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας παιδιά,

θέλω να φτιάξω ένα απλό site το οποίο θα έχει τα εξής:

-απλά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη του site και στοιχεία επικοινωνίας

-ένα κουμπί που θα σε πηγαίνει να δεις τα άρθρα που γράφει και ανεβάζει ο ιδιοκτήτης στο site αυτό.

Η ερώτησή μου είναι ποια διαδικασία υλοποίησης να ακολουθήσω ώστε ο ιδιοκτήτης να γράφει και να ανεβάζει τα άρθρα του μόνος του?

Υποθέτω κάπως έτσι:

-να φτιάξω ξεχωριστή σελίδα που θα μπαίνει μόνο ο ιδιοκτήτης

-σε αυτή τη σελίδα να υπάρχει ένα input form που σε αυτό θα γράφει το άρθρο του

-όταν πατάει send θα στέλνω το κείμενο με Post ή Get στον server

-στον server με την php θα αποθηκεύω το κείμενο στην mysql

-μετά θα με php θα διαλέγω κάθε άρθρο απο την mysql

-έπειτα με html/javascript θα εμφανίζω κάθε άρθρο στο σημείο που θέλω στο site

Είναι σωστά ή μήπως να επιχειρήσω κάτι με xml? Έχει κάποιος να προτείνει κάτι?

Γενικά τι τεχνολογίες θα χρειαστώ?

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Εάν χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) δεν θα χρειαστεί να φτιάξεις κάτι.

Υπάρχουν πολλά παρόμοια συστήματα που ενσωματώνουν εξ' ορισμού τις δυνατότητες που θέλεις και που αναφέρεις, καθώς και "backend" (διαχείριση του ιστότοπου) από όπου συνδέεται ο διαχειριστής και χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή κειμένου παρόμοιο με αυτό του word, δημοσιεύει τα άρθρα που επιθυμεί.

Εκτός βέβαια και εάν θέλεις να την φτιάξεις από το μηδέν, που είναι πιο χρονοβόρο και πιο δύσκολο. Οπότε τα πιο πάνω δεν ισχύουν.

Δημοσ.

Το 'blogger' είναι αυτο που ψάχνεις!

Αλλάζεις το τέμπλέιτ > αγοράζεις ενα ντομέιν

και σε μηδέν χρόνο έχεις μια σελίδα που καλύπτει τις ανάγκες σου.

Δημοσ.

Themis-T η αλήθεια είναι θα ήθελα να φτιάξω μόνος μου την υποδομή.

Αυτά τα βήματα που ανέφερα ισχύουν ή γενικά οι προγραμματιστές το προσεγγιζουν αλλιώς το θέμα αυτό.

Όσο για κάποιο CMS το γνωρίζω οτι μπορώ να φτιάξω κάτι τέτοιο. Κοίταζα για Joomla.

Υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα του να χρησιμοποιήσεις ένα CMS ή να φτιάξεις την υποδομή μόνος?

Δημοσ.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός CMS είναι πολλά.

Κατ' αρχήν όλα γίνονται online χωρίς την ανάγκη να ανεβάζεις αρχεία με κάθε αλλαγή που θα κάνεις. Έπειτα είναι το θέμα της επεκτασιμότητας. Χρησιμοποιώντας ένα CMS θα το αναβαθμίζεις και θα το επεκτείνεις με πολύ μικρή προσπάθεια και το κυριότερο χωρίς να γράψεις ούτε μία γραμμή κώδικα. Και δεν μιλάμε για το θέμα της ασφάλειας. Εκτός εάν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι ο κώδικάς σου δεν θα έχει "τρύπες".

Τα βήματα που έγραψες ισχύουν, αλλά γιατί να εφεύρεις τον τροχό από την αρχή, τη στιγμή μάλιστα που τα έτοιμα CMS σου προσφέρουν πλήρη διαχείριση των χρηστών, των δικαιωμάτων τους και πάρα πολλά άλλα.

Όσο για τους προγραμματιστές, υπάρχουν πολλοί που φτιάχνουν ιστοσελίδες από το μηδέν με HTML, CSS, Java και Ajax, άλλοι που παίρνουν ένα έτοιμο CMS και το τροποποιούν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες (όπως κάνω και εγώ εξ' άλλου) και άλλοι που παίρνουν μία έτοιμη εφαρμογή, την αλλάζουν λίγο και λένε ότι είναι δικιά τους... και πίστεψέ με, είναι πολλοί αυτοί...

Εφαρμογές όπως το Joomla υπάρχουν πολλές, αλλά είναι λίγο πολύ άγνωστες.

Δημοσ.

Το wordpress και το blogger νόμιζα οτι είχαν να κάνουν περισσότερο με blogs. Λάθος?

Σε αυτά τα CMS μπορείς όμως να κάνεις το design της σελίδας όπως ακριβώς σου αρέσει ή θα

πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο απο τα templates?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Δημοσ.

Wordpress κι από μένα: με λίγες ρυθμίσεις θα φτιάξεις ακριβώς αυτό που ζήτησες στο αρχικό post. Τα θέματά τους επίσης είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα, οπότε μπορείς να τα αλλάξεις όπως εσύ θέλεις. Βέβαια, δεν κατάλαβα: το κάνεις επειδή πρέπει να σηκώσεις μια σελίδα γρήγορα ή επειδή θες να μάθεις; Για τη πρώτη περίπτωση συνέχισε με CMS, αλλιώς καλά τα έγραφες στην αρχή!

Δημοσ.

Για μένα, αν έχεις τον χρόνο, φτιάξε το δικό σου από την αρχή.

Θα είναι πιο ελαφρύ, πιο ασφαλές, σαφώς πιο επεκτάσιμο και δεν χρειάζεται να κάθεσαι να ψάχνεις ούτε αν ένα module είναι συμβατό με ένα άλλο, ούτε θα σου τύχει να μην βρίσκεις module για κάτι που θέλεις.

Το φτιάχνεις όπως θέλεις εσύ, όσο απλό ή σύνθετο το θέλεις, το αναβαθμίζεις το κάνεις ότι θέλεις.

Σίγουρα ανακαλύπτεις πάλι τον τροχό, αλλά τον φέρνεις στα μέτρα σου και τον πουλάς όσο θέλεις.

Δημοσ.

Τα κοίταξα λίγο τα CMS ( joomla, wordpress ) και φαίνονται να είναι καλή περίπτωση. Μπορείς να φτιάξεις κάτι γρήγορα.

Ωστόσο κατέληξα θέλω να φτιάξω κάτι μόνος για τον λόγο ότι θέλω να μάθω την διαδικασία.Πιστεύω απο αυτά που θα μάθω θα μπορώ να μεταχειρίζομαι καλύτερα τα CMS και θα έχω καλύτερη κατανόηση.

Ήδη απο εχθές ξεκίνησα διάβασμα MySQL και PHP (προτιμώ open source). Αφού μου λέτε οτι η διαδικάσία που περιέγραψα στην αρχή είναι σωστή τουλάχιστον συνεχίζω χωρίς αμφιβολίες.

Βέβαια η απορία που μου έχει προκύψει είναι:

-να αποθηκεύω τα άρθρα απευθείας στην mysql με longtext ή longbolb ( data type ) ή

-να αφήνω τον ιδιοκτήτη να κάνει upload το text file του και να αποθυκεύω στην mysql μόνο την διεύθυνσή του άρθρου

( αλλά τότε δεν θα χρειαζόμουνα την mysql αλλά ένα απλό xml αρχείο. Αλλά σε αυτή τη περίπτωση χάνω το πλεονέκτημα της mysql να υλοποιήσω query όταν ο χρήστης ψάχνει ένα συγκεκριμένο άρθρο ).

Πολλά τα ερωτήματα και μάλλον θα πρέπει να ανοίξω άλλα threads για να μην τα μπλέξω όλα σε ένα.

Δημοσ.

Η ερώτησή μου είναι ποια διαδικασία υλοποίησης να ακολουθήσω ώστε ο ιδιοκτήτης να γράφει και να ανεβάζει τα άρθρα του μόνος του?

Υποθέτω κάπως έτσι:

-να φτιάξω ξεχωριστή σελίδα που θα μπαίνει μόνο ο ιδιοκτήτης

-σε αυτή τη σελίδα να υπάρχει ένα input form που σε αυτό θα γράφει το άρθρο του

-όταν πατάει send θα στέλνω το κείμενο με Post ή Get στον server

-στον server με την php θα αποθηκεύω το κείμενο στην mysql

-μετά θα με php θα διαλέγω κάθε άρθρο απο την mysql

-έπειτα με html/javascript θα εμφανίζω κάθε άρθρο στο σημείο που θέλω στο site

Σε περιπτωση που δίπλα σε κάθε άρθρο θέλω να εμφανίζεται και μια εικόνα την οποία να την επιλέγει κατα την δημιουργία του άρθρου ο συγγραφέας και να την κάνει upload πως μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Δηλαδή το κάθε άρθρο να σχετίζεται με μια συγκεκριμένη εικόνα;

Δημοσ.

Αγάλι - αγάλι μάστορα! :P Τα έφτιαξες όλα τα υπόλοιπα και έφτασες κιόλας εδώ; Για αρχή, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) τη βιβλιοθήκη GD για την php. Στο internet θα βρεις έναν σκασμό σχετικά tutorials, τα περισσότερα από τα οποία κινούνται ως εξής:

• Βάζεις τον χρήστη να κάνει upload την εικόνα (με μία φόρμα σαν κι αυτή: )
    ><form name="newad" method="post" enctype="multipart/form-data"  action=""> <input type="file" name="image"><input name="Submit" type="submit" value="Upload image"></form>

• Αποθηκεύεις την εικόνα στον φάκελο images
  • Αν είναι πολύ μεγάλη, την κάνεις resize στο επιθυμητό μέγεθος
  • Αντιγράφεις την εικόνα στον φάκελο thumbs
  • Την κάνεις resize σε ένα μέγεθος πχ 150x100px
  • Αποθηκεύεις το όνομα της εικόνας στη βάση σου

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...