Προς το περιεχόμενο

Διάφορες απορίες από νέο στον χώρο του Linux

_DoN_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας παιδιά..

Είμαι νέος σπουδαστής πληροφορικής και νέος στον χώρο στου linux..

Έχω εγκαταστήσει στον φορητό υπολογιστή μου τη διανομή ubuntu linux μιάς και όπως διαβάζω στο διαδίκτυο είναι μια καλή

διανομή για τους καινούριους στο χώρο..

Πριν ξεκινήσω να σας προλάβω και να πω ότι οι ερωτήσεις μου πιθανόν να σας φανούν χαζές σε εσάς τους linuxάδες ή και να μην

ισχύουν λόγο του ότι δεν γνωρίζω πολλά ακόμα.. Αν θέλετε φωτίστε ακόμα έναν άσχετο..

Αυτό που χρειάζομαι και θέλω να μάθω είναι:

Α. Πως μπορώ να προγραμματίζω στις διάφορες διανομές linux στη γλώσσα C..; Τι χρειάζομαι που θα το βρω κτλ..

B. Τι είναι αυτό επιτέλους που κάνει τις διανομές να διαφέρουν..; Κάτι από έξω όπως το γραφικό περιβάλλον, τα προγράμματα..;

Ή μήπως κάτι από μέσα που δεν φαίνεται και απλά πρέπει να έχεις περισσότερες γνώσεις για να το αντιληφθείς..; Τι είναι αυτό

δηλαδή που κάνει ας πούμε την διανομή slackware(που όπως έχω διαβάσει είναι σκληροπυρηνική, πολύ δύσκολη κτλ) τόσο δύσκολη

και διαφορετική απο τη ubuntu ή την debian ή οποιαδήποτε άλλη..;

Γ. Για να έχω στον υπολογιστή μου(φορητό ή σταθερό) λειτουργηκό linux πρέπει να έχω και internet..; Και αν δεν έχω σύνδεση

στο internet θα έχω κάποιο πρόβλημα ή κάποια έλλειψη..; Τα διάφορα προγράμματα που θα χρειαστώ θα τα κατεβάζω απο το internet

με τον κλασσικο τρόπο οπως στα windows..; Ή θα τα βρήσκω μέσω αυτού που λέγεται διαχειριστής πακέτων(δεν ξέρω ακόμα καλά τι

είναι αυτο αλλά απ' ότι διαβάζω ως τώρα υπάρχει σε όλες τις διανομές)..

Δ. Αν θελήσω να χρησημοποιήσω την διανομή slackware ή arch ή gentoo που απ' ότι έχω καταλάβει(αν δεν έχω καταλάβει λάθος)

είναι από τις δύσκολες, σαν πληροφορικός ή προγραμματιστής που υποτείθεται ότι προοριζομαι λόγο τις σχολής, τι είναι αυτό που

θα με κάνει να τις μάθω αυτές τις διανόμες, να τις χειρίζομαι..;

Καταλαβαίνω ότι οι απορίες μου μπορεί να σας φάνηκαν σπαστικές γι' αυτό συγχωρέστε με..

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Α. Πως μπορώ να προγραμματίζω στις διάφορες διανομές linux στη γλώσσα C..; Τι χρειάζομαι που θα το βρω κτλ..

Ο κώδικας του linux είναι ελεύθερα διαθέσιμος από εδώ http://www.kernel.org/ τώρα τη σκέφτεσαι και πώς το σκέφτεσαι να προγραμματίσεις πάνω σε αυτό δεν κατάλαβα,πάντως έχεις όλοι την ελευθερία να το κάνεις.

B. Τι είναι αυτό επιτέλους που κάνει τις διανομές να διαφέρουν..; Κάτι από έξω όπως το γραφικό περιβάλλον, τα προγράμματα..;

Το Kernel από το Α είναι ίδιο για όλες της διανομές,είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουν όλα τα υπόλοιπα,δηλαδή ο κάθε ένας μπορεί να προσθέσει ότι (ελεύθερο) πρόγραμμα κυκλοφορεί να φτιάξει το γραφικό περιβάλλων όπως θέλει και να το βγάλει σαν διανομή.

Γ. Για να έχω στον υπολογιστή μου(φορητό ή σταθερό) λειτουργηκό linux πρέπει να έχω και internet..;

Κανένα «παραδοσιακό» λειτουργικό δεν χρειάζεται intenet,είναι όμως φοβερή βοήθεια,αν δεν έχεις ιντερνέτ πρέπει να έχεις τα πάντα σε δισκάκια driver ενημερώσεις παιχνίδια ο,τι θες να τρέξεις.

Δ.τι είναι αυτό που

προσωπική περιέργεια; ;)

A. Αν εννοεις compiler τοτε υπαρχουν το code blocks και το geany (μου αρεσουν περισσοτερο) αλλα μπορεις και μεσα απο την κονσολα με το gcc

Δ. Προσωπικο ενδιαφερον και ορεξη για διαβασμα (απο οτι εχω ακουσει εχουν πολυ καλο και αναλυτικο documentation

Xρειάζεσαι τον GNU Compiler: gcc και πιθανόν αργότερα άλλα εργαλεία όπως το make.

οπότε μπορείς να εγκαταστήσεις είτε μόνο τον gcc είτε το πακέτο build-essential.

Σύστημα -> Διαχείριση Συστήματος -> Synaptic Package Manager και αναζήτηση για 'build-essential'.

Για συγγραφή κώδικα υπάρχει πληθώρα καλών επεξεργαστών κειμένου από το gedit μέχρι το vim, και IDE όπως αυτά που αναφέρει ο xrdim.

Όλα θα τα βρεις μέσα στο διαχειριστή πακέτων.

Ή μήπως κάτι από μέσα που δεν φαίνεται και απλά πρέπει να έχεις περισσότερες γνώσεις για να το αντιληφθείς..; Τι είναι αυτό

δηλαδή που κάνει ας πούμε την διανομή slackware(που όπως έχω διαβάσει είναι σκληροπυρηνική, πολύ δύσκολη κτλ) τόσο δύσκολη

και διαφορετική απο τη ubuntu ή την debian ή οποιαδήποτε άλλη..;

Όντως οι διανομές διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το σύνολο των προγραμμάτων που επιλέγουν να έχουν εξαρχής.

π.χ. το γραφικό περιβάλλον.

Επίσης ως προς το διαχειριστή πακέτων

(όμως πολλές διανομές χρησιμοποιούν τον ίδιο, δηλαδή δεν έχει απαραίτητα κάθε διανομή διαφορετικό).

Κάποιοι διαχειριστές πακέτων αναλαμβάνουν να επιλύουν εξαρτήσεις

(να εγκαθιστούν δηλαδή βιβλιοθήκες που χρειάζεται μια εφαρμογή) ενώ κάποιοι άλλοι αφήνουν στο χρήστη αυτή τη δουλειά.

Εσωτερικά οι διανομές διαφοροποιούνται επίσης, ως προς τις ρυθμίσεις του συστήματος.

Άλλες έρχονται με εφαρμογές που ρυθμίζουν αυτόματα το σύστημα.

(π.χ. το Ubuntu έχει μια εφαρμογή που βρίσκει διαθέσιμους οδηγούς για την κάρτα γραφικών)

Άλλες δίνουν στο χρήστη ένα βασικό σύστημα με 2-3 βασικά εργαλεία

κι από κει και πέρα ο χρήστης φτιάχνει ό,τι θέλει.

Επίσης διαφοροποιούνται ως προς τις εκδόσεις των εφαρμογών αλλά και τον τρόπο που αυτές έχουν γίνει compile.

Κάποιες διανομές βελτιστοποιούν τον πυρήνα (Linux) για να υποστηρίζει συγκεκριμένου τύπου λειτουργίες.

Άλλες έρχονται με "παραφορτωμένο" πυρήνα ώστε να καλύπτουν όλες τις πιθανές (και τις απίθανες) ανάγκες του χρήστη.

Τέλος υπάρχουν διανομές όπως το Gentoo που ενθαρρύνουν το χρήστη να κάνει ο ίδιος compile τον πυρήνα με τις παραμέτρους που επιθυμεί.

Άλλο βασικό στοιχείο που διαχωρίζει τις διανομές είναι οι κοινότητες και οι στόχοι τους. Η κουλτούρα τους.

π.χ.

το Debian, που αναπτύσσεται από κοινότητα προγραμματιστών, έχει μια προσέγγιση φιλική προς το νέο χρήστη,

παρέχοντας (μεταξύ άλλων) ένα καλά προρυθμισμένο σύστημα με σεβασμό προς το ελεύθερο λογισμικό.

Το Ubuntu, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Canonical, χτίζει πάνω στη φιλική προσέγγιση του Debian και

προσπαθεί να την πάει σε επίπεδο mainstream λειτουργικού συστήματος.

Το Slackware, που αναπτύσσεται από τον Patrick Volkerding, είναι πιο geeky. Απευθύνεται -ας πούμε- σε άλλο κοινό.

μια σύγκριση μεταξύ των κεντρικών ιστοσελίδων: Ubuntu, Slackware θα σας πείσει. ^_^

ορίστε και ένα αρκετά κατατοπιστικό άρθρο για τις διαφορές μεταξύ διανομών: https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Compared_to_Other_Distributions

Γ. Για να έχω στον υπολογιστή μου(φορητό ή σταθερό) λειτουργηκό linux πρέπει να έχω και internet..; Και αν δεν έχω σύνδεση

στο internet θα έχω κάποιο πρόβλημα ή κάποια έλλειψη..; Τα διάφορα προγράμματα που θα χρειαστώ θα τα κατεβάζω απο το internet

με τον κλασσικο τρόπο οπως στα windows..; Ή θα τα βρήσκω μέσω αυτού που λέγεται διαχειριστής πακέτων(δεν ξέρω ακόμα καλά τι

είναι αυτο αλλά απ' ότι διαβάζω ως τώρα υπάρχει σε όλες τις διανομές)..

η απάντηση του TheELF είναι πλήρης αλλά έχω καιρό να γράψω σεντονάκι.

Ο διαχειριστής πακέτων είναι η εφαρμογή που αναλαμβάνει την εγκατάσταση προγραμμάτων στις περισσότερες διανομές gnu/linux.

μέσω αυτού ενδείκνυται να γίνεται η εγκατάσταση προγραμμάτων.

Ο τρόπος windows δεν προτείνεται -αν και μπορείς να το κάνεις και αυτό για ορισμένες εφαρμογές.

Οι διανομές έχουν "αποθήκες λογισμικού" απ'όπου αντλούν προγράμματα οι χρήστες μέσω του διαχειριστή πακέτων.

Αντί να αναγκάζεται ο χρήστης να επισκέπτεται σελίδες και να ψάχνει λογισμικό, επιλέγει απλά μέσα από έναν τεράστιο κατάλογο.

Γι'αυτό αν υπάρχει σύνδεση στο internet, η εγκατάσταση προγραμμάτων και η ενημέρωση όλου του συστήματος γίνεται πολύ απλά (στις περισσότερες διανομές).

Είναι λίγο βάσανο να προσθέσεις νέα προγράμματα ή να κάνεις update χωρίς internet (στις περισσότερες διανομές).

Υπάρχουν βέβαια τρόποι επιβίωσης και χωρίς καθόλου σύνδεση

π.χ. όλα τα DVD του Debian.

Δ. Αν θελήσω να χρησιμοποιήσω την διανομή slackware ή arch ή gentoo που απ' ότι έχω καταλάβει(αν δεν έχω καταλάβει λάθος)

είναι από τις δύσκολες, σαν πληροφορικός ή προγραμματιστής που υποτίθεται ότι προοριζομαι λόγο τις σχολής, τι είναι αυτό που

Ο χρόνος που θα αφιερώσεις.

Θέλουν διάβασμα (παρέχουν άφθονο και οργανωμένο υλικό για μελέτη) και θέλουν (αρκετή) ενασχόληση.

πρόσεξε γιατί οι συγκεκριμένες 3 έχουν κάψει κόσμο (με την καλή έννοια :P )

οπότε -αν θες τη γνώμη μου - άφησε τες για το καλοκαίρι.

Από τις 3, νομίζω, ευκολότερο είναι το Arch.

Από τις 3, νομίζω, ευκολότερο είναι το Arch.

To arch ειναι ζωαρα!!

Πωω ..σαν καραβανας εχω καταντησει να μιλαω... :cry: :cry: :cry:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...